<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Tavaly a külfölddel szembeni nettó finanszírozási képesség 3,58 milliárd euróra rúgott, a negyedik negyedévben pedig 835 millió euró (254 milliárd forint) volt. A szezonális hatások kiszűrésével a finanszírozási képesség a GDP 3,8 százaléka, amely megegyezik az előző negyedév revideált GDP arányos adatával.

A jegybank szezonálisan kiigazított adatai alapján a folyó fizetési mérleg többlete a negyedik negyedévben 306 millió euró volt. Az áruforgalmi egyenleg az előző negyedévhez viszonyítva csökkent, kiigazított értéke 849 millió euró volt. Az export szezonálisan igazítva az előző negyedévhez képest jobban csökkent, mint az import, az export 18 846 millió eurót, az import 18 273 millió eurót ért el.

A szolgáltatások szezonálisan kiigazított bevételi többlete a negyedik negyedévben 798 millió euró volt. A bevételeket és a kiadásokat tekintve a szolgáltatásokon belül az idegenforgalmi bevételek 984 millió eurót, a kiadások 446 millió eurót értek el, hasonló szintet, mint az előző negyedévek adatai. A negyedik negyedévben az idegenforgalmon kívüli szolgáltatások bevétele 2803 millió euró, a kiadása 2564 millió euró volt, az előző negyedévinél némileg alacsonyabb értékekkel.

A szezonális hatásoktól megtisztított jövedelmek egyenlege -1642 millió euró volt, a hiány mértéke tovább nőtt a negyedik negyedévben is. 2011-re vonatkozóan a részvény- és egyéb részesedések becsült jövedelme csak kismértékben módosult.

994 millió euró transzfer érkezett az EU-ból

Az EU-val kapcsolatos eredményszemléletű adatokat tekintve szezonális kiigazítás nélkül a folyó transzferek bevételi többlete 417 millió euró, míg a tőketranszferként elszámolt tranzakciók bevételi többlete 684 millió euró volt. Az EU folyó-és tőketranszfereket együttesen igazítjuk, a negyedik negyedéves kiigazított érték 994 millió euró.

A közvetlentőke-befektetéseken belül a negyedik negyedévben a magyarok befektetései, összességében 2749 millió euróval, míg a külföldiek magyarországi befektetései 3989 millió euróval nőttek. Ebben a negyedévben kiugró mértékű volt az átfolyó tőke jelenség a normál vállalati körben, ami eddig nagyobb mértékben csak a speciális célú vállalatoknál volt jellemző. Ez azt jelenti, hogy a magyarországi vállalatok tőkét vagy hitelt kapnak a vállalatcsoport egyik tagjától, és ezt rövid időn belül tovább adják a vállalatcsoport egy másik külföldi tagjának.  A negyedik negyedévben a külföldiek magyarországi befektetéseinek 4 milliárd eurójából és a rezidensek külföldi befektetéseinek 2,7 milliárd eurós értékéből 2,5 milliárd euró átfolyó tőke volt, amelynek nincs köze a magyar gazdaság finanszírozásához.

Kevesebbet fektettünk részvénybe

A magyarok külföldi befektetésein belül a részvény befektetés 275 millió euróval csökkent, az újrabefektetett jövedelem értéke ugyanakkor 14 millió euróval növelte ezen befektetések értékét. Az egyéb tőkemozgásoknál 3010 millió eurós nettó kiáramlás volt megfigyelhető. A külföldiek magyarországi befektetéseinél a részvénybefektetések értéke 3878 millió euróval nőtt, az újrabefektetett jövedelem további 1069 millió euróval növelte a külföldiek befektetéseinek értékét, míg az egyéb tőke nettó kiáramlása 957 millió euró volt.

A portfólióbefektetések egyenlege összességében 1183 millió euró forráskiáramlást mutatott. A követelések 462 millió euróval csökkentek. Ezen belül 351 millió euró volt a 10 százalékot el nem érő részvény és egyéb részesedés befektetések csökkenése. A kötvény követelések csökkenése 108 millió euró, a pénzpiaci eszközöké 3 millió euró volt. A portfólió tartozások 1645 millió euróval csökkentek.

Év végén 44,7 milliárd euró volt a nettó adósságunk

Az egyéb befektetések egyenlege összességében 1424 millió euró forráskiáramlást mutat. A rövid követeléseknél 549 millió euró, a hosszú lejáratú követeléseknél pedig 175 millió euró a csökkenés (forrásbeáramlás). A rövid tartozások csökkenése 62 millió euró, a hosszú lejáratú tartozás csökkenése ugyanakkor 2087 millió euró volt a negyedik negyedévben, amiből 2 milliárd euró az Európai Bizottságnak törlesztett hitel.

Tavaly december végén a jegybanki tartalékok értéke 37,8 milliárd euró volt. A közvetlen tőkebefektetésen belül elszámolt egyéb tőkét nem tartalmazó nemzetgazdasági nettó adósságállomány 2011. december végén 44,7 milliárd euró, GDP arányosan 44,3 százalék volt. Az EU-transzferek eredményszemléletű elszámolása következtében elszámolt nettó rövid lejáratú tartozásként megjelenő állomány 842 millió eurót tett ki, amelyből a rövid lejáratú követelések állománya 1371 millió, míg a rövid lejáratú tartozások állománya 2213 millió euró volt.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Egyre nagyobb a hideg és a sötétség Ukrajnában
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 19:59
Országos légi riadó, az atomfegyverkezési tárgyalások elhalasztása, Ferenc pápa haragot váltott ki Oroszországban. Ezek is történtek az elmúlt órákban.
Makro / Külgazdaság Meg is történt: már az űrben a kínai Sencsou-15
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 19:31
Sikeresen elindult útjára kedden Kína újabb űrmissziója, a Sencsou-15. Háromfős legénysége a Tienkung (Mennyei palota) nevű kínai űrállomáson tartózkodó űrhajósokat fogja leváltani.
Makro / Külgazdaság Lappangó feszültség – Az arab-izraeli konfliktus a katari vb árnyékában
Káncz Csaba | 2022. november 29. 19:01
Az e heti Nagyító rovatunkban a katari foci vb tükrében rámutatunk: az arab társadalmak nem fogadták el, hogy az Ábrahám Egyezmény békekísérlet lenne, mivel a palesztin konfliktus továbbra is megoldatlan maradt. A regionális normalizációt tovább veszélyezteti az izraeli arab-ellenes párt felemelkedése a pár héttel ezelőtt lezajlott általános választáson.
Makro / Külgazdaság Ukrajna államadóssága már 100 milliárd dollár felett jár
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 17:29
Szeptemberhez képest Ukrajna államadóssága 5 milliárd dollárral, 103,1 milliárd dollárra nőtt októberben - az adatot Danyiil Getmancev a Verhovna Rada (parlament) pénzügyi, adó- és vámpolitikai bizottságának a vezetője ismertette a Telegram csatornáján.
Makro / Külgazdaság Finnország durva összegért vásárol amerikai rakétákat és fegyvereket
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 16:56
Finnország védelmi minisztériuma jövő év elején jóváhagyja 323 millió dollár (126 milliárd forint) értékű rakéták és fegyverzet megvásárlását az Egyesült Államoktól.
Makro / Külgazdaság Financial Times: Szijjártó Péter keresztbe tett az ukrán külügyminiszternek
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 16:34
Az ukrán külügyminiszter csak a vacsorán vesz részt a NATO-értekezleten, mert a Szijjártó megakadályozta, hogy a mai és holnapi bukaresti ülésen is ott legyen.  
Makro / Külgazdaság Milliókat érintő kérdésben tehet Orbán Viktor kedvére Matolcsy György és Varga Mihály
Csabai Károly | 2022. november 29. 15:31
Ehhez az kell, hogy bejöjjön a CIB Bank szakértőinek prognózisa, miszerint az infláció egy év múlva egyszámjegyű lehet. Addig azonban kemény hónapok elé nézhetünk, stagnálásközeli gazdasági növekedéssel, enyhén romló munkaerőpiaci helyzettel és lassan, fokozatosan javuló külső egyensúlyi pozícióval. Az uniós források 2023 közepén érkezhetnek meg, aminek hatására (is) a forint erősödhet, egy euró például a jövő év végén 390 is lehet, a mostani 406,5 körüli szinttel szemben. 
Makro / Külgazdaság Oroszország lemondja az atomfegyver tárgyalásokat Amerikával
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 14:44
Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes kijelentette, hogy Moszkvának „nem maradt más választása”, mint hogy lemondja az Egyesült Államokkal folytatott atomfegyver-tárgyalásokat.
Makro / Külgazdaság Navracsics Tibor először ismerte be az uniós pénzek visszatartását
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 14:15
A miniszter most először erősítette meg, hogy az Európai Bizottság mintegy 3000 milliárd forintnyi uniós támogatás felfüggesztését fogja javasolni, miután nem sikerült megfelelni a korrupcióellenes elvárásoknak.
Makro / Külgazdaság Norvég bíróság előtt Putyin egyik bizalmasának fia
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 13:42
Norvégiában kedden megkezdődött Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik politikai szövetségese fiának bírósági pere; Andrej Jakunyin tagadja az ellene felhozott vádat, amely szerint megsértette azt a norvég jogszabályt, amely megtiltja orosz állampolgárok számára, hogy drónokat reptessenek Norvégiában.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG