3p
Az amerikai alelnök szerint Trump elkötelezett az Európai Unióval folytatott partneri viszony mellett.
Mike Pence amerikai alelnök Forrás: Gage Skidmore/ Wikipedia Commons

Donald Trump határozottan elkötelezett az Európai Unióval folytatott partneri viszony mellett – mondta az amerikai alelnök Brüsszelben, ahol tárgyalásokat folytat az EU és a NATO vezetőivel. Enyém a kiváltság, hogy Trump elnök nevében az Egyesült Államok határozott elkötelezettségét fejezzem ki az Európai Unióval történő együttműködés és partnerség folytatása mellett" - fogalmazott Mike Pence.

Hozzátette: "A nézetkülönbségek ellenére kontinenseink közös értékekkel, de mindenekelőtt egy közös céllal rendelkeznek, amely a béke és a jólét előmozdítása a szabadságon, a demokrácián és a jogállamiságon keresztül. Ezen célok iránt továbbra is elkötelezettek vagyunk."

Az Európai Tanács elnöke kiemelte: továbbra is számítanak az Egyesült Államok őszinte és egyértelmű támogatására az egységes Európa eszméje iránt. Donald Tusk szerint Pence  biztosította támogatásáról ebben a tekintetben.

Egységes Unióra van szükség

A megbeszélés után az amerikai alelnök az Európai Bizottság elnökével találkozott. Jean-Claude Juncker szerint az Egyesült Államoknak erős és egységes Európai Unióra van szüksége minden lehetséges ügyben. Ez nem az a pillanat, amikor Európa felosztja magát az egykori nemzeti, tartományi kategóriákra. A Bizottság elnöke szerint a globális stabilitás nagyban függ a jó transzatlanti kapcsolatoktól is.

Az amerikai alelnök elsőként az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével tárgyalt Brüsszelben. A Federica Mogherinivel eltöltött ülést megelőzően Pence kijelentette: az új washingtoni kormányzat keresi a módját, hogy miként mélyíthető el a kapcsolat az Egyesült Államok és az Európai Unió között.

A szakértők szerint ezek csupán az uniós vezetők megnyugtatására szolgálhattak, akiket komoly aggodalommal tölt el az amerikai álláspont megváltozása az EU-val szemben. Sajtóértesülések szerint a müncheni biztonságpolitikai konferencián részt vevő washingtoni politikusok nem tudták eloszlatni az európai vezetők aggodalmát a Trump-külpolitikával kapcsolatban.

Már a találkozók hírére is tüntettek

A transzatlanti kapcsolatokon túl Mike Pence többek között a szíriai, az ukrajnai, a líbiai, az afganisztáni és az észak-koreai helyzet kérdését is megvitatta az uniós vezetőkkel. A találkozók helyszínén tüntetők gyülekeztek, akik Trumpot bírálták a nőkkel, a melegekkel, a muszlimokkal és a klímaváltozással kapcsolatos megnyilvánulásai miatt.

Mike Pence a múlt héten Charles Michel belga kormányfővel és Didier Reynders külügyminiszterrel is találkozott. A megbeszélésen a miniszterelnök figyelmeztette amerikai tárgyalópartnerét, ne támogassák az EU megosztását. A belga diplomácia vezetője pedig a szólásszabadság, a tolerancia, illetve az emberi jogok fontosságát hangsúlyozta a megbeszélésen.

Trump valamire készül: már a héten robbanhat a bomba

Donald Trump tartott egy kampánygyűlést, ahol megerősítette választási ígéreteit - pedig már egy hónapja ő az elnök. A legnagyobb port eddig a bevándorlást szigorító rendelete okozta rövid elnöksége alatt, most ugyanebben a témában készül újabb bejelentést tenni. Tovább >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Nőket erőszakolt és csonkított meg a Hamász tavaly október 7-én
Wéber Balázs | 2024. március 5. 11:54
Brutális rémtetteket követtek el a palesztin terrorszervezet tagjai a tavaly október 7-én Dél-Izraelben végrehajtott támadásaik során beszámolók szerint.
Makro / Külgazdaság Előzés a gazdaglistán
Buksza blog | 2024. március 5. 11:22
A Tesla árfolyamcsökkenése miatt az amazonos Jeff Bezos vette át a listavezető szerepet a Bloomberg listáján. 
Makro / Külgazdaság Leállt az internet-összeköttetés az egyik fontos vezetéken
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 10:39
A vörös-tengeri válság már nem csupán a kereskedelmi hajózásban okoz komoly fennakadásokat, hanem a virtuális térben az interneten folyó adatcserében is. A felelősséget lehetetlen megállapítani.
Makro / Külgazdaság Aggasztja a befektetőket Kína titkolózása
Káncz Csaba | 2024. március 5. 09:31
Három évtized óta először fordul elő, hogy a kínai miniszterelnök nem tart sajtótájékoztatót az éves parlamenti ülés végeztével. A gazdasági visszaesés legegyértelműbb megnyilvánulása a deflációs erők egyre erősebb szorítása. Káncz Csaba jegyzete.  
Makro / Külgazdaság Kiborultak a lengyelek Magyarországra, elérte célját Szijjártó Péter külügyminiszter véleményes diplomáciai lépése
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 09:03
Nem maradt visszhang nélkül, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter Alekszej Navalnij temetésének napján találkozott orosz kollégájával, Szergej Lavrovval. 
Makro / Külgazdaság Magyarország rükvercelt egy nagyot
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 08:30
Megjöttek a részletes GDP-adatok: rosszul néz ki a tavalyi bizonyítvány. 
Makro / Külgazdaság Putyin új ötlettel rukkolhat elő
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 07:33
Vlagyimir Putyin, Oroszország államfője feltűnően nagy hangsúllyal fényezte azokat a katonatiszteket, akik érdemeket szereznek az Ukrajna ellen vívott háborúban.
Makro / Külgazdaság A szakadék aljára került a forint
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 06:50
Az euróval szemben 3, a dollárhoz képest 5 százalékkal gyengült idén a forint. 
Makro / Külgazdaság Ukrajna szabadkereskedelmi megállapodásokra hajt - mire elég ez?
Bózsó Péter | 2024. március 5. 05:41
Ukrajna kiterjeszti szabadkereskedelmi megállapodását Kanadával, tárgyal az EU-val. Mekkora ennek a jelentősége?
Makro / Külgazdaság Döntő fontosságú adatokhoz jutottak az ukránok az oroszokról?
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 19:37
Mutatjuk a hétfői nap legfontosabb történéseit.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG