<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A bankszektorra 2022-ben 500 milliárd forint pluszterhet raktak az állami intézkedések, az extraprofitadó és a kamatstop, ezért azokból Jelasity Radován szerint azokból mielőbb ki kell lépni.

Lesz mit megoldanunk idén is, sok esetben még a neheze csak most jön - jelentette ki a Magyar Bankszövetség elnöke, az Erste Bank Hungary elnök-vezérigazgatója laptársunknak, az Mfor.hu-nak adott interjúban, arra a kérdésre, jobb vagy rosszabb lehet a 2023-as év a bankrendszer számára.

Jelasity Radován szerint az idén a legnagyobb kihívásokat várhatóan a gazdasági növekedés lassulása, az infláció és az energiaellátás fogja jelenteni. Ugyanakkor úgy vélte,  az „ideiglenesen” bevezetett állami intézkedésekből, az extraprofitadóból és a kamatstopból - amelyek a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint 500 milliárd forontos többletterhet okoztak tavaly a bakoknak - is mielőbb ki kellene lépni.

Jelasity Radován szerint a  kamatstop két helyen is konkrét veszteséget okoz, egyrészt a bankok számára, másrészt a gazdaság számára. Fotó: Bánkuti András
Jelasity Radován szerint a kamatstop két helyen is konkrét veszteséget okoz, egyrészt a bankok számára, másrészt a gazdaság számára. Fotó: Bánkuti András
A kamatokról egyébként Bankszövetség elnöke azt mondta, az nem működik, hogy magas betéti kamatot fizetünk és alacsony kamaton hitelezünk. a felelős gazdálkodás miatt a hitelkamat csak magasabb lehet, mint a betéti kamat. Mint találóan fogalmazott,

az autókhoz, a paradicsomhoz vagy a benzinhez hasonlóan a pénznek is van egy piaca, ami meghatározza az árakat, esetünkben a kamatokat a bankok is piaci alapon árazzák.

Ami a csaknem 27 éves rekordszinten lévő inflációt illeti, Jelasity Radován szerint a bankszektor bizakodó, hogy azt az MNB minél gyorsabban letöri.

Arra a felvetésre, hogy a kormánynál egyelőre szinte süket fülekre talált az immár 8 ezer milliárd forintot meghaladó, a GDP 14 százalékát kitevő készpénzállomány csökkentésére több mint három éve, még 2019 novemberében tett nyolcpontos javaslatuk - hiszen azok közül csak egy valósult meg, az, hogy az online pénztárgéppel rendelkezők kereskedők kötelesek legalább egy elektronikus fizetési módot lehetővé tenni - a Bankszövetség elnöke azt mondta,

ha a kormánynak mindenképpen többletbevételre van szüksége, akkor a készpénzfelvételi illetéket kellene növelnie, egyúttal az elektronikus átutalásokat ingyenessé tennie. Amíg ugyanis nem lesz még drágább a készpénz használata vagy jogszabállyal limitálva, addig mindenki csak vesztesként jöhet ki. 

Pénzügyi szektor Oroszország is felmondhatja a magyar kettős adóegyezményt?
Privátbankár.hu | 2023. március 28. 17:12
Nagy az esélye annak, hogy az Amerikai Egyesült Államok után Oroszország is felfüggesztheti a kettős magyar adóegyezményt.
Pénzügyi szektor Brutálisan romlott tavaly az ország folyó fizetési mérlege
Privátbankár.hu | 2023. március 28. 10:45
 Suppan Gegely, a Magyar Bankholding vezető elemzője értékeli a folyó fizetési mérleg adatot.
Pénzügyi szektor Míg Ön aludt, a forint izmosra gyúrta magát
Privátbankár.hu | 2023. március 28. 07:16
Erősödött kedd reggelre a forint a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Eldőlt, mi lesz a csődbement nagybank sorsa
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 09:22
A First Citizens Bank megvásárolja a Silicon Valley Bankot.
Pénzügyi szektor Mindenki nyugodjon meg: stabil az európai bankrendszer
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 17:02
Ezt fejtegette a német kancellár a brüsszeli uniós csúcson.
Pénzügyi szektor Nem tudni, hogy miért, de nagyon népszerű a magyar állampapír
Privátbankár.hu | 2023. március 21. 11:52
Hozamemelkedés mellett értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
Pénzügyi szektor Közel egymilliárd forintért vett saját részvényeket az OTP
Privátbankár.hu | 2023. március 21. 09:26
A saját részvény állomány így 0,17 százalék.
Pénzügyi szektor Nyugdíj: tavaly sem tőzsdézték el a vagyont a pénztárak
Privátbankár.hu | 2023. március 14. 19:36
Az önkéntes nyugdíjpénztáraknál plusz 8,5 és mínusz 14,5 százalék között szóródtak az éves nettó hozamok tavaly, az egész évet tekintve 2022-ben az átlagos nettó hozam mínusz 6,8 százalék volt - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB).
Pénzügyi szektor Az amerikai bankcsőd Európára is veszélyt jelent
Privátbankár.hu | 2023. március 14. 12:40
Az Európai Központi Bank (EKB) valószínűleg óvatosabbra fogja kamatpolitikáját az amerikai Silicon Valley Bank (SVB) csődje után a düsseldorfi IMK makrogazdasági és konjunktúrakutató intézet szakemberének véleménye szerint.
Pénzügyi szektor Nagyon durva dolog történt a forinttal
Privátbankár.hu | 2023. március 13. 18:37
Nagyot gyengült hétfőn a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG