Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A jövő egyértelműen a contactless kártyáké: 3-5 éven belül az összes hazai plasztik már képes lesz ilyen fizetésre. Magyarországon 2,2 millió érintés nélküli kártya volt forgalomban idén március végén – ez a teljes hazai kártyaszám közel 25 százaléka.

A hazai POS-terminálok közül már 35 ezer – a teljes POS-szám közel 40 százaléka – tudja fogadni ezeket a plasztikokat, amelyeket hazánkban 13 bank bocsát ki.

Eölyüs Endre, a MasterCard igazgatója szerint világszinten 2,5 millió kereskedőnél lehet már fizetni – Európában 36 országban fogadják el a contactless plasztikokat, sőt 11 országban már mobiltelefonnal is lehet fizetni.

Az érintés nélküli technológiát zömmel a kis összegű fizetésre alkalmazzák: Európában az átlagos érték 11 euró a MasterCard hálózatában. A kontinensen erőteljesen növekvő régiónkban Lengyelországban minden harmadik, Csehországban minden második vásárlás egyérintéses módon történik. Hazánkban a kártyás tranzakciók nagyjából 15 százalékát már contactless módon bonyolítják az ügyfelek – ezen tranzakciók döntő része MasterCard-alapú, PayPass tranzakció tekintve, hogy a Visa eleddig még nem ért el áttörést PayWave plasztikjával hazánkban, noha Európában a 90 millió Visa contactless kártya a teljes kártyaszám 50 százalékát teszi ki.

Kiss Ede, a Visa országigazgatója szerint a hazai terminálok 25 százaléka tudja elfogadni a PayWave plasztikokat is, a fejlődés szerinte mindenképp felgyorsul majd. Visszafordíthatatlan a folyamat - vélekedett a Visa szakembere.

A MasterCardnál az egyérintéses fizetés alapvető szabvánnyá válik 2020-ra – jelentette be Eölyüs Endre -, azaz eddig az időpontig az összes POS-terminált képessé kell tenni a PayPass elfogadásra, sőt 2016-tól új terminált már nem enged üzembe helyezni az érintésmentes technológia nélkül.

A contactless kártyákkal kapcsolatos félelmek alaptalanok – nem lehet a kártya adatait okos eszközökkel „ellopni” a táskán keresztül. A visszaélések száma semmivel sem nagyobb a contactless és a chipes kártyák esetében: a Visa kimutatásai szerint értékben 1 bázispont a kármérték. Hazánkban 1 millió kártyás tranzakcióból 5 esetben tapasztalnak visszaélést, azaz hazánkban még az európai szintnél is jelentősebb a biztonság.

A hazai terminalizáció megfelelő, a kérdés az, hogy azt a kereskedői kört hogyan lehet elérni a bankkártyás-fizetési lehetőség megteremtése érdekében, akiknek aligha van szükségük az eddigi, meglehetősen drága POS-készülékekre. Eölyüs Endre szerint itt komoly jövőt jelenthet a mobiltelefon-alapú M-Pos terminálok elterjedése segítheti, ami olcsó és jól használható.

Versenysemleges szolgáltatásra lenne szükség a fizetés minden területén - ahogy a kártyás fizetések esetében egyértelműek a díjak és a költségek, az embereknek fontos lenne azt is tudniuk, hogy például a sárga csekkek esetében mekkora a jutalék mértéke.

Magyarországon még nem alakult ki a contactless / érintés nélküli / egyérintéses technológia hazai elnevezése. Ezért a Magyar Bankszövetség most pályázatot ír ki a kártyatípust, illetve magának a fizetési formát egyértelműen azonosító névre – jelentette be Sütő Ágnes, a Bankszövetség területi vezetője.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Az MNB és Mészáros Lőrinc cégének levelei felzaklatták a biztosítási alkuszokat
Csabai Károly | 2021. január 16. 17:15
Az érintettek egy részében spekulációra adott okot, hogy a jegybanki megkereséssel egy időben a Mészáros Lőrinc kisebbségi tulajdonában lévő Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. felajánlotta nekik, képviseli az érdekeiket. Lapunk forrásai szerint azonban az MNB, mint felügyelet egy 2018-ban a hazai jogrendbe átültetett európai irányelvek meglétét kívánta ellenőrizte, egyebek mellett azt, nem számítanak-e fel túl magas jutalékokat az alkuszok. Márpedig a piacon a Hungarikumot pont azok között tartják számon, amelyek ezt a gyakorlatot követik.
Pénzügyi szektor Rábólintott az MNB az új szuperbank tagjait érintő vételi ajánlatra
MTI | 2021. január 15. 17:49
Jóváhagyta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Magyar Bankholding Zrt. és az MTB Zrt. által az MKB Nyrt. és a Takarék Jelzálogbank Nyrt. részvényeire vonatkozó kötelező nyilvános vételi ajánlatot, a részvényeseknek január 19-től február 17-ig van lehetőségük elfogadni az ajánlatot - közölte az MKB és a Takarék Jelzálogbank a tőzsde honlapján pénteken.
Pénzügyi szektor Vizsgálódott az MNB - ezért bírságolták meg a Groupamát
Privátbankár.hu | 2021. január 12. 11:10
A Magyar Nemzeti Bankrendszeres ellenőrzései keretében átfogó vizsgálatot folytatott a Groupama Biztosító Zrt.-nél (Groupama). A vizsgálat 2017 májusától a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakot tekintette át. Bár a jegybank több hiányosságot is feltárt, ezek alapvetően nem érintik a biztosító megbízható működését.
Pénzügyi szektor Csökkent a hazai biztosítási alkuszok száma
Csabai Károly | 2021. január 6. 15:55
A biztositas.hu weboldalt üzemeltető társaság december 31-ével beolvadt anyacégébe, a Netrisk.hu Kft-be, amellyel egyidejűleg az utóbbi neve Első Online Biztosítási Alkusz Kft-re változott. Kérdés, az utóbbi években az online piacon gyakorlatilag egyeduralkodó két társaságból maradt egy mennyire tudja megőrizni a pozícióját Mészáros Lőrinc gőzerővel terjeszkedő cégével, a Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft-vel szemben.
Pénzügyi szektor Még közelebb kerültünk a gigabank elindulásához
Privátbankár.hu | 2020. december 31. 09:09
Kötelező nyilvános vételi ajánlatot nyújtott be a Magyar Bankholding Zrt. és az MTB Zrt. a banki papírokra.
Pénzügyi szektor Sorvezetőt küld a bankoknak az MNB több fontos új szabályról
Privátbankár.hu | 2020. december 28. 13:34
A hazai bankokat érintő több fontos döntésről és szabályról tájékoztatót küld a Magyar Nemzeti Bank az érintetteknek.
Pénzügyi szektor Bankárélet a pandémia alatt: valaki rászokott a kerékpárra, más Rúzsa Magdival publikált receptkönyvet
Csabai Károly | 2020. december 27. 06:34
A koronavírus-járvány miatt számos hobbinknak, kedvenc szórakozásunknak sem hódolhatunk. Nem járhatunk például úszni, terembe kosarazni, vagy squasholni, most télen pedig síelni, de moziba vagy színházba sem. A hazai bankok, hitelintézetek vezetőinél érdeklődtünk, ők hogyan vészelik át e nehéz napokat, van-e olyan tevékenységük, amelyeket nem űzhetnek, s a kényszer szülte helyzetben belevágtak-e esetleg másba.
Pénzügyi szektor Már működik a Magyar Bankholding Zrt.
Privátbankár.hu / MTI | 2020. december 16. 07:17
Ténylegesen is elindult a működés, azaz létrejött Magyarország második legnagyobb bankcsoportja.
Pénzügyi szektor Megválasztották Mészáros Lőrinc bankjának új vezetőjét
Privátbankár.hu | 2020. december 14. 13:32
Ahogy azt lapunk elsőként kilátásba helyezte, a Mészáros Lőrinc többségi tulajdonában lévő hitelintézet elnök-vezérigazgatói posztjáról lemondott Balog Ádám helyére a mai rendkívüli közgyűlésen Barna Zsoltot választották, 2021. január 1-jétől, miután megkapta ehhez a Magyar Nemzeti Bank engedélyét.
Pénzügyi szektor Túlteljesítették Orbán Viktor elvárását a bankok
Csabai Károly | 2020. december 13. 18:19
Ez derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb, 2020 első háromnegyedéves adataiból. Amely azt tekinti zsinórmértéknek, hogy a Magyarországon tevékenykedő hitelintézetek összesített mérlegfőösszegének hány százalékát adják azok, amelyek belföldi irányításúak.
Friss
hírlevél