3p
Az amerikai elnök tegnap elemében volt a NATO csúcson, nem épp a legjobb értelemben. Hosszasan szorongatta az új francia elnök kezét, majd odébb taszajtotta a montenegrói miniszterelnököt a mellette álló Orbán Viktor döbbenetére, végül közölte a tagországokkal, hogy tartoznak Amerikának.

Első incidens

Meglehetősen komoly esemény zajlik Brüsszelben: a NATO csúcstalálkozója, ahol ott van a 28 tagország elsőszámú vezetője. Legtöbbjük, mint Orbán Viktor is, most találkozik először az amerikai elnökkel, és persze mindenkinek új az ifjú francia elnök, Emmanuel Macron. A csúcs előtt folytak kétoldalú tárgyalások, többek között az amerikai is a francia elnök között. És itt történt az első incidens, vagy legalábbis furcsaság: amikor a két elnök kezet rázott, Trump viszonylag sokáig nem engedte el kollégája kezét, aki ettől érthetően roppant kellemetlenül érezte magát.

Második incidens

Később megkezdődött a csúcstalálkozó a katonai szervezet új épületében. Ahogy a kormányfők és elnökök a helyszínre sétáltak, Trump a hátsók közül egyszer csak előrecsörtetett, és közben durva mozdulattal félretaszította az útjában lévő montenegrói miniszterelnököt (a NATO legújabb tagjának képviselőjét, ami nyilván véletlen, ő volt útban). Az amerikai elnök valamiért nagyon hamar, pillanatok alatt akart előre kerülni, talán a NATO-főtitkár felé igyekezett, de ez a jelenetről készült videón nagyjából úgy hat, mint amikor valaki a buszra felszállva tolakszik, hogy elkapjon egy ülőhelyet.

A montenegrói elnök így Trump bal oldalára került, tőle jobbra épp Orbán Viktor haladt, aki így látta a jelenetet, és jól láthatóan meg is lepődött ezen, majd elmosolyodott rajta. Ezek után megkezdődött a csúcstalálkozó megnyitása, ahol Trump beszéde ugyancsak meglepő volt. Először megemlékezett a manchesteri tragédiáról, hozzátéve, hogy meg kell állítani a terrorizmust, különben a végtelenségig fog folytatódni, és ezért most ő őszintén megmondja, hogy a NATO-tagállamoknak rendesen ki kell venni részüket a költségekből.

Harmadik incidens

Ezek után egyből jöttek a durvább kijelentések, miszerint bizonyos tagországok hatalmas összegekkel tartóznak a NATO-nak és magának Amerikának, noha hivatalosan nincs is olyan költségvetés, ami szerint számon tartanának ilyen követeléseket vagy tartozásokat. Trump szerint a 28-ból 23 tagország nem fizeti, amit fizetnie kéne. Ez nem korrekt az amerikai emberekkel és adófizetőkkel szemben. Az elmúlt 8 évben az USA többet fizetett védelemre, mint az összes többi NATO-tagállam együttvéve (azt persze nem említette, hogy a gazdasága is nagyobb, mint a többieké együttvéve).

A tagállamok vezetői láthatóan kellemetlenül érezték magukat, hisz arra számítottak, hogy a szervezet egységéről lesz szó, nem pedig arra, hogy Trump nekiesik a többieknek. Kínos volt a jelenet Angela Merkelnek és Emmanuel Marconnak, de Theresa May sem tűnt boldognak a hallottaktól. Tulajdonképpen azt lehet mondani, hogy a társaság meglepődött, és teljes joggal. Ez a témát ilyen formában az egész világ előtt tálalni, meglehetősen szerencsétlennek tűnik, mindenképpen előnyösebb lett volna, ha ezt Trump zárt ajtók mögött próbálja akár kétoldalú, akkor többoldalú megbeszéléseken tisztázni.

Nem tanul

Egy katonai szervezet esetében ez különösen kínos, hisz elsődleges lenne a szervezet egységét demonstrálni a lehetséges ellenségek felé, nem pedig váratlanul és az egész világ előtt rárontani a többiekre. Az amerikai elnök immár négy hivatalban töltött hónap után is tud enyhén szólva furcsán viselkedni, meglepni és megbotránkoztatni nem csak ellenségeit, de szövetségeseit is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Megszólalt Orbán Viktor, kemény értékelést mondott
Dobos Zoltán | 2024. május 17. 10:11
Péntek lévén ismét a Kossuth rádió mikrofonja elé ült Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök értékelte a szlovák kollégája, Robert Fico elleni szerda délutáni merényletet, Hszi Csin-ping kínai elnök múlt heti látogatását és az orosz–ukrán háború legfrissebb fejleményeit is.
Makro / Külgazdaság Benzinár: ijesztően közömbösek az autósok
Buksza blog | 2024. május 16. 18:53
Hiába érzik az emberek egyre jobban a klímaváltozás hatásait és hiába próbálja az OPEC+ olajkartell minél magasabban tartani a fekete arany árát, az emberek tovább növelik az üzemanyag-fogyasztásukat.
Makro / Külgazdaság Mit szól majd Orbán Viktor, ha meglátja ezt?
Csabai Károly | 2024. május 16. 05:53
Átmenetinek bizonyult az Európai Unióban viszonylag hosszabb időn át sereghajtó hazai infláció nemzetközi összevetésben való előrelépése. Míg márciusban még tizenöt európai országban volt magasabb az éves fogyasztóiár-index, mint nálunk, addig áprilisban már csak nyolcban az adataikat cikkünk megjelenéséig közzétett 38 állam közül – derül ki a legfrissebb Privátbankár Európai Inflációs Körképből.
Makro / Külgazdaság Ez nem „bezzegrománia”
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 14:43
Az ikerdeficit okozza a legnagyobb fejfájást keleti szomszédunkban.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton lefordulna a székről: ahol örülnek a 289 százalékos inflációnak
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 10:53
A jegybanki alapkamatot 40 százalékra lehetett így visszavágni, az IMF is dicsér, hitelt is ad, miközben a kiskereskedelmi forgalom 20 százalékkal zuhant.
Makro / Külgazdaság Lélektani határ felé közelednek a benzinárak - ne tankoljon péntekig, akinek kedves a pénztárcája
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:59
Mutatjuk, mennyivel lesznek olcsóbbak az üzemanyagok.
Makro / Külgazdaság Már megint irigykedni kell Romániára?
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:48
Itt vannak az első negyedéves adatok a szomszédból.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor barátai is egyre szorosabb orosz és kínai fogásban
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:34
Az új szerb kormány május 2-án tette le az esküt. Összetétele azt mutatja, hogy Belgrád még inkább elkötelezte magát a Moszkvával és Pekinggel való szorosabb kapcsolat mellett. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Javítgatja a KSH az ipari termelés adatait, de az összkép ugyanolyan sötét
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 08:51
Tovább finomítottak a márciusi számokon, a lényeg azonban nem igazán változott.
Makro / Külgazdaság Ezzel sem fog kampányolni a kormány: szabadesésbe fordult az építőipar teljesítménye
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 08:31
Még az előző rossz hónapot is alul tudta múlni a márciusi adat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG