<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Az OTP-nél egyre népszerűbb az árfolyamgát, az ügyintézés ingyenes, a gyűjtőszámlára íródó kölcsön hiteldíját a bank és az állam fizeti.

Ingyen ügyintézés, több százezres spórolás

Az OTP Bank fiókjaiban nő az érdeklődés az árfolyamgát rendszerébe való belépés iránt, a 2012. április óta elérhető konstrukció népszerűségét az is mutatja, hogy az OTP-nél eddig benyújtott árfolyamgát-igénylések száma meghaladta a 38 ezret. A jelentkezés határideje 2013. május 31., bár van olyan javaslat, amely a határidő meghosszabbítását kezdeményezi. A megnyújtott határidő mellett egyre népszerűbb a konstrukció a bank szerint, de az OTP negyedéves jelentéséből - mint arról korábban beszámoltunk - az is kiderül, hogy miközben a bank a vártnál jobb eredményszámokat közölt, hitelportfóliója romlott, vagyis egyre több hiteles ügyfele küzd fizetése nehézséget.

Az OTP Bank emlékeztet arra: a konstrukció igénybevételével, a következő négy évben, azaz 2017. június 30-ig kiszámíthatóvá válik a törlesztőrészlet. Az ügyfelet a konstrukció választásakor semmilyen banki költség nem terheli és a közjegyzői díjat sem kell megfizetnie.

A közleményben kitérnek arra: a gyűjtőszámla konstrukcióval egy átlagos (5 millió forintos, 20 éves futamidejű) deviza alapú hitel esetében a mostani svájci frank és euró árfolyamok mellett havonta 10-15 000 forintos törlesztőrészlet csökkenés érhető el, amely 20 százalékos mérséklésnek felel meg (a törlesztőrészlet csökkenés mértéke függ az árfolyamváltozástól).

A banki közlemény szerint így az árfolyamrögzítés időszaka alatt akár több százezer forint is megtakarítható. A hiteldíjra jutó árfolyam különbözetet (aktuális árfolyam és a rögzített árfolyam különbségét) a bank és a magyar állam fizeti meg a devizahiteles helyett.

A konstrukció valamennyi fizetési nehézséggel küzdő, illetve a jövőben várhatóan nehézségekkel szembesülő ingatlanfedezetű devizahitel adósnak hatékony segítséget jelenthet. Az árfolyamgát igénylésének egyik fontos feltétele, hogy az ügyfél fizetési késedelme ne haladja meg a 90 napot. A programba történő jelentkezés határideje most 2013. május 31.

Beszáll az állam is

A havonta fizetendő törlesztőrészlet két részből áll, az egyik a tőkehányad, amely a hitel tőkeösszegének visszafizetésére szolgál, a másik a hiteldíj-hányad, amely a hitelösszegre fizetett hiteldíjat (a kamatot és kezelési költséget) jelenti.

A napi árfolyamon számított (eredeti) és a rögzített árfolyamon (a svájci frank esetében 180 forintos, euró esetében 250 forintos, a japán jen esetében 2,5 forintos árfolyamon) megfizetett részlet különbözetének tőkehányadra eső része gyűjtőszámlára kerül.

A törlesztőrészlet-különbözet hiteldíj hányadát az állam és a bank vállalja át. A gyűjtőszámlára kerülő, forintban nyilvántartott tőkehányad után kedvezményes, a 3 havi bankközi kamatlábbal megegyező kamatot kell fizetnie a következő 4 éves időszak alatt az ügyfélnek, melynek mértéke jelenleg 4,55 százalék. Az így felhalmozódott összeget az árfolyam-rögzítési időszakot követően havi részletekben kell visszafizetni.

Az árfolyam-rögzítési időszakot követően sem emelkedik túlzott mértékben az ügyfelek havi fizetési terhe. Amennyiben az aktuális árfolyam a rögzített árfolyamnál kedvezőbb lesz (azaz például a svájci frank árfolyama 180 forint/frank alá csökken), akkor vagy a gyűjtőszámlán levő összeg csökken, vagy ha utóbbinak már nulla az egyenlege, akkor az aktuális árfolyammal kiszámított, eredeti törlesztőrészletet kell fizetni.


hirdetés

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Kellemetlen búcsúajándék: 41 milliós bírságot kapott az egyik magyar bank
Privátbankár.hu | 2021. november 25. 10:46
Az MNB átfogó vizsgálata nyomán a hitelezési kockázatok kezelésére vonatkozó, a vállalatirányítási, az értékvesztés- és tőkekövetelmény-számítási, az informatikai, a betétbiztosítást érintő, illetve az adatszolgáltatási hiányosságok miatt 41,3 millió forint bírságot szabott ki a Sberbankra. A bank a problémák egy részét már megoldotta, a többire pedig kész intézkedési terve van.
Pénzügyi szektor Csak látszólagos a növekedés a lízingpiacon, hiányoznak az új eszközök
Privátbankár.hu | 2021. november 23. 09:18
Növekedett a magyar lízingpiac az idén, a bővülés azonban elsősorban az eszközök, köztük a járművek drágulásával magyarázható, az új szerződések száma ugyanis mindössze 1 százalékkal emelkedett.
Pénzügyi szektor Joe Biden döntött: a Fed elnök folytathatja a munkát?
Privátbankár.hu | 2021. november 22. 17:13
Joe Biden amerikai elnök hétfőn bejelentette, hogy Jerome Powellt újabb - második - négyéves ciklusra jelöli a Federal Reserve (Fed) elnöki posztjára, ezzel is elismerve Powell érdemeit a koronavírus-járvány miatt bekövetkezett brutális recesszió alatt, amikor a Fed rendkívül alacsony kamatláb-politikája segített megerősíteni a bizalmat és újjáéleszteni a munkaerőpiacot.
Pénzügyi szektor A vég leselkedik a hazai pénzügyi közvetítőkre?
Eidenpenz József | 2021. november 20. 14:55
Fintech vagy bank? A magyar hivatali és jogi nyelv annyira messze van tőlünk, mint Makó az Antarktisztól, a bürokrácia nyomasztó. Nagy szükség lenne egy átfogó rizsacsökkentésre, de ez csak a jéghegy csúcsa. Az igazi kérdés, amíg még aktuális egyáltalán, hogy a hagyományos bankok és hivatalok vannak értünk, vagy mi vagyunk őértük.  A piac majd eldönti? (Jegyzet.)
Pénzügyi szektor Már csak pár napig igényelhető a kamatmentes gyorskölcsön
Privátbankár.hu | 2021. november 16. 13:02
Az MFB a 10 éves futamidőre szóló, maximum 10 millió forintos hitelt a világjárvány gazdasági hatásait leginkább megszenvedő ágazatokban működő vállalkozások számára dolgozta ki.
Pénzügyi szektor Minden harmadik bankszámlát online nyitottak a K&H-nál
Privátbankár.hu | 2021. november 16. 09:14
A bankszámlanyitások jelentős része az online térbe költözött. A K&H-nál a harmadik negyedévben az összes bankszámlanyitás 33 százaléka digitálisan, a mobilapplikáción keresztül történt - közölte a pénzintézet.
Pénzügyi szektor K&H: 59 milliárd forint nyereség kilenc hónap alatt
Privátbankár.hu | 2021. november 15. 14:23
A K&H Bank 59 milliárd, a K&H Biztosító pedig 4,8 milliárd forintos adózás utáni eredményt ért el 2021 első kilenc hónapjában.
Pénzügyi szektor A hitelmoratóriumban lévők is felvettek új hiteleket
Privátbankár.hu | 2021. október 22. 10:36
A jegybank alelnöke is kiemelte – csak az vegye igénybe a hitelmoratórium hosszabbítását, akinek valóban szüksége van rá.
Pénzügyi szektor Drágulnak egyes lakáshitelek, de vajon mennyivel?
Privátbankár.hu | 2021. október 20. 17:13
A Magyar Nemzeti Bank folytatta és folytatja az alapkamat emelését, s ez a pénzpiaci kamatszintek gyorsuló emelkedését hozta magával. Ebben a helyzetben a bankok stratégiát váltottak: a korábbi szelektív emelés helyét az általános drágítás vette át a lakáshiteleknél. A versenyt most az mutatja, hogy 1-1 szegmensben fenntartják kedvező kamatajánlataikat a bankok. Ezeket megtalálni csak a hitelek összehasonlításával lehet.
Pénzügyi szektor Jól járhatnak az Erste Bank és a Deutsche Leasing ügyfelei
Privátbankár.hu | 2021. október 4. 12:39
A két hitelintézet partnersége eredményeként a hazai vállalkozások a lízingkonstrukciók teljes köréhez hozzáférnek a társaságoknál, az ügyfelek kiszolgálása még hatékonyabbá válik. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló