3p
Trump saját floridai golfklubjában tartaná jövőre a G7 országok csúcstalálkozóját, bár az elnök külföldi kormányoktól nem fogadhat el pénzt.



Trump azt állította, hogy az illetékesek országszerte keresték a helyszínt a nagy ipari országok következő csúcstalálkozójához – és történetesen éppen az ő, floridai Doral golfklubját tartották erre a legalkalmasabbnak. Amint a The Washington Post beszámol, ez nem tévesztendő össze az elnöknek az ugyancsak floridai Palm Beachben lévő Mar-a-Lago nevű fényűző birtokával, ahol a hétvégéket tölti s ahol már találkozott a japán kormányfővel és a kínai elnökkel.

Azokat a találkozókat az állami költségvetésből fizették a Trump-cégnek, csakúgy, mint amikor az elnök hivatalos útjain írországi és skóciai golfklubjában időzött. Az amerikai lap számításai szerint mindez legalább 1,6 millió dolláros bevételt hozhatott az elnök vállalkozásainak.

A Doral a miami repülőtér közelében, szürke irodaház-rengeteg peremén fekszik. Az Egyesült Államok eddig két G7 csúcstalálkozót rendezett. Az egyiket a Washington közeli Camp Davidben, az elnöki üdülőben, a másikat egy Georgia állam partjainál fekvő szigeten tartották.

Amikor Trumpot 2016-ban elnökké választották, nyilvánosan ígéretet tett, hogy minden üzleti tevékenységtől tartózkodni fog és vállalkozásainak vezetését két fiára ruházta. Ugyanakkor az elnök változatlanul tulajdonosa cégeinek s azokat elnöksége óta is gyakran látogatja. Trump egyébként panaszkodott, hogy 3-5 milliárd dollárt veszített már, amióta elnök, hiszen nem tudta megvalósítani új külföldi üzleti terveit.

A 643 szobás Doral egyébként rosszul megy, helyi szakértők szerint éppen azért, mert sokan nem kívánnak az erőszakos elnök nevét viselő helyen megszállni.

A terv bírálói arra is hivatkoznak, hogy az amerikai alkotmány megtiltja az elnöknek fizetség elfogadását külföldi kormánytól. Ezen a címen már többször tettek feljelentést Trump ellen. Kettőt elutasítottak, egyet még vizsgálnak.

A Trump-csoport azt állítja, hogy a külföldi kormányokkal bonyolított üzletek hasznát befizeti a költségvetésbe s eddig 340.000 dollárt fizetett is. Nem közölte viszont, mekkora volt a teljes bevétel és hogyan számították ki a megadott hasznot. Értesülések szerint munkatársai már korábban szerették volna elérni, hogy az elnök ne használja ingatlanjait hivatalos célokra, ezzel támadásoknak téve ki magát. Próbálták arra is rábeszélni, hogy válasszon másik helyszínt a jövő évi csúcsra, olyat, amely biztonságosabb is, mint az ő klubja. Nem hajlott e véleményekre, ugyanakkor kijelentette:

bár a G7-ek biarritzi csúcstalálkozóján nem fogadták el javaslatát, hogy ezentúl hívják meg ismét Putyin orosz elnököt is, ő meg fogja hívni az Amerikában rendezendő összejövetelre.

„Trump arra használja a hivatalát, hogy az amerikaiak terhére tömje a zsebét és rontsa országunk jó hírét”, szögezte le nyilatkozatában Ron Wyden demokratapárti szenátor. Azt igényelni szövetségeseinktől, hogy a G7 találkozón az elnök szállodájában költsék a pénzüket, rájuk nézve sértő – és megsérti alkotmányunkat”, közölte a szenátor.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
Makro / Külgazdaság Új típusú atomrakéták szegeződnek ezentúl Kínára
Káncz Csaba | 2024. március 27. 09:10
Új-Delhi egyre inkább úgy érzi, hogy Kína jobban fenyegeti, mint tradicionális riválisa, Pakisztán. Gyorsan fejlődő nukleáris fegyverzetét látva India gyanítja, hogy Pekingnek eltitkolt szándékai vannak. Káncz Csaba jegyzete.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG