<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Az Európai Unió a koronavírus okozta válság kezelésétől a fenntartható és méltányos helyreállítás irányába mozdul el, és megerősíti az uniós gazdaság ellenállóképességét - közölte az Európai Bizottság az európai szemeszter szerdán közzétett őszi csomagjában szerdán.

A tájékoztatás szerint a csomag az őszi gazdasági előrejelzésre támaszkodik, amely megállapítja, hogy az európai gazdaság a helyreállítástól a bővülés felé mozdul el, jelenleg ugyanakkor új kihívásokkal kell megbirkóznia.

Az európai szemeszter őszi csomagjában az idei éves növekedési jelentéssel kapcsolatban az Európai Bizottság azt írta, hogy a vissza nem térítendő támogatások és hitelek nyújtására 723,8 milliárd eurós költségvetéssel rendelkező helyreállítási alap kulcsszerepet fog játszani az ellenállóképes gazdaság kiépítésében. Az ez idáig nyújtott előfinanszírozás máris értékes módon járul hozzá a versenyképes fenntarthatóságnak az éves növekedési jelentésben felvázolt négy dimenziójához, vagyis a környezeti fenntarthatósághoz, a termelékenységhez, a méltányossághoz és a makrogazdasági stabilitáshoz

- írták.

A bizottság felszólította a tagállamokat, biztosítsák, hogy a nemzeti reformok és beruházások illeszkedjenek az éves növekedési jelentésben meghatározott prioritásokhoz.

A jelentés szerint a tagállamok várhatóan megszüntetik az ideiglenesen bevezetett, a koronavírus-járvány visszaszorítását célzó rendkívüli intézkedéseket, 2022-ben támogató intézkedéseiket egyre inkább a gazdasági élénkülés fenntartására összpontosítják majd. Jövőre az összes helyreállítási támogatási intézkedés 24 százalékát a helyreállítási alap keretében nyújtott vissza nem térítendő támogatásokból fogják finanszírozni. A tervek szerint 2022-ben valamennyi tagállam fenntartja vagy nagyjából fenntartja a nemzeti finanszírozású beruházások szintjét - írták.

(Kép: Pixabay)(Kép: Pixabay)

Az euróövezet költségvetési irányvonala előreláthatólag expanzív lesz. A nemzeti és az uniós költségvetésből egyaránt finanszírozott közberuházások és egyéb tőkekiadások fontos pozitív hozzájárulásnak számítanak, de a költségvetési expanzió fő hajtóerejét 2021-ben és 2022-ben is a nemzeti finanszírozású nettó elsődleges kiadások jelentik. Több tagállamban - köztük néhány magas adóssággal rendelkező tagállamban - az előre jelzett támogató költségvetési irányvonal hátterében magasabb nemzeti finanszírozású folyó kiadások vagy ellentételezés nélküli adócsökkentések húzódnak meg. A tagállamok mintegy negyedében a támogató költségvetési irányvonalat előreláthatólag a beruházások - mind nemzeti, mind uniós finanszírozású beruházások - fogják vezérelni.

Folyamatos lépésekre van szükség az euróövezetben

Az euróövezet gazdaságpolitikájáról szóló ajánlás értelmében az euróövezeti tagállamoknak 2022-2023 folyamán lépéseket kell tenniük annak érdekében, hogy nemzeti költségvetési politikáik révén és azokat összehangolva továbbra is hatékonyan előmozdítsák a fenntartható helyreállítást. Az ajánlás szorgalmazza, hogy 2022-ben az euróövezet egészében tartsák fenn a mérsékelten támogató költségvetési irányvonalat, a költségvetés-politikai intézkedések pedig fokozatosan mozduljanak el az ellenálló és fenntartható helyreállítást elősegítő beruházások felé. Az euróövezeti tagállamoknak dinamikus költségvetési politikát kell folytatniuk, hogy képesek legyenek reagálni a járványkockázatok újbóli megjelenése esetén. Olyan költségvetési politikát kell folytatniuk, amely a prudens középtávú költségvetési pozíció elérését és az államadósság fenntarthatóságának biztosítását célozza, ugyanakkor fokozza a beruházásokat. Az ajánlás szintén ösztönzi a bankunió kiteljesítésére, az euró nemzetközi szerepének megerősítésére, valamint a digitális euró létrehozásának támogatására irányuló munka folytatását.

Az Európai Bizottság úgy ítélte meg, hogy Franciaország, Hollandia, Horvátország, Írország, Németország, Portugália, Románia, Spanyolország és Svédország esetében egyensúlyhiány, illetve Ciprus, Görögország és Olaszország esetében túlzott egyensúlyhiány állt fenn.

Kiemelve Romániát az uniós bizottság arra emlékeztetett, hogy a 2020 áprilisa óta túlzotthiány-eljárás alatt álló országot az Európai Unió Tanácsa arra kérte júliusban, hogy legkésőbb 2024-re szüntesse meg túlzott költségvetési hiányát.

Az Európai Bizottság azonban, tekintettel arra, hogy Romániában korlátozott hatáskörrel rendelkező ügyvezető kormány működik, úgy vélte, nem helyénvaló a dönteni a Romániára vonatkozó túlzotthiány-eljárás további lépéseiről. Elvárja azonban, hogy az új román kormány megalakulását követően nyújtsa be a következő évre vonatkozó költségvetési terveit, és egy középtávú költségvetési stratégiát.

A Görögországról készült tizenkettedik felügyeleti jelentés azt állapította meg, hogy az ország előrelépést tett a kötelezettségvállalások teljesítésében a koronavírus-járvány és az augusztusi erdőtüzek okozta nehézségek ellenére. A járvány negatív hatása a görög gazdaságra várhatóan fokozatosan enyhül, és a költségvetési és monetáris politika, továbbá a helyreállítási tervek megfelelő végrehajtása által az ország gazdasági fellendülés várható.

A Spanyolországra, Portugáliára, Ciprusra, illetve Írországra vonatkozó, kiigazítási programot követő felügyeleti jelentés szerint mind a négy tagállam képes visszafizetni fennálló adósságát - közölték.

(MTI)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Csehországban és Németországban is ott lehet már az Omicron
Privátbankár.hu | 2021. november 27. 14:04
Hollandiában 61 esetet igazoltak, de Cseh- és Németországban is vizsgálnak egy-egy pozitív tesztet produkált fertőzöttet, akik már valószínűleg az új mutánst kapták el. Bár a határzárak valószínűleg nem fognak sokat érni, mégis egyre-másra jelentenek be utazási korlátozásokat a világ országai.
Makro / Külgazdaság Fidesz-győzelmet tippel a nemzetközi elemzőcég, de szoros versenyre számít
Privátbankár.hu | 2021. november 27. 10:38
A megszokottnál szorosabb versenyt, de a mostani a kormány hatalomban maradását várja a Fitch Solutions hitelminősítő cégcsoportjához tartozó kutatóvállalat a 2022-es szavazáson. Az inflációt viszont nem tartják hosszú távú kockázatnak a cég elemzői.
Makro / Külgazdaság A kocsmákból nem lehet kitiltani az oltatlanokat – Csehországból jelentjük
Wéber Balázs | 2021. november 27. 06:31
A távozó és a jövendőbeli cseh kormány is az oltással oldaná meg a Covid-válságot, ezért számos eszközzel próbálja rábírni a vakcina felvételére az oltatlanokat. Ők nem járhatnak például színházba vagy kocsmába, és munkába is csak teszttel. Egy helyi magyar ugyanakkor lapunknak azt mondta: a szabályok betartatása nehézkes, a csehek pedig hajlamosak a kijátszásukra. Sokan végül beoltatják magukat, de nem meggyőződésből, hanem a szabadságuk visszaszerzése miatt.
Makro / Külgazdaság Nagyot zuhantak a pesti részvények
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 18:53
A mai napon bizony jócskán estek a budapesti részvények.
Makro / Külgazdaság 10 tényező, ami miatt gödörbe süllyedt a forint - A hét videója
Eidenpenz József - Izsó Márton Artúr | 2021. november 26. 18:33
Legalább tíz oka van annak, amiért a héten a forint új történelmi mélypontra érkezett, közöttük Magyarország-specifikus és nemzetközi tényezők is. A kamatemelések mellett az MNB még sok szempontból laza, mint a kötvényvásárlások és olcsó hitelek terén. A kormány pedig szórja a pénzt, miközben a globális tőkepiaci hangulat sem éppen rózsás.
Makro / Külgazdaság Riadót fújt Izrael az új afrikai mutáns miatt
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 17:11
Izraelben vészhelyzeti intézkedéseket vezetnek be a koronavírus eddigieknél is fertőzőbb afrikai változatának a megjelenése miatt - jelentette a katonai rádió pénteken.
Makro / Külgazdaság Gyilkos ázsiai haditengerészeti verseny indult
Káncz Csaba | 2021. november 26. 15:14
Peking már három éve teszt-lövést hajtott végre az 5700 kilométer hatótávolságú, több-funkciós rakétájával.   A harmadik kínai anyahajót 3-6 hónapon belül vízre bocsátják.  Káncz Csaba jegyzete  
Makro / Külgazdaság Hoppá: mégis részt vesz Magyarország az EU-s vakcinavásárlásban!
Kormos Olga | 2021. november 26. 14:19
Magyarország mégis részt vesz az EU harmadik vakcinavásárlási szerződésében, amelyet a Pfizer/BioNTech-kel kötöttek.
Makro / Külgazdaság A negyedik hullám küszöbén még dőlt a pénz a lakáshitelesekhez
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 13:58
2021 harmadik negyedévében a hazai vállalatok hitelállománya nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő mértékben, 9 százalékkal bővült, a lakossági hitelkihelyezések pedig még ennél is jobban, 16,3 százalékkal.
Makro / Külgazdaság Vészhelyzet Németországban
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 13:03
Vészhelyzet alakult ki Németországban a koronavírus-járvány negyedik hulláma miatt, amelyet sürgősen meg kell állítani, különben túlterhelődik az egészségügyi ellátórendszer - mondta az ügyvezető szövetségi kormány egészségügyi minisztere Berlinben.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló