3p

Péntek reggeli háborús összefoglaló.

  • Ukrán drónok csapást mértek egy orosz légibázisra a Krasznodar régiót ért támadások második éjszakáján – jelentették online beszámolók. Az orosz vészhelyzeti tisztviselők a Telegram üzenetküldő alkalmazáson írva megerősítették, hogy Krasznodar három települését „masszív támadás érte”. Az orosz újságírók által működtetett Astra közösségi médiacsatorna arról számolt be, hogy a katonai repülőtérnek otthont adó Jejszk települést drónok támadták, és utána tüzek keletkeztek, és szemtanúk videóit tette közzé. A NASA műholdas figyelése tüzeket vagy forró pontokat jelzett a légibázison. A krasznodari régió a Kercsi-szorossal szemben helyezkedik el a Krímmel szemben.
  • Ukrajna az Egyesült Államok által szállított fegyverekkel csapást mérhet az ukrán csapatokra tüzelő orosz erőkre bárhol a határon túl Oroszországban, és nem csak az ukrajnai Harkiv környéki orosz területen – közölte a Pentagon. „Ez önvédelem, ezért van értelme, hogy ezt megtehessék” – mondta Patrick Ryder sajtófőnök.
  • Oroszország fontolóra vette annak lehetőségét, hogy módosítsa nukleáris doktrínáját – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön Hanoiban az észak-koreai és vietnami látogatása nyomán az orosz médiának tartott sajtótájékoztatóján. Putyin ezt azzal indokolta, hogy a nyugati stratégiában csökkentették a nukleáris fegyver bevetésének „küszöbét”, és nagyon kis hatóerejű nukleáris robbanótölteteket fejlesztettek ki. Hozzátette, hogy Oroszországnak egyelőre nincs szüksége nukleáris fegyver preventív bevetésére. Moszkva az érvényben lévő doktrínája értelmében az ilyen eszközöket nukleáris támadásra válaszul vagy olyan hagyományos támadás esetén vetheti be, amely egzisztenciális fenyegetést jelent az országra nézve.

Az orosz elnök felülvizsgálná a nukleáris fegyverek bevetésének eddigi doktrínáját
Az orosz elnök felülvizsgálná a nukleáris fegyverek bevetésének eddigi doktrínáját
Fotó: MTI/EPA/AFP pool/Natalija Kolesznyikova

  • Volodimir Zelenszkij intézkedéseket jelentett be Ukrajna energiarendszerének védelmére, beleértve az orosz tűz alatt álló erőművek védelmét, valamint az alternatív és megújuló energiaforrások fejlesztését. A hivatalos adatok szerint március óta a drón- és rakétacsapások a termelőkapacitás felét kiiktatták. A csütörtökre virradó éjszaka négy régiót ért támadások több mint 218 ezer fogyasztótól vették el az áramot – közölte az energiaügyi minisztérium. Zelenszkij felvázolta a napenergia- és más energiatároló létesítmények, a „decentralizált energiakapacitások” fejlesztésének terveit, valamint a kritikus infrastrukturális helyszínek alternatív energiaforrásokkal való ellátásának ütemezését. A munkálatokat, mint mondta, a tél és az azzal járó megnövekedett energiaigény előtt be kell fejezni.
  • Dél-Korea fontolóra veszi, hogy fegyvereket küld Ukrajnának, miután Oroszország és Észak-Korea katonai paktumot írt alá, ami aggasztja a déli vezetést. „Abszurd, hogy két olyan fél, amelynek története során inváziós háborúkat indítottak – a koreai háború és az ukrajnai háború –, most kölcsönös katonai együttműködésre esküszik a nemzetközi közösség megelőző támadásának előfeltételével, ami azonban soha nem fog bekövetkezni” – közölte Jun Szogjol dél-koreai elnök hivatala.
  • Az ENSZ-ben a dél-koreai külügyminiszter, „sajnálatosnak” nevezte, hogy Oroszország most megsérti az ENSZ Észak-Korea elleni szankcióit, amelyek bevezetését korábban megszavazta.

(MTI, The Guardian)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Legalább 71 embert megölt Gázában egy izraeli légicsapás
Privátbankár.hu | 2024. július 13. 18:22
A Hamász által ellenőrzött gázai egészségügyi minisztérium szerint legalább 71-en meghaltak, közel 300-an pedig megsérültek egy hán júniszi menekülttábort ért izraeli légicsapásban szombaton.
Nemzetközi Tömegével szöktek át az ukrán férfiak Moldovába is
Privátbankár.hu | 2024. július 13. 18:05
Ennyit ért nekik a hazájuk. Háborús hírek.
Nemzetközi Eb-döntő: az biztos, hogy hatalmasat kaszálnak az angliai pubok
Privátbankár.hu | 2024. július 13. 16:05
Hétfő hajnalig nyitva tarthatnak az angliai pubok a németországi Európa-bajnokság vasárnap esti döntője után.
Nemzetközi Trump végre megint posztolhat a Facebookra és az Instagramra
Privátbankár.hu | 2024. július 13. 14:27
Nincs már korlátozás a kampányban.
Nemzetközi Csehországban is egyre több a filippínó
Privátbankár.hu | 2024. július 13. 13:22
Több mint egymillió külföldi állampolgár él a 10,8 milliós Csehországban - derült ki a cseh belügyminisztérium éves jelentéséből, amely a tavalyi migrációról és a külföldiek integrációjáról készült, és amelyet szombaton ismertetett a CTK hírügynökség.
Nemzetközi Joe Biden nem megy sehova
Privátbankár.hu | 2024. július 13. 12:31
Detroitban az amerikai elnök arról beszélt, hogy nem száll ki a versenyből és győzni fog.
Nemzetközi Miről tárgyalt egymással az orosz és az amerikai védelmi miniszter?
Privátbankár.hu | 2024. július 13. 10:36
Június 20-án is beszéltek egymással.
Nemzetközi A lengyelek szívesen lelőnék az orosz rakétákat
Privátbankár.hu | 2024. július 13. 08:44
Az ukránok egyáltalán nem bánnák.
Nemzetközi Moszkva álhírnek nevezte a Rheinmetall vezérigazgatója elleni merénylettervet
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 19:34
Ezek történtek az orosz–ukrán háborúban péntek estig.
Nemzetközi Kormánypárti javaslatra mondott nemet a lengyel parlament
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 16:22
215 igen és 218 nem szavazat mellett a lengyel parlament alsóháza elutasította a kormánypárti koalícióhoz tartozó Baloldal abortusztörvény-javaslatát. A szintén a kormánykoalícióhoz tartozó Lengyel Parasztpárt képviselőinek zöme is nemmel voksolt.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG