4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Gyorsulhat az ipari termelés növekedése az év hátralévő részében - véli az ING és a TakarékBank elemzője, akik szerint ezt nemcsak a járműgyártás és a külső-belső kereslet javulása, hanem bázishatások is segíthetik.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden közzétett adatai szerint augusztusban 0,7 százalékkal nőtt az ipari termelés az előző hónaphoz képest és munkanaphatással kiigazítva 0,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A havi növekedés a termelés 0,3 százalékos júliusi és 1,3 százalékos júniusi bővülését követte.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleményében kiemeli, hogy Magyarország ipari teljesítménye továbbra is meghaladja az eurózóna országainak átlagát.

A munkanaphatással kiigazított ipari termelési adatok alapján európai uniós összehasonlításban Magyarország Németországot megelőzve a legjobban teljesítő tíz tagállam közé tartozik. Az ipari termelés több hónapja tartó jó teljesítményéhez hozzájárulnak a kormány versenyképességet, beruházásokat és ipart támogató intézkedései - emeli ki a tárca.

"A kormány szándékát, mely szerint az ország gazdaságát a termelő szektor megerősítésén és a foglalkoztatottság folyamatos bővítésén keresztül lehet megerősíteni, alátámasztják a frissen megjelent statisztikai adatok" - olvasható a közleményben. Az NGM hozzáfűzi: fokozatosan bővül az export értékesítésének mértéke, így mostanra a magyar gazdaság ipariexport-bővülése 2013-ban a válság előtti időszakot is felülmúlta.

Az új gyárak is segtíhetnek

Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője az augusztusra vonatkozó részletes adatok alapján elmondta: kifejezetten kedvező jel, hogy gyorsulva - augusztusban 7,4 százalékkal - nőttek az új megrendelések. Ugyancsak pozitívum, hogy az eurózónában élénkülés látszik, ami az autóipart is érinti, a német autógyárak például szeptemberben 15 százalékkal növelték kapacitásukat, ami jó hír a magyar járműipari beszállító cégeknek is.

A szakértő kifejtette, hogy az utóbbi időben több gyárátadás is volt - felavatták többek között a Rehau győri és a Grundfos székesfehérvári egységét -, így a következő időszakban ez is hozzájárulhat az ipari termelés növekedéséhez, ezenkívül pedig az autóipar területén is kapacitásbővülés várható; az Audinál Győrben például újabb modellek gyártása kezdődik a jövőben.

Suppan Gergely szerint az ipari termelés tovább bővülhet az év hátralévő részében, a növekedés az utolsó negyedévben a bázishatások miatt különösen erős, akár 7-9 százalékos is lehet. Elsősorban a járműgyártás adhat további lendületet az ipari termelésnek, emellett a külső és a belső kereslet egyaránt javulhat.

Az elemző az idén az ipari termelés 2-2,5 százalékos, jövőre pedig 6 százalékos növekedésére számít.

Főleg az export húzza a termelést

Balatoni András, az ING Bank vezető makrogazdasági elemzője szerint dinamikus növekedés olvasható ki az ipari termelési adatokból, a hazai ipar az év második felében robosztusabb emelkedést érhet el.

Rámutatott: az éves, 1,4 százalékos csökkenés elsősorban a munkanaphatásnak köszönhető, mivel a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint az ipar teljesítménye 0,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az adatot a legtöbb bizalmi indikátor, így a beszerzésimenedzser-index is alátámasztja. Az ipar jó úton halad, az ING az év egészére az ipari termelés 1,5 százalékos bővülését vetíti előre, a bruttó hazai termék 0,6 százalékkal nőhet 2013-ban - tette hozzá.

Balatoni András megjegyezte: a részletes adatokból az is látszik, hogy elsősorban az exportértékesítés húzza az ipari termelést, a belföldi értékesítés éves összevetésben továbbra is csökkent. A vezető elemző a belső keresleti tényezőkben lát némi fordulatot Magyarországon, a fogyasztás és a beruházások növekedése az ipar belföldi értékesítésére is előbb-utóbb pozitív hatással lesz. Ugyancsak kedvező hatást fejt ki a jegybank növekedési hitelprogramja - amelynek teljes összege eléri a bruttó hazai termék (GDP) 9,5 százalékát -, mert a hatalmas mennyiségű, olcsó finanszírozási forma érdemben tudja emelni a beruházási aktivitást - vélekedett Balatoni András.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kihúz-e minket a csávából Nagy Márton új elképzelése?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 11:29
A Klasszis Média Lapcsoport állandó szerzője, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett versenyképességi stratégiát elemzi.
Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG