5p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Hőerőművet támadtak az oroszok.

Az ukrán kormány határozatot fogadott el, amelynek értelmében 70 ezer hrivnya (654 ezer forint) pótlékot kapnak azok a katonák, akik legalább 30 napig részt vettek harci műveletben a háborús fronton, illetve ellenséges vagy ideiglenesen megszállt területen - jelentette be pénteken Denisz Smihal miniszterelnök. A kabinet módosította a katonáknak és rendőröknek, valamint családtagjaiknak hadiállapot idején nyújtott egyes kifizetésekről szóló korábbi határozatát. Azzal egészítette ki, hogy azok, akik a felsorolt területeken harci - védekező vagy támadó - tevékenységet folytatnak, minden harminc nap után kapjanak 70 ezer hrivnya egyszeri díjazást. 

Minden harcoló ukrán katona plusz pénzt kap
Minden harcoló ukrán katona plusz pénzt kap
Fotó: UNN

  • Olekszij Honcsarenko ellenzéki parlamenti képviselő előző nap nyilvánosságra hozta a Telegramon, hogy a katonák alapesetben jelenleg havi 20-25 ezer hrivnya (187-234 ezer forint) havi illetményt kapnak, azok pedig, akik harci cselekményekben vesznek részt, százezer hrivnyát (934 ezer forint).
  • A miniszterelnök bejelentette azt is, hogy a kormány további 3,88 milliárd hrivnyát (36,25 milliárd forint) különít el védelmi vonalak további kiépítésére elsősorban Harkiv és Szumi megyékben, továbbá a donyecki, a mikolajivi és a herszoni régiók is kapnak erre a célra forrásokat. Az év eleje óta a kormány már csaknem 30 milliárd hrivnyát (280 milliárd forint) különített el erődítmények építésére és fejlesztésére.
  • Illja Jevlas, az ukrán légierő szóvivője egy pénteki tévéműsorban elmondta, hogy Oroszország csütörtökön a Kijev környékén lévő tripilljai hőerőmű ellen tavalyi fejlesztésű H-69-es rakétát vetett be, ami a H-59-es továbbfejlesztett változata. Ezt a hőerőmű közelében talált roncsok elemzésével derítették ki a szakértők. Hangsúlyozta, hogy az ilyen típusú rakéták ellen hatásos védelmet a Patriot légvédelmi rendszerek jelentenének, amelyekből újabbak, valamint hozzájuk való rakéták szállítását már régóta sürgeti szövetségeseinél Ukrajna.
  • Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint az ukrán hadsereg a harci érintkezési vonal mentén az elmúlt hét folyamán mintegy 6700 katonát veszített. Közülük a legtöbben, a tárca szerint mintegy háromezren az Avgyijivka körzetében vívott összecsapásokban estek el vagy sebesültek meg súlyosan. A héten a tájékoztatás szerint 21 ukrán katona adta meg magát. A minisztérium a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között sorolt fel egyebek mellett öt, különböző (SAMP/T, Sz-300-as és SZ-125-ös) légvédelmi rendszerekhez tartozó indítóállást, 17 harckocsit, 46 páncélozott harcjárművet (közülük 24-et Avgyijivka körzetében tettek üzemképtelenné), 3 amerikai gyártmányú M109-es Paladin és 14 M777-es vontatott tarackot, HIMARS és Uragan sorozatvetők 25 rakétáját, 12 francia HAMMER és amerikai JDAM irányított légibombát, továbbá 1712 drónt.
  • A hadifoglyokkal való bánásmódért felelős koordinációs központ a Telegramon arról számolt be, hogy újabb 99 elesett ukrán katona holttestét szállították haza. Kijev arról nem tájékoztatott, hogy mit adtak cserébe Oroszországnak.
  • A déli Herszon megye kormányzói hivatala közölte, hogy pénteken a régióban az orosz erők drónnal robbanóanyagot dobtak egy családi házra, aminek következtében egy helybeli férfi megsebesült.
  • Az ukrán vezérkar pénteki jelentése szerint az orosz hadsereg az elmúlt napban 54 rakéta- és 126 légicsapást hajtott végre, valamint 95 alkalommal nyitott tüzet rakéta-sorozatvetőkkel az ukrán csapatok állásaira és lakott területekre. A fronton 78 katonai összecsapás történt. A vezérkar összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége megközelítette a 452 ezret. Az ukrán erők előző nap megsemmisítettek egyebek között kilenc orosz harckocsit, 34 tüzérségi és egy légvédelmi rendszert, valamint 57 drónt.
  • Hollandia további egymilliárd euró katonai támogatást nyújt Ukrajnának idén, és 3 milliárd eurót különített el ugyanerre a célra 2025-re vonatkozóan - közölte pénteken Mark Rutte ügyvezető holland miniszterelnök.Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott telefonbeszélgetése után Rutte bejelentette, hogy további 400 millió eurót is felszabadítanak Ukrajna gazdaságának támogatására és infrastruktúrájának újjáépítésére - jelentette az Ukrinform ukrán hírügynökség.

  • Márciusban Románia 2070 tartózkodási engedélyt adott ki az ukrajnai háború elől menekülő, ideiglenes védelemben részesülő külföldiek számára, az ilyen jogcímen kiállított dokumentumok száma 2022. március 18. óta elérte az 158 112-t - tudatta a román bevándorlási hivatal. Az ukrajnai konfliktus kezdete óta 4464 ukrán állampolgár kért menedékjogot Romániában. Ők a nemzeti jogszabályok által előírt valamennyi jogot élvezik. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának kimutatása szerint 2024. február 12-én 78 743 ukrán menekült tartózkodott Romániában.
  • Az Ökumenikus Segélyszervezet már több ezer menekültnek segített Budapesten a másfél éve működő Ukrajnai Menekülteket Támogató Központjában - mondta a szervezet elnök-igazgatója a közmédiának, miután fogadta Kárpátalja kormányzóját pénteken. A háború több mint két évvel ezelőtti kirobbanása óta több mint ötszázezer embernek segítettek Ukrajnában és Magyarországon - közölte, hozzátéve, hogy a szervezet szinte minden ukrán megyében jelen van, több helyszínen nyitott irodát, és ők "viszik az ukrajnai támogatások fő vonalát".

(Ukrinform/MTI)
 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Rekordszámú droglabort számoltak fel Hollandiában
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 19:44
A holland rendőrség 151 droglaborra bukkant tavaly, szemben a 2022-ben fellelt valamivel több mint százzal, ugyanakkor kevesebb marihuánaültetvényt találtak, mint a megelőző évben.
Nemzetközi Putyin forronghat: befagyasztott orosz pénzekből fegyverkezhetnek az ukránok 
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 19:17
Összefoglalónk az orosz-ukrán háború 817. napjáról.
Nemzetközi Könnyített a letelepedési feltételeken a brit kormány
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 17:01
Megkönnyíti a brit kormány az előzetes letelepedett státus alapján Nagy-Britanniában élő EU-állampolgárok számára a végleges letelepedési jogosultság megszerzését.
Nemzetközi Mit szól majd ehhez az adathoz Orbán Viktor?
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 15:13
Februárban az előző év azonos hónapjának adataihoz képest két százalékkal több, 75 445 nem uniós állampolgár nyújtott be első alkalommal nemzetközi védelem iránti kérelmet az Európai Unió valamely tagállamában- közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat kedden.
Nemzetközi Meglepő helyen látnák szívesen Orbán Viktort
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 13:47
A lépés jót tenne Európának az Osztrák Szabadságpárt politikusa szerint.
Nemzetközi Olyan jogszabályt hoztak a mesterséges intelligencia miatt, ami még nem volt
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 13:18
Az Európai Unió Tanácsa a mesterséges intelligenciáról (MI) fogadott el rendeletet, amely az EU egységes piacán "mind a magán-, mind a közszereplők körében elő kívánja mozdítani a biztonságos és megbízható MI-rendszerek fejlesztését és elterjedését az alapvető állampolgári jogok tiszteletben tartásának szavatolása mellett".
Nemzetközi Most nagy bajba került a királyság
Káncz Csaba | 2024. május 21. 09:31
A Hasemita Királyság diplomáciai kapcsolatokat tart fenn Izraellel, de a lakosság lázad ez ellen. Ammán geopolitikai örlő-malomban találta magát. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Nagyon meglepő dolgot mondott Zelenszkij nyugati szövetségeseiről
Privátbankár.hu | 2024. május 20. 18:01
Ez történt az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Nemzetközi Haladékot kapott a börtönben senyvedő Assange, aki háborús bűnöket leplezett le
Privátbankár.hu | 2024. május 20. 16:01
Engedélyezte a londoni felsőbíróság, hogy Julian Assange, a WikiLeaks kiszivárogtató portál alapítója fellebbezést nyújthasson be az amerikai kiadatását lehetővé tévő legutóbbi bírósági végzés ellen.
Nemzetközi Nagyon rossz hírt kapott Izrael
Privátbankár.hu | 2024. május 20. 15:16
Karim Khan, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze hétfőn elfogatóparancs kiadását kérte a bíróság illetékes kamarájától Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Joáv Galant izraeli védelmi miniszter és a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet több vezetőjével szemben háborús és emberiesség elleni bűnök feltételezett elkövetése miatt.  
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG