<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Össze is csaptak a rendőrökkel, akik több száz tüntetőt vettek őrizetbe.

A gyülekezési tilalom ellenére több ezren tiltakoztak vasárnap Berlinben a német kormány koronavírus-járvány lassítására hozott korlátozó intézkedései ellen, s a résztvevők összecsaptak a rendőrséggel, amely többszáz tüntetőt vett őrizetbe.

A helyi hatóságok a hétvégén több megmozdulást is betiltottak, köztük a Querdenker (másként gondolkodó) mozgalomét, de a berlini tüntetők szembeszálltak a tiltással.

Miközben a tömeg Charlottenburg városrészből a Tiergarten parkon át a Brandenburgi kapu felé haladt, a nagy erőkkel kivonult rendőrség hangosbeszélőn figyelmeztette a tüntetőket, hogy vízágyúkat vetnek be, ha nem oszlanak szét. Estére a média nem végleges adatai szerint a rendőrök mintegy 600 embert vettek őrizetbe.

A koronavírus terjedésének megakadályozását szolgáló korlátozások ellen tüntetnek Berlinben 2021. augusztus 1-jén. (Fotó: MTI/AP/dpa/Fabian Sommer)A koronavírus terjedésének megakadályozását szolgáló korlátozások ellen tüntetnek Berlinben 2021. augusztus 1-jén. (Fotó: MTI/AP/dpa/Fabian Sommer)

Németország májusban számos járványügyi korlátozást enyhített, így például újra megnyithattak az éttermek és bárok. Ugyanakkor például a beltéri éttermekben való étkezéshez vagy a szállodai tartózkodáshoz még mindig igazolni kell, hogy a vendég teljesen be van oltva, vagy már túlesett a vírus okozta Covid-19 betegségen, esetleg negatív eredményű, friss koronavírus-tesztet tud felmutatni.

Bár Németországban a szomszédos országokhoz képest továbbra is alacsony a koronavírusos megbetegedések száma, a delta-változat az elmúlt hetekben az új fertőzések számának növekedését okozta. Vasárnap Németország 2097 új esetet jelentett, ami félezernyivel több, mint az előző vasárnap volt.

A Querdenker, a legtöbbet akciózó németországi zárlatellenes mozgalom, eddig is ezreket vonzott berlini tüntetéseire, köztük a védőoltások ellenzőit, a koronavírus-tagadókat és az összeesküvés-elméletek híveit a politikai paletta jobb és baloldaláról egyaránt, valamint a különböző szélsőjobboldali csoportok tagjait.

Az év elején a német belügyi hírszerzés figyelmeztetett, hogy a mozgalom egyre radikálisabbá válik, s néhány követőjét megfigyelés alá helyezte. Wolfgang Schauble, a Bundestag (parlament) elnöke vasárnap élesen bírálta a Querdenker mozgalmat, és arra biztatta az embereket, hogy ne hagyják magukat "olcsó szlogenekkel" becsapni.

Európa több országában is zajlanak hasonló, a járvány miatti korlátozások elleni tüntetések. Szombaton Franciaország-szerte több mint 200 ezer ember vette a fáradtságot, hogy a harmadik egymást követő hétvégén is tiltakozzon az oltási követelmények ellen, s a párizsi megmozdulás ismét a rendőrséggel vívott összecsapásba torkollott. Az előző hétvégén Olaszország különböző városaiban is mintegy 80 ezren tüntettek.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Idén tényleg gazdag lesz az idősek karácsonya? A Hét Videója
Baka F. Zoltán - Izsó Márton | 2021. szeptember 24. 18:44
Valóban, eddig soha nem látott pénzt kapnak a rendes nyugdíjon felül a jogosultak év végén, de nagy az aránytalanság.
Makro / Külgazdaság Bizonytalan koalíciós politikát hozhat a vasárnapi német választás
Káncz Csaba | 2021. szeptember 24. 14:51
Három párt esetén a kormányalakító tárgyalások az eddigieknél is bonyolultabbak lesznek, hiszen a három formáció bel- és külpolitikájában érzékelhető távolságok vannak. Párizsban növekszik a félelem a hárompárti koalícióval meggyengülő Németországtól. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály: rekordmagas lehet a gazdasági növekedés 2021-ben
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 24. 13:02
A pénzügyminiszter szerint az újraindítás célja nem a 2019-es szint, hanem a koronavírus kitörése előtti lendület elérése.
Makro / Külgazdaság Törlesztési csődközelben a China Evergrande
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 24. 11:32
Közelebb került egy esetleges törlesztési csődhöz a China Evergrande, a második legnagyobb kínai ingatlanfejlesztő csoport, miután elmulasztotta egyik dollárkötvényének kamatait kifizetni a csütörtöki határidőre.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor a korábban elvett nyugdíjat még a választások előtt visszaadná
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 24. 08:25
A miniszterelnök még nem látja a pontos megoldást, de mindent megtesz azért, hogy a 13. havi nyugdíjakat a tervezettnél gyorsabban kifizessék, és az érintettek még a választások előtt megkapják a pénzt.
Makro / Külgazdaság Fontos bejelentést tett Varga Mihály az adóvisszatérítésről
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 24. 07:24
Döntött a kormány a családi adóvisszatérítés részleteiről - jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter péntek reggel a közösségi oldalára feltöltött videóban.
Makro / Külgazdaság Hajléktalan tüntetők foglalták el a tőzsdét Brazíliában
MTI | 2021. szeptember 24. 06:54
Több tucat hajléktalan tüntető rövid időre elfoglalta csütörtökön a brazíliai Sao Paulo, Latin-Amerika legnagyobb tőzsdéjét, hogy elítéljék az országban egyre növekvő egyenlőtlenséget.
Makro / Külgazdaság Választ Németország – Újabb kritikát kapott az Orbán-kormány
Wéber Balázs | 2021. szeptember 24. 05:34
A német választások kimenetele teljesen nyílt, de akár az SPD, akár a CDU-CSU nyer, csak kisebb pártokkal összefogva alakíthat majd kormányt, mondta Thomas Petersen, az Allensbach Közvéleménykutató Intézet projektvezetője a Privátbankár.hu-nak adott interjúban. A kommunikációs szakember szerint a német politika „hollandosodik”: két nagy erő helyett féltucatnyi, közel azonos erősségű párt alakíthatja a politikai életet. Szerinte Magyarország szempontjából szinte mindegy, hogy ki nyeri a német választást, a kormányzásra esélyes pártok külpolitikája ugyanis hasonló. A szakember, aki múlt héten tartott előadást Budapesten a Mathias Corvinus Collegium egyik intézetének meghívására, aggódik a magyarországi fejlemények miatt. Úgy érzi, hogy a rendezvényen megpróbálták eszközként felhasználni. Mint mondta, nyilvánvaló, hogy a magyar kormány hatalmas pénzeket fordít propagandára.
Makro / Külgazdaság AUKUS: veszélybe került a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozása
Káncz Csaba | 2021. szeptember 23. 18:32
Az új biztonságpolitikai megállapodás negatívan befolyásolja a már amúgy is megrendült atomsorompó szerződést. Az AUKUS után kevés érv marad a „Nyugat” kezében akár az iráni, akár az észak-koreai, esetleg japán, dél-koreai, szaúdi vagy török atomprogramokkal való nemzetközi vita során. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Ürge-Vorsatz Diána: a karbonsemlegesség elérése már nem opció, hanem kötelesség
Tiszai Balázs | 2021. szeptember 23. 16:07
A klímakutató az 59. Közgazdász-vándorgyűlésen beszélt arról, hogy már most mennyire kritikus szintre ért a klímaváltozás - de arról is, hogy az azt kiváltó fosszilis energiaipar leszerelése, bár rengetegbe kerül, megéri - anyagilag is.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos