<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Népszavazás a megszállt ukrán területeken, Németország optimista, hogy átvészeli a telet, Putyin szerint az USA globális hatalma irreális. Ezek is történtek ma a háborúval kapcsolatban. 

 • A megbízott orosz hatóságok Ukrajna négy megszállt területén – Donyeckben, Luhanszkban, Herszonban és Zaporizzsjában – kedden bejelentették, hogy szeptember 23-27. között népszavazást tartanak az Orosz Föderációhoz való csatlakozásról. Azért olyan sürgős a szavazás megtartása, mert Ukrajna visszafoglalta az ország keleti részén fekvő területeket, köztük egy kis szimbolikus részt a luhanszki régióban, amely teljesen orosz meghatalmazottak irányítása alatt állt.

 • Bármilyen népszavazás az Oroszországhoz való csatlakozásról az oroszok által megszállt ukrán területeken, megsemmisítené a Kijev és Moszkva közötti tárgyalások időablakát - idézte a Liga.net ukrán lap az ukrán elnök hivatalának szóvivőjét kedden. „A népszavazások nélkül még mindig van egy kis esély a diplomáciai megoldásra. A népszavazások után viszont nem” – idézte Serhiy Nykyforovot a Liga.net.

 • A Fehér Ház elutasította Oroszország azon terveit, hogy Ukrajna egyes részein népszavazást tartson, és kijelentette, hogy Moszkva csapatokat toborozhat ezeken a területeken, miután jelentős veszteségeket szenvedett a csatatéren. Jake Sullivan, Joe Biden elnök nemzetbiztonsági tanácsadója a szuverenitás és a területi integritás elveinek megsértésének nevezte a népszavazást.

Fémdetektorral vizsgál át egy sírt az azonosítatlan áldozatok földi maradványait exhumáló csoport egyik tagja a kelet-ukrajnai Harkiv megyében levő Izjumnál 2022. szeptember 16-án, a tömegsír felfedezésének másnapján. Az ukrán hatóságok több mint 440 egyenként elásott holttestet hantoltak ki az orosz erőktől nemrégiben visszafoglalt város melletti erdőben. Fotó: MTI/EPAFémdetektorral vizsgál át egy sírt az azonosítatlan áldozatok földi maradványait exhumáló csoport egyik tagja a kelet-ukrajnai Harkiv megyében levő Izjumnál 2022. szeptember 16-án, a tömegsír felfedezésének másnapján. Az ukrán hatóságok több mint 440 egyenként elásott holttestet hantoltak ki az orosz erőktől nemrégiben visszafoglalt város melletti erdőben. Fotó: MTI/EPA

 • Mivel Németország gáztárolóinak kapacitása valamivel több mint 90 százalékos, Robert Habeck gazdasági miniszter szerint Németországnak most „jó esélye van” arra, hogy átvészelje a telet. Németország megelőzte azt a célt, hogy november elejére 95 százalékban megteljenek a földalatti tárolók.

 • Vlagyimir Putyin orosz elnök elítélte az Egyesült Államok erőfeszítéseit, hogy megőrizze globális uralmát, és azt mondta, hogy ezek kudarcra vannak ítélve. Putyin a moszkvai külföldi nagykövetek megbízólevelének átvételekor azt mondta: „A többpólusú világ felé irányuló objektív fejlődés szembesül azok ellenállásával, akik megpróbálják megőrizni hegemóniájukat a globális ügyekben és mindent irányítani – Latin-Amerikát, Európát, Ázsiát és Afrikát”.

 • Ukrajna visszafoglalta a keleti Liszicsanszk városához közeli falut, kicsi, de szimbolikus győzelemmel, ami azt jelenti, hogy Oroszország már nem rendelkezik teljes ellenőrzéssel Luhanszk régió felett, amely Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik legfontosabb háborús célja. Luhanszk kormányzója, Szerhij Haidai azt mondta, hogy az ukrán fegyveres erők „teljes ellenőrzés alatt tartják” Bilohorivkát, Liszicsanszk külvárosát. Hamarosan egy seprűvel kiűzzük onnan ezeket a szemétládákat” – mondta. "Lépésről lépésre, centiről centire megszabadítjuk az egész földünket a betolakodóktól."

 • Az ukrán erők északkeleti előretörésének üteme „pánikba” ejtette az orosz erőket – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök éjszakai beszédében. Zelenszkij azt mondta, hogy „az a sebesség, amellyel csapataink mozognak, a normális élet helyreállításának sebessége.”

 • Ukrán igazságügyi szakértők eddig 146, többségében civil holttestet exhumáltak a kelet-ukrajnai Izium közelében lévő tömeges temetkezési helyen - közölte a régió kormányzója hétfőn. Oleh Szinehubov, Harkiv régió kormányzója elmondta, hogy az exhumált holttestek között két gyermek is van. A Kreml visszautasította azokat a vádakat, amelyek szerint az orosz erők háborús bűnöket követtek volna el Ukrajna Harkov tartományában.

 • Az oroszbarát szeparatista, magát kikiáltó Donyecki Népköztársaság (DPR) azt közölte, hogy 10 civil meghalt és 15-en megsebesültek az éjszaka folyamán az ukrán erők lövöldözése során a DPR által elfoglalt területen. A hasonlóan magát szakadárnak valló Luhanszki Népköztársaság (LPR) illetékesei arról tájékoztatták a Tass orosz hírügynökséget, hogy az általa elfoglalt Krasznoricsenszke faluban hét embert, köztük három gyereket öltek meg.

 • Az ukrán fegyveres erők elsüllyesztettek egy orosz csapatokat és felszerelést szállító bárkát a Dnyeper folyón a Herszon régióban található Nova Kahovka közelében – írja a Kyiv Independent.

 • A biztonsági félelmek szinte bizonyosan arra késztették az orosz Fekete-tengeri Flotta Kilo-osztályú tengeralattjáróit a krími Szevasztopolból a dél-oroszországi Novorosszijszkba – állítja a brit védelmi minisztérium a háborúról szóló legfrissebb hírszerzési tájékoztatójában. (The Guardian)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Még Putyin sem ismeri az új országhatárokat - az elmúlt órák dióhéjban
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 20:25
Putyin nem ismeri az elfoglat területek országhatárait, Sojgu szerint 200 ezer embert mozgósítottak az elmúlt napokban, Észak-Koreai az egyetlen, amely elismeri Oroszország új megszállt területeit. Többek között ez is történt ma a háborúban.
Makro / Külgazdaság Orosz menekültek: mennek, ki merre lát
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 19:32
A részleges mozgósítás bejelentése óta eltelt csaknem két hét alatt mintegy 700 000 ember hagyta el Oroszországot.
Makro / Külgazdaság Betámadta a koronavírus az Oktoberfestet
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 18:36
Szakértők szerint az Oktoberfesttel lehet összefüggésben, hogy rohamosan emelkedik a koronavírussal fertőzöttek száma Münchenben és környékén.
Makro / Külgazdaság A németek több mint háromszor nagyobb inflációt érzékelnek a hivatalos adatnál
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 17:44
A mértnél több mint háromszor nagyobb, csaknem 35 százalékos áremelkedést érzékel a német lakosság egy kedden ismertetett felmérés szerint.
Makro / Külgazdaság A szomszédban megszavazták az azonos neműek házasságát
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 17:13
A szlovén parlament módosította kedden a családtörvényt: beiktatta az azonos neműek házasságát és az azonos nemű párok örökbefogadási lehetőségét is.
Makro / Külgazdaság Zelenszkij szerint képtelenség Putyinnal tárgyalni
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 16:50
Moszkva megvárja, hogy Kijev változtasson álláspontján a tárgyalások ügyében
Makro / Külgazdaság Oroszország üti-vágja a TikTokot és Twitch-et
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 15:54
Egy orosz bíróság több millió rubeles pénzbüntetést szabott ki a TikTok közösségi videomegosztóra, amiért nem távolította el az "LMBT-propagandát" törvényellenesen népszerűsítő tartalmakat, a Twitch pedig a bíróság szerint "hamis információt" tartalmazó interjút osztott meg, mely egy magas rangú ukrán politikussal készült.
Makro / Külgazdaság Gyilkos verseny az amerikai és kínai légierő között
Káncz Csaba | 2022. október 4. 15:36
Az Egyesült Államoknak lehetősége volt megfigyelni a kínai J-20-asokat az F-35-ösökkel való közeli találkozások során a Kelet-kínai-tengeren és azok „nem olyan képességűek, amelyek miatt túl sokat aggódna”. A vadászgépek összesített képességeinek tekintetében viszont Kína potenciálisan már elhomályosította az amerikai légierőt a csendes-óceáni térségben. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Bojko Boriszov: "Putyin-ellenes kabinetet akarunk létrehozni"
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 15:15
Egyértelműen nyugat-párti új bolgár kormány megalakítására tett ígéretet keddi sajtótájékoztatóján Bojko Boriszov, a vasárnapi előrehozott parlamenti választáson győzelmet arató, jobbközép Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) párt elnöke.
Makro / Külgazdaság A BM szerint a brüsszeli forrásnál is többet költöttek az ukrán menekültekre
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 14:29
Az Európai Bizottság 21,1 millió euró (mintegy 8,5 milliárd forint) támogatást adott Magyarországnak a február és augusztus közötti időszakra az Ukrajnából menekülők ellátásával kapcsolatos kiadásokra.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG