3p

Vagy ennyire magabiztosak, vagy ennyire meg vannak szorulva.

A Reuters írta meg, hogy a RIA orosz állami hírügynökség arról tudósított, bevetették az ukrán fronton az orosz haderő félelmetes hírben álló új generációs harckocsiját, a T-14 Armatát. A hírügynökség szerint azonban a tankok

"nem vettek részt közvetlen támadó hadműveletekben",

csupán ukrán állásokat lőttek velük a távolból. Az orosz hadvezetés óvatosságát mutatja, hogy ehhez is extra védelemmel látták el a T-14-esek oldalát, a tankok legénysége pedig soron kívüli "harci koordinációs" gyakorlatokon vett rész ukrán területen.

Kérdés, hogy a lépés csupán a propaganda céljait szolgálja-e, azaz az Armatákat nem is tervezik közelebb engedni a frontvonalakhoz, hanem csak az orosz hátország és a haderő tagjainak harci szellemét igyekeznek növelni a hírrel, vagy ezek után várható a harckocsik "rendes" bevetése is.

Utóbbi elég kétségbeesett lépés lenne annak fényében, hogy az Armaták valójában nem igazán állnak készen valódi, éles bevetésre, elsősorban a beléjük szerelt elavult motor megbízhatatlansága miatt. (Erről hosszabban olvashat az alábbi ajánlóra kattintva.) A T-14-esek sikeres bevetése ugyan nagy PR-győzelem lenne Oroszország számára, a korábban kilőhetetlenként reklámozott "szupertankok" közül egy vagy több elvesztése, ukrán kézre kerülése viszont óriási presztízsveszteség lenne.

Még ha esetleg valóban készen is áll néhány Armata a fronton való harcra, az eredetileg 2020-ra már több százas nagyságrendben hadrendbe állítani tervezett harckocsiból összesen legfeljebb néhány tucat készült, a legutóbbi hírek szerint a Rosztek további 40 darab gyártásán dolgozik csupán, ezek valamikor 2023 után készülhetnek csak el.

Az oroszok a valóságban nem egyre modernebb, hanem egyre elavultabb harckocsikat vetnek be, a T-62-esek után már T-55-ös tankok jelenlétét is igazolták független tudósítók a fronton.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Putyin stratégiai hibát követett el Ukrajna lerohanásával
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 19:49
Az orosz-ukrán háború 644. napjának főbb történései röviden. 
Makro / Külgazdaság Tűzszünet: Izrael nem akar hosszabbítást
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 19:33
Elutasították az erre irányuló követeléseket az ENSZ Biztonsági Tanácsának szerdai ülésén.
Makro / Külgazdaság Moszkva Pekingnek adja jelzálogba a jövőjét
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 16:41
Oroszország egyre inkább függővé vált Kínától - jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerdán Brüsszelben, a NATO-tagállamok külügyminisztereinek kétnapos tanácskozását lezáró sajtókonferenciáján.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter megint beintett Zelenszkijnek a NATO-tagság ügyében
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 16:22
A külügyminiszter szerint az Ukrajnában tomboló háború nem Európa háborúja.
Makro / Külgazdaság Szlovákia bekeményít: még jobban odacsapnak Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 15:46
Szlovákia határozatlan időre meghosszabbítja, és több termékre is kiterjeszti az Ukrajnából származó agrártermékek behozatalának tilalmát - erről szerdai ülésén döntött a pozsonyi kormány.
Makro / Külgazdaság Több mint két és fél éve nem láttak ilyet a németek
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 15:19
A németországi éves infláció a vártnál jelentősebben lassult novemberben a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis szerdán közzétett előzetes becslése alapján.
Makro / Külgazdaság Úgy fest, Biden utánozza Trumpot
Csernátony Csaba | 2023. november 29. 15:02
Donald Trump részben azzal nyerte meg a 2016-os elnökválasztást, hogy kormánya visszahozza Kínából az Egyesült Államokba a feldolgozóipari munkahelyeket, ám a tervet mintha utóda, Joe Biden valósítaná meg. Ugyanakkor ez nem egy könnyű játszma. 
Makro / Külgazdaság Jövőre sem lesz jobb helyzetben a világgazdaság
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 14:42
A globális növekedés továbbra is szerény marad, szükséges a monetáris politika szigorítása, a gyenge kereskedelem és az alacsony üzleti és fogyasztói bizalom is egyre inkább érezhetővé válik – derült ki a  Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) 2024-re és 2025-re vonatkozó előrejelzéséből.
Makro / Külgazdaság Pocsék a hangulat az euróövezetben - azt is tudni, miért
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 13:21
Javult kissé a gazdasági hangulat novemberben, de még mindig alapvetően pesszimista várakozásokat tükröz az euróövezetben az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóság (DG ECFIN) legfrissebb kimutatása alapján.
Makro / Külgazdaság Gáza mészárosának nevezte Netanjahut egy NATO-tagállam vezetője
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 13:01
Recep Tayyip Erdoğan nem először kritizálta élesen Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőt.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG