3p

Az Európai Unió újabb segélyszállítmányt juttatott el Ciprusról a palesztin lakosságú Gázai övezetbe tengeri úton, közölte az Európai Bizottság pénteken.

A brüsszeli közlemény szerint a pénteken célba ért szállítmány 88 ezer adag élelmiszer-adományból áll, amelyet Románia ajánlott fel a rászoruló palesztinoknak.

A tengeri úton szállított segély kiegészíti az EU humanitárius légihíd-járatai által Gázába idén eljutatott több mint 2000 tonna, legalább 193 millió euró értékű uniós humanitárius támogatást - írták.

Menekült palesztin gyerekek várnak élelemosztásra egy rafahi menekülttáborban a Gázai övezetben 2024. február elsején
Menekült palesztin gyerekek várnak élelemosztásra egy rafahi menekülttáborban a Gázai övezetben 2024. február elsején
Fotó: EPA/HAITHAM IMAD

A tengeri folyosó kiegészíti és nem helyettesíti a Gázába vezető szárazföldi humanitárius útvonalakat, az EU ezért arra szólítja fel Izraelt, hogy biztosítson folyamatos humanitárius hozzáférést újabb útvonalak megnyitásával, például az erezi átkelő és az asdódi kikötő használatának lehetővé tételével - közölték.

Az EU Veszélyhelyzet-reagálási Koordinációs Központja továbbra is szoros kapcsolatban áll az uniós tagállamokkal és a humanitárius partnerekkel annak érdekében, hogy a segélyszállítmányok növelése érdekében a tengeri humanitárius folyosón keresztül segítséget nyújtson a gázaiaknak - emelték ki.

Az Európai Unió március elején jelentette be, hogy támogatja azokat az erőfeszítéseket, melyek egy tengeri humanitárius folyosó létrehozását célozzák a gázai lakosság ellátásának biztosítására.

Ciprus a tengeri humanitárius folyosó létrehozását célzó kezdeményezés élére állt, és Lárnaka kikötőjében nyitott a gázaiak ellátását célzó, közös uniós segítség eljuttatására kialakított központot.

Eközben az Egyesült Államok hadseregének közel-keleti műveleteiért felelős Középső Parancsnoksága (CENTCOM) pénteken bejelentette, hogy megkezdték a humanitárius segélyek szállítását az újonnan létesített amerikai mólóról a Gázai övezetbe.

A parancsnokság X-bejegyzése szerint péntek reggel, gázai idő szerint 9 órakor, humanitárius segítséget szállító teherautók indultak a partra az ideiglenes gázai mólón keresztül.

A mólón egy amerikai katona sem szállt partra az övezetben - közölték. "Ez egy többnemzetiségű erőfeszítés annak érdekében, hogy további, teljes egészében humanitárius célokat szolgáló segélyeket szállítsanak a gázai palesztin civileknek tengeri folyosón keresztül, melyek számos ország és humanitárius szervezet adományozta támogatást tartalmaznak", jelentették az MTI szerint.

A Hamász terrortámadása nyomán indult izraeli hadműveletek óriási civil áldozatokkal járnak, ami Izrael és szövetségesei megítélését is súlyosan károsítja. A küzdelem valójában a területért folyik. Erről és a konfliktus hátteréről kérdeztük a Klasszis Klubban N. Rózsa Erzsébet Közel-Kelet-szakértőt:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Egész Herszon áram nélkül maradt
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 19:16
Románia Ukrajnának adományoz egy légvédelmi rendszert, Dél-Koreát aggasztja Oroszország és Észak-Korea együttműködése. Háborús összefoglaló. 
Nemzetközi Botrány a júliusi brit választások miatt
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 17:06
Vizsgálat indult csütörtökön Tony Lee, a kormányzó brit Konzervatív Párt kampányigazgatója és felesége, Laura Saunders konzervatív képviselőjelölt ellen azzal a gyanúval, hogy a jövő havi parlamenti választások kiírása előtt fogadtak a választás időpontjára.
Nemzetközi Románia döntő lépésre szánta el magát Ukrajnát illetően
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 16:18
A román Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) csütörtökön jóváhagyta, hogy Románia Ukrajnának adományozza egyik Patriot rakétaelhárító rendszerét - közölte a román elnöki hivatal.
Nemzetközi Az új NATO-főtitkár: Mark Rutte
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 15:46
Kalus Iohannis visszalépett, így már biztos, hogy Mark Rutte lesz az új NATO-főtitkár, miután a szövetség mind a 32 tagállama egyetért abban, hogy a leköszönő holland miniszterelnök méltó utódja lesz Jens Stoltenbergnek.
Nemzetközi Megint lepipáltak minket a románok, nem is kicsit
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 15:28
A  Román Nemzeti Bank (BNR) megduplázta nyereségét 2023-ban az intézmény csütörtökön közzétett éves jelentése szerint.
Nemzetközi David Pressman a Fidesz képviselőit is várja a Pride utáni piknikre
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 14:50
Az amerikai nagykövet 35 országgal fog össze. 
Nemzetközi Ukrajnán túl: hatalmas EU-segély Mianmarnak
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 13:57
Mivel a nem szűnő katonai konfliktus tovább növeli a humanitárius szükségleteket Mianmarban, az Európai Unió további 15 millió eurót (mintegy 6 milliárd forint) bocsát az országban élő rászorulók, valamint a szomszédos államokba menekültek, köztük a Bangladesben menedékre lelt rohingják megsegítésére - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.
Nemzetközi Kemény üzenetet küldött Dél-Korea az orosz-észak-koreai megállapodás hírére
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 13:26
Dél-Korea átgondolja korábbi álláspontját Putyin észak-koreai látogatását követően. 
Nemzetközi Kocsis Máté arról posztolt, miért maradt magára a Fidesz - érkezett egy érdekes komment
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 12:55
A magyarellenes román AUR csatlakozásával indokolja a Fidesz frakcióvezetője, miért nem lépnek be az ECR-be - maga az AUR elnöke kommentelt a poszthoz.
Nemzetközi Izrael levadászott egy Hamász-parancsnokot, aki részt vett az októberi mészárlásban
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 12:40
Izrael folytatja a hadműveletet Gázában - levadászták az egyik Hamász-vezetőt, aki részt vett a tavaly októberi mészárlásban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG