<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Trump saját floridai golfklubjában tartaná jövőre a G7 országok csúcstalálkozóját, bár az elnök külföldi kormányoktól nem fogadhat el pénzt.Trump azt állította, hogy az illetékesek országszerte keresték a helyszínt a nagy ipari országok következő csúcstalálkozójához – és történetesen éppen az ő, floridai Doral golfklubját tartották erre a legalkalmasabbnak. Amint a The Washington Post beszámol, ez nem tévesztendő össze az elnöknek az ugyancsak floridai Palm Beachben lévő Mar-a-Lago nevű fényűző birtokával, ahol a hétvégéket tölti s ahol már találkozott a japán kormányfővel és a kínai elnökkel.

Azokat a találkozókat az állami költségvetésből fizették a Trump-cégnek, csakúgy, mint amikor az elnök hivatalos útjain írországi és skóciai golfklubjában időzött. Az amerikai lap számításai szerint mindez legalább 1,6 millió dolláros bevételt hozhatott az elnök vállalkozásainak.

A Doral a miami repülőtér közelében, szürke irodaház-rengeteg peremén fekszik. Az Egyesült Államok eddig két G7 csúcstalálkozót rendezett. Az egyiket a Washington közeli Camp Davidben, az elnöki üdülőben, a másikat egy Georgia állam partjainál fekvő szigeten tartották.

Amikor Trumpot 2016-ban elnökké választották, nyilvánosan ígéretet tett, hogy minden üzleti tevékenységtől tartózkodni fog és vállalkozásainak vezetését két fiára ruházta. Ugyanakkor az elnök változatlanul tulajdonosa cégeinek s azokat elnöksége óta is gyakran látogatja. Trump egyébként panaszkodott, hogy 3-5 milliárd dollárt veszített már, amióta elnök, hiszen nem tudta megvalósítani új külföldi üzleti terveit.

A 643 szobás Doral egyébként rosszul megy, helyi szakértők szerint éppen azért, mert sokan nem kívánnak az erőszakos elnök nevét viselő helyen megszállni.

A terv bírálói arra is hivatkoznak, hogy az amerikai alkotmány megtiltja az elnöknek fizetség elfogadását külföldi kormánytól. Ezen a címen már többször tettek feljelentést Trump ellen. Kettőt elutasítottak, egyet még vizsgálnak.

A Trump-csoport azt állítja, hogy a külföldi kormányokkal bonyolított üzletek hasznát befizeti a költségvetésbe s eddig 340.000 dollárt fizetett is. Nem közölte viszont, mekkora volt a teljes bevétel és hogyan számították ki a megadott hasznot. Értesülések szerint munkatársai már korábban szerették volna elérni, hogy az elnök ne használja ingatlanjait hivatalos célokra, ezzel támadásoknak téve ki magát. Próbálták arra is rábeszélni, hogy válasszon másik helyszínt a jövő évi csúcsra, olyat, amely biztonságosabb is, mint az ő klubja. Nem hajlott e véleményekre, ugyanakkor kijelentette:

bár a G7-ek biarritzi csúcstalálkozóján nem fogadták el javaslatát, hogy ezentúl hívják meg ismét Putyin orosz elnököt is, ő meg fogja hívni az Amerikában rendezendő összejövetelre.

„Trump arra használja a hivatalát, hogy az amerikaiak terhére tömje a zsebét és rontsa országunk jó hírét”, szögezte le nyilatkozatában Ron Wyden demokratapárti szenátor. Azt igényelni szövetségeseinktől, hogy a G7 találkozón az elnök szállodájában költsék a pénzüket, rájuk nézve sértő – és megsérti alkotmányunkat”, közölte a szenátor.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Várólistára kerülhetnek az új autót vásárlók
MTI | 2021. október 17. 10:40
Több mint 250 ezerrel kevesebb személyautót gyártanak az idén a chipek hiánya miatt Csehországban, ez a cseh autóipar számára mintegy 200 milliárd koronás (2800 milliárd forint) veszteséget jelent - közölte a cseh autóipari szövetség vasárnap.
Makro / Külgazdaság Káros és szembemegy Orbán Viktor „zöld” nyilatkozataival a belengetett reptérfejlesztési stratégia
Mester Nándor | 2021. október 17. 06:07
Több sebből vérzik az az elképzelés, hogy felpörgessék a vidéki légikikötők forgalmát. Az áruforgalmat inkább vasútra kellene terelni a szakértők szerint, a jóval nagyobb utasforgalomhoz több és jobb helyi turisztikai szolgáltatások szükségesek.
Makro / Külgazdaság Nemcsak Covid ellen kell oltani: 3,6 milliárdos vakcinaszerződést kötött az NNK
Privátbankár.hu | 2021. október 16. 17:33
Bár a hírek folyamát uralja a koronavírus és az ellene folytatott küzdelem, a háttérben más kórokozók ellen is harcolnia kell a Nemzeti Népegészségügyi Központnak. 
Makro / Külgazdaság Megvan, ki vállalja a felelősséget a CDU kudarcáért
MTI | 2021. október 16. 15:32
Armin Laschet pártelnök kijelentette, hogy egyedül őt terheli felelősség azért, hogy a konzervatív Kereszténydemokrata Unió (CDU) több mint hét évtizedes fennállása leggyengébb eredményét érte el a szeptember végi németországi parlamenti választásokon.
Makro / Külgazdaság Először 1000 felett az elhunytak napi száma Oroszországban
MTI | 2021. október 16. 13:45
Oroszországban az elmúlt 24 órában a koronavírus-járvány kezdete óta először haladta meg az ezret a fertőzés nyomán kialakult Covid-19 betegségben elhunytak száma - közölte szombaton a szövetségi operatív törzs.
Makro / Külgazdaság 48 milliárdért húztak be közbeszerzést Mészáros Lőrincék
Székely Sarolta | 2021. október 16. 12:20
A Nemzeti Fejlesztési Programiroda tendereit győzőtt a Mészáros Lőrincék vezette konzorcium. Észak-Magyarországon kaptak munkákat. 
Makro / Külgazdaság Ellenzékbe vonul Andrej Babis
Privátbankár.hu | 2021. október 16. 09:20
Andrej Babis cseh kormányfő pénteken bejelentette: nem fogja elfogadni Milos Zeman köztársasági elnök megbízatását a kormányalakításra, és az általa vezetett ANO mozgalom, amely elveszítette a hétvégi képviselőházi választásokat, ellenzékbe vonul.
Makro / Külgazdaság Komor hangulatban az amerikaiak – az elemzők sem erre számítottak
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 15. 17:32
Némileg romlott a fogyasztói hangulat októberben az Egyesült Államokban a Michigan egyetem felmérése szerint, miközben a szakértők javulást vártak.
Makro / Külgazdaság Közelebb araszolt a kancellársághoz Olaf Scholz
MTI | 2021. október 15. 16:58
Eredményesek voltak az előzetes egyeztetések, elkezdődhetnek a konkrét koalíciós tárgyalások a német szociáldemokraták, a Zöldek és a liberálisok között.
Makro / Külgazdaság Putyin elképesztő durvasággal osztotta ki az ukrán vezetést
Káncz Csaba | 2021. október 15. 15:50
A Kreml nyílt levele elképesztő stílusban száll bele Zelenszkij elnökbe és politikustársaiba, akiket válogatott szidalmak között nemzeti identitás nélküli opportunistáknak nevez.  Ukrajna integrálódik az európai légtérbe – és a WizzAir már be is jelentette, hogy 26 új járatot indít Ukrajnából az EU különböző országaiba.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél
depositphotos