1p
Azoknak a közszférában dolgozóknak, akik meglévő devizahitelükhöz az árfolyamrögzítés mellé a törvény által biztosított vissza nem térítendő támogatás lehetőségét is igénybe szeretnék venni, 2012. július 1-ig meg kell kötniük erről a szerződést a bankjukkal. A jogszabály legfeljebb 30 napot ad a kérelem bírálatára, aki tehát biztosra akar menni, még ma jelentse be igényét az összes szükséges papírral alátámasztva.

Ahogy arról korábban többször részletesen beszámoltunk, a közszférában dolgozó devizahitelesek a jogszabályban szereplő feltételek teljesülése esetén az árfolyamrögzítés intézménye mellé kamattámogatást illetve a vissza nem térítendő támogatást is igénybe vehetnek.

Kinek jár?

A szabályok szerint kamattámogatás, illetve a vissza nem térítendő támogatás akkor vehető igénybe, ha a közszférában dolgozó az eredeti devizakölcsön és gyűjtőszámlahitel adósa vagy adóstársa; ha a fedezetet jelentő ingatlanban 2011. december 1-jén és a kérelem benyújtásának időpontjáig bejelentett lakhellyel rendelkezik, és életvitelszerűen ott lakik. További feltétel, hogy a közszférában dolgozó - a pénzügyi lízingszerződést kivéve - a fedezetet jelentő ingatlanban legalább 50 százalékos tulajdoni hányaddal rendelkezzen, más lakóingatlan-tulajdona pedig ne legyen (kivétel ez alól például az öröklés - lásd korábbi cikkünket).

A közszférában dolgozók emellett vissza nem térítendő támogatást kapnak, ha 2011. december 30-ig a hitelezőnél, valamint a munkáltatónál bejelentették végtörlesztési szándékukat, de azt nem tudták teljesíteni, és helyette az árfolyamrögzítést választják. A támogatás 2012. február 1-jétől a gyűjtőszámlahitelre vonatkozó keretszerződés megkötéséig, de legkésőbb 2012. július 1-jéig tartó időszakra eső, a rögzített árfolyamot meghaladó törlesztési kötelezettséggel egyezik meg. A vissza nem térítendő támogatás nem jár kézbe, hanem a devizakölcsön-tartozás összegéből kerül előtörlesztésre.

A közszférában dolgozók számára - amennyiben a törvény által számukra biztosított vissza nem térítendő támogatás lehetőségével élni kívánnak - a szerződéskötés határideje 2012. július 1.

30 napon át bírálhat a bank

A közszférában dolgozók támogatása iránti kérelmet a devizakölcsönt folyósító pénzügyi intézménynél kell benyújtani.

A kérelemben a vissza nem térítendő támogatásra való jogosultság megállapítását és összegének meghatározását a gyűjtőszámlahitelre vonatkozó hitelkeret-szerződés iránti kérelem benyújtásával egyidejűleg, és a kamattámogatásra való jogosultság megállapítását és mértékének meghatározását a gyűjtőszámlahitelre vonatkozó hitelkeret-szerződés iránti kérelem benyújtásával egyidejűleg lehet kérni a pénzügyi intézménytől.

A pénzügyi intézmény a kérelem átvételéről igazolást ad az igénylőnek. A pénzügyi intézmény a kérelmet annak átvételétől számított 30 napon belül bírálja el.

Ha nincs meg minden papír, kicsúszhatunk a határidőből

Ha a kérelem benyújtása hiányosan történt, a pénzügyi intézmény az igénylőt a kérelem benyújtásától számított 15 napon belül 8 napos határidő kitűzésével hiánypótlásra szólítja fel.

Hiánypótlásra történő felszólítás esetén a kérelem elbírálására irányadó határidő a hiánypótlásra biztosított időtartammal meghosszabbodik. Ha az igénylő a hiánypótlásra történő felszólításban foglaltaknak határidőben nem tesz eleget, a pénzügyi intézmény a kérelmet elutasítja.

Mit vigyünk magunkkal?

A banki ügyintézéshez szokásos igazolványokon kívül a kamattámogatáshoz a gyermek anyakönyvi kivonata (elvált szülők, örökbefogadott gyermekek, gyámság alatt állók esetében egyéb igazoló dokumentum) szükséges. A nem házastársak esetén az együttélést bizonyító okiratra van szükség, ha az ügyben érintett a közalkalmazott élettárs.

Kell egy 10 napnál nem régebbi foglalkoztatási jogviszony-igazolás a munkáltatótól, és igazolni kell a tényt, hogy a (később meghiúsult) végtörlesztési szándékról az ügyfél tájékoztatta a munkáltatót.

Ki kell tölteni egy nyilatkozatot az érintett ingatlanban élőkről (tőlük is kell aláírás a nyilatkozatra!) és a más lakóingatlanban meglévő tulajdonrészről. A fedezetként használt ingatlanban meglévő legalább 50 százalékos tulajdoni részt 3 hónapnál nem régebbi hiteles tulajdonilap-másolattal kell igazolni. Az összes dokumentum listája valamint egyéb feltételek a vonatkozó jogszabályban találhatóak - a linken elérhető Közlöny 6789. oldalán, a 10. paragrafusban.

Ha gyenge a forint, megjön a kedvünk az árfolyamrögzítéshez

Ha a banknál az elbíráláshoz nem veszik igénybe a jogszabályban biztosított maximális 30 napot, akkor azoknak is összejöhet a szerződéskötés július 1-jéig, akik csak a jövő héten kezdik meg az ügyintézést - garancia azonban nem lesz a gyors ügymenetre.

Az Erste Bankot például naponta 250-300 ember keresi meg az árfolyamrögzítés ügyében, egy részük várhatóan az elkövetkező napokban, hetekben már aláírja a szerződést - tudtuk meg az Erste sajtóosztályától. Az indulásnál gyér érdeklődést tapasztalt a bank, ami most már fokozottabb - az érdeklődők száma a tapasztalatok szerint függ attól, hogy a forint árfolyama épp hogyan alakul. Az Erste azt tanácsolja az ügyfeleknek, hogy ha valaki szeretne élni a lehetőséggel, minél előbb kezdje meg az ügyintézést, hogy elkerülje a végső, várható rohamot a bankokban.

Az árfolyamrögzítés az állami támogatástól függetlenül továbbra is december 31-ig igényelhető.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
Pénzügyi szektor Hogyan lehet megvédeni a családi vagyont? Ezt is körbejártuk a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 8. 15:09
A családi vagyontervezés és -védelem állt a legutóbbi Klasszis Klub Live! második panelbeszélgetésének fókuszában, amely során főszerkesztőnk, Csabai Károly PIllár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójával, Varga Szabolccsal, a Bank Gutmann magyarországi vezetőjével és Magyar Csabával, a Cyrstal Worldwide Zrt. vezérigazgatójával cserélt eszmét.
Pénzügyi szektor Soha nem lesz vége a kamatstopnak?
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 14:39
Azt már korábban megtudtuk, hogy június 30. után is marad, most Nagy Márton azt is kilátásba helyezte, meddig szeretné kitolni a piacellenes intézkedést.
Pénzügyi szektor Folytatódik a harc a bankok és a csalók között: figyelmeztetést küldött mindenkinek az MNB
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:24
Jelentősen csökkent az átutalásos kibercsalások száma és a károk összege a múlt év utolsó negyedévében, de a kártyás visszaéléseké tovább nőtt.
Pénzügyi szektor Élesedik a verseny a banki megtakarítások között - segítünk a legjobbat választani
Privátbankár.hu | 2024. április 7. 16:35
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az idei év egészében maximum 5 százalékos inflációt vár. Ennek fényében érdemes áttekinteni a banki betéti ajánlatokat.
Pénzügyi szektor Csak találgathatnak a szakértők is, hogy mitől erősödött a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 4. 07:57
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Pénzügyi szektor Európa hamarabb megkezdheti a kamatcsökkentést, mint Amerika?
Privátbankár.hu | 2024. március 30. 17:03
Az euróövezeti kamatforduló a korábban jelzettnél hamarabb, akár még a dollárkamatok csökkentése előtt is megtörténhet az Osztrák Nemzeti Bank (OeNB) elnöke és az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsának tagja, Robert Holzmann szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG