Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Tavaly a külfölddel szembeni nettó finanszírozási képesség 3,58 milliárd euróra rúgott, a negyedik negyedévben pedig 835 millió euró (254 milliárd forint) volt. A szezonális hatások kiszűrésével a finanszírozási képesség a GDP 3,8 százaléka, amely megegyezik az előző negyedév revideált GDP arányos adatával.

A jegybank szezonálisan kiigazított adatai alapján a folyó fizetési mérleg többlete a negyedik negyedévben 306 millió euró volt. Az áruforgalmi egyenleg az előző negyedévhez viszonyítva csökkent, kiigazított értéke 849 millió euró volt. Az export szezonálisan igazítva az előző negyedévhez képest jobban csökkent, mint az import, az export 18 846 millió eurót, az import 18 273 millió eurót ért el.

A szolgáltatások szezonálisan kiigazított bevételi többlete a negyedik negyedévben 798 millió euró volt. A bevételeket és a kiadásokat tekintve a szolgáltatásokon belül az idegenforgalmi bevételek 984 millió eurót, a kiadások 446 millió eurót értek el, hasonló szintet, mint az előző negyedévek adatai. A negyedik negyedévben az idegenforgalmon kívüli szolgáltatások bevétele 2803 millió euró, a kiadása 2564 millió euró volt, az előző negyedévinél némileg alacsonyabb értékekkel.

A szezonális hatásoktól megtisztított jövedelmek egyenlege -1642 millió euró volt, a hiány mértéke tovább nőtt a negyedik negyedévben is. 2011-re vonatkozóan a részvény- és egyéb részesedések becsült jövedelme csak kismértékben módosult.

994 millió euró transzfer érkezett az EU-ból

Az EU-val kapcsolatos eredményszemléletű adatokat tekintve szezonális kiigazítás nélkül a folyó transzferek bevételi többlete 417 millió euró, míg a tőketranszferként elszámolt tranzakciók bevételi többlete 684 millió euró volt. Az EU folyó-és tőketranszfereket együttesen igazítjuk, a negyedik negyedéves kiigazított érték 994 millió euró.

A közvetlentőke-befektetéseken belül a negyedik negyedévben a magyarok befektetései, összességében 2749 millió euróval, míg a külföldiek magyarországi befektetései 3989 millió euróval nőttek. Ebben a negyedévben kiugró mértékű volt az átfolyó tőke jelenség a normál vállalati körben, ami eddig nagyobb mértékben csak a speciális célú vállalatoknál volt jellemző. Ez azt jelenti, hogy a magyarországi vállalatok tőkét vagy hitelt kapnak a vállalatcsoport egyik tagjától, és ezt rövid időn belül tovább adják a vállalatcsoport egy másik külföldi tagjának.  A negyedik negyedévben a külföldiek magyarországi befektetéseinek 4 milliárd eurójából és a rezidensek külföldi befektetéseinek 2,7 milliárd eurós értékéből 2,5 milliárd euró átfolyó tőke volt, amelynek nincs köze a magyar gazdaság finanszírozásához.

Kevesebbet fektettünk részvénybe

A magyarok külföldi befektetésein belül a részvény befektetés 275 millió euróval csökkent, az újrabefektetett jövedelem értéke ugyanakkor 14 millió euróval növelte ezen befektetések értékét. Az egyéb tőkemozgásoknál 3010 millió eurós nettó kiáramlás volt megfigyelhető. A külföldiek magyarországi befektetéseinél a részvénybefektetések értéke 3878 millió euróval nőtt, az újrabefektetett jövedelem további 1069 millió euróval növelte a külföldiek befektetéseinek értékét, míg az egyéb tőke nettó kiáramlása 957 millió euró volt.

A portfólióbefektetések egyenlege összességében 1183 millió euró forráskiáramlást mutatott. A követelések 462 millió euróval csökkentek. Ezen belül 351 millió euró volt a 10 százalékot el nem érő részvény és egyéb részesedés befektetések csökkenése. A kötvény követelések csökkenése 108 millió euró, a pénzpiaci eszközöké 3 millió euró volt. A portfólió tartozások 1645 millió euróval csökkentek.

Év végén 44,7 milliárd euró volt a nettó adósságunk

Az egyéb befektetések egyenlege összességében 1424 millió euró forráskiáramlást mutat. A rövid követeléseknél 549 millió euró, a hosszú lejáratú követeléseknél pedig 175 millió euró a csökkenés (forrásbeáramlás). A rövid tartozások csökkenése 62 millió euró, a hosszú lejáratú tartozás csökkenése ugyanakkor 2087 millió euró volt a negyedik negyedévben, amiből 2 milliárd euró az Európai Bizottságnak törlesztett hitel.

Tavaly december végén a jegybanki tartalékok értéke 37,8 milliárd euró volt. A közvetlen tőkebefektetésen belül elszámolt egyéb tőkét nem tartalmazó nemzetgazdasági nettó adósságállomány 2011. december végén 44,7 milliárd euró, GDP arányosan 44,3 százalék volt. Az EU-transzferek eredményszemléletű elszámolása következtében elszámolt nettó rövid lejáratú tartozásként megjelenő állomány 842 millió eurót tett ki, amelyből a rövid lejáratú követelések állománya 1371 millió, míg a rövid lejáratú tartozások állománya 2213 millió euró volt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Covid: újabb mélypontra süllyedt az elhunytak száma itthon
Privátbankár.hu | 2021. január 17. 09:51
Az elmúlt 24 órában 77-en hunytak el a koronavírussal öszefüggésben - utoljára november 9-én jelentettek ennél kevesebb áldozatot. A kórházi ellátásra szorulók száma is folyamatosan és jelentősen csökken.
Makro / Külgazdaság Márciusig kétmillió embert oltana be a kormány
MTI | 2021. január 16. 16:38
Ha bejöhetnek az orosz és kínai vakcinák. Ha csak az uniós beszerzésre hagyatkozhatunk, akkor szeptember vége előtt nem lehet feloldani a korlátozásokat - értesült az M1.
Makro / Külgazdaság Armin Laschet nyert a CDU elnökválasztásán
Privátbankár.hu | 2021. január 16. 12:34
Orbán Viktor számára lehetett volna jobb is az választás eredménye.
Makro / Külgazdaság Itt a kínai Sinopharm-KISOKOS
Kormos Olga | 2021. január 16. 11:16
Most már szinte biztosra vehetjük, hogy jön a kínai vakcina Magyarországra, s a beregisztrált emberek akár akarják, akár nem, abból kapnak majd, ami épp van. Például annak a Sinopharmnak az oltóanyagából, melynek két vezetője épp pénteken mondott le tisztségéről. 
Makro / Külgazdaság Egymás után mondanak fel Trump miniszterei
MTI | 2021. január 16. 09:58
Most az egészségügyi miniszter nyújtotta be lemondását.
Makro / Külgazdaság Ha lassan is, de haladunk a korlátozások feloldása felé
Privátbankár.hu | 2021. január 16. 09:30
Több járványadat is biztatóan alakul, de hátradőlni még nem lehet.
Makro / Külgazdaság Tovább él-e a merkeli örökség? Fontos választás lesz ma Németországban - FRISSÍTVE: Megvan a győztes!
Wéber Balázs | 2021. január 16. 05:31
Bár lassan végéhez közeledik a Merkel-korszak, továbbra sem lehet tudni, ki fog majd a német politikát évtizedekig meghatározó kancellár helyébe lépni. Ma némileg tisztulhat a kép, ugyanis új elnököt választ a CDU. A lapunknak nyilatkozó szakértő szerint a verseny a Merkeltől jobbra álló Friedrich Merz, valamint a kancellár irányvonalát követő Armin Laschet között dőlhet el. Előbbi politikust a gazdasági, utóbbit a politikai elit támogatja.
Makro / Külgazdaság Joe Biden új, merész Kína-politikája
Káncz Csaba | 2021. január 15. 18:34
Biden új, Ázsiáért felelős politikai főnöke megértette a délkelet-ázsiai országok legnagyobb félelmét: nem akarnak éles választásra kényszerülni az USA és Kína között. Washingtonból származó értesülésünk szerint Janet Yellen pénzügyminiszter-jelölt az új adminisztráció egyik legbefolyásosabb tagja lesz, márpedig ő korábban kritizálta Trump kereskedelmi háborúját. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság 1900 milliárd dollárt tolnak az amerikai gazdaságba
Király Béla | 2021. január 15. 16:55
Újabb amerikai gazdaságösztönző csomag jön, az elnöki hivatalt hamarosan elfoglaló Joe Biden 1900 milliárd dolláros csomag indítását kezdeményezte. A gazdaságösztönző lépések mellett a járvány megállítása az intézkedéscsomag legfontosabb célkitűzése.
Makro / Külgazdaság Az idősotthonokból 3400 fő jelezte hétvégére az oltási igényét
Privátbankár.hu | 2021. január 15. 12:10
A mai, igen rövid tájékoztatón a járványügyi adatokról és a tegnap bejelentett kínai vakcina várható érkezéséről volt szó. 
Friss
hírlevél