<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) jelentése szerint az amerikai gazdaságnak ellenszéllel és veszedelmes folyamatokkal kell szembenéznie.

A nemzetközi pénzügyi szervezet a közleményben leszögezi ugyan, hogy az amerikai gazdaság nincs rossz állapotban, tavaly 2,4 millió új munkahely jött létre, és a gazdaság lassulása is átmenetinek ígérkezik, ám a következő elnöknek kijózanító valósággal kell majd szembenéznie. A gazdaság lassulása, a középosztály helyzetének jelentős romlása és a szegénység terjedése komoly gondot jelent majd. 

4 veszélyt látnak

Christine Lagarde, az IMF vezérigazgatója a jelentés közzétételekor arról beszélt, hogy négy tényező jelent kihívást a jövőbeni gazdasági növekedésnek: a szűkülő munkaerőpiac, a hanyatló termelékenység, a jövedelmek közötti különbségek polarizálódása, és a szegénységben élő amerikaiak nagy lélekszáma. Lagarde leszögezte: ha mindezekkel a problémákkal nem sikerül megbirkózni, akkor az amerikai gazdaság jelenlegi és várható növekedése is veszélybe kerül, s az amerikaiak életszínvonala is stagnálásra ítéltetik.


Az IMF egyetértett a jegybank szerepét betöltő Fed (szövetségi tartalékrendszer) elnökének keddi kongresszusi meghallgatásán elhangzottakkal, és támogatásáról biztosította a Janet Yellen Fed-elnök által felvázolt óvatos monetáris politikát. 

A valutaalap mindeddig távol maradt az amerikai belpolitika történéseitől és a választási kampánytól, s csupán ajánlásokat fogalmazott meg, például arról, hogy az Egyesült Államoknak ellent kell állnia a "protekcionizmus minden formájának". Ezt egyébként sok elemző Donald Trumpra utaló célzásként értelmezte, hiszen a republikánusok várható elnökjelöltje ígért büntetővámokat kínai importcikkekre. 

Minden hetedik amerikai szegény

Jelentésében a szervezet felhívja a figyelmet az Egyesült Államok "omladozó" infrastruktúrájára és a növekvő jövedelmi különbségek negatív következményeire, masszív beruházásokat sürget, elsősorban a felszíni tömegközlekedésben, és sürgeti a szélesedő szegénység elleni hatékony fellépést. 

Ma minden hetedik amerikai szegénységben él - állapítja meg az IMF. Az országban az átlagjövedelem ma öt százalékkal alacsonyabb, mint tizenöt évvel ezelőtt volt, és a középosztály aránya harminc évvel ezelőtti szintre zsugorodott - tették hozzá. A pénzügyi szervezet szakembereinek elemzése egyúttal hangsúlyozza, hogy ezek a negatív tendenciák erősítik egymást. A jelentés kitér arra is, hogy az Egyesült Államok demográfiai változásai lassítják a gazdasági növekedést, és kevésbé dinamikussá teszik a munkaerőpiacot. Mindezzel együtt is, az IMF 2017-re 2.5 százalékos gazdasági növekedést jósol Amerikának.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Putyin hamarosan fontos csatát nyerhet - napi háborús hírek
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 19:03
Méterről méterre, de haladnak előre az oroszok, Putyin mégis hajlandó lenne fogolycseréről, sőt az ukrán kikötők megnyitásáról is tárgyalni - legalábbis ezt állította ma. Háborús hírösszefoglaló.
Makro / Külgazdaság Ukrajnai háború – miért is van hazánk még mindig a Moszkva-Belgrád tengelyen? - A hét videója
Izsó Márton - Káncz Csaba | 2022. május 27. 18:43
Oroszország ukrajnai inváziója megrendítette a globális rend alapjait, a konfliktus mértéke és kimenetele még nem világos. A háború feltárta Oroszország politikai, hírszerzési és katonai gyengeségeit, egyben aláásta Moszkva pozícióját mind globálisan, mind a posztszovjet térben.  A konfliktus már tovagyűrűzött Ázsiára, és felerősítette a Kína és az Egyesült Államok közötti nagyhatalmi versenyt. Az amerikai közvélemény és a republikánus párt támogatása Ukrajna irányába egyre csökken, ahogy a Biden-kormány növeli a segélyeket.  De miért is tartja Orbán Viktor miniszterelnök hazánkat még mindig a Moszkva-Belgrád tengelyen?  Káncz Csaba videó-interjúja.
Makro / Külgazdaság Az olaszok szerint beválni látszik Putyin számítása
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 16:59
Az orosz elnök egy újabb migrációs hullámmal helyezné nyomás alá Európát - az olasz kormány már aggódik.
Makro / Külgazdaság A miniszter szerint átalakításra szorul a magyar gazdaság húzóágazata
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 15:28
Palkovics László egy autókiállítás megnyitóján beszét a magyar járműipar előtt álló kihívásokról.
Makro / Külgazdaság Putyin fontos szövetségese átáll a törökökhöz
Káncz Csaba | 2022. május 27. 15:19
Az ukrajnai háború feltárta Oroszország politikai és katonai gyengeségeit, ezzel Kazahsztánt geopolitikai pályájának villámgyors módosítására késztetve. Május elején Tokajev elnök meglátogatta Erdogan elnököt Ankarában, ahol a két fél megállapodott a török ​​„Anka” drón koprodukciójában, valamint közös hadgyakorlatok megtartásában. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Nagyon rossz ötlet a reklámadó a Reklámszövetség szerint
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 14:29
A szektorban nincs extraprofit, a reklámadó pedig az egész gazdaságra káros hatásokkal lesz a szakmai szervezet szerint.
Makro / Külgazdaság Most Menczer Tamás szúrt vissza Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 13:35
Szijjártó Péter távollétében államtitkára kérte ki magának az ukrán energetikai miniszter nyilatkozatát.
Makro / Külgazdaság Egyesül két magyar alapkezelő - együtt 1200 milliárdos vagyont kezelnek
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 11:14
Egyesül a Budapest Alapkezelő és MKB-Pannónia Alapkezelő, a jogutód társaság 2022. szeptember 1-én kezdi meg működését. Az egyesüléssel létrejövő alapkezelő által kezelt vagyon megközelíti az 1 200 milliárd forintot.
Makro / Külgazdaság Az elbukott francia elnökválasztás után tovább tervezgeti az összefogást Marine Le Pen és Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 09:41
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke pénteken Párizsban tárgyalást folyatott Marine Le Pennel, a francia Nemzeti Tömörülés elnökével - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
Makro / Külgazdaság Londonban is felfedezték az extraprofitot - jön a brit különadó és rezsicsökkentés
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 08:34
Részben a nagy energiaipari cégek profitjára kirótt átmeneti különadókból kompenzálja a háztartások emelkedő megélhetési költségeit a brit kormány.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG