TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A jogilag nem kötelező érvényű ENSZ migrációs csomag komoly politikai viharokat váltott ki Szlovákiában és Németországban. Jens Spahn, Merkel egyik utód-jelöltje keményen ellene van a csomag aláírásának. Az Afd szerint a csomag a Dél túlnépesedett térségét rászabadítaná az Észak szociális rendszerére.
"Merkelnek mennie kell." (EPA/JENS SCHLUETER)

Az ausztrál konzervatív kormány tegnap bejelentette, hogy nem csatlakozik az ENSZ migrációs csomagjához, mivel szerinte az bátoríthatja az illegális bevándorlást a szigetországba. „Ez pedig veszélyeztetné az embercsempészet területén nehezen kiharcolt eredményeket” – tették hozzá Canberrában. Scott Morrison kormánya feltartóztatja azon menekülteket és migránsokat, akik hajóval akarnak bejutni az országba és aztán kisebb szigetekre szállítja őket.

Sorozatban farolnak ki

Az ENSZ migrációs csomagját december 11-12-én tervezik elfogadni Marokkóban. A nemzetközi szervezet másfél éves tárgyalás-sorozat után még júliusban egyezett meg a dokumentum végső szövegéről, amelynek segítségével megakadályozható lene az illegális bevándorlás, miközben a legális bevándorlást jobban lehetne irányítani. Az utóbbi időszakban aztán az USA, Magyarország, Lengyelország, a Cseh Köztársaság, Ausztria, Horvátország és Izrael is kinyilvánította, hogy nem csatlakozik a paktumhoz.

A jogilag nem kötelező érvényű dokumentum eközben komoly politikai viharokat váltott ki Szlovákiában és Németországban.  Robert Fico, a Smer párt elnöke egy friss állásfoglalásában kifejtette, hogy „A csomag nem tesz különbséget a legális és illegális migráció közt, s abból az elvből indul ki, hogy a migráció jó” – hozzáfűzve, a „mi szuverén nézetünk azonban más”. Fico aztán a gazdasági migránsok tömegeiről beszélt, akik „illegálisan benyomultak Európába”, veszélyeztve a politikai rendszerek stabilitását. „Igaz ugyan, hogy jogilag nem kötelező érvényű, de politikailag nagyon erős dokumentum ez”.

Hasadás a CDU-ban

A dokumentumot az ENSZ Közgyűlése dolgozta ki, amelyet akkor Miroslav Lajčák, a szlovák diplomácia feje vezetett, ezért ő most lemondással fenyegetőzik, ha a parlament határozattal blokkolja a csomagot. A német konzervatív CDU-CSU tömörülésben is törést okozott a csomag. A CDU jelenlegi főtitkára, Annegret Kramp-Karrenbauer egyértelműen a jelenlegi kormánypolitika hűséges követője, és 2015 óta fenntartás nélkül támogatja Merkel Willkommenskultur-ját.

Jens Spahn egyészségügyi miniszter, egyben a Merkel utódlásáért versengő 3 CDU politikus egyike azonban keményen ellene van a csomag aláírásának, ahogyan Peter Ramsauer bajor CSU országgyűlési képviselő is. Spahn szerint egy CDU kongresszusnak kell a csomagról döntenie.

A túlnépesedett Dél

Nemrég Spahn a Frankfurter Allgemeine Zeitungban jelentetett meg egy programját vázoló írást, amelyben kifejti, hogy az európai külső határokat szigorúan meg kell védeni, a menekültügyi szabályozást és a bevándorlást szét kell választani egymástól – ami nyilvánvalóan azt jelenti, hogy nem ért egyet az ENSZ migrációs kompaktja által sugallt tétellel, mely szerint a migráció emberi jog. Kifejti, hogy nem lehet elsiklani afelett, ami 2015 szeptemberében történt Németországban, amikor az a kép keletkezett az emberekben, hogy az állam és a politika elveszítette az ellenőrzést a folyamatok felett.

Az Afd szerint a csomag valójában egy áttelepítési javaslatcsomag, amely a Dél túlnépesedett térségét rászabadítaná az Észak szociális rendszerére.  Az eurószkeptikus párt szerint a csomag olyan javaslatai, mint bővebb információk nyújtása a potenciális migránsoknak, a könnyített vízumkiadás és az igény a jogsegélyre mind csak ösztönzést adna a tömeges migrációra a Föld válságövezeteiből.

Káncz Csaba jegyzete

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megvan, hol vívja a második csatát a vírussal szemben az Orbán-kormány
Székely Sarolta | 2020. augusztus 29. 13:10
Miközben az elmúlt napokban kedvezőtlenül kezdtek alakulni Magyarországon az esetszámok, még mindig több területen nyögi a társadalom az első hullám következményeit. Közben a kormány már látja, hol kell a következő csatát megvívni.
Makro / Külgazdaság A nagy korona-összecsapás: forró hétvégére számíthat Berlin
Wéber Balázs | 2020. augusztus 29. 11:20
Farkasszemet nézhetnek egymással a vírus miatti korlátozások ellen tiltakozók és az ellentüntetők ezen a hétvégén Berlinben. A megmozdulásokra több tízezer embert várnak, a rendet mintegy háromezer rendőr vigyázza.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: komoly intézkedéseket kellett hoznunk
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 29. 10:07
Szigorú határvédelmi intézkedések technikai részleteit tekintette át az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az akciócsoport ülése utáni Facebook-videójában.
Makro / Külgazdaság Helyzet van: megint megugrott a fertőzöttek száma - így kanyarodunk rá az iskolakezdésre
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 09:48
158 új fertőzöttet találtak, közülük 100-at Budapesten vagy Pest megyében.
Makro / Külgazdaság Két negatív teszttel mehetnek a külföldiek a budapesti szuperkupa döntőre - ha lesz
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 17:21
Zárt kapus is lehet végül a mérkőzés, de még az is lehet, hogy meg sem rendezik
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: Magyarország ismét bezárja határait a külföldiek előtt
Székely Sarolta | 2020. augusztus 28. 16:51
Péntek délután jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány döntéseit. 
Makro / Külgazdaság Elesett az Adria, nem enyhül a járvány déli szomszédainknál
MTI | 2020. augusztus 28. 16:09
Nem enyhül a fertőzés terjedése Horvátországban, Szlovéniában is nőtt az újonnan azonosított koronavírus-esetek száma - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A koronavírus hatásai is bekerültek az új köznevelési stratégiába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 15:45
Nyilvánossá vált a 2021-2030-as időszakra szóló köznevelési stratégia, benne a koronavírus közvetlen hatásaival. 
Makro / Külgazdaság Putyin drezdai rémálma - ezért támogatja szilárdan Lukasenkat
Káncz Csaba | 2020. augusztus 28. 09:47
Az idei év eddig rémálmok sorozata a Kreml ura számára, márpedig szeptember 13-án helyhatósági választások jönnek. Putyin a tüntetésekre úgy tekint, mint az instabilitás, az erőszak, sőt az állam összeomlásának előhírnökére. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Hivatalosan 218 ezer munkanélküli volt júliusban
MTI | 2020. augusztus 28. 09:27
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai a munkaerőpiac további javulásáról árulkodnak.
hírlevél