<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
Az építészeti pályázat győztese tervezheti a szuperkórházat, méghozzá a korábban kormányhatározatban rögzített ár többszöröséért - írja az Mfor.

Aláírták a Dél-Budai Centrumkórház tervezői szerződését. Bár az uniós közbeszerzési értesítőn megjelent tájékoztató szerint a tervpályázati eljárásra az építészeti pályázatot megnyerő M-Teampannon Kft.  mellett a CÉH Tervező, Beruházó és Fejlesztő Zrt. vezette társulás is ajánlatot nyújtott be, a szerződést aligha meglepő módon a terveken egyébként már hónapok óta dolgozó Teampannon irodával írta alá a projektfelelős DBC Dél-budai Centrum Projekt Beruházó és Ingatlanfejlesztő Zrt.  Az iroda a becsült 8,48 milliárd forint helyett 8,2 milliárdért vállalta a korábban lefolytatott tervpályázati eljárásban győzelmet aratott pályaművük továbbtervezését és az ehhez kapcsolódó, a tervszolgáltatást megalapozó tervezési feladatok és tervezői művezetési szolgáltatások ellátását. Így a vázlat- és építési engedélyes tervek elkészítését, a tervdokumentáció és az árazott költségvetés összeállítását, a műszaki közbeszerzéshez szükséges dokumentáció elkészítését, valamint a tervezői művezetést. A tervezendő épületkomplexum bruttó alapterülete mintegy 160 ezer négyzetméter.

A hosszú kormányzati csend után az elmúlt napokban érzékelhető aktivitás bontakozott ki a XI. kerületbe tervezett egészségügyi szuperlétesítmény ügyében. Simicskó István, Újbuda országgyűlési kormánypárti képviselője szerda reggel az M1-en jelentette be, hogy petíciót indítottak a dél-budai szuperkórház megépítéséért. Előtte nem sokkal pedig Karsai Ferenc ( Fidesz-KDNP) Budafok-Tétény polgármestere adott ki közleményt arról, hogy  Budafok-Tétény önkormányzata szívesen befogadja a centrumkórházat, ha az újbudai önkormányzat nem támogatja a dél-budai térség egészségügyi ellátását fejlesztő beruházást.

Mint arról az Mfor is beszámolt László Imre (DK), Újbuda polgármestere első interjújában élesen nekiment a kormány szuperkórház építéséről szóló tervének. Az egykori kórházigazgató pazarlónak és feleslegesnek nevezte a kormány szuperkórház építésére vonatkozó tervét, úgy vélte a régió érdekeit sokkal jobban szolgálná, ha a Szent Imre Kórházat fejlesztenék tovább. A kerület egyeztetéseket kívánt kezdeményezni az ügyben. Szintén egyeztetéseket tartott indokoltnak az ügyben Karácsony Gergely főpolgármester is.

A kormány azonban nem nyitna vitát a szuperkórház építéséről, illetve a kiválasztott helszínről. Erre utal a rekordgyanús összegű tervezési szerződés. Csupán összehasonlításul a Liget-projekt keretében épülő Néprajzi Múzeum terveit 1,9 milliárdért készíti el a Napur, míg a japán iroda  740 millióért tervezi a Zene házát, míg a Nemzeti Galéria terveiért 2,68 milliárdot fizetnek. A Puskás Stadion tervezése pedig 3,5 miliárdot kóstált. Az is érdekes, hogy miként sikerült az árat a kormányhatározatban meghatározott 2,4 milliárdos keretösszeg többszörösére feltornázni.

A munka megkezdésére azonban még jó idei várni kell, hiszen a tervezés és az engedélyezési eljárás hónapokat vehet igénybe. Az M1-M7-es autópálya bevezető szakaszánál, a XI. kerületi Dobogó városrészben kijelölt helyszín így még jó ideig háborítatlan parlag marad. Miközben Bedros J. Róbert miniszterelnöki megbízott idén januárban néhány hónapon belüli alapkőletételt ígért.

Az Újbudán épülő 1200 ágyas egészségpláza a kormányígéret szerint nemcsak hazai, de európai viszonylatban is páratlan lesz. A Dél-budai Centrum (DBC) 1,2 millió ember ellátásáért felel majd. A páratlanul gazdag diagnosztikai háttérnek, a modern digitális technológiáknak, az informatikai rendszereknek, a kimagasló szakmai tudással rendelkező munkatársi gárdának, illetve a különböző egységek fizikai közelségének köszönhetően jelentősen lerövidülnek majd a betegutak.A Teampannon tervezőiroda egy modern, formabontó, városkaput szimbolizáló épületegyüttest álmodott a város szélére.

Szuperkórház látványterve (forrás: M-Teampannon)

A létesítmény összetettsége és ütemezettsége jelentette kockázatok mellé ugyanis az elmúlt évek hasonló beruházásainak végére jellemzően finanszírozási gondok is felsorakoztak. Ráadásul minél tovább tart egy projekt, annál több módosítással kell számolni, márpedig minden egyes változtatás jelentős árfelhajtó tényező. Még Bécs új, hipermodern kórháza, a Krankenhaus Nord átadása is éveket csúszott, az ára pedig a másfélszeresére nőtt a végére.A kormány mindenesetre első körben 100-150 milliárdra becsülte a költségeket.

A pénz pedig máris széles patakokban folyik a beruházásba. A DBC Dél-budai Centrum Projekt Beruházó és Ingatlanfejlesztő Zrt-t 720 millió forintos vagyonnal bocsátották útjára. A beruházás helyszínéül kiválasztott 7 hektáros terület több mint felét ugyanis – minő meglepetés - a fideszes kötődésű, békementeken is buzgón masírozó, a Népliget közparkjából lakópark-építésre nagy darabot kihasító Tamás László birtokolta. A többin a Pilisi Parkerdő Zrt. és a XI. kerületi önkormányzat osztozott.Tamás László végül 4,4 milliárdot kapott a közművesítetlen, autópálya széli, mocsaras, parlagon heverő földekért. A parkerdő és az önkormányzat semmit. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) pedig – bár a szuperkórház még jó darabig csak papíron létezik  - az Egészséges Budapest Program (EBP) keretében már nekilátott a képalkotó diagnosztikai és sugárterápiás eszközök beszerzésének az új egészségügyi centrumok - beleértve a dél-budait, illetve társkórházait - számára.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Zsinórban második napja jelent új napi fertőzöttszám-csúcsot Tokió
Privátbankár.hu | 2021. július 28. 12:18
Több mint 3 ezer újabb koronást azonosítottak az olimpiai városban az elmúlt 24 órában.
Makro / Külgazdaság Romlottak a munkanélküliségi adatok júniusban
MTI | 2021. július 28. 09:35
Májushoz képest négyezerrel nőtt az állástalanok száma az országban.
Makro / Külgazdaság Történelmi csúcsra ér pénteken a benzin ára - újabb drágulás jön
Privátbankár.hu | 2021. július 28. 09:27
Újabb jelentős emelés jön pénteken a benzinkutaknál, ennek eredményeként új történelmi benzinár-csúcs született, de a gázolaj ára is épp csak nem dönt csúcsot. 
Makro / Külgazdaság Egy hét alatt szinte a teljes lakosságát immunizálta Bhután
MTI | 2021. július 28. 08:58
Annyiból nem volt nehéz dolguk, hogy a magashegyi királyságban csak 770 ezren laknak.
Makro / Külgazdaság Diákok oltása: az iskolaigazgatók feladata lett a szervezés
Privátbankár.hu | 2021. július 28. 08:14
A kormány döntése alapján iskolakezdés előtt oltást kaphatnak a 12-18 éves diákok. Ennek megszervezése az iskolaigazgatók feladata lett. 
Makro / Külgazdaság Minimálbér: egy hónap és kezdődik a tárgyalás
MTI | 2021. július 28. 06:58
Már zajlanak az egyeztetések a kormány és a munkaadók között a jövő évi minimálbér és garantált bérminimum emeléséről - erről beszélt a Világgazdaság szerdai számában Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára.
Makro / Külgazdaság Gyengülnek a Föld életjelei - figyelmeztetnek a világ vezető kutatói
MTI | 2021. július 28. 06:43
A Föld "életjeleinek" gyengülésére figyelmeztet szerdán a BioScience című szaklapban megjelent cikkben a világ több mint 10 ezer vezető kutatója.
Makro / Külgazdaság Joe Biden figyelmeztet: valódi háborúk lehetnek a kibertámadásokból
MTI | 2021. július 28. 06:28
Az Egyesült Államok ellen intézett súlyos kibertámadás akár valódi lövésekkel járó háborúhoz is vezethet egy másik nagyhatalommal - figyelmeztetett kedden Joe Biden amerikai elnök.
Makro / Külgazdaság Putyin ideges - titkos űrmegfigyelő bázisa az afgán határnál üzemel
Káncz Csaba | 2021. július 27. 17:43
A tádzsik hegyekben 2216 méter magasan található az orosz űrhaderő kulcsfontosságú „Okno-M” nevű bázisa, amely 50 000 méter magasságig képes követni űrbeli tárgyakat. Irán is ideges a Talibán gyors katonai térnyerése miatt, hiszen a hatalmát több etnikai és politikai csoport sem fogadná el, ezért az újabb afgán polgárháború kitörése sem kizárt. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A hét második felétől indul a regisztráció a harmadik oltásra
MTI | 2021. július 27. 16:44
Vasárnaptól kezdődik a 60 év felettiek oltási akciója, amelyben háziorvosok, önkéntes orvosok és egyetemi hallgatók személyesen keresik fel a koronavírus ellen még be nem oltott időseket - közölte az országos oltási munkacsoport vezetője kedden a közmédiával.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos