<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Amikor az előrehozott választásokat kihirdette, 20 százalékos előnyt próbált mandátumokra váltani a brit miniszterelnök. Ehhez képest a kampány olyan pocsékul sikerült, hogy a konzervatívok többsége jelentősen olvadt - Theresa May már 6 hely elvesztését is katasztrófának tartotta előzetesen, erre még többet bukott el. Az angol font már az exit poll hírére nagyot zuhant.
  • Nemhogy nem erősödött meg, még az abszolút többséget is elveszítette a kormányzó konzervatív párt
  • Jóval több mandátumot veszítettek az előrehozott választásokon annál, amit May előzetesen vereségnek jelölt meg
  • A szavazatok többségét elnyerte a konzervatív párt, így az ír unionistákkal kisebbségi kormány alakítására még van esély
  • A skót nacionalisták nagyot buktak, jelentősen csökkent a skót függetlenedés esélye
  • Az angol font nagyot esett a várható bizonytalan politikai helyzet hírére

Tart az eredmények összesítése az Egyesült Királyságban tartott csütörtöki előrehozott parlamenti választás után. Az abszolút többség megszerzéséhez 326 parlamenti helyet kellene elnyerni, ám jelen állás szerint a korábban biztos előnnyel rendelkező kormánypártnak ez nagy meglepetésre nem fog sikerülni - elemzők már arról beszélnek, hogy még az sem biztos, hogy Theresa May egyáltalán kormányt alakíthat majd. A jelenleg legvalószínűbb forgatókönyv szerint ezt a konzervatív párt megteheti majd (az északír unionisták támogatásával), de a legnagyobb valószínűsége most annak van, hogy a kormánypárt ezt nem a jelenlegi miniszterelnök jelölésével teszi majd - a pártot csúfos eredménybe kergető Maynek le kell majd vonnia a következtetéseket.

Nagy meglepetést hozott már az exit poll is: a szavazófülkék bezárása után közzétett adatok azt jelezték előre, hogy a kormányzó konzervatív pártnak lesz ugyan a legtöbb mandátuma, de az abszolút többséget nem sikerül megszerezniük. Frissítés: az eredményeket itt találja >>>> Ez pedig bőven vereséggel ér fel Theresa May miniszterelnök pártjának: amikor teljesen váratlanul bejelentette az előrehozott választások kiírását, a közvéleménykutatások szerint 20 százalék körüli előnyben jártak, ráadásul a politikai ellenfeleket (is) váratlanul érte a választások kiírása, így kezdetben igen zilált kampányt láthattunk a Munkáspárttól.

Ritka nagy politikai melléfogás: így herdálj el 20 százalékos előnyt pár hét alatt

A cél az volt, hogy a 20 százalékos előnyt mandátumokra tudják váltani - csakhogy a kampánnyal May alaposan mellényúlt, mivel saját személyére építette. Úgy gondolta, a 20 százalék kizárólag neki köszönhető és nem pártjának, hogy az ő karizmája a fő vonzerő, ezért azt is megengedheti magának, hogy népszerűtlen, sőt sokak számára ijesztő programmal kampányoljon - írtuk korábbi háttérelemzésünkben.

Nyitják a szavazóurnákat. Fotó: EPA / Paul Mcerlane

A 20 százalékos előnyt a viszonylag rövid kampányidőszakban sikerült úgy elherdálni, hogy a konzervatívok jelen állás szerint akár egy tucat parlamenti helyet még veszítettek is meglévő pozíciójukból, míg a Munkáspárt erősebb lett. Erősödött a liberális párt, meglepetésre mandátumainak több mint harmadát elveszítette a Skóciát kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt.

"Ha csak hat helyet is elveszítek, elveszítem a választásokat" -

így fogalmazott több alkalommal Theresa May miniszterelnök a kampány során. Ehhez képest ennél szinte biztosan jóval több helyet sikerült elveszítenie.

A kilépési tárgyalássorozat a britek és az EU között június 19-én, hétfőn indul.

Theresa May az áprilisi bejelentés során azt mondta, az előrehozott választásokkal erősebb felhatalmazást szeretne kapni a Brexit-tárgyalásokhoz - ehhez képest lényegesen gyengébb pozícióból vághat neki a tervek szerint 11 nap múlva a meglepő egységet és erőt mutató Európai Unióval a kilépéssel kapcsolatos feltételrendszer meghatározásának.

Theresa May Maidenhead körzetben szerzett mandátumot, győzelmi beszédében arról beszélt, pártja stabilitást hoz - nem pedig saját sikeréről. Fotó: EPA / Will Olivier

Az exit poll 2015-ben valamelyest alulbecsülte a konzervatívok végeredményét és túlbecsülte a Munkáspártét - így az eredmények közzétételéig nem lehet készpénznek venni, hogy a kormánypárt súlyos vereséggel felérő győzelmet aratott. Jelenleg a mandátumok bő 90 százalékánál van eredmény, az előrejelzések az exit pollban szereplő 314 megszerzett konzervatív mandátumnál valamivel több, 315-320 parlamenti helyet jósolnak a konzervatívoknak. A végeredmény egyébként pénteken dél körülre várható.

Nicola Sturgeon, a Skót Nemzeti Párt vezetője. Pártja nagyot veszített az előrehozott választásokon. Fotó: EPA / Robert Perry

A piacokat megint nagyon meglepték - meredeken zuhant az angol font

Első reakcióként az angol font méreteset zuhant: a dollárral és az euróval szemben is közel 2 százalékot veszített értékéből. Korábban londoni pénzügyi elemzők az árazások alapján úgy látták, hogy a piaci szereplők komoly konzervatív győzelemre számítanak - az exit poll eredmények közzététele után nem csoda, hogy mélyrepülésnek indult a font.

Ha azonban a meglepetés ereje elmúlik, a piacok átértékelhetik az eredményeket: jelentősen csökkent ugyanis a "hard Brexit", azaz a megegyezés nélküli kiválás esélye, a választóknak nem jött be a kemény hangnem, ahogy a politikai felállás is az engedékenyebb tárgyalási pozíció felé tolódott el - ez azt jelentheti, hogy a szorosabb uniós kötődés megtartása érdekében a britek nem fenyegetőzhetnek azzal, hogy csak úgy felállnak a tárgyalóasztaltól, vagy hogy szigorúan korlátozzák a bevándorlást.

Elsőként azonban fel kell szállnia a ködnek, ki kell derülnie, milyen politikai erő milyen erős felhatalmazással ülhet a tárgyalóasztalhoz, kinek a vezetésével - ez a bizonytalanság addig rányomhatja a bélyegét a brit fontra.

Így szakadt be a brit font az exit poll eredmények nyilvánosságra kerülésekor. Friss árfolyamok >>

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Elárulta Szijjártó Péter, miért találkozott Lavrovval
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 25. 08:48
Magyarország energiaellátásának biztosításáról és a paksi atomerőmű bővítéséről is egyeztettek. Szerinte fontos a párbeszéd.
Makro / Külgazdaság Orosz rakétaeső zúdult ukrán városokra
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 25. 07:59
Ez történt az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Moszkva nem hisz a könnyeknek – hisztéria lenne csupán a mozgósításra adott reakció?
Elek Lenke | 2022. szeptember 25. 05:44
Dmitrij Peszkovnak, az orosz elnök sajtótitkárának szavait idézi a Kommerszant című népszerű orosz online napilap, miszerint "józannak és megfontoltnak kell lenni" a mozgósítás kérdéseivel kapcsolatban.
Makro / Külgazdaság Charles Michel: Európának nyitnia kell a menekülő oroszok előtt
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 17:16
Az Oroszország és Grúzia közötti határon mintegy 10 kilométeres sor áll, ahol az embereknek több mint 20 órán át kell várakozniuk az átkelésre.
Makro / Külgazdaság ENSZ-főtitkár: Teherán tartózkodjon a szükségtelen erő alkalmazásától! Legalább 50 ember vesztette életét
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 15:26
António Guterres ENSZ-főtitkár felszólította az iráni biztonsági erőket, hogy tartózkodjanak "a szükségtelen és aránytalan erő" alkalmazásától a kormányellenes tüntetéseken. A tüntetések kezdete óta legalább 50 ember vesztette életét.
Makro / Külgazdaság Katar jelentősen növeli LNG-termelését
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 13:50
Katar 126 millió tonnára kívánja növelni cseppfolyósítottföldgáz-termelését az északi mező déli szakaszának (NFS) fejlesztésével, amit részben a TotalEnergiest francia céggel valósít meg.
Makro / Külgazdaság Vírus: terjed az ebola
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 13:15
Ugandában 11-re emelkedett az ebolajarványban elhunytak száma, és további 11 ebolagyanús esetet kezelnek kórházban.
Makro / Külgazdaság Tovább nőhet a lengyelországi infláció szeptemberben
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 12:37
Tovább emelkedhet az infláció Lengyelországban szeptemberben, miután augusztusban 25 éve a legmagasabb volt - mondta szombaton a lengyel pénzügyminiszter, aki szerint azonban az infláció még az idén eléri a csúcsot.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter a CNN-nek: nem igaz, hogy Magyarország inkább Oroszország oldalán állna, nem vétóztunk egyetlen szankciós csomagot sem
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 11:51
A problémákra, amelyekkel Európának szembe kell néznie a háború és a szankciók miatt, az egyetlen megoldás a béke - mondta a külgazdasági és külügyminiszter szombaton az amerikai hírcsatornának, a CNN-nek adott interjújában.
Makro / Külgazdaság Szöul: Észak-Korea ballisztikus rakétával fenyegeti
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 11:12
A dél-koreai hadsereg olyan jeleket észlelt, amelyek arra utalnak, hogy Észak-Korea tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakéta (SLBM) kilövésére készülhet.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG