3p

A különleges ügyészség tervezett megszüntetése miatt.

Zuzana Caputová szlovák államfő pénteken bejelentette, hogy nem ért egyet a szlovákiai ügyészségek rendszeréből kilógó különleges ügyészség (ÚSP) tervezett megszüntetésével, és ezzel csatlakozott a progresszív-liberális ellenzéki pártok álláspontjához.

Jól felkavarja az állóvizet Zuzana Caputová. Fotó: MTI
Jól felkavarja az állóvizet Zuzana Caputová. Fotó: MTI

A különleges ügyészség a szlovák Legfőbb Ügyészség részeként, de attól részben függetlenül működő szerv, amelyet csak néhány éve hoztak létre, s amelynek megszüntetésére most a büntető törvénykönyv tervezett módosítása részeként kerülhet sor, az erről szóló törvénymódosítási javaslatot ezen a héten hagyta jóvá a kormány. Az indítványt előterjesztő szaktárca azzal indokolta a javaslatot, hogy el kell távolítani az ügyészségek hálózatában fennálló rendellenességeket, valamint ki kell vonni az ügyészséget a politikai befolyásolás lehetősége alól.

Zuzana Caputová - aki elnökjelöltsége előtt a jelenleg legerősebb parlamenti ellenzéki párt, a liberális Progresszív Szlovákia egyik vezetője volt - pénteken annak a véleménynek adott hangot, miszerint az ÚSP megszüntetése "az ügyészség működésébe történő politikai indíttatású célirányos beavatkozás, amely megengedhetetlen". Hozzátette: nem tartja kizártnak, hogy a vonatkozó törvénymódosítást megvétózza vagy alkotmánybírósági beadvánnyal él ellene.

A Daniel Lipsic korábbi belügy- és igazságügy-miniszter által vezetett ÚSP-t a múltban már számos bírálat érte, leginkább a jelenlegi kormánypártok képviselőinek részéről, akik szerint az ügyészséget politikai ellenfeleik - a szeptemberi előrehozott választásokig kormányzó liberálisok - az ő politikai ellehetetlenítésükre használták fel. Ugyanezeket a bírálatokat fogalmazták meg a rendőrség különleges egységéről, a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökségről (NAKA) , amelynek nyomozói az elmúlt évek több különböző eljárást indított a jelenlegi kormánypártok vezető tisztségviselői és hozzájuk közel állónak tartott személyek ellen, s ezekben az ügyekben az általuk felhozott vádakat nem tudták bizonyítani. A kormánydöntés miatt az ellenzéki pártok csütörtök éjjel tiltakozó akciót tartottak a pozsonyi kormánypalota előtt.

Az ÚSP megszüntetésének tervéről az Amerikai Egyesült Államok pozsonyi nagykövetsége is véleményt nyilvánított egy közleményben, szintén ellenezve az elképzelést. Ezt követően viszont Robert Fico kormányfő csütörtök esti parlamenti felszólalásában felszólította Gautam A. Rana nagykövetet, hogy a jövőben tartózkodjon a szlovák belügyekbe való beavatkozásoktól, s kijelentette: a jelenlegi kormány nem fog úgy utasításokért járni az amerikai nagykövetségre, mint azt elődjei tették 2020 óta. (MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság 137 milliárd euró uniós forrás érkezik Lengyelországnak
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 15:29
Az Európai Bizottság csütörtökön hivatalosan is jóváhagyta korábban jogállamisági aggályok miatt befagyasztott 137 milliárd euró uniós forrás felszabadítását Lengyelországnak.
Makro / Külgazdaság Lengyelország saját szankciót vethet be Oroszország ellen
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 15:02
Lengyelország megfontolja az orosz agrártermékek importtilalmának bevezetését - jelentette be Donald Tusk csütörtökön Varsóban, Evika Silina lett miniszterelnökkel tartott közös sajtókonferenciáján.
Makro / Külgazdaság Egyiptom és Jordánia közleményt adott ki Izrael ma reggeli pusztító incidense után
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 14:45
Egyiptom és Jordánia elítéli a segélykérő palesztinok „szégyenletes bűntényének” és „brutális célba vételének” minősített eseményeket.
Makro / Külgazdaság Sri Lanka döntött az orosz és ukrán bevándorlókról
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 13:40
Srí Lanka úgy döntött, hogy nem ad ki ingyenes hosszú távú vízumot azoknak az orosz és ukrán állampolgároknak, akik az elmúlt két évben az Indiai-óceáni szigetországban éltek.
Makro / Külgazdaság Izraeli–palesztin konfliktus: felelősségre vonást sürget az ENSZ-főbiztos
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 12:58
A gázai háborúban harcoló felek mindegyike követett el háborús bűnöket az ENSZ emberi jogi főbiztosának csütörtöki nyilatkozata szerint, melyben egyúttal az elkövetők felelősségre vonását sürgette.
Makro / Külgazdaság Matolcsy Györgyék valakinek nagyon a tyúkszemére léptek
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 10:27
A Magyar Nemzeti Bank 10 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki egy magánszemélyre tiltott piaci manipulációnak minősülő tőzsdei kereskedése miatt. Az érintett tiltott módokon manipulálta a tőkepiacot, így adva félrevezető, hamis jelzést a befektetőknek több tőzsdei részvény valós piaci megítéléséről, keresletéről-kínálatáról. Az MNB tiltott piacbefolyásolás bűncselekményének gyanúja miatt feljelentést is tesz a Fővárosi Főügyészségen.
Makro / Külgazdaság Varsó kiutat mutat az elszigetelődött Budapest számára
Káncz Csaba | 2024. február 29. 09:31
A Varsóval kapcsolatos EU-s döntés fontos figyelmeztetés a blokk más kormányai számára is, amelyek a Jog és Igazságosság párt nyolcéves kormányzásához hasonlóan szembeszegültek a közös demokratikus normákkal. Ez elsősorban a magyar kormányt célozza meg. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Tragikusak a demográfiai adatok
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 09:06
2024 januárjában több mint 5 ezer fővel csökkent hazánk népessége a Központi Statisztikai Hivatal friss közlése szerint. A halálozások száma 1,1 százalékkal, a születéseké viszont 12 százalékkal esett vissza egy év alatt.
Makro / Külgazdaság Jó hírt is közölt a KSH
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 08:45
Egy év alatt 6,8 százalékkal mérséklődtek az ipari termelői árak, míg az egy hónappal korábbihoz képest az emelkedés, 0,3 százalék volt.
Makro / Külgazdaság Itt az adat, melyre nem lesz büszke Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 08:30
A beruházások volumene 2023 IV. negyedévében a megelőző év azonos időszakához viszonyítva 3,0 százalékkal csökkent, a III. negyedévhez képest – szezonálisan kiigazítva – 1,5 százalékkal nőtt. A beruházások általános visszaeséséhez a legtöbb nemzetgazdasági ág hozzájárult. A meghatározó súlyú feldolgozóipar és ingatlanügyletek visszafogták, míg a közigazgatás és az energiaipar beruházásai növelték a nemzetgazdasági teljesítményt. 2023-ban összességében 8,5 százalékkal csökkent a beruházások volumene az egy évvel korábbihoz képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG