2p

Visszalépett Andrej Danko szlovák elnökjelölt.

Visszalépett a jelöltségtől a hét végén sorra kerülő államfőválasztáson Andrej Danko, a pozsonyi parlament alelnöke, a hárompárti szlovák kormánykoalíció legkisebb pártja, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke, aki ezen döntését pozsonyi sajtótájékoztatóján jelentette be hétfőn. Andrej Danko azt is bejelentette: egy másik elnökjelöltnek, Stefan Harabínnak, a legfelsőbb bíróság korábbi elnökének javára lép vissza - jelentette Starovic Tibor, az MTI tudósítója.

Az SNS elnöke a döntést a választói preferenciák alakulásával, illetve azzal indokolta, hogy ilyen módon szeretné megelőzni a nemzeti-konzervatív erők szétforgácsolódását.

Andrej Danko egy másik elnökjelöltet promotál.
Andrej Danko egy másik elnökjelöltet promotál.
Fotó: Facebook

"Már januárban úriemberek módjára megállapodtunk, hogy kettőnk közül a másik azt fogja támogatni, akinek a választások előtti felmérésekben nagyobb lesz a támogatottsága" - idézte a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség Andrej Danko szavait, aki döntését Stefan Harabínnal együtt tartott sajtótájékoztatóján jelentette be. Andrej Danko egyúttal felkérte pártja választóit, hogy a szombati voksoláson Stefan Harabínt támogassák.

A szlovák kormánykoalíció másik két pártja, az Orbán Viktor szövetségesének számító Robert Fico miniszterelnök vezette Irány (Smer-SSD) és a Hang (Hlas-SD) Peter Pellegrinit támogatja az elnökválasztáson. Peter Pellegrini a Hlas elnöke, és jelenleg a pozsonyi parlament házelnöki tisztét is betölti. 

Andrej Danko korábban többször is kritikus nézeteinek adott hangot Peter Pellegrinivel kapcsolatban, hétfőn pedig egy erre vonatkozó újságírói kérdésre válaszolva azt mondta: Peter Pellegrini nem tartott igényt az SNS támogatására.

Stefan Harabín, aki békepárti jelöltnek jellemezte magát a hétfői sajtótájékoztatón, megköszönte Andrej Danko támogatását, és kijelentette: amennyiben államfőnek választják, mindent megtesz annak érdekében, hogy geopolitikai szempontból az ország spemleges legyen. 

Andrej Danko visszalépését követően a szlovák elnökválasztás szombaton megrendezendő első fordulójában tíz jelöltre lehet majd voksolni, közülük a felmérések leggyakrabban Peter Pellegrini, illetve Ivan Korcok korábbi külügyminiszter továbbjutását valószínűsítik a második fordulóba.

A szlovák államfőválasztáson ezúttal is indul magyar jelölt, Forró Krisztián, a felvidéki magyar párt, a Magyar Szövetség elnöke személyében.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Közel a skót függetlenség? Felhatalmazás már van rá
Privátbankár.hu | 2024. június 23. 13:33
A skót kormánynak demokratikus felhatalmazása van Skócia függetlenségének kivívására, mivel a legutóbbi skóciai parlamenti választáson a függetlenséget pártoló erők kerültek többségbe - mondta vasárnap John Swinney skót miniszterelnök.
Nemzetközi Putyin felbőszült – Ukrajnát kisegíti egy fegyvergyártó nagyhatalom
Káncz Csaba | 2024. június 23. 10:01
Szöul már eddig is képes volt segíteni a lőszerek Ukrajnába jutását anélkül, hogy közvetlenül Ukrajnába kellett volna halálos segélyt szállítania. A Putyin-Kim paktum miatt átalakuló szöuli politika most lehetővé tenné a fejlett fegyverrendszerek és a lőszerek gyors, közvetlen eljuttatását Kijevbe. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Kormányváltást! Kormányváltást! - követelték tízezrek Izraelben
Privátbankár.hu | 2024. június 23. 09:29
Izraelben szombaton este hetven helyszínen követeltek túszalkut, fegyverszünetet és kormányváltást a tömegtüntetéseken részt vevők.
Nemzetközi Egyre több szerb lőszer jut el Ukrajnába Nyugat-Európából
Privátbankár.hu | 2024. június 23. 08:25
Megint rakétatámadás érte Kijevet.
Nemzetközi Macron bevallotta: súlyos döntést kellett hoznia
Privátbankár.hu | 2024. június 23. 06:58
Emmanuel Macron francia elnök a szélsőségek elleni szavazásra buzdította a franciákat a június 30-án és július 7-én esedékes kétfordulós előhozott nemzetgyűlési választásokon, amelyeket a pártjának az európai parlamenti választásokon elszenvedett veresége után írt ki.
Nemzetközi „Így fog égni az országotok is” – mondták az átnevelő táborban az elrabolt ukrán gyerekeknek
Kormos Olga | 2024. június 23. 05:44
Anasztáznak fogalma sem volt, hogy Irina – az oroszok által megszállt Krím-félszigeten lévő gyerektábor felelőse – miért vágta pofon. Csak azt tudta, hogy hiányzik neki az édesanyja, és haza akart menni az ukrán Herszon városába. Öt ukrán gyermek visszatért az orosz száműzetésből és elmesélték, mit éltek át.
Nemzetközi Irányt váltott az USA: Ukrajnába küldi az új rakétáit
Privátbankár.hu | 2024. június 22. 19:14
A hétvége első napjának főbb fejleményei.
Nemzetközi Visszatérhetnek a britek az EU-ba? Itt a válasz
Privátbankár.hu | 2024. június 22. 15:13
Az üzleti ügyekért felelős brit miniszter szerint a Brexit tíz-húsz évre szóló program, ezért nem indokoltak azok a vélemények, hogy a folyamat sikertelen.
Nemzetközi Lelombozó hírt közölt a NASA
Privátbankár.hu | 2024. június 22. 13:39
Elhalasztják a Boeing által tervezett űrhajó visszatérését.
Nemzetközi Tovább támad Izrael
Privátbankár.hu | 2024. június 22. 12:24
Ezúttal a Gázai övezet középső részére, illetve a déli részén fekvő Rafah városára csaptak le.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG