Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A Pallas Athéné Kiválósági Ösztöndíj Program a koronavírus-járvány okozta szokatlan körülmények ellenére a 2020/2021-es tanévben is zavartalanul működik, sőt az MNB Alapítványának döntése értelmében a 2021/2022-es akadémiai évben is tovább folytatódik, méghozzá 30-ról 40 ezer forintra emelt havi ösztöndíjjal.

Január 22-én újabb külhoni magyar egyetemisták vehették át a sikeres pályázatukról szóló dokumentumot. Az eseményt online rendezte meg a Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány (PADME) és a Vajdasági Magyar Közgazdasági Társaság. Az okleveleket jelképesen Dubéczi Zoltán, az MNB elnöki főtanácsadója adta át a virtuális térben jelen lévő 21 diáknak. Korábban Kolozsváron, Nagyváradon, Csíkszeredában, Beregszászon és Komáromban is hasonló módon tartották meg az ösztöndíjátadást.

Sikeres volt a legutóbbi pályázat is (forrás: MNB)Sikeres volt a legutóbbi pályázat is (forrás: MNB)

Bánkuty Tamás, az Alapítvány igazgatója kérdésünkre elmondta: a Pallas Athéné Kiválósági Ösztöndíj a legtehetségesebb hazai és határon túli magyar diákokat segíti. A program fő célja a kiemelkedő tanulmányi, tudományos és közéleti tevékenységet végző legkiválóbb hallgatók munkájának támogatása.

„Évek óta építjük azt a tudományos hálót, amelynek révén el tudjuk érni őket. Összesen 60 millió forintnyi ösztöndíjat ad az alapítvány a Partiumi Keresztény Egyetem, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, a Nyíregyházi Egyetem és a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, a Babes-Bolyai Tudományegyetem, a Selye János Egyetem és a Vajdasági Magyar Közgazdász Társaság segítségével a legtehetségesebb diákoknak.”

Dubéczi Zoltán az ösztöndíj hátteréről elmondta: a Magyar Nemzeti Bank 2016-ban hozta létre az Országos Közgazdasági Kiválósági Ösztöndíj Programot. Ez a Magyarországon tanuló legkiválóbb közgazdász hallgatóknak szólt. Öt alap- és tíz mesterképzési szakkal kezdték el a projektet, 2019-ben és 2020-ban mintegy 25 egyetemen körülbelül 550 hallgató, „a legkiválóbb három százalék” részesült az ösztöndíjban.

A fogadtatás sikere és az elért eredmények alapján két évvel ezelőtt kiterjesztették a Kárpát-medencei magyarságra is. „Ez tulajdonképpen az anyaországi programunk hasonmása, ez alapján terveztük meg a határon túli magyar területeken, a magyar egyetemeken vagy olyan felsőoktatási intézményekben, ahol magyar nyelven is folyik képzés.”

A díjazottak (forrás: MNB)A díjazottak (forrás: MNB)

Partnereik általában a magyar egyetemek, a Délvidéken pedig a Vajdasági Magyar Közgazdász Társaság. Az online eseményen Dubéczi Zoltán meg is köszönte Gyetvai Tímeának, a társaság elnökének az ösztöndíj lebonyolításában és a hallgatók kiválasztásában nyújtott segítségüket.

Az MNB elnök főtanácsadója bejelentette, hogy a következő, 2021/2022-es akadémiai évben is folytatódik a program, és 30 ezerről 40 ezer forintra emelik az ösztöndíj havi összegét.

Dubéczi Zoltán szólt a tavaly öt témakörben meghirdetett nagyszabású Kárpát-medencei versenyről is, amelyre „sajnos a Délvidékről nem érkezett pályázat”. Épp ezért külön felhívta a hallgatóság figyelmét a legfrissebb, „tegnap meghirdetett újabb versenyre”, amelynek témája a járvány utáni világ társadalmi-gazdasági tendenciáinak kutatása, elemzése. „A kiírók ismét számítanak a külhoni magyar hallgatók friss, tiszta, szabadon alkotott gondolataira, véleményére, megérzéseire” – tette hozzá.

Gyetvai Tímea, a Vajdasági Magyar Közgazdász társaság elnöke arról beszélt, hogy a Pallas Athéné Kiválósági Ösztöndíj hozzájárul a vajdasági magyar közgazdászok képzettségi és iskolázottsági szintjének növeléséhez, és egy versenyképes gazdasági szakemberekből álló értelmiségi réteg kineveléséhez. A számos nemzetközi továbbtanulási lehetőség mellett segít abban is, hogy otthon maradásra ösztönözze a fiatalokat. „Sajnos az elmúlt esztendő sok nehézséget hozott mindenki számára, veszteségekkel és megpróbáltatásokkal teli időszak volt, ezért talán még az eddiginél is nagyobb jelentőséggel bírnak a most kiosztott ösztöndíjak” – emelte ki.

 

 

 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Kkv-k: 151 milliárd forint NHP Hajrá-s lízingszerződésre
Privátbankár.hu | 2021. április 9. 10:32
Összesen 151,2 milliárd forintértékben finanszírozták a mikro-, kis- és középvállalkozások beruházásait, eszközbeszerzéseit a lízingtársaságok a Magyar Nemzeti Bank NHP Hajrá programjában tavaly április óta – közölte a Magyar Lízingszövetség.
Pénzügyi szektor Megérkezett a Google Pay, egy magyar bank ügyfelei már használhatják
Privátbankár.hu | 2021. április 7. 15:51
Magyarországon a K&H vezeti be elsőként a Google Pay okostelefonos fizetési megoldást a hazai pénzintézetek között. A szakértők szerint az utóbbi időben felgyorsult pénzügyi digitalizációnak mindez újabb lendületet adhat.
Pénzügyi szektor Jelentett az ÁKK az idei első negyedévről 
MTI | 2021. április 1. 17:15
Az ÁKK csütörtöki közleménye szerint az első negyedévben végrehajtott adósságkezelési műveletek eredményeként a 2021. évre vonatkozó elsődleges kibocsátási terv 37 százalékban teljesült 2021. március 31-ig. A magyar állam szabad likviditási tartalékai hozzávetőlegesen a GDP 5,5 százalékát teszik ki az első negyedév végén.
Pénzügyi szektor Valóban két éven belül egyesíteni lehet három nagybankot? - A hét videója
Izsó Márton - Csabai Károly | 2021. március 26. 20:04
A koronavírus-járvány harmadik hullámának kellős közepén jelentette be a Magyar Bankholding Zrt., hogy a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarékbank egyesülési folyamata alig valamivel több mint két év múlva, 2023 közepén lezárulhat. Heti videónkban kollégánk, Csabai Károly azt járja körül, mennyire lehet reális ennyi időn belül egybetolni három nagybankokat, s például kell-e félnie az OTP-nek.
Pénzügyi szektor Részvénypiaci kilátások - újranyitásra hangolva
Natív tartalom | 2021. március 17. 13:53
Az OTP Alapkezelő értékszemléletű részvényalapja, az OTP Fundman Alap felkészült arra, hogy az idei év második felére talán ismét kinyithatnak a gazdaságok. Számos olyan vállalat részvényeit válogatták az Alapba, amelyek a válságot hatékonyságnövelésre és digitalizációra használták fel, hogy az újranyitás után magasabb piaci részesedéssel és a korábbinál nyereségesebb működéssel térhessenek vissza. Érdekes célpiacok és történetek.
Pénzügyi szektor Vezetőcsere az egyik hazai nagybanknál
Privátbankár.hu | 2021. március 16. 11:03
A K&H elnök-vezérigazgatója, David Moucheron a hitelintézet anyabankjánál, Belgiumban folytatja, helyére Guy Libot érkezik.
Pénzügyi szektor Heteken belül kiszállhat Garancsi István a Duna Takarék Bankból
Csabai Károly | 2021. március 16. 05:06
Úgy tudni ugyanis, a lapunk által fél éve megszellőztetett tranzakció célegyenesbe fordult: a Takarékbank tulajdonába kerülhet a hitelintézet. Annak ellenére, hogy érdeklődésünkre ezen információnkat nem erősítették meg, illetve kommentálták az érintettek.
Pénzügyi szektor Csányi Sándor: az OTP-t érdekli a Commerzbank leányának megvásárlása
Csabai Károly | 2021. március 5. 11:51
A legnagyobb hazai hitelintézet 2020-as évét értékelő sajtótájékoztatóján az elnök-vezérigazgató azt is elárulta, tőkehelyzetük lehetővé teszi, hogy a tavaly elmaradt osztalékot az idén várhatóval együtt kifizessék a jegybank által ajánlott türelmi idő lejárta, azaz 2021. szeptember 30. után, s emellett még tovább terjeszkedjenek. Három országban vizsgálnak akvizíciós célpontokat, közülük egyben van már most is jelen az OTP. Az idén lesznek bejelentések - helyezte kilátásba Csányi Sándor.
Pénzügyi szektor Kevesebbet költöttek, többet tettek félre az Erste ügyfelei
Privátbankár.hu | 2021. március 4. 13:45
Ez is a koronavírus-járvány hatása. A kisvállalkozók hitelfelvételét fogta vissza jobban a Covid, a mikrovállalkozások 2020-ban 18 százalékkal kevesebb hitelt vettek fel, mint egy évvel korábban. 
Pénzügyi szektor Magyarországról is kivonulhat a Commerzbank?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. március 1. 18:57
Kivonul Magyarországról és több más piacról Németország egyik legnagyobb pénzintézete, a Commerzbank - írta hétfői számában a Handelsblatt című német üzleti lap.
Friss
hírlevél
depositphotos