<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Erdogan szíriai beavatkozását világszerte elítélték, az iráni hadsereg pedig egy előre be nem jelentett hadgyakorlatot kezdett a török határ közelében. De ha Budapest támogatja a kurdok autonómiájának vérbe fojtását - mert Ankara azt nemzetbiztonsági kockázatnak tartja -, akkor a magyar kormány ezek után milyen alapon követel autonómiát az erdélyi magyarok számára? Káncz Csaba jegyzete
A török haderő bombázásának füstje száll szíriai területen 2019. október 10-én. Fotó: EPA / Sedat Suna

Izraeli katonai források szerint a török hadsereg rövid távú célja egy 100 kilométer hosszú és 30 kilométer mélységű biztonsági sáv kialakítása a török-szír határon. De Ankara számára jelenleg a diplomáciai kihívások legalább akkorák, mint a katonaiak. Irak, Bahrein és az Egyesült Arab Emírségek az elmúlt órákban elítélte a szerdán indított török katonai műveletet Északkelet-Szíriában. Netanjahu izraeli miniszterelnök pedig óvott attól, hogy Ankara etnikai tisztogatást hajtson végre a „hősies kurdok” körében és humanitárius segítséget ígért. Izrael fegyvereket és hírszerzési információkat is fog továbbítani a kurdoknak, de azt Netanjahu nyilván nem veri nagydobra.

Felbőszítették Iránt is

Az iráni házelnök eközben lemondta ankarai útját, az iráni külügyminisztérium elítélte a török beavatkozást, az iráni hadsereg pedig előre be nem jelentett hadgyakorlatot kezdett a török határ közelében.  A jelentés szerint szárazföldi csapatok, gyorsreagálású erők és a szárazföldi hadsereg helikopterei is részt vesznek a műveletekben. Belső jelentések szerint bár Erdogan szorosan konzultált Washingtonnal és Moszkvával a beavatkozás előtt, Teheránt teljesen kihagyta az előzetes konzultációból, ami joggal bőszíthette föl a perzsákat, hiszen mindkét ország része az "asztanai folyamatnak" nevezett béketárgyalásoknak Szíria jövőjéről.

Moszkva azért a forma kedvéért felszólította Ankarát: tartózkodjon az olyan lépésektől, amelyek akadályoznák a szíriai rendezést. A Kreml egyben reményének adott hangot azzal kapcsolatban is, hogy Törökország tiszteletben tartja Szíria területi és politikai épségét. Finnország elítélte a török beavatkozást és azonnali hatállyal leállította fegyverszállításait Ankara felé – holott már aláírt szerződése volt drónok szállításáról.

Az amerikai Kongresszus pedig komoly gazdasági szankciókat tervez, egyben olyan büntetőintézkedéseket, mint például amerikai fegyverek szállításának megtiltása. Trump elnök most már mossa kezeit és újra megvillantotta diplomáciai érzékét: kijelentette egy háttérbeszélgetésen, hogy nem aggódik az Iszlám Állam több ezer katonája miatt Szíriában, „mivel azok úgyis Európába szöknek majd”.

Újabb magyar diplomáciai botrány

Káncz Csaba

A hazai diplomáciát azonban a világon senki sem tudta alulmúlni. A Spiegel szerint a magyar kormány szerda reggel - egyedüli uniós országként - megvétózta azt a deklarációt, amely figyelmeztette volna a török kormányt a szíriai invázió megindításával kapcsolatban. Az EU így csak délután, a török invázió megindulása után tudta elfogadni a dokumentumot, miután az európai fővárosok óriási nyomást gyakoroltak Budapestre. Szíjjártó Péter tegnap megerősítette: jó ideig blokkolták a figyelmeztetést (még ha ez jogilag nem is minősül vétónak).

Nem könnyű megérteni, hogy Orbán miért rúgott bele újonnan hazánk szövetségeseibe, gyengítette újra az európai egységet és próbált megint kedvében járni az iszlamista Erdogannak, aki november 7-én látogat Budapestre - egy éven belül másodszor.

De két kérdésre aztán végképp nem tudjuk a választ:

  • szíriai kurd testvéreik magyar diplomáciai elárulását látva hogyan fog az iraki Kurdisztán viszonyulni ezek után a Mol-csoportnak a régióban működő leányvállalata, a Mol Kalegran tevékenységéhez?
  • ha Budapest ilyen látványosan támogatja a kurdok autonómiájának vérbe fojtását - mert Ankara azt nemzetbiztonsági kockázatnak tartja -, akkor a magyar kormány milyen alapon követel autonómiát ezek után az erdélyi magyarok számára?

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Ukrán visszavonulás, Moszkva a negyven fölöttieket is várja a hadseregbe – A háború 94. napja
Privátbankár.hu | 2022. május 28. 17:39
Szeverodonyeckben az ukránok szerint komoly harcok folynak, Putyin nyugati államfőkkel tárgyalt.
Makro / Külgazdaság Hiperszonikus cirkálórakétával kelti a félelmet Oroszország
Privátbankár.hu | 2022. május 28. 15:55
Ezer kilométeres távolságra is elért a Cirkon.
Makro / Külgazdaság Oroszok állítják: Limant teljes egészében elfoglalták
Privátbankár.hu | 2022. május 28. 13:46
Újabb terület orosz kézen. 
Makro / Külgazdaság Megint úgy utazunk, mint a járvány előtt. Újratöltött a turizmus.
Privátbankár.hu | 2022. május 28. 11:40
Ha nem is olyan a világ, mint volt, de költéseinkben közelítünk. 
Makro / Külgazdaság Így trükközik Putyin, hogy enyhítse a szankciós károkat
Mester Nándor | 2022. május 28. 11:17
Itt a párhuzamos export. Főleg Kína lehet a segítség.
Makro / Külgazdaság K&H: 64 milliárdot fizettek be idén az ATM-ezők
Privátbankár.hu | 2022. május 28. 10:00
Az automatás készpénzbefizetés nagyon népszerűvé vált az elmúlt évek során.
Makro / Külgazdaság Tömeges kirakatperre készülhet a Kreml, hogy igazolja az inváziót
Privátbankár.hu | 2022. május 28. 09:20
Nürnberget emlegetik, és a nácitlanítást akarják alátámasztani.
Makro / Külgazdaság Még Zelenszkij is elismerte, hogy nagy baj van. Reggeli háborús összefoglaló.
Privátbankár.hu | 2022. május 28. 07:30
Az ukránok visszavonulásra kényszerülhetnek, Joe Biden komolyan megvádolta Putyint, Oroszország "teljes körű győzelmet tervez" egy hírügynökség szerint.
Makro / Külgazdaság Putyin hamarosan fontos csatát nyerhet - napi háborús hírek
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 19:03
Méterről méterre, de haladnak előre az oroszok, Putyin mégis hajlandó lenne fogolycseréről, sőt az ukrán kikötők megnyitásáról is tárgyalni - legalábbis ezt állította ma. Háborús hírösszefoglaló.
Makro / Külgazdaság Ukrajnai háború – miért is van hazánk még mindig a Moszkva-Belgrád tengelyen? - A hét videója
Izsó Márton - Káncz Csaba | 2022. május 27. 18:43
Oroszország ukrajnai inváziója megrendítette a globális rend alapjait, a konfliktus mértéke és kimenetele még nem világos. A háború feltárta Oroszország politikai, hírszerzési és katonai gyengeségeit, egyben aláásta Moszkva pozícióját mind globálisan, mind a posztszovjet térben.  A konfliktus már tovagyűrűzött Ázsiára, és felerősítette a Kína és az Egyesült Államok közötti nagyhatalmi versenyt. Az amerikai közvélemény és a republikánus párt támogatása Ukrajna irányába egyre csökken, ahogy a Biden-kormány növeli a segélyeket.  De miért is tartja Orbán Viktor miniszterelnök hazánkat még mindig a Moszkva-Belgrád tengelyen?  Káncz Csaba videó-interjúja.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG