2p

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) arra figyelmeztet, hogy a következő két hónapban az európai lakosság fele megfertőződhet omikronnal.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) régiójában a lakosság több mint fele megfertőződhet az omikronnal a következő két hónapon belül - erre figyelmeztetett kedden az ENSZ-ügynökség az euronews.com írásában.

Dr. Hans Kluge egy sajtótájékoztatón azt mondta az újságíróknak, hogy az omikron "egy új nyugatról keletre tartó árhullámot képvisel", amely végigsöpör a WHO Europe által felügyelt 53 országon.

Azt jósolják, hogy durván letarol minket az omikron. Fotó: Depositphotos
Azt jósolják, hogy durván letarol minket az omikron. Fotó: Depositphotos

Több mint hétmillió fertőzést erősítettek meg a régióban 2022 első hetében, ami több mint megkétszereződött egy kéthetes időszak alatt.

"Január 10-én 26 ország jelentette, hogy lakosságuk több mint egy százaléka minden héten elkapja a COVID-19-et" - mondta Kluge.

Ötven ország jelentett omikron-fertőzést, amelynek változata "gyorsan a domináns vírus Nyugat-Európában, és mára a Balkánon terjed. Ebben az ütemben az Egészségügyi Mérési és Értékelő Intézet (IHME) előrejelzése szerint a régió lakosságának több mint 50 százaléka megfertőződik a következő hat-nyolc hétben" - tette hozzá.

A bizonyítékok azt mutatják, hogy az omikron sokkal jobban átvihető, mint a vírus eredeti törzse vagy a delta változat. Ezenkívül ellenállóbb a teljesen beoltott emberekkel végzett kezeléssel szemben, nagyobb valószínűséggel fertőződik vagy újrafertőződik. Kluge kifejtette, hogy ennek az az oka, hogy mutációi "könnyebben hozzátapadnak az emberi sejtekhez".

Az elmúlt hét napban 20 400 haláleset is történt a WHO európai régiójában – amely Közép-Ázsia egyes részeit is lefedi, összesen mintegy 900 millió lakossal. Ez enyhe csökkenést jelent az előző héthez képest, amikor több mint 22 600 ember vesztette életét.

A halálozások száma alatta marad a 2021 telén tapasztalt adatoknak, amikor a Delta változat gyorsan terjedt Európa-szerte. Kluge hangsúlyozta, hogy bár a halálozási arányok változatlanok maradtak, továbbra is azokban az országokban a legmagasabbak, ahol magas a COVID-19 incidenciája, és alacsonyabb a védőoltások száma.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Fokozódó diplomácia - orosz támadások
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 10:01
Az EU-nak fontolóra kellene vennie, hogy a befagyasztott orosz vagyonból származó nyereséget katonai készletek vásárlására használja fel Ukrajnának – mondta szerdán Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. Japán támogatta az ötletet, mondván, hogy az uniós javaslatoknak megvan a nemzetközi jogi alapjuk.
Makro / Külgazdaság Szaúd-Arábia kulcsszerepbe kerül a gázai háború végén
Káncz Csaba | 2024. március 1. 09:31
Ha (és amikor) egy új, technokrata palesztin vezetés alakul, és az izraeli katonai műveletek megszűnnek a Gázai övezetben, a figyelem újra a Szaúd-Arábia és Izrael közötti megállapodásra fog összpontosulni, amelyet a Biden-kormányzat prominensei továbbra is szorgalmaznak. A Gázában zajló szörnyű pusztítás rámutatott, hogy szükség van egy új békefolyamatra, amelynek középpontjában a palesztinok állnak, amit az Ábrahámi Megállapodások nyilvánvalóan nem tudtak biztosítani. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Itt az ipari fordulat?
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 09:07
Februárban ismét 50 pont feletti értéket mértek a Beszerzési Menedzser Indexre, ami fellendülésre utaló jel lehet. Ugyanakkor a részindexek többsége még zsugorodást mutat.
Makro / Külgazdaság A szolgáltatások exportegyenlege csökkenve nő
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 08:54
2023 negyedik negyedévében a szolgáltatások aktívuma 2,6 milliárd euró volt, 462 millió euróval több az egy évvel korábbinál. 2023-ban a szolgáltatás-külkereskedelmi aktívum 11 milliárd eurót ért el, 2,1 milliárd euróval többet, mint egy évvel korábban.
Makro / Külgazdaság Megugrott az import volumene decemberben
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 08:35
Decemberben 271 millió euró volt a termék-külkereskedelmi hiány, novemberhez képest az export kiigazított volumene 1,5, az importé 14 százalékkal nőtt, jelentte a KSH.
Makro / Külgazdaság A sokkoló tömeghalál Biden szerint is veszélyezteti a tárgyalást
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 07:52
A gázai egészségügyi hatóságok szerint az izraeli erők csütörtökön több mint 100 palesztint lőttek agyon, miközben a segélyszállítmányra vártak, de Izrael a segélyszállító teherautókat körülvevő tömeget okolta a halálesetekért, mondván, hogy az áldozatokat eltaposták vagy elgázolták.
Makro / Külgazdaság Az ukrajnai háború súlyosbodik: már az EU idei költségvetését is elérte
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 06:58
Az Európai Bizottság elfogadta a 2024-es uniós költségvetés módosítását, többletforrásokat biztosítva elsősorban Ukrajnának. A védeli ipar és a Nyugat-Balkán is jobban jár.
Makro / Külgazdaság A CSAT úgy döntött: Románia nem kér a kínai 5G-hálózatokból
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 06:17
A román Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) nem járult hozzá Huawei-berendezések használatához az ötödik generációs (5G) távközlési hálózatokban, ezért a kínai távközlési konszernt kizárták az 5G-hálózatok kiépítésére irányuló tenderekből.
Makro / Külgazdaság Hol a bánatban vannak már a lézerfegyverek? És mi lesz, ha egyszer megjönnek?
Litván Dániel | 2024. március 1. 05:39
Évtizedek óta ígérik, hogy hamarosan lézerek és mikrohullámok fogják pusztítani az ellenséget. Most, amikor Ukrajnától a Vörös-tengerig nagy szükség lenne rájuk, mégsincsenek sehol ezek a fegyverek. Hol tartanak a fejlesztések, és tényleg csodafegyverek lesznek ezek, ha egyszer tényleg szolgálatba állnak?
Makro / Külgazdaság Őrizetbe vették a Novaja Gazeta szerkesztőjét
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 19:21
Vlagyimir Putyin Alekszej Navalnij temetése előtti napon megtartotta évértékelőjét, az Európai Unió nagy többséggel megszavazta, hogy ő a felelős az ellenzéki vezető haláláért. Háborús összefoglaló. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG