TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az első hazai bankszanálási eljárás rögtön egy igen nagy falat volt, de az MNB-nek nem törött bele a bicskája. Az állami támogatást a 37 milliárdos vételárból vissza tudták fizetni.
Fotó: MTVA / Jászai Csaba

Minden engedélyt megadtak, a vételárat kifizették - sikeresen lezárult az MKB értékesítése, június 29-én az ismeretlen befektetői hátterű Blue Robin Investments S.C.A., a METIS Magántőkealap és a Pannónia Nyugdíjpénztár által alkotott konzorcium lett az új tulajdonosa a banknak. Előbbiek 45-45, utóbbi 10 százalékot mondhat magáénak.

Gatyába rázták a bankot

Ehhez persze alaposan ki kellett stafírozni a kritikus helyzetben lévő bankot, a szanálást a Magyar Nemzeti Bank hajtotta végre. Első lépésként a kritikus helyzetért felelős, jelentős kitettséget képviselő, toxikus kereskedelmi ingatlanhitel állományt választották le.  130 milliárd forint összegű kitettséget értékesítettek közel 100 milliárd forintos tranzakciós áron. A piacon nem értékesíthető, összesen 214 milliárd forint bruttó hitelállományt az MNB a Szanálási Alap kizárólagos tulajdonában álló MSZVK Magyar Szanálási Vagyonkezelő Zrt.-re (MSZVK) ruházta át.

Az eszközökért kapott ellenérték és azok piaci értékének a különbözete az európai uniós jog alapján állami támogatásnak minősült, amelyet az Európai Bizottság 2015 decemberében a belső piaccal összeegyeztethetőnek minősített és jóváhagyott. A támogatásért cserébe az MNB az MKB összes részvényét átruházta az MSZVK-ra, mint új tulajdonosra.

Ezután leválasztották az alaptevékenységhez nem szorosan kapcsolódó cégeket: eladták majdnem a teljes részesedést az MKB biztosítókban, az MKB Euroleasing csoportban. Emellett komoly költségcsökkentésbe és hatékonyságjavításba is belefogtak.

A jegybank ezután értékesítette az MKB részvényeit. Az ajánlatot adó konzorciumot leellenőrizték, a 37 milliárd forintos vételárat beszedték. A 37 milliárd forintos vételár az adófizetési kötelezettséget követően is meghaladja az állami támogatás 32 milliárd forintos összegét, ezért az adás-vételi tranzakcióval egyidejűleg az állami támogatás is visszafizetésre került az MSZVK részére - közölte az MNB.

Ez volt az első szanálás

Az MKB reorganizációja volt az első hazai szanálási eljárás, ráadásul egy rendszerszinten jelentős, országos lefedettségű, univerzális nagybank vonatkozásában, amelyet az MNB, mint szanálási hatóság az Európai Unió helyreállítási és szanálási irányelve szerint, globális piaci elismertségnek örvendő tanácsadók bevonásával eredményesen hajtott végre. A szanálási eljárásban számos szanálási intézkedés került alkalmazásra, de hitelezői feltőkésítésre nem került sor. Az MNB megvalósította azt a célkitűzését is, hogy a betétesek és a hitelezők pénzének maximális védelme mellett, nekik veszteséget nem okozva kerüljön sor az MKB hosszú távú fenntarthatóságának helyreállítására, működésének stabilizálására és az új tulajdonosoknak való átadására.

Kik vették meg valójában?

A titokzatos cégek mögött álló valódi befektetőkről számos találgatás látott napvilágot, sokan az MNB-alapítványok pénzét is sejtették a magántőke-alapk mögött, amelyek természetesen nem kötelesek megnevezni a mögöttük álló befektetőket. A jegybank áprilisban egy rendkívüli sajtótájékoztatón igyekezett a további pletykák elébe menni.

Mindhárom társaság széleskörű tapasztalatokkal rendelkezik a pénz- és tőkepiacokon, jól ismerik a magyar és nemzetközi bankpiacot, és készen állnak arra, hogy bankszakmai tapasztalataikat megosszák az MKB Bankkal. Az új tulajdonosok erős hazai és nemzetközi kapcsolati hálóval rendelkeznek, amelyet fel kívánnak használni az MKB eredményességének fokozása érdekében - közölte a Privátbankár.hu-val az MKB új tulajdonosi csoportja.

A közleményből kiderül: a Blue Robin Management magántőkealap Rakesh Kumar Aggarwal tulajdonában áll, az MKB a társaság első befektetése, engedélyezett tőkéje 100 millió euró.

A Minerva Tőkealap-kezelő Zrt. kezeli Magyarország legnagyobb, 42 milliárd forintos jegyzett tőkéjű magántőkealapját, a Metis Magántőkealapot. A Minerva Tőkealap-kezelő menedzsmentje széleskörű pénzügyi tapasztalatokkal, vezérigazgatója Jaksa János húszéves kereskedelmi banki vezetői tapasztalattal rendelkezik.

A Pannónia Nyugdíjpénztár 21 éve meghatározó szereplője a pénztárpiacnak.

Az új tulajdonosok informális tárgyalásokat folytatnak az EBRD esetleges tulajdonszerzéséről is.

Részvényt kapnak a dolgozók

Az MKB új részvényesei támogatják a bank menedzsmentjét a tavaly elfogadott stratégia további megvalósításában. A motiváció megerősítése és az üzleti célok elérése érdekében a tulajdonosok a bank dolgozói számára indítandó munkavállalói résztulajdonosi programot (MRP) terveznek. A dolgozói részvényprogram várhatóan a bank alaptőkéjének 15 százalékát érinti majd.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Automatikusan meghosszabbodik a hitelmoratórium
MTI | 2020. október 22. 09:59
A gyermeket váróknak viszont jelezniük kell a bank felé akaratukat.
Pénzügyi szektor Erre költi idei eredményét a Magyar Nemzeti Bank
Baka F. Zoltán | 2020. október 21. 18:24
Matolcsy György jegybankelnök felelt Szél Bernadett kérdéseire.
Pénzügyi szektor Ezen múlik az éves GDP-nek megfelelő pénzügyi termék árazása - hogy vizsgázott a rendszer?
Magyar Nemzeti Bank | 2020. október 21. 10:56
Az MNB kezdeményezésére 2016 májusában bevezetésre került a BUBOR esetében a kötelező érvényű jegyzési rendszer. Az új rendszer jelentősen növelte az éves magyar GDP-vel megegyező nagyságú pénzügyi termék árazásához használt BUBOR jegyzések információtartalmát és a hátteret biztosító bankközi piac forgalmát. A 2019-es évre elvégzett statisztikai elemzés alapján a BUBOR jegyzések továbbra is megbízhatók, az új információk gyorsan beépülnek a referenciakamatba, melyet a továbbra is aktív egyedi kamatjegyzők és azok eltérő jegyzési stratégiái biztosítanak. Az MNB a jegyzések folyamatos monitorozásával támogatja a rendszer stabil megbízható működését.
Pénzügyi szektor Tíz milliárdos hitellel segíti a NER balatoni megaprojektjét az orosz szuperbank
Privátbankár.hu | 2020. október 1. 15:49
A Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) csaknem 10 milliárd forint (27 millió euró) összegű kölcsönt hagyott jóvá 18 éves futamidővel a szántódi Balaland családi üdülőhely és szabadidőközpont megépítéséhez - közölte a pénzintézet csütörtökön. A finanszírozásban a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) is részt vesz.
Pénzügyi szektor NER-es belügy lehet a Takarékbank legújabb tranzakciója
Csabai Károly | 2020. szeptember 27. 15:22
A Takarék Csoport által megvásárolni kívánt Duna Takarék Bank három fő tulajdonosa közül ugyanis Garancsi István és Hernádi Zsolt Mol-vezér felesége rendelkezik közel 20-20 százalékos részesedéssel - tudta meg laptársunk a győri székhelyű kis hitelintézet elnök-ügyvezetőjétől.
Pénzügyi szektor A nyugdíjasok netbankolni kezdtek, a lakosság pénzt váltani - mi lesz a magyar bankokkal?
Gáspár András | 2020. szeptember 24. 16:29
Sokkal jobb helyzetben érte a válság a bankszektort és a teljes magyar gazdaságot, mint 2008-ban, ezért annak hatásai sem lesznek annyira megrázóak a hazai bankvezérek szerint. A Közgazdász-vándorgyűlésen kiderült, hogy a lakosság meglepően jól állt át a digitális bankolásra, a hitelmoratóriumért egyelőre nincs tolongás, viszont a megtakarításoknál furcsa folyamatokat is látnak a bankvezérek. A fintechek után most a bigtechek fenyegetik a szektort, a felügyelet védelmében bíznak.
Pénzügyi szektor Megjött a Takarék Csoport étvágya, két újabb bankot is megvehet
Csabai Károly | 2020. szeptember 23. 06:00
A Duna Takarék Bank és a Polgári Bank megvásárlásáról már folynak a tárgyalások - értesültünk megbízható forrásból. Információnkat sem a Takarékbank, sem az egyik kiszemelt pénzintézet nem erősítette meg, de nem is cáfolta, érdeklődésünkre egységesen annyit közöltek, most mással vannak elfoglalva.
Pénzügyi szektor Óriásbank ilyet korábban soha nem tett
Privátbankár.hu / MTI | 2020. szeptember 11. 06:54
Jane Fraser személyében először neveztek ki női elnök-vezérigazgatót a Wall Street egyik nagy bankja, a Citigroup élére.
Pénzügyi szektor Hitelkartellen innen és túl: mi a végtörlesztési kartell-ügy és az ítélet üzenete 2020-ban?
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 9. 19:07
A Fővárosi Törvényszék 2020. júliusi ítéletével zárul, de aktualitásából továbbra sem veszít a lakosságot és a hazai bankszektort egyaránt súlyosan érintő, 2011-ben indult hitelkartell-ügy. Mit üzen az ítélet, milyen „tanulságok” szűrhetőek le az ügyből? Egyáltalán változott-e a helyzet a kilenc évvel ezelőtti devizahitel-végtörlesztések óta akár a jogalkotás, bankszektor és lakossági hitelfelvevők vonatkozásában? A 2009. évi gazdasági válság-okozta árfolyamváltozások miatt kezelhetetlenné váló devizahitelek végtörlesztése kapcsán 2011-ben, magyar versenyhivatal eljárásával indult ügy áttekintése ezeket a kérdéseket vizsgálja.
Pénzügyi szektor Fontos a fenntartható fejlődés - lépett a jegybank
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 9. 10:21
Az MNB Zöld Programja keretében szakmai és civil szervezetekkel együttműködve törekszik a magyarországi zöld gazdaság finanszírozásának elősegítésére, a klímaváltozáshoz és más környezeti problémához köthető kockázatok csökkentésére.
hírlevél