2p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A korábbi elnök korrupciós vádak miatt nem indulhatott, a mostani győztes is előzetes letartóztatásban volt.

Panamában a konzervatív jelölt, José Raul Mulino nyerte a vasárnapi elnökválasztást a közvélemény-kutatások szerint.

A 64 éves ügyvéd a szavazatok több mint 34 százalékát szerezte meg, kilenc ponttal megelőzve fő ellenfelét, a jobbközép jelöltet, Ricardo Lombana volt konzult, aki elismerte vereségét.

José Raúl Mulino, a Realizando Metas (RM) párt győztes jelöltje egy panamavárosi szavazóhelyiségben a panamai elnök- és parlamenti választások napján, 2024. május 5-én
José Raúl Mulino, a Realizando Metas (RM) párt győztes jelöltje egy panamavárosi szavazóhelyiségben a panamai elnök- és parlamenti választások napján, 2024. május 5-én
Fotó: MTI/AP/Matias Delacroix

Korábban Lombana azt mondta támogatóinak: "elismerem a Panamai Köztársaság megválasztott elnökét, José Raul Mulino urat", és "minden jót kívánok neki".

Mulino kijelentette: "felelősséggel és alázattal" fogadja az eredményeket. "Senki bábja nem vagyok" - hangsúlyozta a támogatóihoz intézett beszédében. 

A választást beárnyékolta Ricardo Martinelli egykori elnök (2009-2014) sorsa, aki egykoron jelölt volt egy új ciklusra, de a bíróság ezt megakadályozta, és pénzmosás miatt 11 év börtönbüntetésre ítélte. A 72 éves milliárdos ellen emellett illegális lehallgatás és korrupció vádja is felmerült a brazil Odebrecht építőipari vállalatot érintő botrányban.

José Raul Mulino a Martinelli-kormány alatt biztonsági miniszter, majd külügyminiszter és igazságügyi miniszter volt. 2015 és 2016 között korrupciós vádak miatt előzetes letartóztatásban volt, majd eljárási hibák miatt szabadon engedték. Martinelli az elnökválasztáson nem indulhatott, ezért a tisztségre Mulinót jelölte utódjául.

Hárommillió panamai lakos volt hivatott megválasztani elnökét, valamint megújítani a 71 fős, egykamarás parlamentet és a regionális kormányokat ezen az egyszavazatos, egyszerű többséggel tartott választáson. A részvétel magas, több mint 77 százalékos volt.

A választás egy olyan időszakban zajlott, amikor Panamát korrupció sújtja, épp most esett át súlyos aszályon, amely csökkentette a híres csatornán - a gazdaság motorján - áthaladó tengeri forgalmat, és a migráció kérdése mindenütt jelen van: 2023-ban félmillió migráns érkezett az országba, ők a kolumbiai határon lévő Darién dzsungelen keresztül az Egyesült Államokba tartanak.

(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Putyin ultimátumot adott
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 19:01
Újabb szállítmányokat fog kérni az orosz elnök Phenjanban.
Nemzetközi Orbán Viktor megverné a fritzeket – A hét videója
Izsó Márton – Mester Nándor – Wéber Balázs | 2024. június 14. 18:31
A magyar válogatott részvételével indul a németországi foci-Eb, a magyar meccseken természetesen a miniszterelnök is ott lesz. Orbán Viktor szerint “férfiak vagyunk”, és meg akarjuk verni a “fritzeket” meg a “szoknyás skótokat”. John Swinney skót kormányfő kissé másra tette a hangsúlyt. Vajon magángépen megy-e a kormányfő? Találkozik-e Olaf Scholzcal? Mennyit kapnak a fiúk fejenként? És miért Adidas a mezünk, nem pedig Turul? Erről is beszél a hét videójában Mester Nándor felelős szerkesztő és Wéber Balázs újságíró.              
Nemzetközi A Földközi-tenger keleti medencéjében jelentősen emelkedett az illegális bevándorlás
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 17:49
Kijött a Frontex friss összesítése.
Nemzetközi Nagyobb NATO-koordináció lesz az ukrajnai segélyek ügyében
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 17:37
A szövetséges országok megállapodtak, hogy tervet készítenek, amely meghatározza, hogy a NATO miként fogja irányítani az Ukrajnának nyújtott biztonsági segítség és katonai kiképzés (NSATU) koordinálását, ez lehetővé teszi, hogy a júliusi washingtoni csúcson a tagállamok vezetői elindítsák ezt a programot - jelentette be Jens Stoltenberg pénteken Brüsszelben.
Nemzetközi Magyar Péter a Halászbástyán tárgyalt Manfred Weberrel, az Európai Néppárt vezetőjével
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 15:40
Az európai parlamenti választások utáni együttműködésről volt szó.
Nemzetközi Agresszív Kína – a szomszédok megálljt parancsolnak
Káncz Csaba | 2024. június 14. 15:01
A nemzetközi jogra fittyet hányva Kína agresszívan terjeszkedik a Dél-kínai-tengeren. A szomszédos nemzeteknek mára elegük van Peking kényszerítő taktikájából, és Washington segítségével meghúzzák vörös vonalaikat. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Megrongálták Szarajevóban a magyar és a szlovák nagykövetséget
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 13:53
Péntekre virradóra ismeretlen tettesek összefirkálták Magyarország és Szlovákia szarajevói nagykövetségeinek épületeit, a falakra a srebrenicai népirtás áldozatainak számát rajzolták fel - közölte a Klix.ba boszniai hírportál.
Nemzetközi Az Orbán-kormánynak nem adnak át sok NATO-s hírszerzési információt
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 13:36
A magyar kormány lojalitásával kapcsolatos kételyek régóta visszavetik az információáramlást, különösen a hírszerzési információk megosztását Magyarország és a többi NATO-tagállam között – mondta egy brüsszeli NATO-tisztviselő a VSquare-nek
Nemzetközi Robbanás történt egy rotterdami iskolánál
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 13:04
Horogkereszteket festettek az épület homlokzatára.
Nemzetközi Kormányátalakítás a vártnál gyengébb EP-eredmény miatt, repül a belügyminiszter is Görögországban
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 12:58
Nyert ugyan a kormányfő pártja, de nem eléggé.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG