BUX
36 010.88
+0.22%
+78.00
OTP
10 920.00
+0.00%
+0.00
MOL
1 870.00
+0.21%
+4.00
RICHTER
6 715.00
+0.30%
+20.00
MTELEKOM
382.00
+0.26%
+1.00
 
2018. november 7. 05:47

Egyelőre elég felemás a kép az amerikai félidős választásokon, nem fog sikerülni átvenni a hatalmat a demokratáknak a szenátusban, viszont a képviselőházban már biztosan demokrata fölény lesz, ez megnehezítheti Donald Trump életét is. Az elnök gyerekeivel, vejével és közeli családtagokkal figyeli az eredményeket, és a CNN szerint egyelőre biztosan nem fog beszélni.

Demokrata szavazók örülnek Sharice Davids megválasztott képviselőnő győzelmének Kansasban. (EPA/JIM LO SCALZO)

A 100 szenátori szék többségéről már döntés született, és bár sokáig nagyon szoros volt a helyzet Texasban, végül úgy tűnik, hogy Donald Trump 2016-os republikánus kihívója, Ted Cruz behúzta a győzelmet Beto O’Rourke demokrata jelölttel szemben. A 46 éves O’Rourke-ban sokan Donald Trump potencálisan egyik legkomolyabb 2020-as kihívóját látják, kampánya hihetetlenül népszerű volt a fiatalok körében.

A szenátust tekintve egyelőre három szék sorsa fordult, Mike Braun republikánus jelölt komoly győzelmet (53-42) arat a jelenleg hivatalban lévő, demokrata Joe Donelly felett Indianában, míg Észak-Dakotában Kevin Cramer 58-42 arányban nyerte el a szenátori széket Heidi Heitkamptól.

A szenátusban 35 helyet választottak újra, a republikánus szenátorok az eddig ismert eredmények szerint megőrizték bársonyszéküket, a visszavonuló republikánus helyére pedig az újonnan jelölt republikánus politikusokat választották meg.

Utah államban a visszavonuló Orrin Hatch szenátor helyére Mitt Romneynak, a 2012-es elnökválasztás republikánus elnökjelöltjének szavaztak bizalmat, Tennessee államban pedig a szintén visszavonuló Bob Corker helyett Marsha Blackburn lett a győztes republikánus. Győzelmével Romney, aki korábban Massachusetts állam kormányzója volt, visszatér az országos politikába. A szenátusi helyek sorsáról itt írtunk bővebben is a Privátbankár.hu-n. >>>

Mi újság a képviselőházban?

Ami a képviselőházat illeti, a demokratáknak van miért örülni, ahogy az a FiveThirtyEight képén is látszik, az eddig biztosan forduló képviselői helyeket szinte mind republikánusok vesztették el, New York 14-es körzetében nyert például az Alexandria Ocasio-Cortez, aki 29 évével a valaha volt legfiatalabb kongresszusba kerülő nő.

Az ABC News előrejelzése szerint egyre nyilvánvalóbb, hogy a képviselőházban demokrata többség lesz, az előrejelzések most arra számítanak, hogy több mint 30 helyet szereznek a republikánusoktól.

Az egyre fájóbb vereséget az mindenképpen enyhítheti, hogy Minnesota nyolcas körzetében megszületett a Republikánus Párt első képviselőházi székátvétele, Pete Stauber megszerezte az ugyan eredetileg demokrata, de alapvetően Trump-párti munkásosztály körzetet.

Mit jelentene ez?

A ház megnyerését egyértelműen sikernek könyvelhetik el a demokraták, és ez jelentősen megnehezítheti Donald Trump  életét is, ugyanis mostantól a komolyabb döntések meghozatalához is egyezkednie kell a demokratákkal, ráadásul így a képviselőházban kikényszeríthetnek olyasmiket, mint Trump adóbevallásainak, üzleti érdekellentéteinek, valamint a 2016-os orosz beavatkozás további vizsgálata.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Beszakadt a balkáni országok építőipara is
Privátbankár.hu | 2020. július 9. 10:56
A koronavírus-járvány miatt erősen visszaesett az építési teljesítmény Délkelet-Európa meghatározó országaiban is. Főleg a magasépítés szenvedett – derül ki az európai országok építési piacát vizsgáló szervezet nyári értékeléséből és előrejelzéséből.
Makro / Külgazdaság Közel félmilliárd euróval csökkent a külkereskedelmi többletünk májusban
MTI | 2020. július 9. 10:06
A zuhanás mögött természetesen a koronavírus áll.
Makro / Külgazdaság Áfacsökkentés és állami támogatás - így is lehet segíteni a turizmust
MTI | 2020. július 8. 17:13
Jelentős áfacsökkentéssel és az éttermi étkezés árának közvetlen költségvetési támogatásával segíti a brit kormány a koronavírus-járványt súlyosan megszenvedő vendéglátó és turisztikai ágazat újraindulását - közölte szerdán a brit pénzügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Merkel: hatalmas árat fizettünk a vírus megállításáért
Wéber Balázs | 2020. július 8. 16:53
Koronavírus-válság, gazdasági válság, Brexit – nehéz időszakban vette át Németország az EU soros elnökségét. A német kancellár szerint alapjogaink korlátozásával nagyon nagy árat fizettünk a vírusválság során, az EU még soha nem állt ekkora kihívás előtt. Az újjáépítési alapról még nyáron szeretne megegyezni. Elárulta azt is, miért szereti Beethovent.
Makro / Külgazdaság Érik a kiegészítés a nyugdíjasoknak, nem fékez a drágulás a boltokban
Baka F. Zoltán | 2020. július 8. 16:12
Az előttünk álló hetekben dől el, mekkora kompenzációt kaphatnak az idősek.
Makro / Külgazdaság A franciáknál nem lesz újra országos karantén, a koronavírus második hullámában sem
MTI | 2020. július 8. 14:42
Erről az új francia miniszterelnök beszélt. Jean Castex szerint ehelyett célzott intézkedéseket vezetnének be, melyekkel megóvhatnák a gazdaságot.
Makro / Külgazdaság Hatalmas lyuk tátong a költségvetésben - rekordhiány június végén
Privátbankár.hu | 2020. július 8. 11:58
Az elmúlt hónapokban kétszer is megemelték az idei költségvetés hiánycélját a koronavírus-járvány miatt. Az első félévben ezt a szintet is meghaladta a kumulált deficit.
Makro / Külgazdaság A török drónok rommá verték Putyin légvédelmét
Káncz Csaba | 2020. július 8. 10:28
Erdogan drónjai Szíriában és Líbiában megváltoztatták a háború menetét, miközben a német védelmi minisztérium fegyveres drónok beszerzése mellett tör lándzsát. A RAND szerint viszont az autonóm fegyverrendszerek lecsökkentik a stratégiai stabilitást, mindezt egy olyan időszakban, amikor kimondottan feszültté vált a nagyhatalmak közötti viszony. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Most siessen a benzinkutakra, pénteken jön az újabb drágulás!
Privátbankár.hu | 2020. július 8. 09:31
A benzin literjéért átlagban bruttó 3, a gázolajéért 4 forinttal kell többet leszurkolni július 10-étől.
Makro / Külgazdaság Egyre több veszélyes terméket szűr ki az EU, a vizsgált plüssjátékok 68 százaléka problémás
Privátbankár.hu | 2020. július 8. 09:16
A biciklikre szerelhető gyerekülések közül pedig mindegyikkel baj van, állapította meg az unió fogyasztóvédelmi rendszere.
hírlevél