1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A harmadik negyedévben a beruházások volumene 5,4 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. A feldolgozóiparon kívül a nemzetgazdasági ágak többségében továbbra is csökkenés figyelhető meg, elsősorban az építőipari beruházások területén.

Az idei év második negyedévben a nemzetgazdasági beruházások volumene 6,5 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva, az első félévben pedig 4 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál. A nemzetgazdasági beruházások harmadik negyedévi, az előző év azonos negyedévéhez viszonyított 5,4 százalékos csökkenésén belül az építési beruházások nagymértékben, 21,2 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól; a gép- és berendezés beruházások viszont jelentősen, 21,9 százalékkal nőttek.

Tovább folytatódhat a beruházási kedv visszaesése

A beruházások folyamatos csökkenését okozhatja a vállalatok hitelfelvételi lehetőségeinek szigorodása, az előrejelzések szerint a következő években is tartósabb, gyengébb hitelkörnyezetre lehet számítani mind a vállalatok, mind a háztartások esetében is. Ebben a megközelítésben a beruházások volumenének további csökkenésére lehet számítani.


Beruházások volumenének negyedéves változása
Forrás: KSH/Privátbankár

A feldolgozóiparon belül elsősorban az autóipari beruházások a jelentősek, vélhetően az Audi és a Mercedes fejlesztései miatt mutatott nagymértékű beruházás bővülést a feldolgozóipar. Elemzői vélemények szerint az idei évre nem várható a beruházások nagy arányú növekedése, amely elsősorban a kedvezőtlen világgazdasági helyzetnek, valamint a válságadóknak köszönhető, amelyek együttesen visszafogják a beruházási kedvet, mindezek mellett az állam is kivonult a beruházások területéről.


A tárgy-negyedévben – a korábbi időszakokkal ellentétben – a nemzetgazdasági ágak többségében a gép- és berendezés beruházások növekedését regisztráltuk. A nemzetgazdasági beruházások volumene 2011 első három negyedévében 4,5 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál. A nemzetgazdasági beruházások az előző negyedévhez képest a szezonálisan kiigazított volumenindexek szerint 0,4 százalékkal mérséklődtek.

Jelentősen nőttek a beruházások a járműgyártásban

A mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászat nemzetgazdasági ágban – elsősorban a nem évelő növény termesztésével és fakitermeléssel foglalkozó vállalkozások körében – a 2011. harmadik negyedévben a beruházási teljesítmény növekedését regisztrálta a KSH (16,1%). A földgázkitermelés alág nagyberuházásai is elősegítették, hogy a bányászat, kőfejtés nemzetgazdasági ág beruházásai 72,4 százalékkal nőttek az előző év azonos negyedévéhez képest.

A feldolgozóipar nagyobb súlyt képviselő ágazatcsoportjai közül számottevően emelkedtek a beruházások a járműgyártásban, továbbá jelentős növekedést mértünk a gép, gépi berendezés gyártásban, a fémalapanyag és fémfeldolgozási termék gyártásában, a gyógyszergyártásban és a vegyi anyag, termékgyártásban is. Az árvízvédekezés növekvő kiadásai, valamint a vörösiszap-katasztrófa elhárításával kapcsolatos ráfordítások okozták a közigazgatás, védelem; kötelező társadalombiztosítás beruházási teljesítményének növekedését (28,3%).

A nemzetgazdasági ágak többségében azonban továbbra is csökkenés figyelhető meg. A szállítás, raktározás nemzetgazdasági ág beruházásainak volumene 2011 harmadik negyedévében 12,1 százalékkal volt alacsonyabb, amelynek oka a gyorsforgalmi úthálózat-felújítás és -építés, a vasúti személyszállítás, illetve a csővezetékes szállítás beruházásainak előző év azonos időszakához viszonyított jelentős csökkenése. A lakásépítések, valamint az üzleti ingatlanfejlesztések folytatódó visszaesésének következtében az ingatlanügyletek nemzetgazdasági ág beruházásainak volumene nagymértékben, 26,6 százalékkal kisebb, mint az előző év azonos időszakában.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
Makro / Külgazdaság Erre senki nem számított a pénzügyi világban!
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 16:34
Noel Quinn, a HSBC csoport vezérigazgatója öt év után váratlanul bejelentette, távozik a bank vezérigazgatói székéből.
Makro / Külgazdaság A fogyasztás fellendülése lehet a gazdasági növekedés alapja
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 15:22
Az MBH Bank értékeli az első negyedéves GDP-adatokat.
Makro / Külgazdaság Földön, vízen, levegőben: megújítják az ukránok az európai közlekedési kapcsolataikat
Mester Nándor | 2024. április 30. 15:01
Ukrajna számára létfontosságú, hogy minden lehetséges módon eljuttassa mezőgazdasági terményeit az export célországaiba Európában és azon kívül is, felhasználva a közúti kapcsolatrendszert, valamint a folyami és a tengeri kikötőket is. A közvetlen személyforgalom vasúton fejlődhet, de új buszjáratok is megjelenhetnek a nyugat-ukrajnai városok és Kijev bevonásával. Mindehhez persze pénz kell, apróbb részletekben már sikerült is szerezniük.
Makro / Külgazdaság "Befagyott" a német munkaerőpiac
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 12:55
Majdnem 6 százalékos a munkanélküliség Németországban. 
Makro / Külgazdaság Rombolásra készül Trump, ha megválasztják
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 12:01
Donald Trump hatalomra kerülése a novemberi elnökválasztás nyomán egyértelműen több lenne kormányváltásnál – derül ki amerikai elnök ígéreteiből. 
Makro / Külgazdaság Olcsóbban jönnek az élelmiszerek
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 08:51
A magyar ipar termelői árai lejjebb mentek éves szinten. Az élelmiszereknél majdnem 7 százalékos a csökkenés. 
Makro / Külgazdaság Csalóka számok a turizmusban: csak a tavalyi padlónál jobb a helyzet
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 08:41
A vendégéjszakák száma 25, a vendégeké 30 százalékkal nőtt 2023 márciusához képest.
Makro / Külgazdaság Kulcsjátékos fogta vissza Magyarországot
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 08:30
Bár bővült a magyar gazdaság, az ipar teljesítménye rosszul alakult. 
Makro / Külgazdaság Hoppá! Hirtelen olcsóbb lett az üzemanyag a Mol-kutakon
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 07:49
Jelentősen csökkentette az árakat a Mol a saját töltőállomásain. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG