<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A héten újabb áremelést követően rekordszintre ugrott az üzemanyagok ára. Felmerül a kérdés, hogy ez magyar sajátosság, vagy a környező országokban is hasonlóan magas szinten állnak az árak? Ahogy az is fontos kérdés, hogy mennyi benzint lehet venni a fizetésből.

Amikor valaki a benzinkútnál tankol, akkor általában csak a fizetendő árral szembesül, azon viszont ritkán szokott elgondolkozni, hogy miért is kerül annyiba a termék. Így érdemes ezen végigmenni, már csak azért is, mert a nemzetközi összevetésben is vannak olyan tételek, amelyek fixnek tekinthetőek, és vannak helyileg változó részköltségek.

A hazai kutak áraiban fontos tényezőt jelent az olaj világpiaci ára, hiszen feldolgozás után ebből lesz majd az üzemanyag. Érdemes megjegyezni, hogy az olaj évek óta nem volt ilyen drága, igaz az utóbbi hetek csúcsaihoz képest kisebb korrekciót láthattunk. Míg az Európában mértékadó Brent július első napjaiban megközelítette a 78 dolláros szintet, addig kedden 10 százalékkal olcsóbban kereskednek az energiahordozókkal a nemzetközi árutőzsdéken.

Ahhoz, hogy az olajból üzemanyag legyen finomítóban kell kezelni az alapanyagot. Ennek költsége a kereslet és a kínálat függvénye, és folyamatosan változik az úgynevezett finomítói árrés. A hazai kutakat a Mol finomítói látják el, így ezt vettük most alapul, a szakértők szerint a környező országokban nehezen képzelhető el, hogy a végtermékek árát számottevően befolyásolná, ha van is némi különbség a Mol és például az OMV által elért marzsok között. A most közzétett adatok szerint a magyar olajvállalat csoportszintű finomítói árrése csak minimális mértékben változott az utóbbi időben, igaz ez emelkedést jelent, és júliusban 4,4 dollárt tett ki hordónként. A júliusi finomítói árrés ugyan a júniushoz képest magasabb, de egyébként lényegében megegyezik a második negyedéves értékkel. A tavaly nyári szinthez képest ugyanakkor nagy ugrás volt, hiszen akkoriban egy dollár alatt volt ez az összeg.

A nagy hálózatok hasonló árakkal dolgoznak az egyes országokbanA nagy hálózatok hasonló árakkal dolgoznak az egyes országokban

Ahogy a fentiekből kiderül, a világpiaci árakat dollárban számolják, így tehát a fogyasztói árak esetében komoly szerepe van annak, hogy a forint árfolyama miként alakul. Historikusan ugyan nagyon gyenge a forint, ám itt igaz (csakúgy, mint a nyersolaj esetén), hogy az elmúlt hónapok lokális maximumához képest fogyasztói szempontból kedvező volt a változás.

Hogy mi van még a benzin árában? Nos nagyon sok adó, többek között az európai rekordernek számító 27 százalékos áfa. Továbbá az érintett vállalatok, benzinkutak hasznát jelentő árrés. Ez utóbbi kapcsán jellemző, hogy nyáron, amikor többen utaznak, és nagyobb a kereslet, akkor kicsit nagyobb haszonnal próbálják az üzemanyagokat értékesíteni a cégek, míg „szezonon kívül” némileg visszafogottabbak ezen a téren.

Lássuk az árakat

Ha a benzint hasonlítjuk össze, akkor a környező országok árait áttekintve látunk egy nagyon masszív középmezőnyt, hiszen az aktuális (augusztus 2-i árakat) összevetve Ausztria, Csehország, Magyarország és Szlovénia nagyjából hasonló árfekvést jelent. Ezekhez képest felfele lóg ki két balkáni ország, Szerbia és Horvátország, illetve Szlovákia. Nem feltétlen van összefüggés a fogyasztói árak és a legnagyobb helyi olajvállalat tulajdonosi háttere között, de "fun fact", hogy a régió legdrágább üzemanyagárát kínáló Horvátországban, és a második helyezett Szlovákiában is a helyi nagy olajvállalatban (az INA-ban és a Slovnaftban) többségi tulajdonrésze van a Molnak. A középmezőnynél némileg olcsóbban lehet benzint venni Romániában, míg Ukrajna más kategória, hiszen ott 30-40 százalékkal olcsóbb a 95-ös, mint a Magyarország többi szomszédjában.

A gázolaj árának összevetésében is hasonló az összkép, de azért nem teljesen azonos a helyzet. Szlovákiában például 55 forinttal olcsóbb a dízel, mint a 95-ös, így ők is az általunk középmezőnynek titulált csoportban vannak. Felfele így a két déli szomszédunk, a horvátok és a szerbek lógnak ki, míg számottevően olcsóbban Romániában és Ukrajnában lehet gázolajat tankolni.

Nem mindegy a fizetés sem

Persze az árak önmagukban még nem mondanak el mindent, hiszen jól hangzik, ha valahol olcsóbb az üzemanyag. Ám könnyen lehet, hogy a keresetek is alacsonyabbak, és ezért a helyiek összességében nem járnak jobban. Ha az üzemanyagárakhoz hozzávesszük a béreket, akkor a magyar autósok vélhetően nem fogják magukat jól érezni. Nézhetjük ugyanis akár a minimálbért, akár az átlagbért akkor is azt látjuk, hogy a magyar árakhoz hasonló szinttel rendelkező országokban rendre többet keresnek az ott élők, mint nálunk.

Az Eurostat 2020-as adatai alapján a magyar átlagbérnél alacsonyabb jövedelemmel kell beérnie a román munkásoknak, és korábbi adatok azt mutatták, hogy az EU-n kívüli Ukrajnában jóval kisebb keresetek vannak.

Az osztrák átlagbér ugyanakkor a négyszerese a magyarnak, de a szlovén is a duplája. Szlovákia esetén csak 2019-es számok vannak az uniós statisztikai hivatal rendszerében, akkor 20 százalékkal volt északi szomszédjainknál magasabb az átlagbér, míg a cseh átlagkereset 40 százalékkal haladta meg akkor a magyart. Ahogy fent írtuk, nominálisan ugyan a legdrágább, de ha a fizetésekkel vetjük össze, akkor azt láthatjuk, hogy a horvát átlagbérből hasonló mennyiségű üzemanyagot lehet venni, mint a magyarból. Vásárlóerő-paritáson egyébként a szerb autósok járnak a legrosszabbul, hiszen ők viszonylag alacsony jövedelem mellett kellene, hogy a régió egyik legdrágább üzemanyagából tankoljanak.

(A cikkben a holtankoljak.hu nemzetközi adatait használtuk.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Idén tényleg gazdag lesz az idősek karácsonya? A Hét Videója
Baka F. Zoltán - Izsó Márton | 2021. szeptember 24. 18:44
Valóban, eddig soha nem látott pénzt kapnak a rendes nyugdíjon felül a jogosultak év végén, de nagy az aránytalanság.
Makro / Külgazdaság Bizonytalan koalíciós politikát hozhat a vasárnapi német választás
Káncz Csaba | 2021. szeptember 24. 14:51
Három párt esetén a kormányalakító tárgyalások az eddigieknél is bonyolultabbak lesznek, hiszen a három formáció bel- és külpolitikájában érzékelhető távolságok vannak. Párizsban növekszik a félelem a hárompárti koalícióval meggyengülő Németországtól. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály: rekordmagas lehet a gazdasági növekedés 2021-ben
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 24. 13:02
A pénzügyminiszter szerint az újraindítás célja nem a 2019-es szint, hanem a koronavírus kitörése előtti lendület elérése.
Makro / Külgazdaság Törlesztési csődközelben a China Evergrande
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 24. 11:32
Közelebb került egy esetleges törlesztési csődhöz a China Evergrande, a második legnagyobb kínai ingatlanfejlesztő csoport, miután elmulasztotta egyik dollárkötvényének kamatait kifizetni a csütörtöki határidőre.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor a korábban elvett nyugdíjat még a választások előtt visszaadná
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 24. 08:25
A miniszterelnök még nem látja a pontos megoldást, de mindent megtesz azért, hogy a 13. havi nyugdíjakat a tervezettnél gyorsabban kifizessék, és az érintettek még a választások előtt megkapják a pénzt.
Makro / Külgazdaság Fontos bejelentést tett Varga Mihály az adóvisszatérítésről
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 24. 07:24
Döntött a kormány a családi adóvisszatérítés részleteiről - jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter péntek reggel a közösségi oldalára feltöltött videóban.
Makro / Külgazdaság Hajléktalan tüntetők foglalták el a tőzsdét Brazíliában
MTI | 2021. szeptember 24. 06:54
Több tucat hajléktalan tüntető rövid időre elfoglalta csütörtökön a brazíliai Sao Paulo, Latin-Amerika legnagyobb tőzsdéjét, hogy elítéljék az országban egyre növekvő egyenlőtlenséget.
Makro / Külgazdaság Választ Németország – Újabb kritikát kapott az Orbán-kormány
Wéber Balázs | 2021. szeptember 24. 05:34
A német választások kimenetele teljesen nyílt, de akár az SPD, akár a CDU-CSU nyer, csak kisebb pártokkal összefogva alakíthat majd kormányt, mondta Thomas Petersen, az Allensbach Közvéleménykutató Intézet projektvezetője a Privátbankár.hu-nak adott interjúban. A kommunikációs szakember szerint a német politika „hollandosodik”: két nagy erő helyett féltucatnyi, közel azonos erősségű párt alakíthatja a politikai életet. Szerinte Magyarország szempontjából szinte mindegy, hogy ki nyeri a német választást, a kormányzásra esélyes pártok külpolitikája ugyanis hasonló. A szakember, aki múlt héten tartott előadást Budapesten a Mathias Corvinus Collegium egyik intézetének meghívására, aggódik a magyarországi fejlemények miatt. Úgy érzi, hogy a rendezvényen megpróbálták eszközként felhasználni. Mint mondta, nyilvánvaló, hogy a magyar kormány hatalmas pénzeket fordít propagandára.
Makro / Külgazdaság AUKUS: veszélybe került a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozása
Káncz Csaba | 2021. szeptember 23. 18:32
Az új biztonságpolitikai megállapodás negatívan befolyásolja a már amúgy is megrendült atomsorompó szerződést. Az AUKUS után kevés érv marad a „Nyugat” kezében akár az iráni, akár az észak-koreai, esetleg japán, dél-koreai, szaúdi vagy török atomprogramokkal való nemzetközi vita során. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Ürge-Vorsatz Diána: a karbonsemlegesség elérése már nem opció, hanem kötelesség
Tiszai Balázs | 2021. szeptember 23. 16:07
A klímakutató az 59. Közgazdász-vándorgyűlésen beszélt arról, hogy már most mennyire kritikus szintre ért a klímaváltozás - de arról is, hogy az azt kiváltó fosszilis energiaipar leszerelése, bár rengetegbe kerül, megéri - anyagilag is.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos