2p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Moldova kiutasítja a chisinaui orosz nagykövetség egyik diplomatáját, ez ügyben szerdán behívatták az orosz nagykövetet, hogy közöljék vele a döntést.

Az eset előzménye, hogy a moldovai hatóságok hétfőn nem engedték belépni az országba Rusztam Minnihanov tatárföldi vezetőt és kíséretét. A repülőtéren a Minnihanovot fogadó két orosz diplomata, ahogy azt Daniel Voda moldovai kormányszóvivő elmondta, "helytelenül viselkedett", ezért repülőtéri, különleges belépő kártyájukat elvették tőlük.

Dorin Recean miniszterelnök szerdán a két orosz diplomata mozgási szabadságának korlátozására szólított fel az incidenst követően. Egyben megköszönte a moldovai határőrségnek, belügyminisztériumnak és külügyminisztériumnak az ügyben tanúsított fellépését.

Recean egyúttal megrótta a moldovai parlamentet, valamint a gagauz autonóm terület képviselőházának tagjait, amiért meghívták az orosz állampolgárokat. Úgy vélekedett, hogy a küldöttség azért érkezett, hogy tagjai beavatkozzanak a gagauziai választásokba.

A miniszterelnök szavait bírálta a moldovai kormányhoz tartozó Irina Vlah, Gagauzia vezetője, aki elmondta, hogy 25 éve működnek együtt Tatárfölddel. "Ez a régió sokat támogatott minket. Kaptunk felszerelést kórházak számára, számítógépeket, zenei felszerelést iskolák számára és más dolgokat. Jó kapcsolataink vannak Tatárfölddel, és azok is maradnak. Nem értem, miért hozza összefüggésbe (a kormányfő) Minnihanovot az ukrajnai háborúval" - mondta.

A tatárföldi vezető azt mondta, hogy a moldovai hatóságok nemkívánatos személynek nyilvánították őt. Egyébként, tette hozzá, a moldovai parlament és a gagauz autonómia képviselőinek meghívására repült Chisinauba, akik nemrég Tatárföldön jártak, és egy nagyszabású közös munkaprogramot vázoltak fel.

Korábban a moldovai hatóságok többször megtagadták orosz művészek, politológusok, tudósok, közéleti személyiségek és újságírók belépését a köztársaságba - emlékeztetett a TASZSZ orosz hírügynökség. Az elutasítást a moldovai határszolgálatnál már megszokottá vált megfogalmazással magyarázták: nem tudták megindokolni az utazás célját, adta hírül az MTI.

Az Európa és Oroszország közötti diplomáciai háborúról és a kiutasításokról itt írtunk részletesen: 

 

 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Megerősítette a magyar államadós-osztályzatot a Fitch Ratings
Privátbankár.hu | 2024. június 15. 07:04
A nemzetközi hitelminősítő péntek éjjel Londonban bejelentett döntése alapján érvényben maradt a magyar szuverén devizakötelezettségek "BBB" szintű osztályzata.
Makro / Külgazdaság Megint többet kell fizetni hétfőtől a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 18:41
Vége a jó világnak.
Makro / Külgazdaság Máris megvan a vámháború első áldozata? Mi lesz a pálinkákkal?
Buksza blog | 2024. június 14. 16:08
Az Európából Kínába szállított szeszesitaltermékek, például pálinkafélék, mondjuk a francia konyak lehet az első európai áldozata a kínai elektromos autókra kivetett európai uniós büntetővámra adott pekingi válasznak.
Makro / Külgazdaság Putyin Zaporizzsja és Herszon megyét is magának követeli
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 14:20
Aligha elfogadható ez Ukrajnának.
Makro / Külgazdaság Áprilisban csökkent az euróövezet külkereskedelmi többlete
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 13:25
Az előző havinál és a vártnál is jóval kisebb külkereskedelmi többlettel zárta áprilist az euróövezet az EU statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken publikált első becslése alapján.
Makro / Külgazdaság Áll a bál a Vörös-tengeren is, súlyosan megsebesült egy matróz
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 11:14
Húszi rakéták vettek célba több hajót is, egy súlyos sebesült is van.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor is beismerte, hogy bajban van Brüsszelben
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 10:44
"Két hölgy" miatt. Ha nem jön össze az új frakció, még messzebb kerül Brüsszel elfoglalása, márpedig a magyar miniszterelnök szerint sem áll jól a dolog.
Makro / Külgazdaság Kezdődik a háború Kína és Brüsszel között?
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 09:46
Pekingben közölték, nem hagyják válasz nélkül az ellenséges lépést, megtorló intézkedések jöhetnek.
Makro / Külgazdaság Kapott egy jó hírt Lázár János
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 08:31
A márciusi kiábrándító adatok után jelentősen javult egy fontos gazdasági mutató.
Makro / Külgazdaság Megismételhetik a főpolgármester-választást! Ezt kezdeményezi Karácsony Gergely
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 16:28
Budapest teljes területén, a lehető legrövidebb időn belül. Bármi is legyen az eredménye a szavazatok pénteki újraszámlálásának.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG