3p

A Robert Fico szlovák államfőt ért merénylet után szinte nekiestek a testőreinek - ám a most megjelent figyelemreméltó cseh állásfoglalás szerint ők mentették meg a miniszterelnök életét. Eszerint nem hibáztak, sőt, a reakcióidejük tiszteletet parancsol. 

A szlovák miniszterelnök ellen elkövetett szerdai merényletet követően szinte egyöntetű kritika éri Robert Fico testőrségét. Ezek kimondják, hogy a kormányfő védelmét ellátó biztonsági emberek számos szempontból hibáztak.

A szlovák miniszterelnök testőreire irányuló össztüzet Juraj Zábojník, a szlovák Alkotmányos Tisztviselőket Védő Hivatal korábbi vezetője nyitotta meg, aki már a merénylet napján arról nyilatkozott, hogy Fico testőreinek felelőssége, hogy a merénylő öt lövést is le tudott adni. Azt is kifogásolta, hogy senki nem ugrott a kormányfő elé. Megjegyezte azt is, hogy miután minimális volt a téren lévők száma, ki kell vizsgálni, miért nem sikerült kontroll alatt tartani a helyzetet.

A merénylet áldozatává vált Robert Fico szlovák miniszterelnök testőrei intézkednek a lőfegyveres támadás helyszínén, a Pozsonytól mintegy 150 kilométerre, északkeletre fekvő Nyitrabányán (Handlová) 2024. május 15-én. Ficót több lövés érte a mellkasán és a gyomrán, a politikust életveszélyes állapotban, mentőhelikopterrel szállították kórházba Besztercebányán (Banská Bystrica). A feltételezett tettest őrizetbe vették.
A merénylet áldozatává vált Robert Fico szlovák miniszterelnök testőrei intézkednek a lőfegyveres támadás helyszínén, a Pozsonytól mintegy 150 kilométerre, északkeletre fekvő Nyitrabányán (Handlová) 2024. május 15-én. Ficót több lövés érte a mellkasán és a gyomrán, a politikust életveszélyes állapotban, mentőhelikopterrel szállították kórházba Besztercebányán (Banská Bystrica). A feltételezett tettest őrizetbe vették.
Fotó: MTI/TASR

A második ütés gyorsan következett, azt Hamran István volt szlovák rendőrfőkapitány vitte be. Az Új Szónak adott interjújában arról beszélt, hogy káosz tört ki a testőrök között, akik közül egy sem sérült meg, ez pedig a kudarc bizonyítéka. Szerinte a merénylet után azonnal el kellett volna vinni a védett személyt a helyszínről, ugyanakkor a felvételeken látszik, hogy Fico autóba ültetése után még másodpercekig várakoztak. Hamran István véleménye, hogy a biztonsági szolgálatok totális átalakítása is a bénultság hátterében állhatott.

A kritikák odáig jutottak, hogy a szlovák média Matúš Šutaj Eštok szlovák belügyminiszter lemondását kezdte el feszegetni, miközben a miniszterelnök továbbra sincs túl az életveszélyen.

Most azonban jelentkezett egy harmadik, ráadásul abszolút szakavatott fél is, aki részletesen elemezte Robert Fico testőreinek reakcióját - írja a vg.hu..

Ő nem más, mint Zdeněk Charvát válsághelyzetekkel foglalkozó cseh szakértő, aki éveken keresztül dolgozott afganisztáni és iraki háborús övezetekben is testőrként. Vezetett egy nemzetközi VIP védelmi gárdát is. Jelenleg a Hard Task tanfolyamain oktat gyakorlati ismereteket. Számos szakmai kézikönyv szerzője, valamint ő alkotta meg a cseh rendőrség beavatkozási kiképzésének módszertanát is az éles fegyvert használó elkövetőkkel szemben.

Zdeněk Charvát határozottan bírálta azokat az elemzőket, akik megkérdőjelezik Robert Fico biztonsági szakembereinek professzionalizmusát.

„Nem hiszem, hogy jobban tudnák csinálni. Azok, akik ezt állítják, valószínűleg soha nem szembesültek még hasonló helyzettel” – fogalmazott.

Ez azonban még mindig nem szakmai alátámasztása a véleményének. A cseh szakember viszont ezzel sem maradt adós. "Robert Fico biztonsági emberei tudják, mit kell tenni és én nem nagyon látom, hogy hibát követtek volna el" – húzta alá. 

Arra, hogy a szlovák miniszterelnök miért nem viselt golyóálló mellényt, úgy reagált, hogy ennek rákényszerítése nem olyan egyszerű a gyakorlatban. Tessék kipróbálni. Menj oda egy vezető politikushoz és mondd meg neki, hogy bár húsz éve jár emberek között és semmi konkrét jele nincs egy esetleges támadásnak, de most mégis azt akarod, hogy vegyen fel védőfelszerelést és engedelmeskedjen a kérésednek, hogy ezúttal ne menjen emberek közelébe. Amikor visszakérdez, hogy miért, mit mondasz neki? – vetette fel.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Egész Herszon áram nélkül maradt
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 19:16
Románia Ukrajnának adományoz egy légvédelmi rendszert, Dél-Koreát aggasztja Oroszország és Észak-Korea együttműködése. Háborús összefoglaló. 
Nemzetközi Botrány a júliusi brit választások miatt
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 17:06
Vizsgálat indult csütörtökön Tony Lee, a kormányzó brit Konzervatív Párt kampányigazgatója és felesége, Laura Saunders konzervatív képviselőjelölt ellen azzal a gyanúval, hogy a jövő havi parlamenti választások kiírása előtt fogadtak a választás időpontjára.
Nemzetközi Románia döntő lépésre szánta el magát Ukrajnát illetően
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 16:18
A román Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) csütörtökön jóváhagyta, hogy Románia Ukrajnának adományozza egyik Patriot rakétaelhárító rendszerét - közölte a román elnöki hivatal.
Nemzetközi Az új NATO-főtitkár: Mark Rutte
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 15:46
Kalus Iohannis visszalépett, így már biztos, hogy Mark Rutte lesz az új NATO-főtitkár, miután a szövetség mind a 32 tagállama egyetért abban, hogy a leköszönő holland miniszterelnök méltó utódja lesz Jens Stoltenbergnek.
Nemzetközi Megint lepipáltak minket a románok, nem is kicsit
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 15:28
A  Román Nemzeti Bank (BNR) megduplázta nyereségét 2023-ban az intézmény csütörtökön közzétett éves jelentése szerint.
Nemzetközi David Pressman a Fidesz képviselőit is várja a Pride utáni piknikre
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 14:50
Az amerikai nagykövet 35 országgal fog össze. 
Nemzetközi Ukrajnán túl: hatalmas EU-segély Mianmarnak
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 13:57
Mivel a nem szűnő katonai konfliktus tovább növeli a humanitárius szükségleteket Mianmarban, az Európai Unió további 15 millió eurót (mintegy 6 milliárd forint) bocsát az országban élő rászorulók, valamint a szomszédos államokba menekültek, köztük a Bangladesben menedékre lelt rohingják megsegítésére - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.
Nemzetközi Kemény üzenetet küldött Dél-Korea az orosz-észak-koreai megállapodás hírére
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 13:26
Dél-Korea átgondolja korábbi álláspontját Putyin észak-koreai látogatását követően. 
Nemzetközi Kocsis Máté arról posztolt, miért maradt magára a Fidesz - érkezett egy érdekes komment
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 12:55
A magyarellenes román AUR csatlakozásával indokolja a Fidesz frakcióvezetője, miért nem lépnek be az ECR-be - maga az AUR elnöke kommentelt a poszthoz.
Nemzetközi Izrael levadászott egy Hamász-parancsnokot, aki részt vett az októberi mészárlásban
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 12:40
Izrael folytatja a hadműveletet Gázában - levadászták az egyik Hamász-vezetőt, aki részt vett a tavaly októberi mészárlásban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG