3p

Ő az első az amerikai elnökök közül, akit elítéltek bűncselekmény miatt. A New York-i esküdtszék bűnösnek találta őt csütörtökön abban, hogy dokumentumokat hamisított.

A volt amerikai elnök dokumentum-hamísítással próbálta meg elfedni, hogy a 2016-os választások előtt egy pornósztár elhallgattatásáért fizetett – jelentette a Reuters. A 12 tagú esküdtszék kétnapos tanácskozás bűnösnek mondta ki Trumpot mind a 34 vádponttal kapcsolatban, aki szenvtelenül figyelte az esküdteket, amint megszavazták az egyhangú ítéletet. A New York-i bíróságon ismertetett esküdtszéki döntés hathetes tárgyalási sorozatot zárt le. A védelemnek lehetősége van fellebbezésre – teszi hozzá az MTI.

A volt amerikai elnök, Donald Trump mindeközben erőteljesen kampányol
A volt amerikai elnök, Donald Trump mindeközben erőteljesen kampányol
Fotó: Donald Trump kampányoldala

Juan Merchan bíró július 11-re tűzte ki a büntetés mértékének kihirdetését, néhány nappal azelőtt, hogy a Republikánus Párt a november 5-i választások előtt hivatalosan is elnökké jelölné Trumpot.

Az üzleti okiratok hamisításának bűntettéért legfeljebb négy év börtönbüntetés jár, bár az elítéltek gyakran rövidebb büntetést, pénzbírságot vagy próbaidőt kapnak. A bebörtönzés jogilag nem akadályozná meg abban, hogy kampányoljon vagy hivatalba léphessen, ha nyerne, de nem kerülhet börtönbe az ítélethirdetés előtt.

Az ítélet ingoványos területre taszítja az Egyesült Államokat a novemberi szavazás előtt, amikor Trump megpróbálja visszaszerezni a Fehér Házat Joe Biden demokrata elnöktől.

A 77 éves Trump tagadta a jogsértést, és az őt képviselő ügyvéd azt mondta, hogy a lehető leggyorsabban fellebbeznek. „Ez szégyen" - mondta Trump ezután újságíróknak, miközben kijelentette, hogy ártatlan, és megismételte panaszait, miszerint a per koncepciós eljárás.

„Az igazi ítéletet november 5-én fogják meghozni az emberek" - mondta Trump.

A jelenlegi pert széles körben úgy tekintik, mint a legkevésbé veszélyeset Trump számára a folyamatban lévő négy büntetőeljárás közül. Ám az ítélet nagy jelentőségű, mivel valószínűleg ez lesz az egyetlen a választások előtt, mivel a többi eljárási nehézségek miatt elhúzódik.

Joe Biden amerikai elnök és nem hivatalos demokrata elnökjelölt kampánycsapata közleményben reagált az esküdtszék döntésére, ami szerint az New York-i bírósági eljárás azt mutatta meg, hogy senki nem áll a törvények felett.

„Donald Trump tévesen hitte azt, hogy soha nem szembesül majd a törvény saját hasznára való megsértésének következményeivel" - olvasható a közleményben, ami hozzáteszi, hogy „egyetlen mód van Donald Trump távoltartására az Ovális Irodától: a szavazás."

A bíróság épülete előtt csütörtökön Donald Trump támogatói és ellentüntetők is összegyűltek. A két csoport között kisebb dulakodás is kialakult, mielőtt a rendőrség szétválasztotta volna őket.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Több ezer radikálist kapcsoltak le a párizsi olimpia előtt
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 13:44
A jövő héten kezdődő ötkarikás játékok előtt már mintegy három és fél ezer potenciálisan veszélyt jelentő személyt zártak ki az olimpiáról - jelentette ki a francia belügyminiszter.
Nemzetközi Kreml: Az orosz rakéták célpontjaivá válhatnak az európai fővárosok
Privátbankár.hu | 2024. július 14. 17:59
Donyeckben ismét emberéleteket követelt az orosz-ukrajnai háború. A nap összefoglalója. 
Nemzetközi Ivanka Trump: "Édesanyám vigyázott tegnap fentről édesapámra"
Privátbankár.hu | 2024. július 14. 16:47
Donald Trump lánya, Ivanka is posztolt a tegnap történekről. Szerinte édesanyja tegnap őrangyalt játszott. 
Nemzetközi Lilában tündököl Katalin hercegné a wimbledoni teniszdöntőn
Privátbankár.hu | 2024. július 14. 16:11
Már tegnap bejelentette a királyi palota, hogy ma részt vesz a wimbledoni tenisztorna döntőjén, ahol a hagyományokhoz hűen ő adja át majd a fődíjat a nyertesnek. Lila ruhájában elegáns, ahogy mindig. 
Nemzetközi Amerika legnépszerűbb fegyverével követték el a merényletet
Privátbankár.hu | 2024. július 14. 15:17
Sokan a fegyverviselési jog szimbólumaként emlegetik azt a fegyvert, amivel a a 20 éves Thomas Matthew Crooks merényletet követett el Donald Trump ellen tegnap. 
Nemzetközi Tovább szigorították az emberkereskedelmi irányelveket
Privátbankár.hu | 2024. július 14. 14:13
Életbe lépett vasárnap az emberkereskedelem megelőzéséről és az ellene folytatott küzdelemről, valamint az áldozatok védelméről szóló európai uniós irányelv szigorításokat tartalmazó módosítása - tudatta az Európai Bizottság közleményben.
Nemzetközi A Kreml érdekeseket mondott Trump merénylete kapcsán
Privátbankár.hu | 2024. július 14. 13:46
Oroszország elítéli az erőszak minden megnyilvánulását a politikai harc során - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml sajtótitkára a Donald Trump volt amerikai államfő és jelenlegi republikánus elnökjelölt-aspiráns ellen elkövetett merénylettel összefüggésben.
Nemzetközi Donald Trump hosszú listára került fel az ellene elkövetett merénylettel
Privátbankár.hu | 2024. július 14. 12:13
Gyakran törnek az USA első emberének életére olyan személyek vagy erők, akik igyekeznek megváltoztatni az utóbbi 100 évben kialakult világképet. Ebből a szempontból ők előzik meg Donald Trumpot. 
Nemzetközi Már a titkosszolgálat hibáiról beszélnek - beidézik az igazgatót
Privátbankár.hu | 2024. július 14. 11:26
Az amerikai képviselőház felügyeleti bizottsága beidézi a titkosszolgálat igazgatóját, hogy tanúskodjon a július 22-i tárgyaláson.
Nemzetközi Ma ismét megjelenik a nyilvánosság előtt Katalin hercegné
Privátbankár.hu | 2024. július 14. 10:46
Bevállalja a wimbledoni tenisztorna döntője utáni részvételt. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG