2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az amerikai legfelsőbb bíróság fenntartotta a családon belüli erőszak elkövetőire a fegyverbirtoklás tilalmát.

Az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága pénteken közölt határozatában fenntartotta a fegyverbirtoklási tilalmat a családon belüli erőszak elkövetői esetében.

Az Egyesült Államok alkotmánybírósági szerepkört is betöltő, legfőbb jogi fóruma szinte egyhangú, 8:1 arányú döntése szerint "az a személy, akinek az esetében bíróság állapította meg, hogy valós veszélyt jelent egy másik személy fizikai biztonságára, átmenetileg megfosztható a fegyvertől" - számolt be az MTI. A bírák megállapították, hogy a hatályos törvényi rendelkezés összhangban van az amerikai alkotmány önvédelem jogáról rendelkező második kiegészítésével.

A konzervatív és liberális bírák többsége is egyetértett a jelen adminisztráció véleményével arról: történelmi hagyományra is visszavezethető, hogy veszélyes embereket távol tartsanak a lőfegyverektől.

2022 óta az első nagy súlyú és precedensértékű döntése a legfelsőbb bíróságnak
2022 óta az első nagy súlyú és precedensértékű döntése a legfelsőbb bíróságnak
Fotó: Depositphotos

A legfelsőbb bíróság egy Texas állambeli férfi, Zackey Rahimi panaszára vizsgálta meg a kérdést, akit a bíróság kapcsolaton belüli erőszak miatt marasztalt el több alkalommal is. A férfi azzal érvelt, hogy a vele szemben hozott ítélet ellenére is megilleti az önvédelem joga, illetve az azzal járó lehetőség a fegyverbirtoklásra.

Az ügy 2022 óta az első nagy súlyú és precedensértékű döntése volt a legfelsőbb bíróságnak, ami az alkotmány második kiegészítésére vonatkozik. Két évvel ezelőtt ilyen súlyú határozat volt az, amelyikben a bírói tanács szélesítette a fegyverviselés lehetőségét a jogkövető állampolgárok számára.

Joe Biden és kormánya hivatali ideje alatt többször tett kísérletet a lőfegyvervásárlás és -birtoklás szabályainak szigorítására, arra hivatkozva, hogy a fegyverviselés általános joga vezet a gyakori utcai lövöldözésekhez, a sok ember halálával járó erőszakos cselekményekhez.

Az alkotmány második kiegészítésének hívei szerint az önvédelem alapvető jog, amely különösebb korlátozások nélkül meg kell, hogy illessen minden törvénytisztelő amerikai állampolgárt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Tényleg belebukott a Trump elleni merényletbe az amerikai titkosszolgálat feje
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 17:19
Az elnökök védelmét is ellátó szolgálat vezetője távozni készül.
Nemzetközi Megnyílt az út? Kamala Harris fontos mérföldkövet ért el
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 16:54
Újabb lépést tett a demokrata elnökjelöltség felé.
Nemzetközi Nyugtalan az Etna, már egy repteret is lezártak a vulkánkitörés miatt
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 16:28
Lezárták a szicíliai Catania repülőterét, amelyet hamueső temetett be az Etna vulkán kitörése miatt kedden.
Nemzetközi Magyar Pétert megválasztották, Deutsch Tamás kiakadt
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 15:46
A Tisza Párt alelnöke tisztséget kapott.
Nemzetközi Pénz áll a házhoz Ukrajnában, orosz pénz is
Mester Nándor | 2024. július 23. 15:03
Elkezdik oda csöpögtetni a lefoglalt mintegy 300 milliárd eurós orosz vagyonból származó jövedelmek egy részét. Közben az Európai Unió jóváhagyta a 4,2 milliárd eurós segélyt.
Nemzetközi A Hamász rakétája pusztíthatott el egy gázai iskolát?
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 13:56
A Hamász palesztin terrorszervezet Izraelre irányzott rakétája még a Gázai övezetben lezuhant, és Nuszeirat menekülttábor iskolájának épületén landolt - jelentette az izraeli hadsereg szóvivője kedden.
Nemzetközi Külön védelmet kapnak az izraeli és az ukrán sportolók Párizsban
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 12:35
A párizsi olimpián résztvevő izraeli delegációt a nap 24 órájában a francia csendőrség különleges alakulata (GIGN) őrzi - írta a Le Monde Gerald Darmanin francia belügyminiszter közlésére hivatkozva.
Nemzetközi Az izraeli légierő alaposan odacsapott
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 10:33
Az izraeli hadsereg kedden légicsapással megölte a palesztin Hamász katonai szárnyának helyi parancsnokát és az Al-Aksza Mártírjainak Brigádjai nevű palesztin katonai szervezet helyi vezetőjét Ciszjordániában.
Nemzetközi Egymásra talált a Fatah és a Hamász Kínában
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 09:52
A Fatah, a Hamász és más palesztin csoportok képviselői kedden közös egységnyilatkozatot írtak alá Pekingben, a megállapodásban a köztük lévő megosztottság megszüntetésére és a palesztin egység megerősítésére tettek ígéretet - közölte a kínai állami média kedden.
Nemzetközi Vajon van-e elég kraft Kamala Harrisben ahhoz, hogy elérje, amit Hillary Clintonnak nem sikerült? 
László Éva Lilla | 2024. július 23. 09:31
Főhet az amerikai Demokrata Párt feje, hogy kit indítson az elnökválasztáson Donald Trump ellen. Sokak szerint Kamala Harris, a jelenlegi alelnök lenne a legkézenfekvőbb jelölt. De nem ő az egyetlen, aki szóba jöhet. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG