<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) jelentése szerint az amerikai gazdaságnak ellenszéllel és veszedelmes folyamatokkal kell szembenéznie.

A nemzetközi pénzügyi szervezet a közleményben leszögezi ugyan, hogy az amerikai gazdaság nincs rossz állapotban, tavaly 2,4 millió új munkahely jött létre, és a gazdaság lassulása is átmenetinek ígérkezik, ám a következő elnöknek kijózanító valósággal kell majd szembenéznie. A gazdaság lassulása, a középosztály helyzetének jelentős romlása és a szegénység terjedése komoly gondot jelent majd. 

4 veszélyt látnak

Christine Lagarde, az IMF vezérigazgatója a jelentés közzétételekor arról beszélt, hogy négy tényező jelent kihívást a jövőbeni gazdasági növekedésnek: a szűkülő munkaerőpiac, a hanyatló termelékenység, a jövedelmek közötti különbségek polarizálódása, és a szegénységben élő amerikaiak nagy lélekszáma. Lagarde leszögezte: ha mindezekkel a problémákkal nem sikerül megbirkózni, akkor az amerikai gazdaság jelenlegi és várható növekedése is veszélybe kerül, s az amerikaiak életszínvonala is stagnálásra ítéltetik.


Az IMF egyetértett a jegybank szerepét betöltő Fed (szövetségi tartalékrendszer) elnökének keddi kongresszusi meghallgatásán elhangzottakkal, és támogatásáról biztosította a Janet Yellen Fed-elnök által felvázolt óvatos monetáris politikát. 

A valutaalap mindeddig távol maradt az amerikai belpolitika történéseitől és a választási kampánytól, s csupán ajánlásokat fogalmazott meg, például arról, hogy az Egyesült Államoknak ellent kell állnia a "protekcionizmus minden formájának". Ezt egyébként sok elemző Donald Trumpra utaló célzásként értelmezte, hiszen a republikánusok várható elnökjelöltje ígért büntetővámokat kínai importcikkekre. 

Minden hetedik amerikai szegény

Jelentésében a szervezet felhívja a figyelmet az Egyesült Államok "omladozó" infrastruktúrájára és a növekvő jövedelmi különbségek negatív következményeire, masszív beruházásokat sürget, elsősorban a felszíni tömegközlekedésben, és sürgeti a szélesedő szegénység elleni hatékony fellépést. 

Ma minden hetedik amerikai szegénységben él - állapítja meg az IMF. Az országban az átlagjövedelem ma öt százalékkal alacsonyabb, mint tizenöt évvel ezelőtt volt, és a középosztály aránya harminc évvel ezelőtti szintre zsugorodott - tették hozzá. A pénzügyi szervezet szakembereinek elemzése egyúttal hangsúlyozza, hogy ezek a negatív tendenciák erősítik egymást. A jelentés kitér arra is, hogy az Egyesült Államok demográfiai változásai lassítják a gazdasági növekedést, és kevésbé dinamikussá teszik a munkaerőpiacot. Mindezzel együtt is, az IMF 2017-re 2.5 százalékos gazdasági növekedést jósol Amerikának.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Lukasenka elnök hibrid agressziója Litvánia ellen
Káncz Csaba | 2021. augusztus 4. 15:27
A belarusz ellenzéki vezető „megöngyilkolása” Ukrajnában már a Nyugat és Belarusz közötti szürke zónás küzdelemnek a része lehet.  A litván kormány „hibrid támadásról” beszél annak kapcsán, hogy a belarusz rezsim közel-keleti migránsokat használ egyfajta fegyverként és küldi át őket Litvániába.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Új lendülettel masírozhat a világgazdaság, de még mindig ott az inflációs banánhéj
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 4. 14:53
Már 5,6 százalékos növekedésre lehet számítani globálisan, de vannak kockázatok.
Makro / Külgazdaság Olimpiai rekord: 29 új fertőzött 24 órán belül
MTI | 2021. augusztus 4. 13:22
Nem az ilyen csúcsokért követi az ember az eseményt.
Makro / Külgazdaság 60 ország kapott több mint 110 millió adag oltást az USA-tól
MTI | 2021. augusztus 4. 12:41
Az amerikai adományok mennyisége meghaladja a világ országainak összesített adományát, amelyet alacsony és közepes jövedelmű országoknak juttattak.
Makro / Külgazdaság Harmadakkora valószínűséggel fertőződnek meg a kétszer oltottak Coviddal, mint a teljesen oltatlanok
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 4. 12:21
Mutatta ki egy friss felmérés.
Makro / Külgazdaság Továbbra is többet költünk élelmiszerre és kevesebbet bútorra, könyvre
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 4. 10:52
Nőtt a kiskereskedelmi forgalom júniusban, megint többet kaszáltak az élelmiszerüzletek.
Makro / Külgazdaság Trendforduló a benzinkutakon? Péntektől olcsóbban tankolhatunk
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 4. 10:05
Hatott a világpiaci kőolajárak csökkenése: péntektől a benzin literje átlagban bruttó 4, míg a gázolajé 2 forinttal lesz olcsóbb a hazai benzinkutakon.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: megduplázódott a háromszor beoltottak száma
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 4. 09:31
Elindult a harmadik oltások felvétele, 27 ezren már kérték, 8 ezren meg is kapták. Itt a friss koronavírus-jelentés.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: Montenegróban minden nyolcadik fertőzött turista
MTI | 2021. augusztus 4. 08:22
Minden nyolcadik regisztrált fertőzött Montenegróban a turisták közül kerül ki - közölte az ország közegészségügyi intézete szerdán.
Makro / Külgazdaság Áder Jánostól két település kapott városi rangot
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 4. 06:43
Kiskunlacháza és Nyírbogát szeptembertől már nem nagyközség, hanem város.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos