<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Egy év alatt 5 milliárd forinttal, 20 milliárd forintra nőtt az MKB adózás előtti vesztesége, a végtörlesztés hatását továbbra is érzik. Az eredmény mellett a költségek is csökkentek, a bank értékelése szerint jó úton járnak az átalakításokkal.

Az egy évvel megelőzőnél csaknem 5 százalékkal kisebb, a nemzetközi számviteli standardok (IFRS) szerinti, 2686,4 milliárd forintos, konszolidált mérlegfőösszeggel zárta az első félévet az MKB Bankcsoport. Ugyanebben az időszakban 46,7 milliárd forintos bruttó eredményt ért el, az adózás előtti veszteség 20 milliárd forint volt.

A bankadótól, az egyszeri restrukturálási költségektől, valamint a leányvállalatok után elszámolt értékvesztéstől megtisztítva azonban az MKB Bank pozitív, a 2011 hasonló időszakában mérttel közel megegyező adózás előtti eredménnyel zárta az első félévet.

A társaság közleménye szerint a tavalyi végtörlesztés következtében közel 4 milliárd forint kamatbevételtől esett el a bank 2012 első hat hónapjában. Ez természetesen megmutatkozott a bruttó bevételben, amely a végtörlesztés miatti bevételkiesés, illetőleg a továbbra sem kedvező gazdasági környezet hatására elmarad a tavaly félévitől.

Masszív mínuszok miatt alakítják át a bankot

A bank áprilisban közölte: fő stratégiai szegmenseinek megerősítése és működésének hatékonyabbá tétele mellett a veszteségtermelő tevékenységek leépítésére összpontosítanak. Az MKB megvált romániai érdekeltségétől, bankfiókot zárt be, és folyamatosan a változó körülményekhez igazítja költségszintjét. A bank 3-5 évet kapott a tulajdonostól, hogy megálljon a saját lábán.

A hitel/elsődlegesforrás-mutató csoportszinten és egyedileg az átalakításoknak köszönhetően egyaránt sokkal kedvezőbbé vált, 143 százalékról 129, illetőleg 145-ről 126 százalékra mérséklődött

Az MKB Bank tőkehelyzete stabil, a félév végi adatok alapján a bank és a bankcsoport esetén is megfelel a szabályozói tőkekövetelményeknek. Az első hat hónap eredményei azt mutatják: az új stratégia jegyében megtett kezdeti lépések máris éreztetik pozitív hatásukat, és a bank jó úton van afelé, hogy működése jóval hatékonyabbá váljon, jövedelemtermelő képessége javuljon - olvasható a bank közleményében.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Bécsben jártak a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny legjobbjai
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 18. 13:19
Az egyik támogató, az Erste Bank az első két idényben az 1-3. helyen végzett csapatokat és tanáraikat hívta meg egynapos tanulmányútra az osztrák fővárosba. Amelynek fő programjaként a diákok a bank pénzügyi edukációs központjában hajtottak végre játékos gyakorlatokat.
Pénzügyi szektor Közelről vizsgálja majd a jegybank, hogy mi lesz a moratóriumosok törlesztőrészleteivel
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 15. 13:37
Az MNB 16 pénzügyi intézményt érintő témavizsgálatban tekinti át, hogy a hitelintézetek hogyan módosítják majd a törlesztési moratórium lejárta után az érintett lakossági hitelszerződések futamidejét.
Pénzügyi szektor A kereskedők örülnek a hitelmoratórium meghosszabbításának
MTI | 2021. szeptember 14. 08:32
Mert így nem kell szűkölködniük a napi fogyasztási javakban az eladósodottaknak.
Pénzügyi szektor Kiszállnak Orbán Viktorék az Erstéből?
Csabai Károly | 2021. szeptember 9. 05:21
A napokban volt öt éve annak, hogy a magyar állam, valamint az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) 15-15 százalékos részesedést szerzett az addig az osztrák anyabank kizárólagos tulajdonában állt hitelintézetben. Most az a pletyka kering bankárberkekben, hogy az Orbán-kormány eladná a pakettjét. Utánajártunk, lehet-e ennek realitása.
Pénzügyi szektor Beszakadt a bitcoin, miután hivatalos fizetőeszköz lett Salvadorban
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 8. 11:24
Esett az árfolyama, a salvadoriak pedig még tüntettek is a kriptovaluta ellen az ország fővárosában.
Pénzügyi szektor Ezúttal a biztosítási szektort tarolnák le Mészáros Lőrincék
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 1. 10:37
Szeptember elsejével indítja működését a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt. (CIG EMABIT). A pénzügyi szolgáltató az induláskor vállalati ügyfelek számára értékesíti nem-életbiztosítási termékeit, de a tervek szerint jövőre a lakossági szegmensnek szánt ajánlatok is megjelennek majd portfóliójában.
Pénzügyi szektor Hogyan reagálnak a bankok Matolcsy Györgyék legújabb húzására? - A hét videója
Izsó Márton - Csabai Károly | 2021. augusztus 27. 19:15
Sorrendben harmadszor emelt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az alapkamatán, amelynek következtében az már több mint hat éve nem látott magasságba emelkedett. Ez rossz hír a hitelfelvételre készülőknek és a változó kamatozású kölcsönöket törlesztőknek egyaránt. Ráadásul szinte biztosra vehető, hogy még nincs vége a monetáris szigorításoknak. De vajon meddig emelkedhet még a hitelek árazásánál irányadó MNB-alapkamat? Ez alapvetően attól függ, mennyire sikerül letörni az inflációt. Ezekre a kérdésekre keresi a választ heti videónkban felelős szerkesztőnk, Csabai Károly.
Pénzügyi szektor Így védekezhetünk az adathalászokkal szemben
PR | 2021. augusztus 23. 09:05
Az ügyfeleknek és a bankoknak egyaránt sok bosszúságot okoz az adathalászat. A hitelintézetek folyamatosan dolgoznak a csalások megelőzéséért, de az ügyfeleknek is tudniuk kell, hogyan reagáljanak egy ilyen helyzetben. Néhány szabály betartásával ugyanis könnyedén elkerülhetjük, hogy más is hozzáférjen a megtakarításunkhoz vagy a személyes adatainkhoz.
Pénzügyi szektor Eltűnik a mágnescsík a bankkártyákról
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 21. 08:22
Elsőként a fizetéstechnológiai szolgáltatók közül a Mastercard kivezeti a mágnescsíkot a bankkártyákról..
Pénzügyi szektor Kevesebb kínai tőke vándorolt külföldre idén
MTI | 2021. augusztus 20. 14:16
Csökkent Kína pénzügyi ágazaton kívüli külföldi tőkekihelyezése (ODI) az idei első hét hónapban éves összevetésben.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos