<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Hatott a világpiaci kőolajárak csökkenése: péntektől a benzin literje átlagban bruttó 4, míg a gázolajé 2 forinttal lesz olcsóbb a hazai benzinkutakon.

Péntektől csökkennek a hazai üzemanyagárak - derül ki a holtankoljak.hu legfrissebb közléséből. A benzin esetében ez bruttó 4 forintot jelent literenként, a gázolaj átlagára pedig bruttó 2 forinttal fog csökkenni.

Meddig tarthat az öröm? Fotó: depositphotosMeddig tarthat az öröm? Fotó: depositphotos

Így augusztus 6-ától az átlagárak az alábbiak szerint alakulnak: 

95-ös benzin: 452 forint/liter

Gázolaj: 447 forint/liter

Mint grafikonunkon látható, árcsökkenésre nem is olyan régen már volt példa: július 23-án átlagban bruttó 4-4 forinttal lett olcsóbb mind a benzin, mind a gázolaj literje. Ez akkor egy közel két hónapja tartó drágulási folyamatot tört meg. Csakhogy, mint alig néhány nappal később kiderült, ez átmenetinek bizonyult. Múlt péntektől, illetve mától ugyanis ismét emelkedtek a hazai üzemanyagárak, két lépésben, összességében a benzin 7, a gázolaj 6 forinttal, ami a 95-ös oktánszámú nafta esetében soha nem látott magasságot jelentett.

A péntektől érvényes árcsökkenést az idézte elő, hogy a hazai üzemanyagárak alakulását alapvetően meghatározó két tényező közül az északi-tengeri, Brent fajta olaj jegyzése esett, a 75 dollár feletti többéves rekordszinttel szemben ma reggel már a 72 dollárt közelítette. Ráadásul ezúttal a másik árbefolyásoló faktor, a forint dollárárfolyama is kedvezőbb lett, fizetőeszközünk egy egységet faragott a zöldhasúval szemben, így utóbbi szerdán kora délelőtt 299 forintot ért.

S nem kizárt, hogy a mostani csökkenés ezúttal nem vált újabb emelkedésbe, miután a delta variáns megjelenése, valamint a kínai gazdaság lassulása az olaj iránti keresletet mérsékelheti, amellyel szemben ráadásul a korábbinál magasabb kínálat állhat, miután az OPEC a termelési kvóták emeléséről döntött - nem utolsósorban pont a magasra szökött világpiaci árak letörése érdekében.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Csökkenhet-e az államadósság, miközben óriási hitelt vett fel az állam
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 17:23
Az államadósság és a múlt héten végrehajtott devizakötvény kibocsátások álltak a Trend FM Reggeli monitor című adásában elhangzó beszélgetés fókuszában. A dollárban és euróban kibocsátott értékpapírokból közel 4,5 milliárd euró értében vont be forrásokat a magyar állam, ami a heves közéleti vitát is kiváltott.
Makro / Külgazdaság Tárgyalás nélkül emeli a kormány 200 ezerre a minimálbért?
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 16:47
Legalábbis erre lehet következtetni Orbán Viktor Facebook-bejegyzéséből.
Makro / Külgazdaság Továbbra sem fizetik meg teljesen a gazdag országok a klímasegélyt, amit aszegényeknek ígértek
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 16:28
A legerősebb gazdaságok évi 100 milliárd dollárra vállaltak kötelezettséget. Ezt eddig egyszer sem sikerült elérni, és egy friss számítás szerint a következő öt évben sem lesz meg.
Makro / Külgazdaság Putyin pártja továbbra is nyeregben – de miért tiltakozik a moldovai külügyminiszter?
Káncz Csaba | 2021. szeptember 20. 15:07
Kifejezetten alacsony, 45 százalékos részvétel mellett az „Egyesült Oroszország” nevű állampárt ismét abszolút parlamenti többséget szerzett. Az EBESZ 1993 óta első alkalommal nem delegált megfigyelőket. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Az ÁKK-vezér elejtett félmondata felerősíthet egy pletykát
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 14:47
Kurali Zoltán, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója egy interjúban elmondta, hogy miért bocsátottak ki dollárkötvényeket, és a tranzakció motivációi kapcsán is árnyalta a képet.
Makro / Külgazdaság Új hidegháborútól tart az ENSZ-főtitkár
MTI | 2021. szeptember 20. 14:28
António Guterres az egyre feszültebbé váló USA-Kína kapcsolatok veszélyeire figyelmeztetett az AP-nek adott interjújában.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: 1,9 millió szülő 600 milliárd forintot kap 2022 elején
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 13:55
Orbán Viktor napirend előtti felszólalása nyitotta meg a parlamenti őszi félévet. Ebben több friss döntésről is beszámolt.
Makro / Külgazdaság Matolcsy György a csehekkel példálózik
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 13:36
Miért van jobb helyzetben Csehország Magyarországnál? A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke erre kereste a válaszokat legújabb írásában.
Makro / Külgazdaság Már részletesebb győzelmi adatokat is közölt Putyin pártja
MTI | 2021. szeptember 20. 10:40
A szavazatok 80 százalékos összesítése után jött a frissítés, meglepő fordulat nincs.
Makro / Külgazdaság Most a gázolaj drágul soha nem látott szintre
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 09:51
Szerdától literenként átlagban bruttó 7 forinttal drágul a dízelüzemű autókba való üzemanyag, ezzel szemben a benzin 2 forinttal lesz olcsóbb. Aminek eredményeként a két fajta átlagára pontosan ugyanannyi lesz.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos