BUX
32 863.79
+0.45%
+148.00
OTP
8 800.00
-0.17%
-15.00
MOL
1 941.00
+1.62%
+31.00
RICHTER
6 400.00
+0.71%
+45.00
MTELEKOM
360.00
-0.55%
-2.00
 
2020. március 18. 11:11

Az EU jelentősen korlátozta a beutazást, Szerbia is kijárási korlátozásokat vezetett be. Több nagy német autógyár nagyrészt leállította termelését, Merkel nagyon komoly gazdasági következményekre figyelmeztet. A brit kormány rendkívüli intézkedésekre készül, az Egyesült Államok készpénzt adna polgárainak. Világszerte csaknem 200 ezer fertőzött van, több mint 8400-an életüket vesztették, több mint 80 ezren meggyógyultak.

Markus Söder bajor kormányfő és Angela Merkel Angela Merkel német kancellár koronavírussal kapcsolatos sajtótájékoztatója Berlinben mátcius 12-én. EPA/CLEMENS BILAN

Az Európai Unió tagországainak vezetői elfogadták az Európai Bizottság javaslatát a harmincnapos beutazási korlátozás elrendeléséről az unión kívül eső térségekből.

Nem jöhetnek be az EU-n kívüliek

Ezt Charles Michel, az Európai Tanács elnöke közölte kedden, a tagállami vezetők vészhelyzeti videókonferenciáját követően.

Megállapodunk abban, hogy megerősítjük külső határainkat azáltal, hogy harmincnapos időtartamra összehangolt ideiglenes korlátozást alkalmazunk a nem alapvető fontosságú beutazásokra

- fogalmazott Charles Michel.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság szerint az európai államok feladata most az, hogy lezárják a határokat a nem uniós országok állampolgárai előtt.

Ellenségünk a vírus, és most minden tőlünk telhetőt megteszünk az emberek és a gazdaságunk védelme érdekében. A helyzet alakulása szerint készen állunk minden szükséges feladat elvégzésére, és nem habozunk további intézkedéseket hozni

- fogalmazott az MTI szerint. Azt mondta, a korlátozás alól mentesülnek a diplomaták, az áruszállítók, a szomszédos országokból ingázók, az EU-állampolgárok családtagjai, továbbá a hosszú távú tartózkodási engedéllyel rendelkezők. A tilalom meghosszabbítása sincs kizárva - tette hozzá.

Elmarad az EU-csúcs

Charles Michel a sajtóértekezleten kiemelte: gondoskodni kell a gyógyszerek, az élelmiszerek és az áruk áthaladásáról, valamint az uniós állampolgárok számára lehetővé kell tenni, hogy hazautazzanak. Megfelelő megoldásokat kell találni továbbá a munkavállalók hazautazására is.

Az orvosi felszerelés biztosításával összefüggésben arról egyeztek meg: támogatják az uniós bizottság azon döntését, hogy előzetes engedélyhez kössék az orvosi berendezések exportját, továbbá uniós szintű közbeszerzést írnak ki különböző egészségügyi eszközök, például maszkok és lélegeztetőkészülékek biztosítására.

A sajtótájékoztatón az Európai Tanács elnöke azt közölte, hogy nem kerül sor az Európai Tanács ülésére, amelyet rendes körülmények között jövő hét csütörtökön és pénteken tartanának Brüsszelben.

A jövő héten ismét videókonferencia keretében találkozunk a tagországok állam-, illetve kormányfőivel

- mondta Charles Michel.

A tagállami vezetők egyúttal jóváhagyták a gyors áthaladást biztosító úgynevezett zöldsávok biztosítását az áruk és az egészségügyi eszközök számára - közölte.

Jelezte továbbá, a tagállami vezetők jóváhagyták azt is, hogy a jelenleginél lényegesen rugalmasabbakká váljanak az állami támogatásra vonatkozó szabályok annak érdekében, hogy a kormányok hatékonyan tudják támogatni a vállalatokat.

Merkel: komoly gazdasági következmények

Németország a koronavírus-járvány megfékezése érdekében azonnali hatállyal elrendeli  a beutazási korlátozásokat, amelyekről az Európai Tanács megállapodott, jelentette be Angela Merkel német kancellár Berlinben.

Kiemelte, hogy "az EU lényegében beutazási tilalmat vezet be" 30 napra az EU, az Európai Szabadkereskedelmi Társulás (EFTA) és az Egyesült Királyság állampolgárain kívül mindenkire.

Mint mondta, a koronavírus-járvány "nagyon-nagyon komoly" gazdasági következményekkel járhat, amelyeket az EU a legnagyobb határozottsággal igyekszik ellensúlyozni.

A pénzügyminiszterek már el is kezdték az egyeztetést arról, hogy miként vehet részt ebben az Európai Beruházási Bank (EBB) és az euróövezeti állandó válságkezelő alapja, az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM).

Jönnek a válságkezelő alapok

A járvány gazdasági hatásainak ellensúlyozására sorra jelentenek be intézkedéseket a tartományok. Az első Bajorország volt, amely már hétfőn létrehozott egy 10 milliárd eurós válságkezelő alapot.

Kedden a többi között Brandenburg egy 500 millió eurós alapot jelentett be, a tartományi rangú főváros vezetése pedig első lépésként 100 millió eurót, majd további 200 millió euró támogatást ígért a kis-, és közepes méretű vállalkozások fizetőképességének fenntartására.

Előzőleg, pénteken a szövetségi kormány közölte, hogy az állami fejlesztési bank (KfW) felső összeghatár nélküli hitel-, és garanciavállalási programmal segíti a bajba került cégeket, amelyek kérhetik adófizetési kötelezettségeik teljesítésének elhalasztását is, az eddiginél kevésbé szigorú szabályok mellett.

Leáll a VW és a Daimler

A válság egy sor ágazatot sújt, egyebek mellett az autóipart. Kedden a Vokswagen csoport és a Daimler is termelésük jelentős részének felfüggesztését jelentette be.

Az MTI szerint a legismertebb német ágazati elemző, Ferdinand Dudenhöffer a ZDF országos köztelevíziónak nyilatkozva kiemelte: az utóbbi hónapokban "összeomlott" a kínai piac, most az európai hanyatlik, a következő pedig az amerikai lehet, vagyis az autóipari termelés három legfontosabb felvevőpiacán egyszerre zuhanhat a kereslet.

(A most bontakozó folyamatok) megítélésünk szerint a legsúlyosabb válságot jelentik a második világháború óta

- mondta  a duisburgi-esseni egyetem (UDE) autóipari kutatóintézetének (Center Automotive Research - CAR) társigazgatója.

Két hónapot bírnak ki

A korlátozások a kiskereskedelmet is válságba taszítják. Az ágazat legfőbb szakmai szervezete, a német kereskedelmi becslése szerint a nem élelmiszerek és háztartási szerek kiskereskedelmével foglalkozó cégek - így például a textil- és a bútoráruházak vagy éppen a parfümériák - naponta 1,15 milliárd euró bevételkiesést szenvednek el, állandó költségeiket viszont folyamatosan fizetniük kell.

Amennyiben a csaknem teljes mértékű leállás két hónapnál hosszabb ideig tart, az ágazat nem éli túl a válságot.

Kijárási korlátozások Belgiumban

A belga kormány kedd este kijárási korlátozásokat rendelt el a járvány terjedésének lelassítása végett.

Sophie Wilmes ügyvivő miniszterelnök, mindenkit otthonmaradásra szólított fel, a gyógyszertárak, bankok és posták kivételével minden olyan üzletet, amely nem nyújt létfontosságú szolgáltatást, bezáratnak. Az intézkedések szerda délben lépnek érvénybe és április 5-ig tartanak.

A rendelkezés szerint, azonban "szabadban való testmozgásra" van lehetőség, de kizárólag egyedül vagy közvetlen családtagokkal együtt. Az új intézkedések végrehajtásáért a rendőrség felel.
Az országban 1243 fertőzött van, 10-en életüket vesztették, 15-en meggyógyultak.

Szerbia: négy négyzetméter/vendég

Szerbiában határozatlan időre elhalasztották az április 26-ra tervezett parlamenti, vajdasági tartományi és önkormányzati választásokat, és a járvány megfékezése érdekében a kormány este 8 és reggel 5 óra között szerdától kijárási tilalmat vezet be.

Az országban vasárnap hirdettek szükségállapotot, azóta a kormány folyamatosan közli szigorító intézkedéseit. Korábban 100-ban, majd 50-ben határozták meg a beltéri rendezvényeken részt vevők maximális létszámát.

A keddi döntés értelmében zárt helyiségben, így az éttermekben és a kávézókban is legalább két méternek kell lennie egy-egy ember között, vagyis négy négyzetméterenként egy vendég tartózkodhat a helyiségben.

További intézkedésként már nemcsak a Szerbiában gyártott, hanem a jelenleg az országban található valamennyi gyógyszer kivitelét megtiltották, illetve megtiltották a napraforgóolaj, valamint a napraforgómag exportját is.

Minden munkáltatót arra kértek, hogy tegye lehetővé a távmunkát, a kormány döntése értelmében pedig az így elvégzett munkáért ugyanolyan bérezés jár, mint a munkahelyen végzettért.

Nem mehetnek utcára az idősek

Az ország vezetésének döntése értelmében szerda 10 órától nem léphetnek az utcára a 65 év felettiek, az ötezer lakosnál alacsonyabb népességű településeken pedig a 70 év felettiek. Akik nem tartják be az elővigyázatossági intézkedéseket, azok akár 150 ezer dináros (442 500 forint) büntetéssel is sújthatók.

A karanténra kötelezett állampolgárokat a rendőrség ellenőrzi, és a karantén szabályait megszegők három évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatók. Az első eljárások már megindultak.  Szerbiában eddig 72 fertőzöttet regisztráltak.

Csehország gyorstesztet vásárol

Csehország 150 ezer gyorstesztet vásárolt Kínában, a kormány különgépe a rakománnyal szerdára virradóra visszaérkezett Sencsenből a Kbely katonai repülőtérre, Prágába.

A mintegy másfélszáz dobozt még a repülőtéren fertőtlenítették, majd az állami anyagtartalékok raktárába szállították. A gyorsteszteket a raktárban szétosztják, majd elszállítják a nagy kórházakba, valamint azokba a térségekbe, ahol a legnagyobb számú fertőzést mutatják ki.

Adam Vojtech egészségügyi miniszter szerint az Olmützi régióban lezárt 21 településen az összes lakost, mintegy 35 ezer ember, ellenőrizni fogják.

A kórházakon kívül gyorsszteszteket kap a rendőrség, a katonaság, a tűzoltóság és a vámosok is. Ezek nem egészen fél óra alatt megmutatják, hogy fertőzött-e az illető, vagy sem, míg az eddig használatos tesztek eredményére hat órát kell várni.

Rendkívüli intézkedések a briteknél

Fertőzésgyanús emberek kényszerkivizsgálásának elrendelését, a repülőterek időleges bezárását és sok egyéb rendkívüli intézkedést lehetővé tévő jogszabálytervezetet terjesztett elő a brit kormány kedd éjjel.

A járvány visszaszorítását célzó törvényjavaslatot a parlament a jövő héten vita nélkül, közfelkiáltással jóváhagyja.

A tervezet alapján a belügyminiszter utasíthatja az üzemeltetőket a repülőterek és a kikötők működésének átmeneti felfüggesztésére, ha a határőrség munkára fogható állományának létszáma a megbetegedések miatt olyan mértékben csökken, hogy az már tényleges és komoly veszélyt jelentene az Egyesült Királyság határainak biztonságára.

Az új törvény a járvány idejére felhatalmazná a kormányt rendezvények és gyűlések korlátozására bármilyen helyszínen.

Különutas kríziskezelés

A jogszabály lehetőséget teremtene az oktatási és gyermekintézmények bezárására is.

Az Egyesült Királyságban eddig nem rendelték el az iskolák és az óvodák bezárását, és általánosságban sem léptettek életbe olyan szigorú korlátozó intézkedéseket, mint amilyeneket Európa sok más országában foganatosítottak.

A határok is nyitva vannak, bár a brit külügyminisztérium kedden arra szólította fel a briteket, hogy a következő harminc napban ne utazzanak külföldre, ha nem feltétlenül szükséges. A felhívás ezt azzal indokolja, hogy sok ország példátlan gyorsasággal, gyakran előzetes értesítés nélkül léptet érvénybe utazási korlátozásokat, és emiatt fennáll annak a kockázata, hogy a külföldre utazó britek esetleg nem tudnak hazatérni.

A kormány jogszabályba iktatja az eredetileg május 7-ére kiírt angliai helyhatósági és polgármester-választások elhalasztását is.

Lesittelnék a fertőzötteket

A törvény lehetővé tenné a rendőrségnek és a határőrizeti hatóságoknak olyanok korlátozott időre szóló őrizetbe vételét, akikről megállapítható vagy feltételezhető, hogy fertőznek. Az emiatt őrizetbe vett embereket a hatóságok megfelelő helyszínre szállíthatnák, ahol lehetséges a szűrővizsgálatuk elvégzése és az eredmény kiértékelése.

A jogszabály mindemellett felfüggesztené annak az előírásnak a hatályát, amelynek alapján az állami egészségügyi szolgálat (NHS) szakszemélyzetének már nyugdíjba vonult tagjai csak heti 16 órát dolgozhatnak, ha visszatérnek a munkába, és lehetővé válna a tanulmányaik végén járó orvostanhallgatók felvétele a szakmai nyilvántartásba.

Nem akar vesztegzárat Trump

Egy napon majd azzal állunk ki itt, hogy győztünk - jelentette ki Donald Trump amerikai elnök a koronavírus megfékezésén dolgozó kormányzati munkacsoport sajtókonferenciáján a Fehér Házban, ahol a lakosságot segítő intézkedésekről is szó esett.

Az elnök kiemelte: nem gondolja, hogy szükség lesz az Egyesült Államok egészének vesztegzár alá helyezésére.

Donald Trump bejelentette, hogy Steve Mnuchin pénzügyminiszter a törvényhozókkal egyeztet egy - ahogyan fogalmazott - "nagy és bátor" gazdaságélénkítő csomagról. Trump ugyan nem említett konkrétumokat, de a The Washington Post című lap kedden publikált értesülései szerint a kormányzat 850 milliárd dolláros gazdaságélénkítő csomag elfogadását kéri a kongresszustól a vírus okozta gazdasági visszaesés enyhítésére.

Ezer dolláros csekk érkezhet

A sajtókonferencián jelen volt Mnuchin is, aki azt mondta: a kormányzat ugyan nem változtat az adóbefizetések menetrendjén, vagyis az állampolgároknak most kell befizetniük az adókat, de aki nem adó-visszatérítést kap, hanem tartozása van, annak 1 millió dollár értékig három hónapig engedélyezik a befizetés halasztását. A vállalatok 10 millió dollár értékig halaszthatnak adóbefizetést.

A pénzügyminiszter közölte: a kormányzat fontolgatja, hogy az elkövetkező két hétben csekkeket küldenek az amerikai állampolgároknak a napi nehézségeik enyhítésére.

Az amerikaiaknak készpénzre van most szükségük

- fogalmazott, de sem összeget, sem más konkrétumot nem említett. A CNN hírtelevízió értesülései szerint 1000 dolláros egyszeri juttatásról lenne szó.

A pénzügyminiszter kitért viszont arra, a gazdaságélénkítő programtól a kormány azt reméli, hogy segíteni fog a turisztikai iparágból, azon belül a szállodaiparból elbocsátott dolgozók helyzetén. Úgy vélekedett, hogy a légitársaságok helyzete jelenleg rosszabb, mint az Egyesült Államokban 2001. szeptember 11-én elkövetett terrormerényletek után volt.

200 ezer fertőzött

Szerda reggeli adatok szerint a koronavírusnak eddig csaknem 200 ezer fertőzöttje és több mint 8400 halálos áldozata van, több mint 80 ezren viszont meggyógyultak.

A legfertőzöttebb európai ország továbbra is Olaszország, ahol több mint 30 ezren fertőződtek meg, és több mint 2500-an vesztették életüket. Ezt követően Spanyolországban a legrosszabb a helyzet, ahol több mint 11 ezer fertőzöttet diagnosztizáltak, a halottak száma meghaladja az 500-at.

Makro / Külgazdaság A nagy kísérlet: így állhat helyre az élet Európában
Wéber Balázs | 2020. április 9. 06:04
Ausztria, Csehország és Dánia lazít elsőként a koronavírus okozta karanténon Európában. Kísérletük kötéltánc: úgy akarják újraindítani a gazdasági-társadalmi életet, hogy közben kordában akarják tartani a járványt.
Makro / Külgazdaság 409 milliót ad a kormány, hogy létrejöjjön az Egyházi Egészségügyi Oktató Központ
Privátbankár.hu | 2020. április 8. 22:56
Megvan a helyszín és a fenntartó sem akárki lett. 
Makro / Külgazdaság Megrendült világunk – újra adósságokkal támasztanák meg
Káncz Csaba | 2020. április 8. 20:19
A globális elitek újra eljátszanák a 2008-as, eladósító forgatókönyvet. A koronavírus járvány rámutatott arra, hogy a jövő biztonságának jobban kell támaszkodnia a helyi gazdaság diverzitására. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Sanders visszalép, Trump egyedüli kihívója Biden lesz
Privátbankár.hu | 2020. április 8. 19:28
Bernie Sanders visszalépett az amerikai elnökválasztási versenyből, így Joe Biden lehet Donald Trump elnök kihívója novemberben.
Makro / Külgazdaság Budapest-Belgrád vasút: már 1700 milliárdba fog kerülni, de megéri
Privátbankár.hu | 2020. április 8. 18:52
Megéri megcsinálni, a koronavírus miatti válság pedig pont, hogy a beruházás mellett szól.
Makro / Külgazdaság Nem dönti be a Corvinust a Mol osztalékának hiánya
Csabai Károly | 2020. április 8. 18:45
Az egyetem a kezelésébe kapott Mol- (valamint Richter-) részvényeinek csak az osztalékát fordíthatja a működése finanszírozására és a Moltól tavaly közel 12 milliárd forint érkezett. Lapunk megkeresésére azonban az egyetem azt válaszolta: bevételei csak egy részét teszi ki a Mol-osztalék, ráadásul több évre elegendő pénzügyi tartalékkal rendelkeznek.
Makro / Külgazdaság Ezt nem oldja meg a 13. havi nyugdíj: elszállt az idősek inflációja
Baka F. Zoltán | 2020. április 8. 18:02
A kormány ígérete most nem menti meg a nyugdíjasokat.
Makro / Külgazdaság Élelmiszerek: tovább folytatódhat az árak emelkedése
Privátbankár.hu | 2020. április 8. 17:11
A KSH szerdán publikálta az inflációs számokat, amelyből kiderült, hogy számottevően drágultak az élelmiszerek márciusban. Rossz hír, hogy a világpiacon számos gabonaféle árfolyama szökött a magasba, és a piaci szereplők a munkaerőhiányra is panaszkodnak, ami nehezíti a zöldség- és gyümölcstermesztést.
Makro / Külgazdaság Az autópályákon is megállt az élet
MTI | 2020. április 8. 16:25
Március második hetében 2 milliárd forinttal kevesebb összeg folyt be az állami költségvetésbe az útdíjakból (e-matrica, e-útdíj) az előző év azonos időszakához képest - közölte a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. szerdán.
Makro / Külgazdaság Mit mondott az operatív törzs és Novák Katalin? Itt megnézheti
Privátbankár.hu | 2020. április 8. 14:14
A kijárási korlátozás változtatásáról, kiterjesztéséről végül nem beszélt az operatív törzs, más témák voltak a fókuszban.
hírlevél