5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Jóváhagyta az amerikai szenátus Brett Kavanaugh kinevezését a legfelsőbb bíróság tagjának. A szexuális zaklatás gyanújába keveredett bíró már le is tette a hivatali esküt. Ezzel a testületben konzervatív többség alakult ki, ami elemzők szerint hosszú időre meghatározhatja az amerikai társadalom életét. Donald Trump győzelmet aratott.
Brett Kavanaugh szombaton már le is tette az esküt.  EPA/Fred Schilling / US SUPREME COURT /

Jóváhagyta a helyi idő szerint szombat délutáni végszavazáson a washingtoni szenátus a szexuális zaklatás gyanújába keveredett Brett Kavanaugh szövetségi bíró kinevezését az Egyesült Államok alkotmánybíróságaként is működő legfelsőbb bíróság tagjának.

Minimális többséggel

A republikánus többségű testületben, amelyet az Egyesült Államok alelnöke, Mike Pence elnökölt, a döntés nyílt szavazáson, 50:48 arányban született meg. A voksolást többször is megszakították a karzatról bekiabáló nők, a protestálókat a biztonsági szolgálat kivezette a teremből.

A végszavazás előtt, közben és után tüntetések voltak a törvényhozás és a mellette lévő legfelsőbb bíróság épülete előtt. A tüntetők különböző csoportjai a kinevezés ellen és mellett hallatták hangjukat. A rendőrség több mint száz embert letartóztatott. A tiltakozók, elsöprő többségükben nők, New Yorkban és Seattle-ben is utcára vonultak.

Letette az esküt

Brett Kavanaugh helyi idő szerint szombaton este már le is tette a hivatali esküt. Ezzel ő lett az Egyesült Államok 114. alkotmánybírája.

Mitch McConnell, a szenátus republikánus többségének vezetője a szavazás előtti beszédében azt mondta, hogy Kavanaugh vitathatatlanul megérdemli a kinevezést. Szerinte nemcsak a szenátus, hanem az ország is büszke lesz rá.

"Az elnök olyan jogászt jelölt, akit jogásztársai politikai hovatartozásuktól függetlenül szupersztárnak neveznek. Brett Kavanaugh a nemzet legjobbjai között van" - fogalmazott a frakcióvezető.

Zaklatási vádak

Az 53 éves washingtoni fellebbviteli bíró megszavazásával hosszú és heves vitákkal teli folyamat zárult le. Bár felkészültségét a demokrata párti szenátorok is elismerték, meghallgatásának lezárulta után jelentkezett egy kaliforniai pszichológusnő, és azzal vádolta meg a jelöltet, hogy 36 évvel korábban, diákként szexuálisan zaklatta őt.

Állítása szerint Brett Kavanaugh több mint három évtizeddel ezelőtt részegen egy partin egy barátjával együtt egy szobába terelte őt, ahol elkezdte fogdosni, lefogta, megpróbálta lehúzni róla a ruháját, és befogta a száját, amikor kiabálni próbált. "Azt hittem, még véletlenül megöl" - mondta Christine Blasey Ford. Mint hozzátette, akkor sikerült kimenekülnie a szobából, amikor Kavanaugh barátja, aki addig csak nézte a történteket, ráugrott az ágyra.

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) pótlólagos vizsgálata nem bizonyította a vádakat.

Trump: történelmi ez a nap

Brett Kavanaugh kinevezésével a kilenctagú legfelsőbb bíróságban az amerikai társadalom életét évtizedekre meghatározni tudó konzervatív többség alakult ki. Személyében Donald Trump amerikai elnök második konzervatív jelöltje kerül be a testületbe. Tavaly az ugyancsak konzervatív Neil Gorsuch lett főbíró.

Donald Trump szombaton este egy kansasi kampánygyűlésen vett részt, és több ezer ujjongó híve körében történelminek nevezte a napot. Szerinte a szavazás "fantasztikus győzelem nemzetünk és alkotmányunk számára".

Trump dicsérte a republikánus politikusokat, akik "nem voltak hajlandóak meghátrálni a demokraták szégyentelen politikai kampánya előtt". Ostorozta viszont azt az egyetlen republikánus szenátort, aki a főbírójelölt ellen szavazott. "Alaszka nem fog megbocsátani Lisa Murkowski szenátornak" - hangoztatta.

Az amerikai elnök az új főbírót nagyszerű jellemnek és intellektusnak nevezte. Bejelentette, hogy hétfőn este a Fehér Házban, ünnepélyes keretek között kerül sor a beiktatására.

Az első kommentárok az elnök egyértelmű győzelmeként értékelik a jelölt megszavazását. Szerintük a döntés minden bizonnyal jelentősen befolyásolja majd a novemberi, úgynevezett félidős választásokat is, amikor a képviselőház egészét és a szenátus több mint egyharmadát újraválasztják.

Pelosi: szomorú ez a nap

Demokrata párti politikusok a szavazás után arra sürgették híveiket, hogy a lehető legnagyobb számban menjenek el voksolni novemberben. Tom Perez, a Demokrata Párt elnöke közleményében azt írta: "Nem hagyjuk abba a menetelést, nem hagyjuk abba a harcot, és a választás napján olyan vezetőkre szavazunk majd, akik a mi értékrendünket képviselik".

Nancy Pelosi, a demokraták képviselőházi kisebbségének vezetője "a nők, a lányok és a családok számára szomorú" napnak nevezte a szombatit. Bejelentette, hogy az információ szabadságáról szóló törvény alapján kérvényt nyújt be, hogy legyenek nyilvánosak és a közönség számára is hozzáférhetőek az FBI vizsgálatai dokumentumai Kavanaugh feltételezett szexuális zaklatási ügyében.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
Makro / Külgazdaság Erre senki nem számított a pénzügyi világban!
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 16:34
Noel Quinn, a HSBC csoport vezérigazgatója öt év után váratlanul bejelentette, távozik a bank vezérigazgatói székéből.
Makro / Külgazdaság A fogyasztás fellendülése lehet a gazdasági növekedés alapja
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 15:22
Az MBH Bank értékeli az első negyedéves GDP-adatokat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG