<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Iraki Kurdisztánban népszavazás készül a függetlenségről - a török hadsereg felvonul az iraki határon.
Török katonai szemle Kemal Atatürk mauzóleumánál. Fotó: EPA/Tumay Berkin

Hadgyakorlatot kezdett hétfőn a török haderő az Irakkal határos délkelet-törökországi Sirnak tartományban, Silopi körzetében - közölte a török vezérkar. Az időzítés persze nem véletlen: az autonóm észak-iraki Kurdisztán régió egy hét múlva, szeptember 25-én függetlenségi népszavazást tervez tartani.

Ankara ellenzi a referendumot, mert szerinte az iraki Kurdisztán önállósodása felélénkítené a Törökországban élő többmilliós kurd kisebbség önállósodási törekvéseit.

Míg Irak sokáig tehetetlen volt az Iszlám Állammal szemben, a kurdok felszabadították saját területeiket, sőt még az arabok lakta iraki területek, például Moszul visszaszerzésében is segítettek. Így most is teljesen független államként működnek, de nincs meg ennek nemzetközi elismerése, a térképekre így nem kerül fel a kurd állam. A háttérről itt írtunk legutóbb >>

A PKK ellen is tovább harcolnak

A törökországi kurdok függetlenségéért 1984 óta fegyveres felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) főhadiszállása az észak-iraki Kandil-hegységben található. A PKK-t Törökország mellett az Egyesült Államok és az Európai Unió is terrorszervezetnek nyilvánította. A török biztonsági erők és a szakadárok között zajló konfliktusban eddig csaknem 50 ezer ember vesztette életét. A török vezérkar hétfőn azt írta: a mostani hadgyakorlattal párhuzamosan folytatódik a térségben a PKK elleni harc is.

Ha a függetlenségre szavaznak, jönnek az iraki katonák

Recep Tayyip Erdogan török államfő pénteken jelezte: Ankara a török nemzetbiztonsági tanács és a kabinet szeptember 22-i ülését követően fogja közölni hivatalos álláspontját. A török elnök vasárnap indult el New Yorkba az ENSZ Közgyűlésének éves tanácskozására. Indulása előtt arról beszélt, hogy fel fogja vetni a népszavazás kérdését a Donald Trump amerikai elnökkel, valamint Haider al-Abádi iraki kormányfővel folytatandó megbeszélésén. "Háromszázötven kilométer hosszú határunk van ott. Rokonaink élnek ott" - mondta Erdogan az iraki kurd regionális kormányzat ellenőrzése alatt álló területeken élő türkmén kisebbségre utalva.

Az iraki központi kormány alkotmányellenesnek tartja a kurd referendumot és szombaton katonai beavatkozással fenyegette meg Erbílt, arra az esetre, ha a népszavazás erőszakba torkollna és Irak egységét veszélyeztetné.

Ez gyakorlatilag azt jelenti: ha a kurdok a függetlenség mellett döntenek, katonai választ kapnak Iraktól - ebbe a képletbe most egy határmenti török hadsereg-szemle is bekerült.

Nagy divat a hadgyakorlat

A hidegháború befejezése utáni időszak két legnagyobb hadgyakorlata zajlik le ebben a hónapban Európában. Ezek mindennél jobban érzékeltetik a Nyugat és Oroszország közötti bizalmatlanságot és feszültséget mind diplomáciai, mind katonai téren - korábbi elemzésünk >>

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Nemcsak Covid ellen kell oltani: 3,6 milliárdos vakcinaszerződést kötött az NNK
Privátbankár.hu | 2021. október 16. 17:33
Bár a hírek folyamát uralja a koronavírus és az ellene folytatott küzdelem, a háttérben más kórokozók ellen is harcolnia kell a Nemzeti Népegészségügyi Központnak. 
Makro / Külgazdaság Megvan, ki vállalja a felelősséget a CDU kudarcáért
MTI | 2021. október 16. 15:32
Armin Laschet pártelnök kijelentette, hogy egyedül őt terheli felelősség azért, hogy a konzervatív Kereszténydemokrata Unió (CDU) több mint hét évtizedes fennállása leggyengébb eredményét érte el a szeptember végi németországi parlamenti választásokon.
Makro / Külgazdaság Először 1000 felett az elhunytak napi száma Oroszországban
MTI | 2021. október 16. 13:45
Oroszországban az elmúlt 24 órában a koronavírus-járvány kezdete óta először haladta meg az ezret a fertőzés nyomán kialakult Covid-19 betegségben elhunytak száma - közölte szombaton a szövetségi operatív törzs.
Makro / Külgazdaság 48 milliárdért húztak be közbeszerzést Mészáros Lőrincék
Székely Sarolta | 2021. október 16. 12:20
A Nemzeti Fejlesztési Programiroda tendereit győzőtt a Mészáros Lőrincék vezette konzorcium. Észak-Magyarországon kaptak munkákat. 
Makro / Külgazdaság Ellenzékbe vonul Andrej Babis
Privátbankár.hu | 2021. október 16. 09:20
Andrej Babis cseh kormányfő pénteken bejelentette: nem fogja elfogadni Milos Zeman köztársasági elnök megbízatását a kormányalakításra, és az általa vezetett ANO mozgalom, amely elveszítette a hétvégi képviselőházi választásokat, ellenzékbe vonul.
Makro / Külgazdaság Komor hangulatban az amerikaiak – az elemzők sem erre számítottak
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 15. 17:32
Némileg romlott a fogyasztói hangulat októberben az Egyesült Államokban a Michigan egyetem felmérése szerint, miközben a szakértők javulást vártak.
Makro / Külgazdaság Közelebb araszolt a kancellársághoz Olaf Scholz
MTI | 2021. október 15. 16:58
Eredményesek voltak az előzetes egyeztetések, elkezdődhetnek a konkrét koalíciós tárgyalások a német szociáldemokraták, a Zöldek és a liberálisok között.
Makro / Külgazdaság Putyin elképesztő durvasággal osztotta ki az ukrán vezetést
Káncz Csaba | 2021. október 15. 15:50
A Kreml nyílt levele elképesztő stílusban száll bele Zelenszkij elnökbe és politikustársaiba, akiket válogatott szidalmak között nemzeti identitás nélküli opportunistáknak nevez.  Ukrajna integrálódik az európai légtérbe – és a WizzAir már be is jelentette, hogy 26 új járatot indít Ukrajnából az EU különböző országaiba.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Megemeli a kőolajexport vámját novembertől Oroszország
MTI | 2021. október 15. 13:50
Tonnánként 8,4 dollárral.
Makro / Külgazdaság Uniós pert vesztett a NAV egy német gyógyszergyártó ellen, több százmillió forintot kell visszafizetnie
Privátbankár.hu | 2021. október 15. 11:32
A magyar államnak és a NAV-nak igen kellemetlen ítéletet hozott nemrég az Európai Unió bírósága. Egy októberben zárult ügy végkifejlete ugyanis az lett, hogy az adóhatóság pert vesztett a Boehringer Ingelheim Pharma gyógyszergyárral szemben, aminek eredményeképpen több mint 350 millió forintot vissza kell fizetnie cégnek.
hírlevél
depositphotos