3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Az árfolyamgát miatt is fontossá válhat az árfolyamszint-csökkentés. A hároméves csúcsra ért svájci frank árfolyam nyomán nem árt ugyanis emlékeztetni: 270 forint felett az állam fizeti a gyűjtőszámlahitelek teljes mentesített részét.

Tegnap délután 259,17 forintos csúcsra jutott a svájci frank árfolyama a bankközi pénzpiacon. S bár a megnyugtató jegybank-alelnöki szavak jelzik, hogy az MNB számára is kritikus szinteket ér el a forint árfolyama, más tekintetben is érdekes pontokhoz közelítünk: az árfolyamgát 2012. áprilisi bevezetése óta nem volt ilyen drága a svájci fizetőeszköz árfolyama. Mindez amiatt érdekes, hogy az árfolyamgát törvény értelmében amennyiben a bank által alkalmazott törlesztési árfolyam a törvényben meghatározott legmagasabb árfolyamot meghaladja, az adott szintet meghaladó törlesztési kötelezettség a magyar államot terheli.

Legmagasabb árfolyamként a törvény svájci frank esetén a 270 forintos szintet jelöl meg, eurónál 340, japán jen esetében a 3,3 forintos szint meghaladásakor lép be az állam. A rögzített árfolyam (CHF: 180, EUR, 250, JPY 2,5) felett a legmagasabb árfolyam szintjéig az állam és a bankok osztoznak a mentesített követelésrészen – a rögzített árfolyam feletti kamat- és kamatjellegű díj vagy költségen -, ám ezen a szinten felüli rész egésze az államra marad.

Havi kétmilliárd az átvállalás

Az MNB legfrissebb adatai szerint az árfolyamgátra 2014. január végéig 163 451 szerződést kötöttek az ügyfelek, akik az árfolyamgát-konstrukció indulása óta 28,281 milliárd forint kamat és kamatjellegű költség megfizetésétől mentesültek. A tárgyhavi mentesített követelésrész 2012. decemberében már meghaladta a 2 milliárd forintot, januárban pedig 1,997 milliárd forint megfizetése oszlik meg fele-fele arányban a bankok és a költségvetés között. Januárban az svájci frank árfolyamszint 242-252 forint között mozgott, a januári törlesztések idején döntően a 242 forint körüli szintek játszottak. Márciusban ugyanakkor a március 7-i 252,8 forint volt eddig a legalacsonyabb árszint a svájci frank esetében, ami azt jelenti, hogy a mentesített követelésrész – változatlan szerződőszám mellett - önmagában 50-120 millióval növekedik ebben a hónapban.

Messze még

Persze, a több, mint 10 forintos különbség még kellően távolinak tűnik: Magyarországon 2011. augusztusában volt először 270 forint feletti árfolyam (271,2 volt a csúcs), míg ugyanezen év októberében értük el az abszolút csúcsot 276,6 forinttal.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Szép csendben híznak a befektetési alapok
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 16:53
Több mint 1 százalékkal emelkedett a befektetési alapokban kezelt vagyon májusban.
Pénzügyi szektor Lecsapott a jegybank – szabálytalankodott egy szlovák cég
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 09:58
Engedély nélkül vett követeléseket.
Pénzügyi szektor Szuper ATM-ek pótolhatják az eltűnő bankfiókokat
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. június 5. 11:43
A bankfiókok „kihalással fenyegetett” intézményeknek tűnnek, miután az internetes bankolás terjedésével egyre kevesebb van belőlük, ám van olyan napi ügyintézés, amiben gondoskodni kell a pótlásukról.
Pénzügyi szektor Valamiért még mindig sokan szeretik a magyar állampapírokat
Privátbankár.hu | 2024. június 4. 12:22
Hozamcsökkenés mellett értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
Pénzügyi szektor Ön jó bankot választott? Most megtudhatja
Privátbankár.hu | 2024. június 4. 09:00
A hazai bankok is közzétették a 2023-as számaikat, laptársunk, az Mfor mögéjük nézett.
Pénzügyi szektor Amerikai bankot vásárolt fel Romániában a CIB anyabankja
Privátbankár.hu | 2024. május 31. 16:43
Az olasz Intesa Sanpaolo megvette az amerikai érdekeltségű First Bankot bankot Romániában - írja az economedia.ro.
Pénzügyi szektor Így megy neki a forint a nyárnak
Privátbankár.hu | 2024. május 27. 07:45
Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre a péntek délutánihoz képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben. A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.
Pénzügyi szektor Valakik megint milliárdokkal finanszírozták az Orbán-kormányt
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 12:47
Hozamcsökkenés mellett értékesített 6 hónapos diszkont kincstárjegyet szerdai aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
Pénzügyi szektor Együttműködik a Budapesti Értéktőzsde és az MBH Bank
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 12:21
A Budapesti Értéktőzsde Nyrt. és az MBH Bank Nyrt. stratégiai együttműködési megállapodást írt alá, amelynek célja a középvállalatok versenyképességének és növekedési lehetőségeinek a támogatása. 
Pénzügyi szektor Fontos bejelentést tett az amerikai hadsereg Gázában
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 15:58
Az éhező lakosság számára jelentős segítség lesz.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG