TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Kis híján 330 milliárd forintos átrendezésről döntött a kormány a szerda esti Magyar Közlönyben megjelent határozat alapján, nagyrészt a rég kiürült Gazdaságvédelmi Alap terhére. 

A Magyar Közlönyben megjelent határozat alapján az mfor.hu szedte csokorba az átrendezések részleteit.

Gazdaságvédelmi Alap: mínusz 297 milliárd

Közel 300 milliárd forint  forrása az egyébként már régen kiürült, a járvány hatásainak kezelésére létrehozott Gazdaságvédelmi Alap - a költségvetési átrendezés tehát valójában a hiányt fogja tovább növelni.

 • A mintegy 297 milliárdos átrendezés legnagyobb nyertesei a nagyvállalatok, 80 milliárd forint ugyanis nagyvállalati beruházási támogatásokra megy majd a Pénzügyminisztériumhoz tartozó fejezetbe.
 • A külügyhöz tartozó koronavírus-járvány következtében szükségessé vált versenyképesség-növelő támogatás céljára újabb 70 milliárd forintot szán a kormány. Erre a támogatásra egyébként legutóbb szeptember 1-jén lehetett pályázni, 18,4 milliárdos keretösszeggel, amit a közép- és nagyvállalatok 15 perc alatt elkapkodtak - épp a friss közlönyben különítettek el további mintegy 2,5 milliárd forintot arra, hogy minden érvényes pályázat, amit abban a negyed órában leadtak, támogatható legyen.
 • Más nagy összegek is a külügynél landolnak: 50 milliárd forintot kap Szijjártó Péter tárcája a külgazdaság fejlesztési célelőirányzatra, 35 milliárdot pedig határon túli gazdaságfejlesztési programok támogatására.
 • A Miniszterelnökség újabb 17,8 milliárd forintot költhet az egyházi épített örökség védelmére, 4,1 milliárdot kulturális örökségvédelmi szakmai feladatokra, 603 milliót a Modern Városok Programra, 271 milliót a Borsi Rákóczi-kastély helyreállítására
 • A Miniszterelnöki Kabinetiroda több mint 16 milliárd forint pluszforráshoz jut, turisztikai fejlesztésekre.
 • A belügy újabb 9,3 milliárd forintot kap kormányzati infokommunikációs szolgáltatásokhoz kapcsolódó dologi kiadásokra.
 • Az Innovációs és Technológiai Minisztérium 2 milliárd forintot a "vasúti személyszállítási gördülőállomány" fejlesztésére költhet, repterek fejlesztésére 750 millió forint jut.
 • Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közel 680 millió forintból a Klebelsberg Központtal kapcsolatos kiadásokat fizetheti, a Betegápoló Irgalmasrend projektjeinek finanszírozására viszont 5 milliárd forintot kapott. Mivel pénzosztás nem létezhet sportcélú kiadások nélkül, a Vasas SC létesítmény-fejlesztési programja is kap 281 milliót. 
 • Az Agrárminisztérium ebben a körben kevesebb mint 200 millió forintot kap, amit ménesgazdaságokra és a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központra költhet.
 • Minisztériumi kereteken kívül az állam tulajdonosi felelősségével kapcsolatos környezetvédelmi feladatok finanszírozására adtak még 1,6 milliárd forintot, a gödi adatközpont beruházás előkészítésére pedig 626 milliót. Tanterem-fejlesztésekre 419 millió forint jutott, sportparkok építésére pedig 325 millió forint.

További átrendezések: tovább tömik a közmédiát is

A Központi Maradványelszámolási Alap terhére további mintegy 6 milliárd forintot csoportosít át a kormányhatározat. Ebből egyebek mellett

 • 3 milliárd forint a nagycsaládosok személygépkocsi-szerzési támogatására megy,
 • 1,451 milliárd forint pedig egy új sorra, a Belügyminisztérium fejezet Tulajdonosi joggyakorlással kapcsolatos bevételek és kiadások alcíme alatti Tőkeemelések jogcímcsoportba kerül,
 • 684 millió a Nemzetközi Fejlesztési Együttműködés kiadásaira megy,
 • 185 millió forint a sportakadémiák támogatásaira megy,
 • 100 millió a miniszterelnökség tulajdonosi joggyakorlásába tartozó gazdasági társaságok működéséhez szükséges hozzájárulás.

A Központi tartalékokból is kipakol 17,4 milliárdot a kormány. Ebből a nagyobb tételek:

 • 9,7 milliárdot a közszolgálati médiaszolgáltatás támogatására fordíthat az Országgyűlés
 • közel 5,5 milliárd megy egyetemek, főiskolák dologi kiadásaira
 • 1,44 milliárd forint megy a Bethlen Gábor Alapnak.

A Járvány Elleni Védekezés Központi Tartalékából 2,7 milliárd forint kerül ki, ez teljes egészében a Nemzeti Népegészségügyi Központ dologi kiadásaira megy.

A minisztériumok forrásait is tologatja a kormányhatározat, összesen 3,4 milliárd forint értékben. Eszerint többek között

 • a Paksi Atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter forrásaiból 1,5 milliárd forint átkerül Közép-Duna menti térségfejlesztési feladatokra
 • a Hungaroring Sport Zrt. támogatásából közel 445 millió forint kerül ki, ugyanennyivel nő a Nemzeti Foglalkoztatási Alap támogatása
 • 450 millióval csökken a Beruházási Ügynökség forrása, ugyanennyivel nő a BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. rendelkezésére álló pénz.

Végül a Nemzeti Eszközkezelő Program keretében megszerzett ingatlanok fenntartása előirányzat további 750 millió forinttal emelkedik a kormányhatározat értelmében.

Segítsen nekünk véleményével, és mi féléves előfizetéssel ajándékozzuk meg!

Rendszeresen olvassa cikkeinket, és lenne kedve részt venni a stratégiánk alakításában? Vegyen részt fókuszcsoportos kutatásunkban, és mi féléves előfizetéssel háláljuk meg segítségét, amely a Privátbankár.hu és az Mfor.hu hamarosan induló prémium szolgáltatására érvényes!

Kérjük, töltse ki az alábbi linken található kérdőívet, amely alapján a kutatást végző szakemberek összeállítják a fókuszcsoportokat. A kutatásba beválogatott jelentkezőket legkésőbb december 7-én értesítjük!

Jelentkezés

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél