3p

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

Jól teljesített a pénzintézet.

Kimagasló növekedést és eredményességet hozott a Gránit Bank digitális banki stratégiája, tavaly minden eddiginél eredményesebb évet zártak - mondta Hegedüs Éva, a Gránit Bank Zrt. elnök-vezérigazgatója a pénzintézet közgyűlését követő sajtótájékoztatón.

Az adózás előtti eredmény 189 százalékkal 13,8 milliárd forintra nőtt tavaly, az adózott eredmény 195 százalékos növekedéssel 11,251 milliárd forint lett. A közgyűlés döntése értelmében a nyereséget eredménytartalékba helyezik. Eddigi működése során a Gránit Bank közel 20 milliárd forint adózás utáni eredményt termelt, ami a bank tőkéjét növeli, tekintettel arra, hogy a tulajdonosok egyetlen alkalommal sem vettek ki osztalékot. A tőkemegfelelési mutató a múlt év végén 20 százalék felett volt, a bank tőkéje pedig 2022-ben közel 30 milliárd forinttal nőtt, tőkeemelés és az adózás utáni eredmény eredménytartalékba helyezése miatt - ismertette az elnök-vezérigazgató. Hozzátette: a tervek alapján az előző évi eredményt és a mérlegfőösszeget az idén ismét túl fogja teljesíteni a bank.

A bank mérlegfőösszege 49 százalékkal 1019 milliárd forintra nőtt 2022 végére. A betétállomány 67 százalékos növekedéssel 674 milliárd forintra, az eszközállomány 40 százalékkal 436 milliárd forintra nőtt. A betét és refinanszírozás 788 milliárd forint volt. A pénzintézet 104 ezer ügyfélszámlát kezelt 2022 végén. A nem-teljesítő hitelek (NPL) rátája mindössze 0,02 százalék, amely érték bőven a hazai bankszektor átlaga alatt marad - mondta Hegedüs Éva.

Erős éven van túl a pénzintézet. Fotó: Gránit Bank
Erős éven van túl a pénzintézet. Fotó: Gránit Bank

Az Equilor-részesedés megvásárlása már lezárult

A Gránit Bank az előző évben lezárta az Equilor tranzakciót, 50 százalék plusz egy szavazatnyi részesedést szerzett az Equilor Befektetési Zrt.-ben, jelenleg folyamatban van a Diófa Alapkezelő megvásárlása, az akvizíciókkal a bank erősíteni tervezi szerepét a teljes hazai pénzügyi szektorban. A 2022-es bankcsoport szintű eredményekben az Equilor Befektetési Zrt. teljesítménye már megjelenik - mondta az elnök-vezérigazgató. A csoportszinten kezelt számlák száma elérte a 118 ezret, a kezelt vagyon nagysága pedig meghaladta az 1300 milliárd forintot tavaly.

A költség-bevétel arány 43,9 százalékos volt, ami 20 százalékkal jobb az előző évi értéknél (a piaci átlag 60,4 százalék volt). Bankadó, extraprofit adó és tranzakciós illeték nélkül a költség-bevétel arány 34,9 százalékos. 2022-ben a saját tőke arányos nyereség meghaladta a 25 százalékot, ami több mint kétszerese a hitelintézeti rendszer átlagának - ismertette.

Megújul az alkalmazás

Kitért arra, hogy június elsejétől megújítják a mobilbanki alkalmazást, és számos új funkciót vezetnek be, példaként említette az azonnal használható digitális kártyafunkciót. Új kényelmi szolgáltatás továbbá, hogy a banki mobilalkalmazásból az állampapír vásárlás menüpontra kattintva azonosított videóbank hívás keretében, fizikai jelenlét és ügyfélkapu nélkül közvetlenül indítható állampapír-vásárlás, illetve értékpapírszámla-nyitás. A Gránit Bank a digitális platformra fókuszáló befektetési szolgáltatási, privátbanki ajánlatával a jövő év első negyedévében tervezi a piacra lépést.

Hegedüs Éva kérdésre válaszolva közölte: a magas kamatkörnyezetben nem lehet piaci alapon hitelezni, ezért szektorszinten az államilag támogatott hitelek hajtják a vállalati hitelezést, olyan növekedés nem lesz, mint az elmúlt időszakban. Jelenleg nem terveznek tőkeemelést, nincs szüksége rá a banknak.

(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Megszólaltak a bankvezérek: a legérdekesebb kérdést szóba se kellett hozni
Gáspár András | 2023. szeptember 21. 16:53
A magyar bankok jó bőrben vannak, ahogy általában az európai bankszektor is – a jövedelmezőség jól alakul, kérdés, hogy ebből mennyit faragnak le bankadókkal. Az eltűnt bankbetétek egy részét állampapírba, befektetési alapba tették az emberek, de egy másik részét kénytelenek voltak felélni. Jobb lenne, ha az állam nem akkor adna támogatást a vállalatoknak, amikor egyébként is megy a szekér, hanem akkor, amikor szűkös idők járnak. A bankadó emeléséről szó sem volt a bankvezérek kerekasztalán, mert az élet (és a Fidesz-frakció) pár óra alatt elsodorta Varga Mihály ötletét.
Pénzügyi szektor Nagy volt a tolongás az MBH Jelzálogbank jelzáloglevél-kibocsátásán
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 20. 13:43
Tizennégy milliárd forint értékben bocsátottak ki jelzáloglevelet.
Pénzügyi szektor Betelt a pohár az MNB-nél és szigorú döntést hoztak
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 20. 10:48
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) visszavonta a Global Faktor Zrt. hitel és pénzkölcsön nyújtására vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását -  tájékoztatta a jegybank szerdán az MTI-t.
Pénzügyi szektor Megint lecsapott az MNB, eltörölteti ezt a céget
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 18. 13:50
Az MNB az ONEY Magyarország Pénzügyi Szolgáltató Zrt. kérelmére visszavonta a társaság engedélyét és elrendelte annak végelszámolását. A fogyasztási hitelező pénzügyi vállalkozás teljesítő és nem fizető hiteleit már korábban egyéb piaci szereplők számára adta át.
Pénzügyi szektor Ide menekítették a pénzt sokan augusztusban
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 18. 13:25
Augusztusban 3,2 százalékkal, azaz 382 milliárd forinttal 12 296 milliárd forintra nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ) hétfőn.
Pénzügyi szektor Ismét szép eredményt ért el az Intesa Sanpaolo
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 14. 14:03
A bankcsoport az európai rangsor élére került a befektetői és elemzői kapcsolatok, valamint az ESG-szempontok terén.
Pénzügyi szektor Az MNB szerint ismét terjednek a devizahitelek
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 6. 12:34
A nemzetközi trendekbe beleilleszkedve lassul a hitelezés dinamikája mind a lakossági mind a vállalati szegmensben Magyarországon, előre tekintve ugyanakkor a hitelezés élénkülése várható - összegezte Dancsik Bálint, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) főosztályvezetője, aki a jegybank legújabb kiadványát mutatta be a hitelezési folyamatokról online sajtótájékoztatón szerdán.
Pénzügyi szektor Lépett az MNB: milliókat spórolhat a lakáshitelesek egy része
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 5. 12:59
Egy új szabálynak köszönhetően egy 20 millió forintos, 20 évre felvett hitel esetében a havi törlesztőrészlet 175 ezer forintról 150 ezer forintra csökkenhet. 
Pénzügyi szektor Itt a fordulat? Csak feleannyi állampapírt tudtak eladni, mint remélték
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 30. 12:24
Eddig vitték, mint a cukrot, de megtörni látszik a lendület.
Pénzügyi szektor A hitelesek milliókhoz juthatnának a kamatváltással
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 29. 10:22
Lszszerű lehet az ötéves kamatfixálást választani. Ezeknél a konstrukcióknál ugyanis a mostani magas törlesztőrészlet egészen bizonyosan csak öt évig áll fenn, azt követően a hitel kamata könnyen lehet, hogy csökkenni fog. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG