<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) arra figyelmeztet, hogy a következő két hónapban az európai lakosság fele megfertőződhet omikronnal.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) régiójában a lakosság több mint fele megfertőződhet az omikronnal a következő két hónapon belül - erre figyelmeztetett kedden az ENSZ-ügynökség az euronews.com írásában.

Dr. Hans Kluge egy sajtótájékoztatón azt mondta az újságíróknak, hogy az omikron "egy új nyugatról keletre tartó árhullámot képvisel", amely végigsöpör a WHO Europe által felügyelt 53 országon.

Azt jósolják, hogy durván letarol minket az omikron. Fotó: DepositphotosAzt jósolják, hogy durván letarol minket az omikron. Fotó: Depositphotos

Több mint hétmillió fertőzést erősítettek meg a régióban 2022 első hetében, ami több mint megkétszereződött egy kéthetes időszak alatt.

"Január 10-én 26 ország jelentette, hogy lakosságuk több mint egy százaléka minden héten elkapja a COVID-19-et" - mondta Kluge.

Ötven ország jelentett omikron-fertőzést, amelynek változata "gyorsan a domináns vírus Nyugat-Európában, és mára a Balkánon terjed. Ebben az ütemben az Egészségügyi Mérési és Értékelő Intézet (IHME) előrejelzése szerint a régió lakosságának több mint 50 százaléka megfertőződik a következő hat-nyolc hétben" - tette hozzá.

A bizonyítékok azt mutatják, hogy az omikron sokkal jobban átvihető, mint a vírus eredeti törzse vagy a delta változat. Ezenkívül ellenállóbb a teljesen beoltott emberekkel végzett kezeléssel szemben, nagyobb valószínűséggel fertőződik vagy újrafertőződik. Kluge kifejtette, hogy ennek az az oka, hogy mutációi "könnyebben hozzátapadnak az emberi sejtekhez".

Az elmúlt hét napban 20 400 haláleset is történt a WHO európai régiójában – amely Közép-Ázsia egyes részeit is lefedi, összesen mintegy 900 millió lakossal. Ez enyhe csökkenést jelent az előző héthez képest, amikor több mint 22 600 ember vesztette életét.

A halálozások száma alatta marad a 2021 telén tapasztalt adatoknak, amikor a Delta változat gyorsan terjedt Európa-szerte. Kluge hangsúlyozta, hogy bár a halálozási arányok változatlanok maradtak, továbbra is azokban az országokban a legmagasabbak, ahol magas a COVID-19 incidenciája, és alacsonyabb a védőoltások száma.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Most kiderült, mely bank drágította legjobban a lakáshitelét
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 11:34
Bár komolynak érezzük a lakáshitel kamatok emelkedését, a money.hu adatai szerint az elmúlt egy évben a vizsgált 9 banknál 4,11 százalékkal emelkedett a legjobb adósoknak ajánlott standard kamat. Ez messze elmarad a jegybanki alapkamat, de még a referenciakamat emelkedésétől is. A money.hu adataiból látható, melyik bank emelt leginkább, illetve, hogy mely pénzintézetek versengenek a legalacsonyabb kamatszintekkel.
Makro / Külgazdaság A németek többsége már spórol
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 10:27
Egyre többen takarékoskodnak Németországban az árak emelkedése miatt, egy pénteken ismertetett felmérés szerint a legtöbben az energiafogyasztásukat fogják vissza.
Makro / Külgazdaság Nagyon rég nem volt ekkora infláció Japánban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 09:21
Japánban júliusban 2,6 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az előző év azonos hónapjához képest, az infláció gyorsult a június 2,4 százalékhoz képest.
Makro / Külgazdaság Újabb iratok lehetnek nyilvánosak a Trump-házkutatásról
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 08:02
A nyilvánosságra tartozik a Donald Trumpnál tartott házkutatás után eskü alatt tett hatósági nyilatkozat tartalma, de az igazságügyi tárca annak bizonyos részeit kitakarhatja - döntött csütörtökön a bíróság, miközben a republikánusok teljes hozzáférést követelnek.
Makro / Külgazdaság Feszült a helyzet a zaporizzsjai atomerőmű környékén
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 07:23
Az elmúlt órák hírei egy csokorban.
Makro / Külgazdaság Magyarországra is jutna radioaktív szennyeződés a zaporizzsjai erőműből
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 19:49
Az orosz-ukrán háború 176. napjának főbb hírei röviden. 
Makro / Külgazdaság Washington és Moszkva feszült pozícióharca a leolvadó Északon
Káncz Csaba | 2022. augusztus 18. 19:22
Svédország és Finnország NATO-tagsága nagyobb képességekkel ruházza föl a szövetséget a kínai és orosz befolyás kezelésére az Északi-sarkvidéken. Különösen Finnország tagsága tolja a szövetség határát északabbra, közelebb a Kola-félszigeten található, stratégiai fontosságú orosz katonai támaszponthoz. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Gyanús körülmények között halt meg egy Putyin-ellenes orosz üzletember 
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 18:31
Dan Rapoport lettországi születésű orosz befektetési bankár többször élesen bírálta Vlagyimir Putyin orosz elnököt, és a háború kitörése óta többször járt Ukrajnában segítséget nyújtani.
Makro / Külgazdaság Egyre jobban látszódik az amerikai recesszió
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 17:33
Romlottak a gazdasági kilátások az Egyesült Államokban.
Makro / Külgazdaság Meglepőt léptek a törökök
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 14:44
A piac meglepetésére kamatot csökkentett csütörtökön a török jegybank, amely tavaly december óta először változtatott a kamatszinten.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG