<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A jövő egyértelműen a contactless kártyáké: 3-5 éven belül az összes hazai plasztik már képes lesz ilyen fizetésre. Magyarországon 2,2 millió érintés nélküli kártya volt forgalomban idén március végén – ez a teljes hazai kártyaszám közel 25 százaléka.

A hazai POS-terminálok közül már 35 ezer – a teljes POS-szám közel 40 százaléka – tudja fogadni ezeket a plasztikokat, amelyeket hazánkban 13 bank bocsát ki.

Eölyüs Endre, a MasterCard igazgatója szerint világszinten 2,5 millió kereskedőnél lehet már fizetni – Európában 36 országban fogadják el a contactless plasztikokat, sőt 11 országban már mobiltelefonnal is lehet fizetni.

Az érintés nélküli technológiát zömmel a kis összegű fizetésre alkalmazzák: Európában az átlagos érték 11 euró a MasterCard hálózatában. A kontinensen erőteljesen növekvő régiónkban Lengyelországban minden harmadik, Csehországban minden második vásárlás egyérintéses módon történik. Hazánkban a kártyás tranzakciók nagyjából 15 százalékát már contactless módon bonyolítják az ügyfelek – ezen tranzakciók döntő része MasterCard-alapú, PayPass tranzakció tekintve, hogy a Visa eleddig még nem ért el áttörést PayWave plasztikjával hazánkban, noha Európában a 90 millió Visa contactless kártya a teljes kártyaszám 50 százalékát teszi ki.

Kiss Ede, a Visa országigazgatója szerint a hazai terminálok 25 százaléka tudja elfogadni a PayWave plasztikokat is, a fejlődés szerinte mindenképp felgyorsul majd. Visszafordíthatatlan a folyamat - vélekedett a Visa szakembere.

A MasterCardnál az egyérintéses fizetés alapvető szabvánnyá válik 2020-ra – jelentette be Eölyüs Endre -, azaz eddig az időpontig az összes POS-terminált képessé kell tenni a PayPass elfogadásra, sőt 2016-tól új terminált már nem enged üzembe helyezni az érintésmentes technológia nélkül.

hirdetés

A contactless kártyákkal kapcsolatos félelmek alaptalanok – nem lehet a kártya adatait okos eszközökkel „ellopni” a táskán keresztül. A visszaélések száma semmivel sem nagyobb a contactless és a chipes kártyák esetében: a Visa kimutatásai szerint értékben 1 bázispont a kármérték. Hazánkban 1 millió kártyás tranzakcióból 5 esetben tapasztalnak visszaélést, azaz hazánkban még az európai szintnél is jelentősebb a biztonság.

A hazai terminalizáció megfelelő, a kérdés az, hogy azt a kereskedői kört hogyan lehet elérni a bankkártyás-fizetési lehetőség megteremtése érdekében, akiknek aligha van szükségük az eddigi, meglehetősen drága POS-készülékekre. Eölyüs Endre szerint itt komoly jövőt jelenthet a mobiltelefon-alapú M-Pos terminálok elterjedése segítheti, ami olcsó és jól használható.

Versenysemleges szolgáltatásra lenne szükség a fizetés minden területén - ahogy a kártyás fizetések esetében egyértelműek a díjak és a költségek, az embereknek fontos lenne azt is tudniuk, hogy például a sárga csekkek esetében mekkora a jutalék mértéke.

Magyarországon még nem alakult ki a contactless / érintés nélküli / egyérintéses technológia hazai elnevezése. Ezért a Magyar Bankszövetség most pályázatot ír ki a kártyatípust, illetve magának a fizetési formát egyértelműen azonosító névre – jelentette be Sütő Ágnes, a Bankszövetség területi vezetője.

Készült a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. támogatásával.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Görög bank leányát veszi meg az OTP Albániában 
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 08:36
Több mint három évvel ezelőtti piacra lépését követően ismét bankot vásárol az OTP Bank Albániában. Az Alpha Bank Albánia megvásárlásával a tranzakció zárást követően a mérlegfőösszeg szerint ötödik, ügyfélhitel-állomány alapján pedig második legnagyobb piaci szereplővé válhat az OTP Csoport albán operációja.
Pénzügyi szektor Méretes bírságot kapott több nagybank – lebuktak a trösztölők
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 17:17
Az Európai Unió négy nagybankra - a Barclays, az RBS, az HSBC és a Credit Suisse bankokra - szabott ki összesen 344 millió eurós (mintegy 124 milliárd forint) bírságot az unió trösztellenes szabályainak megszegése miatt - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.
Pénzügyi szektor Bemutatták az MNB klímastressz-tesztjét
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 13:51
Az MNB a Planet Budapest Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó részeként rendezte meg ma immár hagyományos nemzetközi zöld pénzügyi konferenciáját. A rendezvény előadásai és panelbeszélgetései fókuszában a COP26 klímacsúcs pénzügyi rendszerre való következményei és a klímaváltozáson túli további környezeti anomáliák álltak. A konferencia keretében adták át a Zöld Pénzügyi Díjakat a „legzöldebb” pénzügyi intézmények, valamint a témával kapcsolatos tudományos kiválóságok részére.
Pénzügyi szektor Kellemetlen búcsúajándék: 41 milliós bírságot kapott az egyik magyar bank
Privátbankár.hu | 2021. november 25. 10:46
Az MNB átfogó vizsgálata nyomán a hitelezési kockázatok kezelésére vonatkozó, a vállalatirányítási, az értékvesztés- és tőkekövetelmény-számítási, az informatikai, a betétbiztosítást érintő, illetve az adatszolgáltatási hiányosságok miatt 41,3 millió forint bírságot szabott ki a Sberbankra. A bank a problémák egy részét már megoldotta, a többire pedig kész intézkedési terve van.
Pénzügyi szektor Csak látszólagos a növekedés a lízingpiacon, hiányoznak az új eszközök
Privátbankár.hu | 2021. november 23. 09:18
Növekedett a magyar lízingpiac az idén, a bővülés azonban elsősorban az eszközök, köztük a járművek drágulásával magyarázható, az új szerződések száma ugyanis mindössze 1 százalékkal emelkedett.
Pénzügyi szektor Joe Biden döntött: a Fed elnök folytathatja a munkát?
Privátbankár.hu | 2021. november 22. 17:13
Joe Biden amerikai elnök hétfőn bejelentette, hogy Jerome Powellt újabb - második - négyéves ciklusra jelöli a Federal Reserve (Fed) elnöki posztjára, ezzel is elismerve Powell érdemeit a koronavírus-járvány miatt bekövetkezett brutális recesszió alatt, amikor a Fed rendkívül alacsony kamatláb-politikája segített megerősíteni a bizalmat és újjáéleszteni a munkaerőpiacot.
Pénzügyi szektor A vég leselkedik a hazai pénzügyi közvetítőkre?
Eidenpenz József | 2021. november 20. 14:55
Fintech vagy bank? A magyar hivatali és jogi nyelv annyira messze van tőlünk, mint Makó az Antarktisztól, a bürokrácia nyomasztó. Nagy szükség lenne egy átfogó rizsacsökkentésre, de ez csak a jéghegy csúcsa. Az igazi kérdés, amíg még aktuális egyáltalán, hogy a hagyományos bankok és hivatalok vannak értünk, vagy mi vagyunk őértük.  A piac majd eldönti? (Jegyzet.)
Pénzügyi szektor Már csak pár napig igényelhető a kamatmentes gyorskölcsön
Privátbankár.hu | 2021. november 16. 13:02
Az MFB a 10 éves futamidőre szóló, maximum 10 millió forintos hitelt a világjárvány gazdasági hatásait leginkább megszenvedő ágazatokban működő vállalkozások számára dolgozta ki.
Pénzügyi szektor Minden harmadik bankszámlát online nyitottak a K&H-nál
Privátbankár.hu | 2021. november 16. 09:14
A bankszámlanyitások jelentős része az online térbe költözött. A K&H-nál a harmadik negyedévben az összes bankszámlanyitás 33 százaléka digitálisan, a mobilapplikáción keresztül történt - közölte a pénzintézet.
Pénzügyi szektor K&H: 59 milliárd forint nyereség kilenc hónap alatt
Privátbankár.hu | 2021. november 15. 14:23
A K&H Bank 59 milliárd, a K&H Biztosító pedig 4,8 milliárd forintos adózás utáni eredményt ért el 2021 első kilenc hónapjában.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló