3p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A jövő egyértelműen a contactless kártyáké: 3-5 éven belül az összes hazai plasztik már képes lesz ilyen fizetésre. Magyarországon 2,2 millió érintés nélküli kártya volt forgalomban idén március végén – ez a teljes hazai kártyaszám közel 25 százaléka.

A hazai POS-terminálok közül már 35 ezer – a teljes POS-szám közel 40 százaléka – tudja fogadni ezeket a plasztikokat, amelyeket hazánkban 13 bank bocsát ki.

Eölyüs Endre, a MasterCard igazgatója szerint világszinten 2,5 millió kereskedőnél lehet már fizetni – Európában 36 országban fogadják el a contactless plasztikokat, sőt 11 országban már mobiltelefonnal is lehet fizetni.

Az érintés nélküli technológiát zömmel a kis összegű fizetésre alkalmazzák: Európában az átlagos érték 11 euró a MasterCard hálózatában. A kontinensen erőteljesen növekvő régiónkban Lengyelországban minden harmadik, Csehországban minden második vásárlás egyérintéses módon történik. Hazánkban a kártyás tranzakciók nagyjából 15 százalékát már contactless módon bonyolítják az ügyfelek – ezen tranzakciók döntő része MasterCard-alapú, PayPass tranzakció tekintve, hogy a Visa eleddig még nem ért el áttörést PayWave plasztikjával hazánkban, noha Európában a 90 millió Visa contactless kártya a teljes kártyaszám 50 százalékát teszi ki.

Kiss Ede, a Visa országigazgatója szerint a hazai terminálok 25 százaléka tudja elfogadni a PayWave plasztikokat is, a fejlődés szerinte mindenképp felgyorsul majd. Visszafordíthatatlan a folyamat - vélekedett a Visa szakembere.

A MasterCardnál az egyérintéses fizetés alapvető szabvánnyá válik 2020-ra – jelentette be Eölyüs Endre -, azaz eddig az időpontig az összes POS-terminált képessé kell tenni a PayPass elfogadásra, sőt 2016-tól új terminált már nem enged üzembe helyezni az érintésmentes technológia nélkül.

A contactless kártyákkal kapcsolatos félelmek alaptalanok – nem lehet a kártya adatait okos eszközökkel „ellopni” a táskán keresztül. A visszaélések száma semmivel sem nagyobb a contactless és a chipes kártyák esetében: a Visa kimutatásai szerint értékben 1 bázispont a kármérték. Hazánkban 1 millió kártyás tranzakcióból 5 esetben tapasztalnak visszaélést, azaz hazánkban még az európai szintnél is jelentősebb a biztonság.

A hazai terminalizáció megfelelő, a kérdés az, hogy azt a kereskedői kört hogyan lehet elérni a bankkártyás-fizetési lehetőség megteremtése érdekében, akiknek aligha van szükségük az eddigi, meglehetősen drága POS-készülékekre. Eölyüs Endre szerint itt komoly jövőt jelenthet a mobiltelefon-alapú M-Pos terminálok elterjedése segítheti, ami olcsó és jól használható.

Versenysemleges szolgáltatásra lenne szükség a fizetés minden területén - ahogy a kártyás fizetések esetében egyértelműek a díjak és a költségek, az embereknek fontos lenne azt is tudniuk, hogy például a sárga csekkek esetében mekkora a jutalék mértéke.

Magyarországon még nem alakult ki a contactless / érintés nélküli / egyérintéses technológia hazai elnevezése. Ezért a Magyar Bankszövetség most pályázatot ír ki a kártyatípust, illetve magának a fizetési formát egyértelműen azonosító névre – jelentette be Sütő Ágnes, a Bankszövetség területi vezetője.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Gyorsan növekszik a lakáshitelek állománya Magyarországon
Privátbankár.hu | 2021. június 5. 18:07
Ütemesen növekszik a lakosság hitelfelvevő kedve a lakáspiacon. Szakértők szerint ez az év hátralévő részében még erősödhet.
Pénzügyi szektor 55 millióra bírságolták az Erste Bankot
Privátbankár.hu | 2021. június 4. 16:59
A pénzintézet nem tartotta be a többes biztosítási ügynöki előírásokat. 
Pénzügyi szektor Derűre ború - itt a friss, 2020-as bankrangsorunk!
Csabai Károly | 2021. június 4. 14:24
Kettős hatás érvényesült a hazai bankrendszerben tavaly. Míg a koronavírus-járvány miatt leült gazdaság ösztönzése érdekében rajtuk keresztül elérhetővé tett fiskális és monetáris pénzbőségnek köszönhetően jelentősen fokozták az aktivitásukat, addig egy másik állami Covid-intézkedés, a hitelmoratórium jócskán megnyirbálta az eredményeiket. Mindez a napokban közzétett 2020-as beszámolóikból immár számszerűen is visszaköszön. Hogy a különböző hatások – ahogy az lenni szokott – ezúttal is eltérően érintették az egyes bankokat, azt a lapcsoportunk által elkészített legfrissebb, 2020-as rangsor is tükrözi: érdekes átrendeződések következtek be 2019-hez képest.
Pénzügyi szektor Jól vette a világjárvány miatti akadályokat az Allianz
Privátbankár.hu | 2021. június 2. 14:23
A német biztosító erős első negyedévet zárt. A csoport 41,4 milliárd euró díjbevételt ért el, ami az előző évi szinthez képest változatlan eredmény.
Pénzügyi szektor Tovább terjeszkedik Szlovéniában az OTP Bank
Privátbankár.hu | 2021. május 31. 17:53
Adásvételi megállapodást írtak alá az Apollo Global Management leányvállalatai által menedzselt befektetési alapok 80 százalékos és az EBRD 20 százalékos tulajdonában álló Nova KBM 100 százalékos részesedésének megvásárlásáról.
Pénzügyi szektor NHP Hajrá! Olcsó és kicsi az adminisztrációja
PR | 2021. május 21. 14:34
Nemcsak olcsósága, a legfeljebb 2,5 százalékos kamat tette népszerűvé az elmúlt egy évben az NHP Hajrá! forrású hiteltermékeket, hanem széleskörű felhasználhatóságuk, a hozzájuk kapcsolható garantőri programok, a kevés feltétel, valamint a kis adminisztrációs teher is. A kedvezményes hitelkonstrukciók sikere egy éve töretlen a Takarékbanknál is, és nagy szerepük van abban, hogy a koronavírus-járvány miatt kialakult válsághelyzetben nem állt le a hitelezés, fennmaradt a gazdaság működőképessége.
Pénzügyi szektor Új szolgáltatással csökkenti a külföldi ügyletek kockázatát a CIB Bank
Privátbankár.hu | 2021. május 18. 15:19
Magyar leánybankján keresztül az olasz Intesa Sanpaolo Csoport már nemzetközileg is elérhetővé teszi a digitális alapú export-import partnerfinanszírozási megoldását.
Pénzügyi szektor Nyugdíjpénztárak: a válság ellenére sem menekültek a tagok
Király Béla | 2021. május 13. 13:24
Jól teljesítettek a tavalyi évben a pénztárak, a válság ellenére nőttek az önkéntes nyugdíj-, és egészségpénztári befizetések. A Pénztárszövetség sajtóeseményén arról beszéltek a szektor képviselői, hogy mintegy kétmillió hazai pénztári tag továbbra is fontosnak tartja az öngondoskodást, legyen szó a nyugdíjakról vagy az egészséges életmódról.
Pénzügyi szektor 11 milliárd forinttal kevesebb adót kell befizetni szerdán a járvány miatt
MTI | 2021. május 12. 09:15
Egyes katás vállalkozók és több mint 30 ezer cég mentesül a kötelezettség alól.
Pénzügyi szektor Az OTP-nél nem tartják indokoltnak a hitelmoratórium meghosszabbítását
Csabai Károly | 2021. május 7. 10:56
Magyarországon ugyanis a legmagasabb az oltottsági arány Európában, ennek köszönhetően nálunk indulhat be legelőször a dinamikus gazdasági növekedés – jelentette ki Bencsik László, a legnagyobb hazai hitelintézet vezérigazgató-helyettese az OTP első negyedéves eredményeit ismertető sajtótájékoztatón. A bank egyébként éves szinten 5 százalékos GDP-növekedést vár.
Friss
hírlevél
depositphotos