<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
A hazai lakáshitelek harmadát tavaly egy lakástakarék, a Fundamenta folyósította - derült ki a társaság tájékoztatóján. Minden forint lakástakarékra költött állami támogatás 5 forintot hoz a lakáspiacra - építésre vagy felújításra.

2013-ban 45 milliárd forint körüli saját hitelfolyósításnak köszönhetően – és a végtörlesztés hatásának elmúltával – elmondható, hogy a magyar piacon kibocsátott lakáshitelek közel harmadát a Fundamenta folyósította – a teljes magyar piacon 151 milliárd forint volt a hitelkihelyezés – mondta Gergely Károly, az abszolút piacvezető hazai lakástakarék elnök-vezérigazgatója.

Még az áthidaló hitelek futnak

2010. év végén 29,5 milliárd forintról 138,3 milliárd forintra emelkedett a Fundamenta által folyósított hitelek állománya, ezen belül az új hitelek döntő része áthidaló, illetve azonnali áthidaló hitel volt - 18,9, illetve 20 milliárd forint értékben folyósított ilyen kölcsönt a társaság.

Fiatal állomány, jó állomány

A viszonylag fiatal új állománynak köszönhetően a nem fizető ügyfelek állománya a Fundamentánál továbbra is csökkenő tendenciát mutat – tavaly év végén 2,1 százalékos volt ez az arány, szemben a piac 8,9 százalékra emelkedő forintalapú- és 17,4 százalékos devizaalapú nem fizető állományával. A Fundamenta esetében ugyanakkor 2010. óta folyósított hitelek korosított állománya javuló tendenciát mutat a korábbi hitelek hasonló idősorával, azaz az elmúlt években bejött fiatal hitelállomány jobb minőségű.

Más a benchmark

A jegybank hitelezési felmérésének adataival kapcsolatban – ahol a kamatfelárakban szignifikáns növekedést mutat a lakástakarékok sora – a Privátbankár kérdésére a Fundamenta képviselői elmondták, hogy a különbség abból adódik, hogy a jegybank a kamatfelárakat a 3 hónapos Buborhoz kötve vizsgálja, míg a Fundamenta – a lejárati összhang miatt – a 3 éves államkötvényeket tekinti benchmarknak. Bár a jegybank folyamatos kamatcsökkentéseit a rövid távú Bubor lekövette, de a hosszú távú hozamok nem így mozogtak, így a hozamkülönbözet 150-200 bázispontra bővült. A kamatkörnyezet módosulása után ez a gap bizonyosan csökkenni fog, sőt, ha azt tekintjük, hogy a portfolión belül egyre növekvő lakáskölcsön kamata 3,9 százalékon van fixálva a konstrukció szerint – s ez a piaci kamatoktól független -, így a prognosztizált jegybanki kamatemelkedés után még kedvezőbb is lehet a helyzet.

Jól hasznosul az állami támogatás

A lakástakaréknál kezelt betétállomány 13,9 százalékkal, 334,2 milliárd forintra nőtt, a társaság ügyfelei 79,1 milliárd forint új betétet helyeztek el a társaságnál. Az átlagos megtakarításokon belül egyre jobban közelít az állomány az állami kamattámogatás maximális kihasználtságát biztosító havi 20 ezer forintos megtakaríthoz. Ezzel kapcsolatban Gergely Károly emlékeztetett: 2005-ben 160 milliárd forint volt az állam lakástámogatásokra fordított összege, ez az elmúlt évre nagyjából 130 milliárd forintra csökkent. Ezen belül ugyanakkor a lakástakarékok állami támogatása szignifikánsan növekedett ugyan, ám az állam még tavaly is maximum 35 milliárd forintot fizetett ki állami támogatásként ebben a szegmensben, miközben a Fundamenta saját adatai azt bizonyítják, hogy minden forint állami lakástakarék-támogatás 5 forint összeget mozgat meg a hazai lakáspiacon.

Pénzügyi szektor Mindenki nyugodjon meg: stabil az európai bankrendszer
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 17:02
Ezt fejtegette a német kancellár a brüsszeli uniós csúcson.
Pénzügyi szektor Nem tudni, hogy miért, de nagyon népszerű a magyar állampapír
Privátbankár.hu | 2023. március 21. 11:52
Hozamemelkedés mellett értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
Pénzügyi szektor Közel egymilliárd forintért vett saját részvényeket az OTP
Privátbankár.hu | 2023. március 21. 09:26
A saját részvény állomány így 0,17 százalék.
Pénzügyi szektor Nyugdíj: tavaly sem tőzsdézték el a vagyont a pénztárak
Privátbankár.hu | 2023. március 14. 19:36
Az önkéntes nyugdíjpénztáraknál plusz 8,5 és mínusz 14,5 százalék között szóródtak az éves nettó hozamok tavaly, az egész évet tekintve 2022-ben az átlagos nettó hozam mínusz 6,8 százalék volt - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB).
Pénzügyi szektor Az amerikai bankcsőd Európára is veszélyt jelent
Privátbankár.hu | 2023. március 14. 12:40
Az Európai Központi Bank (EKB) valószínűleg óvatosabbra fogja kamatpolitikáját az amerikai Silicon Valley Bank (SVB) csődje után a düsseldorfi IMK makrogazdasági és konjunktúrakutató intézet szakemberének véleménye szerint.
Pénzügyi szektor Nagyon durva dolog történt a forinttal
Privátbankár.hu | 2023. március 13. 18:37
Nagyot gyengült hétfőn a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.
Pénzügyi szektor Az MNB is reagált a bankcsődökre
Privátbankár.hu | 2023. március 13. 17:01
A magyar jegybank sem hagyta szó nélkül a két amerikai bank csődjét.
Pénzügyi szektor Meg sem kottyan a német bankrendszernek a Silicon Valley Bank csődje
Privátbankár.hu | 2023. március 13. 16:07
Nem veszélyezteti a német bankrendszert az amerikai Silicon Valley Bank (SVB) csődje - közölte a német bankszövetség (Bundesverband deutscher Banken - BdB) hétfőn.
Pénzügyi szektor Jó hírt kapott Magyarország Londonból
Privátbankár.hu | 2023. március 9. 19:49
A magyar bankok és a gazdaság is jobb évet zárhat 2023-ban a hitelminősítő várakozása szerint.
Pénzügyi szektor Lemondott az egyik nagy biztosító vezérigazgatója
Privátbankár.hu | 2023. március 9. 18:18
Elhagyja posztját a 2020-ban kinevezett vezető, utódjáról még nincs döntés.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG