4p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Február 4-én egy Európában kevés figyelmet kapó, ám a liberálisok számára így is nyugtalanító választási eredmény született egy távoli országban. Nayib Bukele elnök újraválasztása nem volt kérdés, El Salvador viszont így lényegében egypárti állammá vált.

A diktátor szó – valljuk be, joggal, nagyon erős negatív felhangot hordoz magával, hiszen a történelmi elődök tevékenysége nem sok okot adott más véleményre. De mi van akkor, hogyha az ország lakossága rajong az egypártrendszert vezető elnökért? A nemzetközi megfigyelők most ezen törik a fejüket a közép-amerikai ország kapcsán.

A szavazatok mindössze 70 százalékának összeszámlálása elég volt ahhoz, hogy senkiben se maradjon kétség Bukele népszerűségét illetően: az újraválasztott elnök már ekkor a voksok 83 százalékát megszerezte, így a végeredmény megszületése előtt, feleségével oldalán kihirdette a győzelmét.

Leszámolás

Bukele először a főváros, San Salvador polgármestereként robbant be a köztudatba, 2019 óta pedig az ország elnöke. Nem titkoltan egyengette saját útját a de facto egypártrendszer felé, hiszen például az ország alkotmánybíróságát is saját embereivel töltötte fel, valamint olyan határozatot fogadtatott el, amely lehetővé tette újraválasztását – ez a korábbi elnökök esetében nem volt opció.

A Washington Post cikke szerint megdöbbentő népszerűsége egy kritikus kérdésen múlik: 2019-es hatalomra kerülése óta átfogó leszámolást indított a bűnbandák és kartellek ellen. A betonkemény megközelítésnek megvan az eredménye, hiszen az ország egykoron világelső gyilkossági rátái jelentősen lecsökkentek, és Salvador a régió egyik legbiztonságosabb országává vált.

Nayib Bukele feleségével, Gabriela Rodríguez de Bukelével ünnepelt a választás estéjén. Fotó: EPA/BIENVENIDO VELASCO
Nayib Bukele feleségével, Gabriela Rodríguez de Bukelével ünnepelt a választás estéjén. Fotó: EPA/BIENVENIDO VELASCO

Túlkapások

A kritikusok azonban rámutatnak a túlkapásokra, köztük arra is, hogy az ország törvényhozása két éven át rendkívüli felhatalmazást adott Bukele számára a bűnözés elleni küzdelemhez. A kormány a vészhelyzeti hatalmat arra használta, hogy több mint 72 000 gyanúsítottat börtönözzön be - ezzel az ország a világ legmagasabb elzárási arányával rendelkezik – teszi hozzá a cikk. Akár 900 vádlottal szemben is tömeges bírósági eljárásra kerülhet sor, jogvédők szerint sokakat önkényesen tartóztattak le. Azt, hogy az aggodalom valós, mutatja, hogy a kormány már elismert néhány hibát, és mintegy 7000 embert szabadon engedett.

A világ legmenőbb diktátora

A 42 éves Bukele lazán kezelte az aggodalmaskodókat, akik közt például a Biden-kormány tisztviselői is feltűntek, kifejezve azon véleményüket, hogy a 2021-es bírósági döntés, amely megnyitotta az utat Bukele második ciklusa előtt, aláássa a demokráciát. A sokak által csak elbűvölően tiszteletlennek tartott Bukele erre átírta Twitter bemutatkozását – átkeresztelve magát a „világ legmenőbb diktátorának”.

A salvadoriak túlnyomó többségét ez nem érdekelte, inkább arra a populista ígéretre voksoltak, amelyet győzelmi beszédében is megerősített az elnök: szétzúzná a gazdasági stagnálást, korrupciót és a szegénységet hozó, bukott status quót.

Ez lesz az első alkalom egy országban, hogy csak egy párt létezik egy teljesen demokratikus rendszerben - ujjongott Bukele az ünneplő tömeg előtt vasárnap este, hozzátéve, hogy az ellenzéket porig rombolták. Ezt az állítást egyébként nehéz vitatni.

Salvador hagyományos bal- és jobboldali pártjai, amelyek létrehozták azt a vákuumot, amelyet Bukele először 2019-ben töltött be, továbbra is romokban hevernek - jegyezte meg az Associated Press. A mintegy három évtizeden át felváltva hatalmon lévő konzervatív Nacionalista Köztársasági Szövetség (ARENA) és a baloldali Farabundo Martí Nemzeti Felszabadítási Front (FMLN) alaposan lejáratódott saját korrupciójuk és eredménytelenségük miatt – teszi hozzá a cikk.

Bukele a választást népszavazásnak minősítette arról, hogy miként működnek a dolgok egy olyan társadalomban, amelyet az évtizedek óta tartó erőszak traumatizált – az elsöprő győzelem pedig úgy tűnik, őt igazolja.

Veszélyes példa

Salvador csupán egy ország, 6,3 milliós lakosságával egyáltalán nem számít jelentős méretűnek. Bukele elképesztő sikere azonban intő jel lehet nemcsak a régiónak, hanem a nagy nyugati demokráciáknál.  

A Washington Post fejlődő és a fejlett országokban egyaránt történelmi próbatétel előtt állnak a demokráciák. A közvélemény-kutatások szerint a választók, különösen a fiatalok körében egyre nagyobb a közömbösség, és egyre nagyobb a kiábrándultság magából a liberális demokrácia eszméiből. Tyler Mattiace, a Human Rights Watch kutatója így foglalta össze a jelenséget:

egyre inkább elutasítják a demokrácia és az emberi jogok alapelveit, és egyre többen támogatják a tekintélyelvű populizmust azok körében, akik úgy érzik, hogy ezek a liberalizmus alapelvének számító tételek cserbenhagyták őket.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Új szabályok a görög strandokon: drónokkal is ellenőrzik!
Privátbankár.hu | 2024. július 21. 09:16
A napágyakkal telezsúfolt strandokból elegük van a görög helyieknek, és drónokat, valamint egy állampolgári bejelentő alkalmazást használnak a túlzsúfoltság leküzdésére.
Makro / Külgazdaság Sokan elérkezettnek látják az időt, hogy szívességet tegyenek Trumpnak
Privátbankár.hu | 2024. július 21. 05:41
A kockázati tőke több ismert alakja úgy érzi, jó lenne, ha ismét Donald Trump lenne az Egyesült Államok elnöke, mert emberként ugyan nem egy példakép, de az üzletáguk jobban muzsikálhatna a regnálása alatt.
Makro / Külgazdaság Több mint 10 milliárd dollárral segítették már ki Ukrajnát
Privátbankár.hu | 2024. július 20. 11:55
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) rengeteg pénzt folyósított már.
Makro / Külgazdaság Amerikában is haldoklik a mozi, bajban a plázák főnökei
Mester Nándor | 2024. július 20. 09:59
Ütemesen zárnak be a filmszínházak az Egyesült Államokban is, óriási fejtörést okozva a bevásárlóközpontok üzemeltetőinek. Rengeteg nehezítő körülmény van az újrafelhasználás előtt.
Makro / Külgazdaság A német vendéglátósok elégedetlenek a labdarúgó Eb-vel, a végén a vasút nyer rajta?
Bózsó Péter | 2024. július 19. 15:10
A németországi vendéglátósok túlnyomó többsége nem tapasztalt forgalomnövekedést a labdarúgó-Európa-bajnokság ideje alatt. Vegyes képet mutatnak a számok és a szakma véleménye a tornáról, azonban a német vasúttal sokan elégedetlenkedtek.
Makro / Külgazdaság Szombattól olcsóbb lesz a tankolás, talán
Privátbankár.hu | 2024. július 19. 10:37
Péntektől ismét változik mind a benzin, mind a gázolaj nagykereskedelmi ára. 
Makro / Külgazdaság Brit kormányfő: addig támogatjuk Ukrajnát, amíg szükséges
Privátbankár.hu | 2024. július 18. 15:34
Nagy-Britannia mindaddig folytatja Ukrajna támogatását, ameddig ez szükséges - mondta Sir Keir Starmer munkáspárti brit miniszterelnök az Európai Politikai Közösség (EPC) csütörtöki angliai csúcstalálkozóján.
Makro / Külgazdaság Mit tett a munkáspárti kormány a londoni lakásárakkal?
Privátbankár.hu | 2024. július 18. 15:03
Londonban és Anglia délkeleti régiójában a lakásárak egy év kihagyás után újra emelkedtek.
Makro / Külgazdaság A szomszédba tart a német kancellár, zsíros üzlet lehet belőle
Privátbankár.hu | 2024. július 18. 12:04
A német kancellár és az Európai Bizottság illetékes biztosa Szerbiában tárgyal vélhetően az ország lítiumkincsének felhasználásáról. Ez nagy esély a szerbeknek, de várhatóan nagy természetrombolással járna.
Makro / Külgazdaság Rossz lóra tett Orbán Viktor, uniós mentőövvel mentenék a helyzetet
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 16:15
A magyar gazdaság fejlődését a kormány jórészt az elektromos autózáshoz kötötte, ennek fejlődési pályája azonban megtört. Úgy tűnik a problémák komolyabbak, így a kabinet által vázolt uniós javaslatcsomag sem jelent biztos megoldást.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG