<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
A kétharmados tokiói kormány-koalíció megállapodást akar a japán központi bankkal arról, hogy az inflációs célt emeljék évi 2 százalékra a bank eddigi, évi 1 százalékos célszámáról.

Az új japán miniszterelnök szerint a gazdaság nem javulhat a defláció leküzdése és a jen árfolyamának kiigazítása nélkül. Némi infláció rontaná a jen árfolyamát is, miután a túl erős jen a japán export akadályává vált az utóbbi időben. Egyebekben nem kívánnak beleszólni a központi bank pénzügy-politikai módszereibe - mondta Japán következő miniszterelnöke, Abe Sindzó egy megbeszélésen a japán gyáriparos-szövetség vezetőivel. A december 16-i parlamenti választáson kétharmados többséget szerzett koalíció vezetője, Abe Sindzó szerdán veszi át a kormányfői tisztet.

Abe mindazonáltal kifejezte reményét, hogy a japán jegybank folytatja a mennyiségi enyhítést, és e téren "bátor lépéseket" tesz. Korábban Abe Sindzó azzal fenyegetőzött, hogy módosítják a központi bank függetlenségét szavatoló törvényt, ha a bank nem egyezik bele az inflációs cél növelésébe. A bankban megígérték, hogy a következő pénzügy-politikai értekezleten, január 21-22-én megvizsgálják a kérdést.

Az inflációs cél növelése nagyobb játékteret adna a banknak a további enyhítéshez a gazdaság élénkítése végett, főleg, mivel Japánban vagy egy évtizede éppen fordítva, a defláció az egyik legsúlyosabb gazdasági probléma. 2010-ben 0,7 százalékkal, tavaly 0,3 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak Japánban évi átlagban. A japán jegybank idén is már több eszközvásárlási - mennyiségi enyhítő - programot hirdetett, az utolsót e hónap elején, ám a gazdaság egyelőre nem látszik reagálni.

Japáné a világon a harmadik számú gazdaság az Egyesült Államoké és Kínáé mögött a GDP nagyságát tekintve, tavaly azonban Japánba visszatért a recesszió. A gazdaság teljesítménye évi átlagban 0,8 százalékkal csökkent, igaz, ebben szerepe volt a tavaly márciusi földrengésnek és szökőárnak is. Részben az újjáépítésnek köszönhetően idén növekedés várható évi átlagban, a GDP-többlet évi összehasonlításban azonban már csak 0,2 százalékos volt a harmadik negyedévben az egy évvel korábbihoz viszonyítva a második negyedévi 3,4 százalék helyett, az előző negyedévhez viszonyítva pedig 0,9 százalékkal csökkent a GDP.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Növekedés és stabil pénzügyi eredmények az MKB Csoportnál
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 15:56
2022 harmadik negyedévében növelte betét- és hitelállományát az MKB Bank Nyrt. és mérlegfőösszege megközelítette a 11 ezer milliárd forintot. A bankcsoport 2022 első három negyedévében mintegy 150 milliárd forint egyedi tételektől megtisztított, adózott nyereséget termelt, mely tükrözi a Budapest Bank és az MKB Bank tavaszi egyesüléséből fakadó szinergiahatásokat, valamint a szigorú költséggazdálkodást is.
Pénzügyi szektor Négy napig nem nyit ki az egyik hazai nagybank
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 06:12
Az Erste Bank Hungary bankszünnapot tart négy napon át, 2022. december 1. 22 óra és december 4. 24.00 óra között, mivel változások lesznek a szolgáltatásaiban - közölte a pénzintézet a honlapján.
Pénzügyi szektor Vidám napot zárt a forint
Privátbankár.hu | 2022. november 22. 19:26
A forint egy erősödő euróval szemben is jó napot zár, mert a jegybanki kamatdöntés és az energiaellátási zavarok sem rángatták meg.
Pénzügyi szektor A fiatalok harmada szívesen váltana zöld pénzügyi megoldásokra
Privátbankár.hu | 2022. november 22. 11:59
A Magyar Bankholding készíttetett felmérést ebben a témában.
Pénzügyi szektor Az állam is besegített a lízingpiacnak
Privátbankár.hu | 2022. november 21. 12:59
A változó külső körülmények között is lendületben van a CIB Lízing: minden kulcsterületen jelentősen növelte kihelyezéseit a harmadik negyedévben, miközben a piaci részesedése is emelkedett. A növekedésben meghatározó szerep jutott a támogatott konstrukcióknak is.
Pénzügyi szektor Most jöhet jól a jelzáloghitel
Privátbankár.hu | 2022. november 19. 09:53
Bár a kamatkörnyezet emelkedése ellenére a bankok sokszor a piaci helyzethez képest visszafogottabban emelik a kamatokat a hitelesekért folytatott versenyben, a hitelekért többet kell fizetni, mint mondjuk egy évvel ezelőtt. Igaz ez a fogyasztási hitelekre, köztük a személyi kölcsönökre is. Ezek azonban akár egy olcsóbb konstrukcióval, a szabad felhasználású jelzáloghitellel is helyettesíthetőek - derül ki a money.hu összeállításából. 
Pénzügyi szektor Bankválság jöhet Lengyelországban
Tiszóczi Roland | 2022. november 17. 19:09
Lengyelországban tovább ketyeg a 2008-as pénzügyi válság előtti svájcifrank-alapú jelzáloghitelek bombája, miután ott nem történt olyan hazai devizába való átváltási program, mint 2014-ben Magyarországon. Egy nagy lengyel bankot már ki kellett menteni, de az energiaválsággal és a geopolitikai helyzettel párosulva katasztrofális bankválság jöhet, akár öt lengyel nagybank is bedőlhet.
Pénzügyi szektor Kate 30 műveletet tud, beszél magyarul - színre lép a mesterséges intelligencia
Privátbankár.hu | 2022. november 17. 16:33
Határtalan lehetőségek rejlenek a mesterséges intelligenciában, amely még csak most kezdi meg igazi karrierjét – jelentette ki Németh Balázs, a K&H Csoport innovációs vezetője a „bevezetés a digitális asszisztencia világába” online eseményen. A beszélgetés középpontjában a K&H november elején bemutatott, mesterséges intelligencián alapuló személyes digitális asszisztense, Kate állt.
Pénzügyi szektor Eltűntek a 9 százalék alatti lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2022. november 16. 10:33
Újabb nagybankok emelték meg jelentősen jelzáloghiteleik kamatát, ezzel az elmúlt egy hónapban már valamennyi pénzintézet drágított a lakáskölcsönein. Végleg eltűntek a 9 százalék alatti THM-ek, és egyre több bank ajánlata kezdődik tízessel - derül ki a Bank360.hu összefoglalójából.
Pénzügyi szektor Új tagok érkeztek a Takarék Jelzálogbank vezetőségébe
Privátbankár.hu | 2022. november 14. 16:42
Az igazgatóség és a felügyelőbizottság is bővült.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG