<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?
Zöldülő ingatlanok, tippek energetikai korszerűsítéshez!

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Az árfolyamgát miatt is fontossá válhat az árfolyamszint-csökkentés. A hároméves csúcsra ért svájci frank árfolyam nyomán nem árt ugyanis emlékeztetni: 270 forint felett az állam fizeti a gyűjtőszámlahitelek teljes mentesített részét.

Tegnap délután 259,17 forintos csúcsra jutott a svájci frank árfolyama a bankközi pénzpiacon. S bár a megnyugtató jegybank-alelnöki szavak jelzik, hogy az MNB számára is kritikus szinteket ér el a forint árfolyama, más tekintetben is érdekes pontokhoz közelítünk: az árfolyamgát 2012. áprilisi bevezetése óta nem volt ilyen drága a svájci fizetőeszköz árfolyama. Mindez amiatt érdekes, hogy az árfolyamgát törvény értelmében amennyiben a bank által alkalmazott törlesztési árfolyam a törvényben meghatározott legmagasabb árfolyamot meghaladja, az adott szintet meghaladó törlesztési kötelezettség a magyar államot terheli.

Legmagasabb árfolyamként a törvény svájci frank esetén a 270 forintos szintet jelöl meg, eurónál 340, japán jen esetében a 3,3 forintos szint meghaladásakor lép be az állam. A rögzített árfolyam (CHF: 180, EUR, 250, JPY 2,5) felett a legmagasabb árfolyam szintjéig az állam és a bankok osztoznak a mentesített követelésrészen – a rögzített árfolyam feletti kamat- és kamatjellegű díj vagy költségen -, ám ezen a szinten felüli rész egésze az államra marad.

Havi kétmilliárd az átvállalás

Az MNB legfrissebb adatai szerint az árfolyamgátra 2014. január végéig 163 451 szerződést kötöttek az ügyfelek, akik az árfolyamgát-konstrukció indulása óta 28,281 milliárd forint kamat és kamatjellegű költség megfizetésétől mentesültek. A tárgyhavi mentesített követelésrész 2012. decemberében már meghaladta a 2 milliárd forintot, januárban pedig 1,997 milliárd forint megfizetése oszlik meg fele-fele arányban a bankok és a költségvetés között. Januárban az svájci frank árfolyamszint 242-252 forint között mozgott, a januári törlesztések idején döntően a 242 forint körüli szintek játszottak. Márciusban ugyanakkor a március 7-i 252,8 forint volt eddig a legalacsonyabb árszint a svájci frank esetében, ami azt jelenti, hogy a mentesített követelésrész – változatlan szerződőszám mellett - önmagában 50-120 millióval növekedik ebben a hónapban.

Messze még

Persze, a több, mint 10 forintos különbség még kellően távolinak tűnik: Magyarországon 2011. augusztusában volt először 270 forint feletti árfolyam (271,2 volt a csúcs), míg ugyanezen év októberében értük el az abszolút csúcsot 276,6 forinttal.

Pénzügyi szektor MNB: a magyar bankrendszer sokk-ellenálló
Privátbankár.hu | 2023. május 25. 14:21
Nemzetközi szinten romlott a pénzügyi környezet az amerikai bankcsődök miatt, ugyanakkor Magyarországon a bankrendszer sokkellenálló képessége erős, a pénzintézetek helyzete stabil - mondta Dancsik Bálint, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) főosztályvezetője a jegybank legfrissebb Pénzügyi stabilitási jelentését ismertetve egy csütörtöki online sajtótájékoztatón.
Pénzügyi szektor Örülhet az Orbán-rendszer, megint sokan vettek állampapírt
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 12:17
Hozamcsökkenés mellett értékesített 6 hónapos diszkont kincstárjegyet szerdai aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
Pénzügyi szektor Rejtély, hogy miért, de még mindig megveszi valaki a magyar állampapírt
Privátbankár.hu | 2023. május 16. 12:53
Hozamcsökkenés mellett értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
Pénzügyi szektor Hevesen cáfolja az ukrán vádakat az OTP: nem támogatják a háborút
Privátbankár.hu | 2023. május 13. 09:16
Az OTP Bank "teljességgel méltatlannak" tartja, hogy az ukrán Antikorrupciós Ügynökség (NAZK) a háború nemzetközi szponzorai közé sorolta, és arra fog törekedni, hogy erről meggyőzze az ukrán illetékeseket is.
Pénzügyi szektor A mongol tőzsdével közösködik a BÉT
Privátbankár.hu | 2023. május 11. 17:47
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) egyetértési megállapodást írt alá a Mongol Értéktőzsdével (MSE), amely a két tőkepiac közötti kapcsolatépítést és tudásmegosztást helyezi a fókuszba - közölte a BÉT csütörtökön.
Pénzügyi szektor Bankkártyás cég tévesztette meg az ügyfeleket, de rajtavesztett
Privátbankár.hu | 2023. május 11. 11:09
Megtévesztette üzletfeleit a bankkártya-terminálok üzemeltetésével foglalkozó Fizetési Pont Kft. – tárta fel a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálata. A GVH ezért az érintett kereskedők pénzbeli kompenzálására kötelezte a céget. A vállalkozás 8 ezer forintot ír jóvá minden ügyfelének, aki a jogsértő kampányok alatt szerződött vele.
Pénzügyi szektor Utolsóként a Duna Bank is belép a takarékszövetkezeti egybeolvadásba
Vég Márton | 2023. május 10. 14:23
Szándéknyilatkozatot írt alá a Duna Bank és az MBH Bank, hogy a győri hitelintézet is részese lesz a szövetkezeti integrációnak. Már ha a GVH és a jegybank is rábólint.
Pénzügyi szektor Milliókat érintő lépésre szánta el magát a Revolut
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 09:38
Elindítja ETF-kereskedését Európában.
Pénzügyi szektor Összeolvadt a két magyar pénzintézet, itt az MBH Bank
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 16:59
Április 30-án megvalósult az MKB Bank Nyrt. és a Takarékbank Zrt. fúziója, május 1-jétől a létrejött hitelintézet MBH Bank Nyrt. néven, új, egységes arculattal folytatja tevékenységét. A mögöttünk álló hosszú hétvégén a fúzióhoz kapcsolódó technikai és informatikai átállás sikeresen lezajlott. Az alapos előkészületeknek és az átállás ütemtervszerű megvalósításának köszönhetően a bank az előre jelzett határidőre újra üzembe helyezte az érintett rendszereket és csatornákat. Így május 1-jétől az MBH Bank szolgáltatásai már zavartalanul működnek, május 2. reggel óta pedig a bankfiókok is a szokásos nyitvatartás szerint várják az ügyfeleket. Ezzel lezárult a Magyar Bankholding keretében több mint két éve tartó fúziós folyamat, amely révén létrejött Magyarország második legnagyobb, tisztán magyar tulajdonú hitelintézete.
Pénzügyi szektor Hatalmas a versenyharc a babavárósokért
Privátbankár.hu | 2023. május 2. 14:36
Alapvetően változott meg a lakáshitel-felvevők helyzete. A kamatok megemelkedtek a tavalyi szintekhez képest, ez pedig a bankok közötti versenyt is átalakította. A hitelfelvételt ösztönző jóváírások lényegében eltűntek a piaci lakáshitelek esetében, ugyanakkor a Babaváró hitelre kínált jóváírások akár 100-200 ezer forintos megtakarítást is jelenthetnek a kölcsönt igénylőknek - derül ki a money.hu összeállításából. A piaci lakáshiteleknél a kamatverseny viszont megmaradt, ezért is kulcsfontosságú a hitelfelvevők számára, hogy alaposan körülnézzenek a banki ajánlatok között, ezzel tudnak a legtöbbet spórolni.  
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG