2p

A madárinfluenza megölt egy jegesmedvét, mivel a rendkívül fertőző H5N1 vírus a bolygó legtávolabbi részein is elterjed.

A halálesetet decemberben erősítette meg az alaszkai Környezetvédelmi Minisztérium. „Ez az első jegesmedve-eset, amelyet bárhol jelentettek” – mondta Dr. Bob Gerlach, Alaszka állam állatorvosa. 

Alaszka a Föld egyik legészakibb közössége, és a szerencsétlen állatot Utqiagvik közelében találták meg, két évvel azután, hogy a madárinfluenza legújabb törzset észlelték Észak-Amerikában. Gerlach szerint valószínű, hogy a medve a fertőzött madarak tetemeit takarította - írja a The Guardian.

A jegesmedvék „sebezhető állatként” szerepelnek a Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) veszélyeztetett fajok vörös listáján, elsősorban a tengeri jég folyamatos fogyatkozása miatt.

"Lehetséges, hogy több medve is elpusztult észrevétlenül, de a távoli helyeken kevés ember él, és az észlelések leginkább a vadbiológusoktól függenek, akik megfigyeléseket végeznek" – mondta Gerlach..

Végtelenül szomorú tendencia. Fotó: Depositphotos
Végtelenül szomorú tendencia. Fotó: Depositphotos

A H5N1 erősen fertőző változatának jelenlegi kitörése – amely 2021-ben kezdődött – a becslések szerint több millió vadon élő madarat ölt meg. Emlősök ezrei is belehaltak világszerte a vírusba, köztük fekete- és barnamedvék. A kopasz sasok, rókák és békák azok közé a fajok közé tartoznak, amelyek az elmúlt hónapokban Alaszkában elpusztultak a vírus miatt.

„A madárinfluenza nemrég az Antarktiszon járt, most pedig az Északi-sark magas részén az emlősöknél – ez borzasztó. Amikor a vírus eltalál egy nagy, karizmatikus fajt, például egy jegesmedvét, az emberek hirtelen felkapják a feüket és elhallgatnak – vagy legalábbis remélem, hogy megteszik" mondta Diana Bell, a Kelet-Angliai Egyetem természetvédelmi biológia emeritus professzora a lapnak. 

Az első ismert H5N1-eseteket az Antarktisz térségében mutatták ki októberben, a Dél-Georgia melletti Bird Islanden, a barna halfarkasok között. Két hónappal később több száz elefántfókát találtak holtan. Számos más helyen is megnövekedett a szőrfókák, tengeri moszatsirályok és barna skua elhullása.

A tudósok arra figyelmeztetnek, hogy a rendkívül fertőző vírus „a modern idők egyik legnagyobb ökológiai katasztrófáját” hozhatja, ha eléri a távoli pingvinpopulációkat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Az angol válogatott mellesleg megmentett egy brit iparágat
Bózsó Péter | 2024. július 15. 15:01
A labdarúgó-Eb 3 milliárd fonttal lendíti fel a brit gazdaságot, noha a kiskereskedelmi kilátások nem rózsásak.
Makro / Külgazdaság Két uniós biztos is lemondott
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 12:44
A román és a litván biztos július közepétől távozik posztjáról. 
Makro / Külgazdaság A választási show azonnal folytatódott a merénylet után: Trump egy ketrecharcos, aki nem fogja vissza magát, ha harapni kell
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 11:20
Rövid távon nyilván együttérzést, szimpátiát kelthet a Donald Trump ellen elkövetett merényletkísérlet, ám hosszabb távra van fontosabb kérdés. 
Makro / Külgazdaság Adatcunami jött Kínából
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 10:37
Kínában a lassult a kiskereskedelmi forgalom és az ipari termelés éves növekedése júniusban, amikor stagnált a munkanélküliség.
Makro / Külgazdaság Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség? Horn Gábort kérdezzük a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 09:58
A Republikon Alapítvány kuratóriumának elnöke július 24-én, szerdán 15 óra 30-kor lesz a vendégünk. Akit nemcsak arról kérdezünk, hogy az önkormányzati és az európai parlamenti választások eredményeként mi várható a jövőben. Például Karácsony Gergely képes lesz-e az előző mandátumához képest nagyobbnak tűnő ellenszélben irányítani Budapestet és kitölteni az újabb öt évet, hanem azt is, hogy Magyar Péter mennyire tud profitálni az EP-sikerből, valóban ő és a pártja lehet az, aki leváltja Orbán Viktor Fideszét? Ugyanakkor – már csak tanári végzettsége és gyakorlata, valamint pedagógiai vezetői tapasztalatai okán is – a hazai oktatás helyzetét is kivesézzük.
Makro / Külgazdaság Závecz Tibor: Magyar Péter világosan látja, hogyan lehet a 2026-os választást megnyerni
Csabai Károly | 2024. július 15. 09:31
A ZRI Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet alapító-ügyvezetője még azelőtt volt a Klasszis Klub vendége, hogy kiderült volna, a második újraszámlálás is Karácsony Gergely választási győzelmét hozta Vitézy Dáviddal szemben. Ám a beszélgetés egy része már a jövővel foglalkozott és nemcsak a fővárost illetően, hanem arról is bőven szó esett, milyen eredményt hozhatnak a 2026-os országgyűlési választások, például megbuktathatja-e Magyar Péter Tisza Pártja Orbán Viktor Fideszét. A Klasszis Klub 4. évfolyamának 54. adását most visszahallgathatja.
Makro / Külgazdaság Bojkottot hirdetnének Magyarországgal szemben
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 09:04
Nem kérnek a Magyarország által rendezendő találkozóból. 
Makro / Külgazdaság Féloldalas bővülés a magyar építőiparban
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 08:30
Több mint 7 százalékkal nőtt az építőipari termelés májusban az egy évvel korábbihoz képest. 
Makro / Külgazdaság Trump hatalomra kerülése atomfegyverkezési versenyt indíthat el
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 07:13
Ha Donald Trump újra az Egyesült Államok elnöke lesz, és visszavonhatja a USA védelmi ernyőjét Európa fölül, az számos országot újfajta biztonsági garancia szerzésére ösztönözné.
Makro / Külgazdaság Elbukni látszik Orbán Viktor missziója
Csabai Károly | 2024. július 15. 05:42
Hiába tesz meg ugyanis kormánya a saját állítása szerint mindent az infláció leszorításáért, és hirdeti hónapról hónapra fennen, hogy ez sikerült is, továbbra is azt látjuk, hogy Európában még mindig jóval több országban alacsonyabb az éves szintű fogyasztóiár-index, mint ahányban magasabb – derül ki az eddig napvilágra került júniusi adatok alapján készült Privátbankár Európai Inflációs Körképből.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG