5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A pénzintézet szerint hihetetlen verseny alakul majd ki a hitelkiváltási piacon, a bank szerint itt az "ajándékok" sokkal nagyobb súllyal esnek majd latba, mint a néhány bázispontos kamatkülönbség. Tegnap 3-4 kelet-magyarországi bankfiókban volt pánik, ennek mára nyoma sincs.

3-4 bankfiókban volt minipánik

Földrajzilag is lokalizálható volt a tegnapi pánik, 3-4 kelet-magyarországi fiókot érintett ám a bank, az MNB és a Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye után mára megnyugodtak a kedélyek, s immár a normálistól nem eltérő üzemről adnak hírt a bank fiókjai – kezdte a mai sajtótájékoztatót Harmati László vezérigazgató-helyettes. A szakember megjegyezte, hogy a magyar gazdasági sajtó rendkívüli felelősen állt a témához és megköszönte az együttműködést.

A hazai betéti piacon 10-15 százalékos súllyal bíró bank esetében egy ilyen esemény bőven a kezelhető szint alatt volt – mondta a vezérigazgató-helyettes, hangsúlyozva, hogy a jegybankkal csak a helyzet és nem a likviditási okok miatt egyeztettek tegnap.

A közveszélyokozás, a rémhírterjesztés miatt nem csak a hír előállítója, de annak továbbítója is büntethető.

Technikailag már kész az elszámolás

Az Erste március első napjaiban megkezdte az elszámolást, mára 100 százalékban végrehajtották technikailag az elszámolást, amely 20 milliárd forint jóváírását jelenti. A hét végéig a bank valamennyi konverziót elvégzi mind a hiteleknél, mind a lízing ügyleteknél. Az érintett 220-230 ezer ügyfél kiértesítése ugyanakkor még folyamatban van – mondta a vezérigazgató-helyettes.

100 ezret adnak a 3 millió fölötti hitelváltóknak

Az Erste minden bankváltó ügyfélnek minden induló költség nélkül ajánl fel hitelkiváltó kölcsönt, sőt, a választás kedvezőbbé tételéhez még 100 ezer forintot is utal ezen ügyfelek Erste-számlájára. Egyetlen feltétel, hogy minimum 3 millió forintos bármilyen hitelt váltson ki az ügyfél (lehet szabadfelhasználású vagy épp forinthitel is). Az Erste a hitelbírálathoz csak az elszámoló levelet és személyi okmányokat kér. A bank az ügyfeleknek 6 hónapig a megnyitott számla valamennyi költségét is átvállalja.

A tájékoztatón arra hívták fel a figyelmet, hogy a januártól érvényes szigorúbb hitelezési feltételeket a mostani hitelkiváltásnál nem kell alkalmazni. Az ügyfelet elbocsátó bank semmilyen végtörlesztési díjat nem számíthat fel, illetve egy igazságügyi minisztériumi rendelet kedvezményes közjegyzői díjat ír elő - de ezt most az Erste elengedi. Értelemszerűen a mostani elszámolásban nem érintett hitelek kiváltásakor az elengedő bank felszámíthat végtörlesztési díjat, de ez törvényileg korlátos, ma már jobban tervezhető mérték, amely mellett az ajánlat még így is versenyképes - mondta a vezérigazgató-helyettes.

A hitelkiváltásnál az ügyfél a futamidő-hosszabbítással is élhet, sőt akár további kölcsönt is igényelhet a korábbi hitel mögé, ez utóbbit ugyanakkor a banknak már be kell vizsgálnia, ami költséggel jár. A 100 ezer forintos utalás ugyanakkor ezen ügyfeleknek is jár.

Fontos hangsúlyozni, hogy a mostani kiváltásnál ügynök igénybevétele nem lehetséges - mondta Harmati László.

Nagy verseny lesz

Az Erste sohasem emelt annyi kamatot, mint a versenytársak, így ők ugyanolyan versenyképes ajánlatot kapnak, mint a hitelkiváltók - mondta kérésre Harmati László, aki nem számít arra, hogy a jelenlegi ügyfelek elhagynák a bankot - ha másért nem, azért, mert a leggyorsabb kiszolgálást kapták a forintosítás és az elszámolás kérdéskörében. Harmati László arra is emlékeztetett, hogy az elszámolásban nem érintett Erste-ügyfeleknek is a forintosítási árfolyam figyelembevételével tesznek ajánlatot.

Az új ajánlatok a piacon a Bubor +2,5-3 százalékos kamatszint környékén érhetőek majd el - mondta a vezérigazgató-helyettes. Az Erste a lakáshiteleseknek fix 2,5 százalékos feláron kínálja majd a hitelt - mondta Harmati László. A bank álláspontja szerint a a néhány bázispontos kamatkülönbség pár száz, maximum 1000 forintos törlesztőrészlet-különbséget okozna bank és bank között a havi törlesztőrészletekben, így a verseny inkább a költségmentességben, illetve a rendkívüli ajánlatokban lesz. A 100 ezer forintos juttatás e tekintetben komoly érv lehet - vélekedett Harmati László. Németországi szintű kamatok lesznek a mostani kiváltási versenyben, a piac hihetetlenül kompetitívvé válik - vélekedett az Erste vezérigazgató-helyettese.

Harmati elismerte, hogy az árfolyamgátasoknak  - akiknek az újonnan kialakult piaci szintnél általánosságban alacsonyabb lesz az árfolyamgátas törlesztőrészlete - nem biztos, hogy megéri a kiváltás, ám szerinte ezen ügyfeleknek azt kell figyelembe vennie, hogy a gyűjtőszámlahitel lejárta után megugorhat a törlesztőrészlete. Lehet, hogy nem érdemes ezt a kockázatot újból felvállalni.

Az ajánlat egy referenciakamathoz kötött konstrukció, emellett a bank 5 éves fix kamatozású konstrukcióval is. piacra lép - hangzott el. A fix kamatozású konstrukcióknál csak az MNB által elfogadott költségeket lehet alkalmazni - Harmati szerint a jegybank ezek között újabban már elismeri a bankadót is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Elkerekedik a szeme, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 07:25
Minimálisan gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Pénzügyi szektor Az MNB szigorú szemével ráncba szedte a gyorskölcsönzőket
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:44
Hatékony, „puha" eszközök bevetésével az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta.
Pénzügyi szektor Hoppon maradnak Mészáros Lőrinc bankjának befektetői
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:57
Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank. De ez nem feltétlenül rossz hír.
Pénzügyi szektor Erste-ügyfél? Akkor figyeljen, fontos bejelentést tett a bankja
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:06
Megszűnik az Azonnali Könnyített Törlesztés szolgáltatás.
Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
Pénzügyi szektor Hogyan lehet megvédeni a családi vagyont? Ezt is körbejártuk a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 8. 15:09
A családi vagyontervezés és -védelem állt a legutóbbi Klasszis Klub Live! második panelbeszélgetésének fókuszában, amely során főszerkesztőnk, Csabai Károly PIllár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójával, Varga Szabolccsal, a Bank Gutmann magyarországi vezetőjével és Magyar Csabával, a Cyrstal Worldwide Zrt. vezérigazgatójával cserélt eszmét.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG