<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Trump miniszterei szerint nem kéne korlátozni az elnöki hatásköröket.

Rex Tillerson külügyminiszter és James Mattis, a védelmi tárca irányítója szenátusi meghallgatásukon amellett érveltek, hogy a külföldi amerikai hadműveletekre vonatkozó jogi szabályozáson nem kell változtatni.

A törvényhozók közül ugyanis sokan azt szorgalmazzák, hogy a külföldön folytatandó amerikai hadműveletekhez szükséges felhatalmazás rendjét újra kellene szabályozni, mégpedig úgy, hogy szűkítsék az amerikai elnök hatáskörét és a döntés joga a kongresszushoz kerüljön.

Nem is tudtak róla

Az Egyesült Államoknak jelenleg 19 országban vannak katonái. Ám egyes törvényhozókat megdöbbentett, hogy október elején a nyugat-afrikai Nigerben négy amerikai katona életét veszítette egy terrorcsoporttal folytatott tűzharcban, és kiderült, hogy vagy 800 amerikai katona harcol afrikai hadműveletekben, miközben a kongresszusi politikusoknak nem is volt tudomásuk erről.

Több nyilvános vitát kellene folytatni erről, nem hiszem ugyanis, hogy az amerikaiak szeretnék, hogy az Egyesült Államok globális háborút vívjon titokban és minden ellenőrzés nélkül - fogalmazott a szenátus külügyi bizottságának meghallgatásán Ben Cardin demokrata párti szenátor.

A szenátusi vita egyébként az amerikai katonai műveletek, elsősorban is az Irakban és Szíriában az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni hadműveletek alkotmányosságáról folyt.

Erre hivatkozva avatkozik be Amerika

Rex Tillerson külügyminiszter szerint a Trump-kormány nem akar a kongresszustól az erő alkalmazására felhatalmazó új törvényt. A 2001. szeptember 14-én - a szeptember 11-i terrortámadások utáni napokban - elfogadott törvény ugyan felhatalmazást ad terroristák elleni külföldi hadműveletekre, csakhogy akkor még nem létezett az Iszlám Állam terrorszervezet. Viszont az Iszlám Állam elleni bevetésekhez a jelenlegi kormány ezt a törvényt tekinti irányadónak.

Ez a törvény változatlanul szilárd alapja a változó jellegű fenyegetések elleni katonai fellépésnek - szögezte le James Mattis védelmi miniszter. Figyelmeztetett egyúttal arra, e törvény visszavonása azt jelezné a világnak, hogy Amerika visszavonul a küzdelemtől. A tárcavezető hangsúlyozta továbbá: jóllehet, a kongresszus további támogatásának megerősítése üdvözlendő lenne, ám új alkotmányos felhatalmazás, új törvény nem szükséges az al-Kaida, a tálibok, vagy az Iszlám Állam elleni harchoz.

Mind Tillerson, mind Mattis erőteljesen hangsúlyozta, hogy amennyiben a törvényhozók mégis úgy döntenek, hogy változtatnak az eddigi szabályozáson, és vagy kiegészítik a jelenlegi törvényt, vagy teljesen újat fogadnak el, a megszavazásáig semmiképpen ne függesszék fel a már érvényben lévő törvényeket, beleértve a 2002-ben az iraki háború megindítására felhatalmazást biztosító törvényt.

Jeff Flake arizonai republikánus szenátor, aki éppen a napokban jelentette be, hogy jövőre visszavonul a politikai életből, Tim Kaine demokrata párti szenátorral együtt új törvény megalkotását szorgalmazta. A politikus úgy vélte, hogy mivel a szenátusi bizottság jelenlegi tagjainak egyike sem volt szenátor a most érvényben lévő törvény 2001-ben történt megszavazásakor, ezért új törvényre van szükség, amely már magában foglalja az Iszlám Állam elleni hadműveletekre szóló felhatalmazást is.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Izrael kémjei porig alázzák az iráni Forradalmi Gárdát
Káncz Csaba | 2022. július 1. 15:36
Izrael kémhálózata mélyen beszivárgott az iráni biztonsági körök soraiba. Egy szándékos taktika keretében a Forradalmi Gárdát sorozatos kudarcokba hajszolják, ami komoly konfliktust generált az iráni politikai és védelmi intézmények között. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Durvul a járvány, ezért újra kötelező lesz a maszk az olasz munkahelyeken
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 14:09
Új egészségügyi szabály lépett életbe a munkahelyeken péntektől, s ez ismét előírja a maszk használatát.
Makro / Külgazdaság Egyre több a koronavírusos idehaza
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 13:21
Az elmúlt hetekben megfordult a koronavírus-fertőzéssel diagnosztizált új esetek csökkenésének tendenciája.
Makro / Külgazdaság Kiakadt az EU az oroszok újabb húzásán
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 12:53
Oroszország kilátásba helyezte a diplomáciai kapcsolatok megszakítását Bulgáriával.
Makro / Külgazdaság Szépen futott a külkereskedelem szekere áprilisban
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 10:05
Összesen 523 millió euró volt a termék-külkereskedelmi hiány, márciushoz képest az export kiigazított volumene 4,9, az importé 4,3 százalékkal nőtt.
Makro / Külgazdaság Kicsit javított a kormányzati szektor az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 09:37
Az egyenleg az előző év azonos időszakához képest 74 milliárd forinttal, GDP-arányosan 1,4 százalékponttal lett kedvezőbb.
Makro / Külgazdaság Még mindig optimisták a beszerzési menedzserek itthon
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 09:00
A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított júniusi értéke: 57,0. A válaszadók az előző hónaphoz képest tizennegyedik hónapja kedvezőbb folyamatokról számoltak be.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor szerint négyezer határvadász kell, nincs pénz béremelésekre
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 08:31
Utasította a hadsereget a fejlesztések gyorsítására.
Makro / Külgazdaság Jó hír Kínából: megint nőtt a feldolgozóipar
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 07:30
Ismét növekedett a kínai feldolgozóipar teljesítménye júniusban, három egymást követő hónapon át tartó visszaesést megtörve, miután a kínai hatóságok nagy mértékben enyhítették a koronavírus-járvány legújabb hullámának megfékezését célzó, gazdaságbénító korlátozó intézkedéseket.
Makro / Külgazdaság Több tucat civil áldozat egy nagy orosz támadás után - összefoglaló az elmúlt órákról
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 06:45
Odesszában rengeteg a halott és a sebesült egy sokemeletes lakóház elleni akció után.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG