<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Az utolsó 15 milliárdot is lecsípte a Fed: 2 év után leáll a pénznyomda, ami kitolta a gödörből az amerikai gazdaságot és komoly krízisektől kímélte meg az olyan feltörekvő gazdaságokat is, mint a magyar. Nem véletlen, hogy a döntést követően megrántották a forintot is.

Nem változtatott az alapkamat 0-0,25 százalékos szintjén az amerikai jegybank szerepét betöltő tartalékbank rendszer, a Fed monetáris döntéshozó testülete, a nyíltpiaci bizottság (FOMC), amely bejelentette: október végével megszünteti a gazdaságösztönző céllal folytatott kötvényvásárlási programja havi keretösszegének utolsó 15 milliárd dolláros tételét is. A döntés megfelelt a piaci várakozásoknak.

Két éve kezdődött

A Fed 2012 szeptemberében indította el havi 85 milliárd dolláros keretösszeggel sorban a harmadik, így QE3 néven ismertté vált mennyiségi monetáris lazító programját, melynek keretében a pénzügyi rendszer likviditásának növelése érdekében állampapírt és jelzálog-kötvényeket vásárolt. A keretösszeg leépítését 2013 decemberében kezdte meg a Fed esetenként 10 milliárd dolláros lépésekben.

Meddig marad 0 közelében az alapkamat?

A Fed ugyanakkor a monetáris politikai szándéknyilatkozat (forward guidance) megfogalmazásában nem jelezte, hogy változtatott volna a monetáris szigorítás megkezdésének korábban jelzett céldátumán.  A Fed a korábban megszokott megfogalmazásban az alacsonykamat-politika folytatása mellett kötelezte el magát "huzamos ideig". Jelezte ugyanakkor, hogy a "gazdasági célok elérése függvényében" a szigorítás akár "korábban, de később is" elkezdődhet. 

A kamatemelések megkezdésének időpontját a Fed eddigi jelzései alapján 2015 közepére határolták be a piacok.

A Fed 2012 decemberében lefektetett irányelvei szerint mindaddig zéró közeli szinten tartja az alapkamatot, amíg a gazdasági aktivitás javulását tükrözve a tizenkét havi infláció nem gyorsul 2,5 százalék fölé, és a munkanélküliségi ráta nem csökken legalább 6,5 százalékra.

A munkanélküliség az idén májusban elérte a kitűzött küszöbértéket, 6,3 százalékra csökkent, majd augusztusban már 6,1 százalékon, szeptemberben pedig 5,9 százalékon állt. Az éves infláció viszont, miután a januári 1,6 százalékról áprilisban már felgyorsult és május-júniusban elérte a 2,1 százalékot, augusztusban és szeptemberben ismét 1,7 százalékra csökkent.

Egy kicsit optimistábbak

Mostani jelentésében a Fed a korábbiakhoz hasonlóan "mérsékeltnek" minősítette a gazdasági növekedés ütemét, a kilátásokat illetően azonban valamivel bizakodóbb hangot ütött meg. Az infláció alakulására vonatkozóan például annak a véleményének adott hangot, hogy "a tartósan 2 százalék alatti infláció esélye valamelyest csökkent a 2014 elejére jellemzőhöz képest".

Kell aggódnunk?

A döntés bejelentését követően a dollár négyhetes csúcsra emelkedett, a forint pedig kissé gyengült: az euró jegyzése 310 forintnál is járt néhány percre a döntést követően, majd hamar visszatért a 309-es szintre.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Kiakadt az EU az oroszok újabb húzásán
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 12:53
Oroszország kilátásba helyezte a diplomáciai kapcsolatok megszakítását Bulgáriával.
Makro / Külgazdaság Szépen futott a külkereskedelem szekere áprilisban
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 10:05
Összesen 523 millió euró volt a termék-külkereskedelmi hiány, márciushoz képest az export kiigazított volumene 4,9, az importé 4,3 százalékkal nőtt.
Makro / Külgazdaság Kicsit javított a kormányzati szektor az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 09:37
Az egyenleg az előző év azonos időszakához képest 74 milliárd forinttal, GDP-arányosan 1,4 százalékponttal lett kedvezőbb.
Makro / Külgazdaság Még mindig optimisták a beszerzési menedzserek itthon
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 09:00
A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított júniusi értéke: 57,0. A válaszadók az előző hónaphoz képest tizennegyedik hónapja kedvezőbb folyamatokról számoltak be.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor szerint négyezer határvadász kell, nincs pénz béremelésekre
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 08:31
Utasította a hadsereget a fejlesztések gyorsítására.
Makro / Külgazdaság Jó hír Kínából: megint nőtt a feldolgozóipar
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 07:30
Ismét növekedett a kínai feldolgozóipar teljesítménye júniusban, három egymást követő hónapon át tartó visszaesést megtörve, miután a kínai hatóságok nagy mértékben enyhítették a koronavírus-járvány legújabb hullámának megfékezését célzó, gazdaságbénító korlátozó intézkedéseket.
Makro / Külgazdaság Több tucat civil áldozat egy nagy orosz támadás után - összefoglaló az elmúlt órákról
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 06:45
Odesszában rengeteg a halott és a sebesült egy sokemeletes lakóház elleni akció után.
Makro / Külgazdaság Milliárdokat kap az EU-tól a moldovai hadsereg
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 06:20
Az Európai Unió Tanácsa 40 millió eurós (mintegy 16 milliárd forintos) finanszírozást hagyott jóvá Moldova számára, amellyel a fegyveres erők képességeinek fokozását segíthetik a kelet-európai országban.
Makro / Külgazdaság Stratégiai győzelem Ukrajna számára – Oroszország feladta a Kígyó-szigetet – Esti háborús összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 20:07
Összefoglaló az ukrajnai háború 127. napjának eseményeiről.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton: kétszámjegyű infláció és recesszió fenyeget
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 19:19
Ma már jobban kell tartani a recessziótól, mint az inflációtól – hangsúlyozta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Mathias Corvinus Collegium által szervezett csütörtök esti előadáson. A fejlett világban szerinte biztos eljön a recesszió, Magyarországon még nem biztos. Azt is elmondta, hogy az árstopok nem jók, azokból ki kell jönni, de nem mondta meg, hogy mikor. Az árstop-rendszer a jelenlegi tervek szerint október 1-jéig él.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG