1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Bár a befektetők a délutáni amerikai foglalkoztatási adatra kíváncsiak elsősorban, jöttek fontos piacbefolyásoló adatok az euróövezetből is. Többségük alulmúlta a várakozásokat és újra a recessziós jelekről adnak számot. Csúcson maradt a munkanélküliség, egyre gyengébb a kiskereskedelem, Németországban pedig csökkennek az ipari megrendelések.

Csúcson maradt a munkanélküliség

Mindenkori csúcson, 10,3 százalékon stagnált az euróövezeti munkanélküliség novemberben. Októberben is 10,3 százalék volt az euróövezeti munkanélküliségi ráta a szeptemberi 10,2 százalék után. Az Európai Unió egészében 9,8 százalék volt novemberben a munkanélküliség, azonos az októberivel és a szeptemberivel. Az Eurostat számításai szerint az Európai Unió egészében 23,674 millió, a közös valuta térségében pedig 16,372 millió álláskereső volt novemberben. Októberhez képest az EU-ban 55 ezerrel, míg az euróövezetben 45 ezerrel nőtt a munkanélküliek száma.

Az EU tagállamai közül a legalacsonyabb munkanélküliségi ráta Ausztriában (4 százalék), valamint Luxemburgban és Hollandiában (egyaránt 4,9 százalék) volt. Arányukat tekintve a legtöbb álláskereső Spanyolországban (22,9 százalék), Görögországban (szeptemberi adatok szerint 18,8 százalék), és Litvániában (15,3 százalék a harmadik negyedévben) volt. A 25 éven aluli lakosság körében az Európai Unió egészében 5,579 millió volt az álláskeresők száma (22,3 százalék), az euróövezetben ebből 3,394 millió (21,7 százalék). Tavaly novemberhez képest az Európai Unió egészében a fiatal lakosság tekintetében 335 ezerrel nőtt a munkanélküliek száma, ezen belül az euróövezetben 207 ezerrel.

Az Eurostat közlése szerint Magyarországon 10,7 százalékos munkanélküliségi ráta volt novemberben az októberi 10,8 százalék után. A 25 éven aluliak körében 25,9 százalék volt az álláskeresők aránya novemberben az októberi 26,1 százalék után.

Visszaesett a kiskereskedelem az év végére

Az októberi felülvizsgált 0,1 százalékos havi növekedés után 0,8 százalékkal esett vissza novemberben a kiskereskedelmi forgalom az euróövezetben. Az Eurostat jelentése szerint éves szinten 2,5 százalékkal hanyatlott novemberben a kiskereskedelmi forgalom az októberi felülvizsgált 0,7 százalékos csökkenés után. Elemzők 0,4 százalékos havi és 0,8 százalékos éves visszaesést vártak.

Az Európai Unió egészében, az előző hónaphoz képest 0,6 százalékkal, míg éves szinten 1,3 százalékkal csökkent novemberben a kiskereskedelmi forgalom az októberi rendre 0,2 százalékos növekedés, illetve 0,1 százalékos visszaesés után.

Tagállami szinten a kiskereskedelmi forgalom októberhez képest 13 tagállamban csökkent, míg 7 országban nőtt. A legnagyobb visszaesés Portugáliában (-2,6 százalék), Máltán (-1,6 százalék) és Romániában (-1 százalék) volt. A legnagyobb növekedés Litvániában (4,2 százalék), Írországban (2 százalék) és Lettországban (1,9 százalék) volt. Éves összehasonlításban tíz-tíz tagállamban nőtt, illetve esett vissza a kiskereskedelmi forgalom. Portugáliában 9,2 százalékkal, Spanyolországban 7,0 százalékkal, Bulgáriában pedig 5,3 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom. Ezzel szemben Litvániában 14,1 százalékkal, Lettországban 7,6 százalékkal, Észtországban pedig 3,9 százalékkal nőtt a forgalom.

A KSH január 25-én közli a magyarországi kiskereskedelmi forgalom novemberi adatait.

Egyre kevesebb a megrendelés a német feldolgozóiparban

Csökkentek, az előző hónaphoz képest 4,8 százalékkal estek novemberben az új feldolgozóipari megrendelések Németországban. Elemzők 1,7 százalékos novemberi visszaesést vártak az 5,2 százalékról 5,0 százalékra felülvizsgált októberi emelkedés után. A külföldi megrendelések 7,8 százalékkal esett novemberben a felülvizsgált októberi 8,1 százalékos növekedés után.

Az euróövezeten kívül megrendelések 10,3 százalékkal estek az októberi 8,1 százalékos bővülést követően. Az euróövezeten belülről érkező új megrendelések 4,1 százalékkal csökkentek novemberben azt követően, hogy októberben 8,2 százalékkal nőttek. A belső megrendelések 1,1 százalékkal süllyedtek az októberi 1,3 százalékos növekedés után.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
Makro / Külgazdaság Erre senki nem számított a pénzügyi világban!
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 16:34
Noel Quinn, a HSBC csoport vezérigazgatója öt év után váratlanul bejelentette, távozik a bank vezérigazgatói székéből.
Makro / Külgazdaság A fogyasztás fellendülése lehet a gazdasági növekedés alapja
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 15:22
Az MBH Bank értékeli az első negyedéves GDP-adatokat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG